jutrzejszy obiad polecam pyszny gulasz mięso- warzywny. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje z kromką świeżego pieczywa. SKŁADNIKI: 800g karkówki wieprzowej, 1 cebula, 200g pieczarek, 1 czerwona papryka, 300g mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex, 1,5 litra wody, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję mąkę i papryki mielone. Mieszam. Mięso zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około godziny. 2. Pieczarki kroję w półplasterki i podsmażam na oliwie
Tradycyjna kuchnia KasiDzień dobry w sobotę! Dziś na obiad poleca się zapiekanka z mięsem mielonym, boczkiem i oliwkami, czyli prosto i pysznie ;-) Składniki na 2 porcje: ok. 180 g makaronu 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 120 g boczku wędzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku kilka oliwek z papryką łyżeczka kaparów ser Grana Padano świeżo mielony pieprz przyprawa do mięsa(...)mielonego zioła prowansalskie oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron ugotuj al'dente - odcedź i przepłucz zimną wodą. Rozgrzej patelnię do grillowania (bez tłuszczu). Na patelni przesmaż mięso mielone, boczek pokrojony w paski i posiekaną cebulę z czosnkiem - dopraw pieprzem i przyprawą do mielonego. Naczynie żaroodporne spryskaj oliwą. Makaron wraz zawartością patelni wrzuć do miski i wymieszaj - dopraw ziołami. Ser zetrzyj
Alutka-Gotujes.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 kg mięsa z udźca indyka -300 g pieczarek -2 cebule (200 g ) -1 cukinia (200 g ) -1 żółta papryka -mała puszka zielonego groszku -150 g marynowanej czerwonej papryki -300 ml przecieru(...)pomidorowego -300 ml wody -2 łyżki keczupu łagodnego Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Najlepiej jest odstawić na godzinę do lodówki, ale jeżeli nie mamy czasu to wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200° przez godzinę. Ja takie mięso piekłam dzień wcześniej. Jest wtedy bardziej aromatyczne i lepiej pokroić
Kulinarne przemysleniaplasterki żółtego sera 50g sera feta 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami sól i pieprz 1 łyżeczka masła *** Mięso myjemy, osuszamy, rozkładamy na desce i rozcinamy w poprzek na duży płat *** *** Mięso rozbijamy tłuczkiem na około 1 centymetrowy płat i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, a następnie nacieramy olejem(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle *** *** Następnie na patelnie dokładamy startą cukinię i całość podsmażamy przez kilka minut. Farsz studzimy i dodajemy do niego posiekaną pietruszkę, mieszamy *** *** Na mięsie układamy plasterki żółtego sera *** *** Na serze wykładamy cukinię *** *** Na wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta oraz pokrojonymi w paseczki pomidorkami. Całość oprószamy pieprzem *** *** Roladę dość ciasno zwijamy *** *** Na mięsie układamy plasterki
Blog z Apetytemczosnku granulowanego 1 łyżka , mielonego pieprzu dodatkowo : pończochy , obojętnie jakie byle nowe Szynkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu , ale nie całkowicie , warto zostawić choćby cienką warstwę . Dzięki takiemu zabiegowi mięso stanie się bardziej aromatyczne . Wkładamy do miski , lub pojemnika i zasypujemy cukrem , zarówno z wierzchu jak i od spodu . Nie musicie się obawiać ,że cukier sprawi że mięso będzie słodkie(...)około dwa – trzy tygodnie . Co jakiś czas można kontrolnie zerknąć czy nic niepowołanego się nie ładuje na powierzchnie. W razie wątpliwości , miejsca podejrzane przecieramy suchą solą . Jeśli mięso pachnie , znaczy jest dobre . Serwujemy pociętą w bardzo cieniutkie plasterki .. jest cudowna Parmeńska