mięso - 63110 przepisów (strona:634/4208)

Rosół z gęsi. 152

zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem. Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi. Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok. Składniki: 2 uda z gęsi (waga 1 kg) lub porcja rosołowa 4 marchewki 4 pietruszki 1/2 bulwy selera(...)suszone śliwki 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1/3 pęczka natki pietruszki 3 łyżeczki soli himalajskiej 3,5 l wody Przygotowanie: Mięso umyć  przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować na wolnym ogniu. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora

Codziennik Kuchenny
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 127

Jeśli masz trochę mięsa z wcześniej ugotowanego rosołu i nie ma na nie już amatorów, to proponuję mięso wykorzystać do farszu. S kładniki : ok. 20 - 30 dag mięsa z rosołu ok. 25 dag pieczarek, a jeszcze lepsze świeże  lub mrożone grzyby cebula jajko, bułka tarta pieprz, sól, majeranek olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielić, umyte grzyby b.drobno pokroić, cebulę

Proste Potrawy
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 99

Ostatnio naszło mnie na zapiekankę z mięsem mielonym. Wyszła bardzo smacznie. Przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg zmielonej szynki  0,2 kg sera gouda 0,2 kg sera mozalerra żółty  mały przecier pomidorowy  0,5 kg makaronu (np. muszelki) 2 łyżki jogurtu naturalnego  pół cebuli  ząbek czosnku  przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka(...)ostra, papryka wędzona, sól, pieprz) Przygotowanie:  Smażymy mięso mielone na patelni. Gdy już się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy z dodatkiem wody, aby uzyskać podstawę do sosu. Do tego dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę lub startą na tartce), rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i przyprawy (doprawiamy według uznania, ale tak, aby był wyrazisty smak, ponieważ później "wciągnie" go makaron). Gotujemy

Jak u mamy
Pieczeń rzymska z bazylią 212

Pieczeń rzymska to prostsza w przygotowaniu wersja kotletów mielonych. Mięso wystarczy wyrobić i przełożyć do formy. Reszta robi się praktycznie sama. Pieczeń rzymska z dodatkiem liści bazylii to doskonałe urozmaicenie codziennego jadłospisu. 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano pieprz(...)smaku garść liści oregano Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy aż się nie zezłoci. W misce mieszamy mięso mielone, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Metalową formę (keksówkę) smarujemy masłem klarowanym. Wykładamy ją dokładnie mięsem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy

Dieta bez mleka
ZUPA GULASZOWA Z BIAŁĄ FASOLKĄ 112

wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną(...)cebulę. Do cebuli wrzucamy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory w puszce i sok pomidorowy oraz podsmażone mięso. Gotujemy przez kilka minut, a następnie zalewamy całość gorącą wodą. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Na końcu dodajemy fasolę z puszki (bez zalewy) i przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz

Kuchnia MagdaLeny
Stek z tuńczyka grillowany 101

kalmary. Na początek najlepiej jest zacząć od prostych dań, czyli grillowania ryb. Zapraszam po przepis na pyszny stek z  tuńczyka z nutka rozmarynu. Tuńczyk ma bardzo zwarte mięso, ale jest rybą bardzo chudą, należy go więc smażyć krótko, żeby mięso zbytnio nie wyschło. Grillowany stek z  tuńczyka Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 2 steki ze świeżego(...)rozmarynu Marynata: oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1/2 drobno posiekanej papryczki chili Wykonanie: Składniki marynaty mieszamy w szklanym pojemniku. Obtaczamy nią dokładnie mięso. Przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie kładziemy na grilla lub na patelnię grillową, na każdym steku układamy rozmaryn. Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu

Kulinarne przygody Gatity
Zupa botwinka 117

przypadku nie było to konieczne. Botwinkę można włożyć w słoiki, aby cieszyć się nią zimą. Składniki: 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego kilka ziemniaków śmietana sok z cytryny koperek 3-4 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Umyte i oczyszczone mięso zalać wodą, dodać obraną pietruszkę(...)marchewki, liście laurowe i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie prawię miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną botwinkę. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę z wywaru mięsnego kroję w kostkę i ponownie wrzucam do zupy. Kiedy ziemniaki i botwinka będą miękkie dodać sok z cytryny i przyprawić. Zatrzepać śmietaną i zagotować lub dodać śmietanę dopiero

talerz przyjemności
Gulasz 117

łyżki musztardy  500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków konserwowych sól 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Wykonanie : Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu.Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką(...)dusić mięso na małym ogniu  około 60 minut aż będzie prawie miękkie. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić

cucinare
Karmelizowana brukselka ze śliwką i białym winem. 15- minutówki! 103

jest raczej proste, zazwyczaj dość aromatyczne, lekkie, staram się aby było zdrowe - ale bez przesady!  Stawiam w kuchni na prostotę i smak. Jak dobrze wiecie nie jestem wielbicielką mięsa, jem je na prawdę sporadycznie. Ale jeśli już- to konkretnie, uwielbiam np. steki z wołowiny! Heheh jem je raz na sto lat, ale w gruncie rzeczy z czerwonego mięsa(...)drób to wybieram kurczaka zagrodowego lub indyka.  Indyk to delikatny ptak i nawet brojlery jeśli chciałoby się, je paść chemią to padną, dlatego jeśli już kupuję białe mięso to wolę sto razy bardziej kupić indyka.  Jestem maniakiem ryb, i tak wiem, że teraz trudno o dobrą rybę, a w mięsie ryb można znaleźć mikorplastik, ale wiem też

SMYKWKUCHNI
Makaron z wegańskim mięsem mielonym 68

Tematem dzisiejszego wpisu jest makaron z wegańskim mięsem mielonym. Stop, co? Wegańskie mięso? Przecież to się wyklucza! Tak pomyśli nowy Czytelnik tego bloga (stały Czytelnik przypomni sobie przepis na tytułowe mięso). Jeśli jesteś tutaj nowy, nic nie szkodzi. Tytułowe “mięso” to odpowiednio przyprawione i przygotowane

Vegan Taste
Bigos cygański. Klopsiki po cygańsku. 178

podgrzać i podać na stół. Więcej przepisów na imprezę znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bigos cygański. Klopsiki po cygańsku. – Składniki: Składniki na klopsiki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3 łyżki kaszy manny 2 jajka 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka majeranku pół łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz do smaku olej do smażenia(...)ketchupu pikantnego; 2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na bigos cygański, czyli klopsiki po cygańsku. Przygotować klopsiki: Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajka, kaszę mannę oraz przyprawy, w tym sól i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą, gładką masę. Następnie uformować klopsiki o średnicy ok. 2 cm. Smażyć

Kulinarne Przeboje
Zupa porowo-serowa z gorgonzolą, gruszką i klopsikami 102

smaku. Pozwalamy zupie wystygnąć, a następnie blendujemy ją do uzyskania gładkiej konsystencji lub pozostawiamy z porem w kawałkach, jeśli wolicie takie zupy niż kremy. Klopsiki wołowo-serowe: 500g mielonego mięsa wołowego 1 wiejskie jajko 50g startego sera Bursztyn  sól i pieprz olej np. kokosowy lub rzepakowy Do miski przekładamy mięso, wbijamy do niej jajko, ścieramy ser i doprawiamy naprawdę(...)sporą ilością soli oraz pieprzu. Zanim usmażycie całość usmażcie odrobinę mięsa, by sprawdzić czy jest odpowiednio doprawione. Z tak przygotowanego mięsa formuję klopsiki o mniejsze od orzecha włoskiego. Z podanej ilości wychodzi ok. 45 klopsików. Na patelnię wlewamy olej kokosowy lub rzepakowy i podsmażamy klopsiki w kilku turach przez dosłownie kilka minut obracając je poruszając patelnią, by równomiernie się podsmażyły

Cooking Monster
Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna i rozgrzewająca [PRZEPIS] 306

równie pyszna. Od sosu odróżnia ją większa ilość warzyw, dodatek ryżu i lżejsza konsystencja. Z kawałkiem chleba właściwie stanowi kompletny posiłek. Idealna na jesienno-zimowe chłody. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego (najlepsza będzie wołowina, ale może też być wieprzowe, u nas tym razem pół na pół), trzy cebule, trzy ząbki czosnku, trzy marchewki, seler naciowy, dwie puszki pomidorów w zalewie(...)garść ryżu, papryka w proszku, 100 ml słodkiej śmietanki, sól, pieprz, oregano, oliwa z oliwek. Zrób tak: W garnku zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, dodaj mięso oraz posiekany czosnek, następnie zrumień często mieszkając. Marchewkę i seler pokrój, dorzuć do garnka, dopraw wszystko kopiastą łyżeczką papryki w proszku, solą, pieprzem i oregano, smaż jeszcze chwilę, dodaj pomidory i duś jakieś

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania