posiłkowałam się blogiem Weroniki . Nareszcie udało mi się wszystko zanotować i mogę się z Wami podzielić przepisem na pyszne klopsiki w kaparowym sosie. Filety anchois dodane do mięsa, nie są właściwie wyczuwalne, ale zdecydowanie podkręcają smak. Weronika używa śmietany kremówki, ja wolę 18%. Najlepiej nalać trochę gorącego sosu do kubeczka, dodać śmietanę, rozmieszać (to się nazywa hartowanie(...)dopiero tak przygotowaną mieszankę wlać do sosu - dzięki temu śmietana się nie zetnie. Kremówkę można dodać bezpośrednio do sosu. Bardzo polecam! Składniki: ok 20 szt klopsy: 500 g mielonego mięsa (u mnie zmielona szynka wieprzowa) 1 jajko 1 czerstwa bułka (ok 60g) 1 łyżka średnio ostrej musztardy 1 cebula 3 filety anchois - opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki do gotowania
Stare GaryKurczak po zbójnicku Mięso z kurczaka pieczone na aromatycznej kapuście z pieczarkami to pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Polecam! Składniki: 7-8 pałek z kurczaka przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek mielony 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 100g pieczarek 70ml bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżka masła(...)łyżka oleju *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, obsypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę *** *** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą na łyżce masła. Następnie dodajemy pokrojoną i przepłukaną kapustę kiszoną, mieszamy i przesmażamy przez chwilę *** *** Kapustę zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę koncentratu i łyżkę miodu, doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, kminkiem
Blog z Apetytemprzygotowana karkówka jest mięciutka i krucha, zasmakuje wszystkim Składniki: 1,5 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty przyprawa do karkówki 4 cebule Wykonanie: W karkówce nacinamy kieszenie, do 2/3 mięsa.Całe mięso dobrze nacieramy przyprawą, również w środku kieszeni. W każde nacięcie ( co 2 cm) wkładamy pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki(...)naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso. Podajemy z kapustą
Z Majeczką w kuchniJarmuż jarmuż 10 g olej 300 ml. Sposób wykonania Schab Do wody dodajemy sól, cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Schab oczyszczamy z całego tłuszczu. Wsadzamy mięso do solanki na minimum 12 godzin. Dzień później osuszamy mięso, dodajemy sól i pakujemy próżniowo. Nastawiamy cyrkulator na 62 ºC i gotujemy w wannie przez 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy(...)mięso i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy mięso z każdej strony. Po minucie dodajemy masło i smażymy przez jeszcze minutę. Purée ziemniaczane W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem. Olej z kopru Podgrzewamy olej do temperatury 65ºC i dodajemy mocno
chefintheforesttechniki. I po czwarte wreszcie, obiady na pięć dni powstały metodą mix and match, czyli łączenia dość dowolnego różnych, gotowych składników. U nas wyglądało to tak, że osobno upiekliśmy mięsa, gdyż potrzebowały one różnych temperatur i czasu pieczenia. Razem upiekliśmy warzywa, co rozwiązało nam problem dodatków do dań. Metoda mix and match polega właśnie na tym, żeby ugotować kaszę(...)ryż, jako podstawę, bazę każdego dania na poszczególne dni tygodnia, i wzbogacać każdy lancz o porcję protein i witamin, dodając różne warzywa i mięsa. Słowem baza jest jedna, ale dodatki różne. Nam od zawsze wydawało się, że jedzenie ryżu, czy kaszy przez kilka dni może być monotonne, dlatego stawiamy na płodozmian. W naszym menu jest więc ryż, bulgur, kasza gryczana
Niedzielny kucharzpiersi z kurczaka Pół brokułu Pól cukinii Mała cebulka 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka rosołu Łyżeczka mąki ziemniaczanej Przyprawy: sól, pieprz, czosnek Olej kokosowy makaron pełnoziarnisty Wykonanie: Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy, wymieszać. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju kokosowym, dodając w między czasie doprawione mięso. Smażyć około 10 minut, co chwile mieszając. W między(...)czasie podzielić brokuł na różyczki (ja użyłam mrożonego, bo tylko taki miałam pod ręką), a cukinię pokroić (najlepiej obieraczką, w cieniutkie plasterki). Dodać do mięsa, zalać rosołem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem kilka minut. Odlać część wywaru do szklanki, dodać jogurt i mąkę ziemniaczaną- wymieszać do połączenia składników. Dodać do mięsa, wymieszać i zagotować
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 500 g mięsa z udźca indyka 1 cebula 1/2 szklanki ciecierzycy w zalewie 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 700 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 3 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki(...)oleju roślinnego Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy mąką i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do dużego garnka. Na patelnię po indyka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy ją. Gdy zacznie się szklić, dodajemy do niej poszatkowany czosnek oraz przyprawy (paprykę wędzoną oraz ostrą, kolendrę i cynamon). Podgrzewamy
Qchnia po prostuaromatyczne, chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: MARYNATA: pół jogurtu greckiego (200 g) 2 łyżki przyprawy do kebaba szczypta soli trochę pieprzu MIĘSO: ok. 70 dag piersi z kurczaka patyczki do szaszłyków ok. 8 szt WYKONANIE: Marynatę mieszamy. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą przykrywamy i chowamy(...)lodówki na ok. 2 godziny (lub całą noc) Patyczki moczymy w wodzie, nabijamy nasze mięso. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C od 15 - 20 minut. Ustawiłam na funkcję opiekanie z grillowaniem . Wszystko zależy od grubości mięsa. Podajemy w ulubiony sposób, u mnie z frytkami i surówką. Smacznego :) MAŁA RADA: Między mięso możemy nabić pieczarki, paprykę