się chowa Smacznego ! Artykuł Ziołowa szynka dojrzewająca z lubczykiem , wędlina z pończochy pochodzi z serwisu Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyłyżka) Papryka słodka(j,w) Kumin (1/2 łyżki) Majeranek (1.5 łyzki) Rozmaryn Liść laurowy oraz przypawy, które lubicie Pończocha PRZYGOROWANIE: Schab myjemy, osuszamy, usuwamy wszelkie błonki, tłuszcze. Tak przygotowane mięso zasypujemy cukrem, przykeywamy i odstawiamy na 24 h, Po tym czasie mięso myjemy osuszamy, zasypujemy solą i rónież odstwiamy na 24h.Ponownie myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy przyprawy, które wcieramy(...)mięso-im dłużej tym lepiej, Mięso umieszczemy w pończosze-po bokach dodajemy liście lurowe i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 5-6 dni, Wędlina jest gotowa. Super smakuje z chrzanem lub ogórkiem konserwowym
Kopystką po garachSzybki pomysł na mięso kurczaka, to pokroić go w kostkę, obsmażyć, zalać bulionem z dodatkiem musztardy, dusić kilka minut, a następnie zagęścić sos mąką. Do tego jakaś smaczna surówka i ziemniaczki i… obiad gotowy, podano do stołu;) 2-3 filety z kurczaka 1 szkl. bulionu 1 łyżka musztardy np sarepskiej 1 płaska łyżka mąki 1-2 łyżki natki pietruszki(...)cytryny – opcjonalnie sól, pieprz olej Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Gdy się podsmaży dodajemy musztardę zmieszaną z gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy na patelnię. Mieszamy
Smaki Na TalerzuDziś mam dla Was propozycje na wieprzowinę w sosie chrzanowym. Wyrazisty, ostry sos świetnie się sprawdza z mięsem wieprzowym. Całość podana z sałatką z awokado, zielonym groszkiem i czarnymi oliwkami. ⦁ ½ kg – łopatki wieprzowej pokrojonej na plastry ⦁ 1 i 1/2 szklanki wrzacej wody ⦁ 2 marchewki ( obrane ) ⦁ 1/2 pora ⦁ 2 pietruszki ( obrane ) ⦁ 1/2 cebuli ⦁ 1 lisc laurowy ⦁ kilka ziaren pieprzu ⦁ kilka(...)ziaren ziela angielskiego ⦁ sól SOS CHRZANOWY ⦁ 1 łyżka masła ⦁ 2 łyżki mąki ⦁ 1 szklanka wywaru z mięsa ⦁ 1 szklanka śmietanki 36 % do sosów ⦁ 3 łyżki chrzanu ze słoiczka ⦁ sok z cytryny ⦁ szczypta cukru ⦁ szczypta soli Wieprzowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na małej ilosci oleju. Zalać goraca wodą, wrzucić włoszczyznę, cebulę podsmażoną na suchej patelni
Spice things upZnalazłam jeszcze jeden sposób na zagospodarowanie mięsa z rosołu:) Może komuś przypadnie do smaku. Składniki : ok. 20 dag zmielonej słoniny ok. 20 dag ugotowanego mięsa z rosołu 5 ząbków czosnku płaska łyżeczka mielonej, wędzonej papryki sól Przygotowanie: Słoninę i mięso zmielić Słoninę przesmażyć, dodając pod koniec smażenia pokrojony czosnek Gdy słonina jest prawie rumiana dodać mięso, wymieszać i chwilę
Proste Potrawyczasu na dłuższe gotowanie wybieram taki właśnie sposób na kurczaka. Te niewielkie porcje mięsa, doprawione solą i pieprzem, otoczone jedynie w mące krupczatce są jednym z ulubionych dań mojego Malucha. Woli je nawet od tradycyjnie panierowanych kotletów. Zresztą, nie tylko on. Do mięska świetnie pasuje marchewka z cukinią i cebulą. Dodatek sezamu uatrakcyjnia danie i nadaje mu nieco orientalnego charakteru(...)odcedzoną marchewkę. Całość smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec polewamy niewielką ilością sosu sojowego oraz doprawiamy solą (uwaga, sos sojowy jest słony) i pieprzem. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Oprószamy je z obu stron solą i pieprzem. Otaczamy w mące krupczatce, a następnie rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju. Usmażone mięso podajemy z warzywami