Pani na deserwiesz co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? U mnie sprawdziły się klopsiki, które szczególnie smakują dzieciakom, z dodatkiem sosiku pomidorowego. Składniki: mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko) ½ bułki 1 jajko Mleko Sól, pieprz Łyżeczka koperku Pół łyżeczki kaszy manny łyżeczka bułki tartej Masło klarowane Mąka do obtoczenia 3 łyżki passaty pomidorowej ½ szklanki rosołu Wykonanie: Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić(...)kości i zmielić. Bułkę namoczyć w mleku, dodać odciśniętą do mięsa. Dodać pozostałe składniki tj. jajko, pokrojony koperek, kaszę i bułkę oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym. Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować
Tradycyjna Kuchniakurczakiem i makaronem Syta, smaczna i niskokaloryczna zupa krem z pomidorów. Ciekawy pomysł na pyszny obiad dla osób chcących zgubić nadprogramowe kilogramy. Porcja zupy składająca się ze 100g mięsa, 100g pełnoziarnistego makaronu, 250ml kremu pomidorowego oraz 1 łyżki jogurtu naturalnego zawiera ok 350 kalorii. Polecam! Składniki: filet z kurczaka 400ml wody włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 1 ząbek(...)całość gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Po tym czasie dokładamy do garnka pomidory z puszki. Całość gotujemy jeszcze przez około 20 minut – aż mięso będzie całkowicie miękkie *** *** Następnie z garnka wyjmujemy filet z kurczaka i odkładamy na talerz. Resztę zupy blendujemy na gładki krem *** *** Mięso kroimy w kosteczkę i dokładamy do zupy. Podajemy z ugotowanym
Blog z ApetytemSakiewki wieprzowe przygotowałam z szynki, jednak można je zrobić również ze schabu. Mięso ubijamy, smarujemy szczypiorkowym serkiem, panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju. SKŁADNIKI : 1 kg mięsa od szynki 300 g serków topionych gouda ( można pomieszać ze szczypiorkowymi ) 1 pączek szczypiorku sól, pieprz, papryka do smaku 2 jajka + mąka + bułka tarta do panierowania(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso należy umyć i pokroić na kotlety, ubić tłuczkiem na cienkie kotlety. Następnie doprawić przyprawami z każdej strony. Serki topione mieszamy widelcem z posiekanym szczypiorkiem. Na każdy kotlet nakładamy po łyżce farszu i rozsmarowujemy na jednej połowie mięsa. Kotlety składamy i lekko dociskamy. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej z każdej strony. Smażymy
Kulinarne Fantazje Mariolikoniec gotowania. Do lecza użyłam kiełbaski z baraniny oraz resztki grillowanego antrykotu wołowego. Ty oczywiście możesz dodać swoją ulubioną kiełbasę oraz kawałki dowolnego, pieczonego, grillowanego lub gotowanego mięsa. Leczo smakuje najlepiej następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Gotowanie lecza składa się z kilku etapów: przygotowanie papryki - najbardziej czasochłonny etap, pieczenie, obieranie ze skórki i krojenie przygotowanie(...)kiełbasy (Twojej ulubionej), pokrój w plasterki - ja użyłam kiełbasek z baraniny 2 ugrillowane kotlety (ok. 200 g) z antrykotu wołowego, pokrój w kostkę - możesz użyć dowolnego innego mięsa pieczonego, które akurat masz w swojej lodówce lub zwiększyć ilość kiełbasy 1 łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki lub wedle smaku 4 pomidory, przekrój każdy na pół w poprzek i wydrąż
Szybko Szybkowarpolubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 30 dag dowolnego pieczonego mięsa ( ja użyłam schabu i karkówki) 15 dag sera żółtego (dowolnego) warzywa ok 15 dag np.: papryka,pieczarki, ogórek kiszony,cebula( to co akurat mamy) 500 ml przecieru pomidorowego(...)drobnego) 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu 2 łyżeczki pomidorów z czarnuszką i czosnkiem Skworcu 1 łyżeczka bazylii suszonej Skworcu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso jak i warzywa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pokrojone warzywa i mięso. Posypuję przyprawami. Smażę tylko chwilę aby warzywa zmiękły. Przecier pomidorowy lub passatę przelewam
Gotowanie Patkiszklanki ciepłego mleka (125 ml) 10 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru małe jajko 1 łyżka masła sól 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam biały i czarny Mięso: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki ostrej musztardy czosnek granulowany pieprz 1-2 łyżki oleju Dodatki: 6-7 plasterków żółtego sera kilka małych pomidorków młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty(...)dobrze nagrzanym piekarniku 180°C z termoobiegiem około 15 minut. Gotowe bułki powinny mieć piękny złoty kolor (zwłaszcza od spodu). Pamiętajcie, żeby kroić je dopiero po całkowitym wystudzeniu. Mięso doprawiamy musztardą, czosnkiem i pieprzem. Następnie dobrze je wyrabiamy i formujemy małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i smażymy kotleciki na średnim ogniu aż nabiorą ładnie brązowego koloru
PatiGotujeszklanki lub małe salaterki. Na spód dajemy łyżkę płatków owsianych, potem łyżkę jogurtu i mus. Deser gotowy w trzy minuty, jak nie szybciej. Kolejny pomysł to sos do mięsa na ostro. Zostanie wykorzystany jako dodatek do kanapek, wędlin, mięsa. Kolejny pomysł to sos do mięsa na ostro. Zostanie wykorzystany jako dodatek do kanapek, wędlin, mięsa. Sos z jabłek
Kuchnia na wzgórzu