Smaki Na Talerzułyżeczka cukru 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki) 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania bułek garść sezamu do oprószenia bułek Kebab mięso – składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka) 180 ml jogurtu naturalnego gęstego(...)pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domowego kebaba w bułce: Przygotować pieczywo do kebaba wg tego przepisu: Bułki do kebaba . Przygotować mięso do kebaba wg tego przepisu: Domowy kebab z piekarnika . Przygotować sos do kebaba: Do miseczki wrzucić 3 łyżki ketchupu (wedle upodobań łagodny lub pikantny – ja najczęściej używam jednak pikantnego
Kulinarne Przebojemakaron) 🍽1/2 pora część biała 🍽 20 dag sera żółtego wędzonego 🍽3 ogórki konserwowe 🍽1/2 puszki kukurydzy 🍽 3 łyżki majonezu 🍽 1 łyżka ketchupu 🍽 przyprawy do mięsa: sól i pieprz do smaku, 1 łyżka papryki czerwonej, 1 łyżka czosnku granulowanego, 🍽 olej rzepakowy do smażenia 🍽🍽🍽🍽🍽 Przygotowanie: Mięso myjemy,kroimy w drobną kostkę. Przyprawy do mięsa łącze(...)sobą, mieszam z mięsem. Smażę na oleju na rumiano Studzę. Ser,ogórki kroję w kostkę. Makaron przygotowuję jak w instrukcji na opakowaniu. Studzę. Pora drobno siekam. Szpinak myję i kroję w paski. Przekladam wszytskie skladniki do miski. Dodaję ketchup i majonez. Solę i pieprze do smaku Mieszam Pozostawiam w lodówce ok 30 min przed podaniem
Gotowanie Patkiostatnim czasie jedynym mięsem, jakie jadam jest królik, którego wciąż nie mam dość. W głowie i na blogu mam różne przepisy na jego wykorzystanie. Przyznaję, że dzisiejszy jest moim ulubionym ze względu na niezwykłą soczystość mięsa i kontrolowaną ilość soli. Składniki: tusza królicza pokrojona na części 2 litry wody 3 łyżki soli 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mielony(...)mieszać wodę do rozpuszczenia się soli. Odstawić do wystudzenia. Królika włożyć do ostudzonej solanki. Przykryć pokrywką i wstawić całość do lodówki na dobę. Po wyjęciu z solanki królika opłukać. Mięso obtoczyć w oleju w naczyniu, w którym będzie się je piekło. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Do królika dorzucić ziele angielskie z solanki i 2 liście laurowe. Formę przykryć
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: kapusta 1 główka większa, mielone z drobiu 60 dag, ryż 4 torebki, przyprawa do mięsa duszonego Galeo 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 sztuki, jajka 2 sztuki, woda 5 szklanek, kucharek 1 łyżka, przecier pomidorowy 200 gram, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka Mielone mięso drobiowe wymieszać dobrze z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, cebulą podsmażoną(...)przyprawą do mięsa mielonego. W kapuście (kapusta powinna być w dotyku luźna, nie mocno zbita) wyciąć ostrym nożem głąb, włożyć do wrzątki i ściągać sparzone liście, z wystudzonych liści wycinać gruby nerw, nakładać porcje mięsa i zawijać gołąbki. W garnku szybkowara położyć rozkładane sitko i na nim układać gołąbki (nie przypali się kapusta), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować
W Mojej Kuchni Lubiępieczarkami i makaronem 4 porcje: 400 g mięsa wołowego, zmielonego 300 g pieczarek kawałek pora, ok. 5 cm 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka soli duży ząbek czosnku 300 g makaronu udon, soba lub spaghetti Czosnek przeciskamy przez praskę, wraz z przyprawami dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Pieczarki(...)pora oczyszczamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pora i pieczarki. Dusimy ok. 5 minut, pod przykryciem. Z mięsa formujemy małe kulki. Gdy warzywa puszczą wodę, dodajemy kulki i dusimy kolejne 15-20 minut mieszając co kilka minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z mięsem i warzywami
Kucharzyca