treściwy? Ja w takich sytuacjach sięgam po jedno z moich ulubionych rozwiązań jakim są marynowane piersi z kurczaka. Uwielbiam tworzyć nowe ciekawe marynaty. Dziś jedna z prostszych, nadająca mięsu aromatu i wspaniałego smaku. Zamarynowane piersi z kurczaka najlepiej przygotować na patelni grillowej, w piekarniku lub tak jak ja we wszechstronnym urządzeniu OPIEKACZ BEFSZTYK – GOFRY Firma Dezal Plus(...)stworzyła urządzenie niezwykle wszechstronne. Opiekacz przeznaczony jest nie tylko do pieczenia mięs, można w nim również przygotować ulubione warzywa, zapiekanki, a nawet gofry (zarówno te słodkie, jak i wytrawne). I co ważne, dla osób dbających o zdrowie czy będących na diecie, urządzenie pozwala na przygotowanie potraw lekkostrawnych, dobrze przyswajalnych przez organizm. Urządzenie jest już ze mną dłuższy czas, przygotowałam
Słodkie okruszkikilka minut.Do tego zestawu użyłam cienko pokrojone plastry schabu, oraz jako dodatek ryż basimati, który również potrzebuje tylko 10 minut na ugotowanie. Białe wino dodane do schabu sprawi, że mięso bedzie mięciutkie i powstanie smaczny sosik. Polecam ten włoski przepis, jest po prostu super. Schab w białym winie na patelni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1/2 kg schabu bez kosci mąka(...)PRZYGOTOWANIA Schab pokroić w cienkie plastry, około pół centymetra ( nie rozklepywać ) Obtoczyć każdy plaster w mące Na dużej patelni rozgrzać olej z oliwek (6 łyżek lub wiecej ) podrumienić szybko mięso z obydwu stron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli mamy dużo kawałków, podrumienione kawałki odkładać na talerzyk aż do zużycia całego mięsa. Wszystkie kawałki umieścić razem na patelni, dosolić do smaku
zielonacukinkaGrecji niemal na każdej ulicy znajdziemy budki serwujące jedną z najpopularniejszych przekąsem – pitę z gyrosem. Ta przekąska to specjalny grecki chlebek wypełniony marynowanym i pieczonym mięsem. Całość podana z dodatkami – pomidorem, ogórkiem i sosem tzatziki. Czasem spotkacie również wersję z frytkami :) Wcale nie trzeba jechać do Grecji aby zjeść to danie. Pokażę Wam jak przygotować je w domu(...)obiadu z dnia poprzedniego. Proponuję wykorzystać do gyrosa ćwiartkę z kurczaka, bo jak to się przyjęło w Polsce, że do wszystkie wykorzystujemy filety z kurczaka, to moim zdaniem to mięso będzie zbyt suche. Składniki ćwiartka z kurczaka 2 chlebki pita (kupicie je w promocji w markecie podczas tygodni greckich) pomidor ogórek czerwona cebula przyprawa do gyrosa Składniki na sos tzatziki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!papryka czerwona - (150g) - 1szt. - kukurydza słodka - 1/2 puszki (120g) przyprawy: - papryka słodka - 1 łyżeczka - sól himalajska - 1 łyżeczka - pieprz czarny - 1/2 łyżeczki - imbir mielony - 2 szczypty WYKONANIE: Mięso pokroić w dużą kostkę, wymieszać z olejem kokosowym, miodem i przyprawami. (Tak zamarynowane mięso można pozostawić w lodówce) Paprykę pokroić w kosteczkę, poddusić na patelni teflonowej, dodać odsączoną kukurydzę. Odłożyć(...)talerz. Zamarynowane mięso wyłożyć na patelnię teflonową, smażyć z obu stron, do momentu zarumienienia. Do mięsa dodać podduszoną paprykę z kukurydzą, wszystko razem podsmażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionym źródłem węglowodanów złożonych. Makro samego kurczaka: całość: 773,4 kcal (B:67,9g W:55,8g T:30,9) 1 z 3 porcji: 258 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasklopsiki z indyka gotowane na parze. Do parowanie wykorzystałam bambusowy koszyk, ale możesz przygotować je w tradycyjnym parowniku. Klopsiki powstały z najbardziej dietetycznej części indyka - piersi. W tym wydanie mięso jest wilgotne, miękkie i pachnące. Do mięsa dodałam cukinię, by zwiększyć ich walory zdrowotne. Klopsiki podałam z sosem koperkowym. Składniki: 500 g filetu z indyka 1 jajko 1 mała cukinia(...)oregano- opcjonalnie na sos: 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany Wykonanie: mięso zmielić na małych oczkach maszynki cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, posolić i odstawić, by puściła soki, następnie bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru wody cebulkę pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejną propozycją rewelacyjnej i szybkiej w przygotowaniu - zapiekanki jest zapiekanka z mięsem mielonym , ziemniakami z sosem serowym. Pyszna. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego(...)Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garscie szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie
Gotowanie PatkiMięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym z kapustą oraz ziemniaczkami to wyśmienite i szybkie w przygotowaniu danie, którym spokojnie naje się cała rodzina. Polecam! Składniki: 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki kapusty 150g ugotowanego ryżu 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, świeże zioła 4-5 ziemniaków 300ml bulionu(...)wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka masła olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor. Po podsmażeniu mięso zdejmujemy
Blog z Apetytempotrawy był przepis Danusi z bloga Co mi w duszy gra na udka drobiowe duszone z marchewką i fasolką. Pomyślałam, że danie jest super, ponieważ lubimy duszone mięso i lubimy sosy z dodatkiem warzyw. A, że akurat kupiłam piękne mięso od szynki postanowiłam zmienić przepis Danusi, i udka zamienić na szynkę. Przepis jest prosty, mięsko wychodzi bardzo(...)ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 300 g fasolki zielonej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Mięso pokroiłam na 1 cm plastry. Rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natarłam przyprawami i podsmażyłam z każdej strony na oleju, aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor
Walijskie PichcenieOrientalny kurczak z figami Orientalny kurczak z figami to bardzo łatwe i niesamowicie aromatyczne danie obiadowe. Miękkie mięso kurczaka i smaczne figi, a całość w pysznym sosie. Bogactwo przypraw, smaków i aromatów, które świetnie się ze sobą komponują i wybornie smakują. Orientalny kurczak z figami to danie, które z całą pewnością przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznych potraw Polecam Przepis(...)rzymski i kardamon. Wlać oliwę z oliwek i krem z octu balsamicznego, dokładnie wymieszać. Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na około godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz przełożyć zamarynowane mięso, dokładnie obsmażyć. Wlać szklankę wody, dodać goździki
WSZYSTKO SMACZNEFrancuskie” roladki z łopatki Roladki francuskie z łopatki , to taki typowo jesienny przepis . Pyszne mięso z łopatki , nadziewane gruszką i musztarda . Całość otulona wspaniałym śmietankowym sosem z białym słodkim winem.. Poezja . Do tego kieliszek dobrego czerwonego wina i można powiedzieć ,że sezon jesienny uważam za otwarty Wyjątkowo lubię tę porę roku , tak dokładnie , nie lubię lata -za gorąco(...)zimą .. No i oczywiście nostalgiczny nastrój bębniących o szyby kropli deszczu.. Dodatkowo cieszą oko piękne dojrzałe różnokolorowe dynie , gruszki , jabłka …to najpiękniejsza pora roku Składniki : 1 kg mięsa z łopatki w ładnym , grubym kawałku 1 duża gruszka 2 cebule 1 łyżeczka musztardy słodkiej , figowej 1-2 szklanki słodkiego białego wina 1/2 szklanki słodkiej śmietany , kremówki 1 główka czosnku
Ogrodnik w podróżybardziej lub mniej uroczyste wybieram na obiad kaczkę. A że u nas wszyscy mięsożercy to nikt nie odmówi dodatkowej nawet porcji delikatnego i rozpływającego się w ustach czerwonego mięsa. Jeśli chodzi o przygotowanie kaczki to wybieram najczęściej kawałki, nogi lub piersi. Nogi, soczyste i długo pieczone z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek, gruszek i fig z rozmarynem i sowitą porcją majeranku(...)była soczysta polewam kilkanaście razy podczas pieczenia wytapiającym się tłuszczem. Figi kroję na pół. Jabłka myję, kroję na ćwiartki, oczyszczam z gniazd nasiennych i razem z figami wrzucam do mięsa na pół godziny przed końcem pieczenia. Mieszam i polewam tłuszczem. Gotowe mięso podaję z dodatkami, smacznego Z czym podawać kaczkę? Niezależnie od tego czy przygotowujemy całą kaczkę czy jej poszczególne
Zasmakuj Kuchnispożywasz produkty mleczne. Produkty takie jak np. mleko/ jogurt naturalny/ kefir, które są źródłem wapnia, białka, witamin z grupy B, A i D. 7. Mięso spożywasz w mniejszych ilościach, wybierasz chude gatunki. Mięso należy zastępować rybami oraz roślinami strączkowymi, które równie dobrze jak mięso są źródłem pełnowartościowego białka. Ryby zawierają więcej składników mineralnych niż mięso
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasłyżeczki kurkumy sól do smaku Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki wymieszać ze sobą Ps. Sos Sriracha, różne rodzaje octu ryżowego i masło ghee są dostępne w sklepie " Kuchnie Świata " Przygotowanie Mięso kroję na kawałki (takie w sam raz na jeden kęs), przekładam do miski, zalewam połową przygotowanej wcześniej marynaty i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu z lodówki(...)oczyszczam mięso z nadmiaru marynaty i podsmażam na patelni na złoty kolor (marynatę, w której kurczak się marynował wylewam). Pozostałą marynatę podgrzewam doprowadzając do wrzenia, dodaję podsmażone kawałki kurczaka, kandyzowaną skórkę pomarańczową (lub konfiturę pomarańczową), zmniejszam ogień i duszę, aż mięso będzie miękkie (średnio około 30 minut). Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję
Cztery Fajeryalbo sosów " w torebce " ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa głównie z.... soli, maltodekstryny, tłuszczu palmowego, a suszone warzywa i mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu kupować gotowe kostki rosołowe i zaczęliśmy robić je sami. Taniej, smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Fakt - rosół z domowych kostek(...)rosołowych nie będzie idealnie klarowny, będę w nim drobinki prawdziwych warzyw i ewentualnie mięsa, zamiast wszelkiego typu chemicznych ulepszaczy, ale wolę taki, niż ten ze sklepowych półek. Domową pastę bulionową można zmielić na gładki krem lub zostawić nieco większe drobinki warzyw. Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę) bulionową
Cztery FajeryTradycyjne curry z kurczaka, na które przepis znajdziecie poniżej smakuje także naszym przyjaciołom z Indii, a to dla mnie najlepsza rekomendacja. Tradycyjne curry z kurczaka - składniki około 1 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki 250 ml mleka kokosowego 400 g pomidorów z puszki lub 3 mięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę(...)przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić całego kurczaka na małe kawałki, tak jak to robią Hindusi i Pakistańczycy. Moim zdaniem indyjski sposób porcjowania drobiu wygląda tak, jakby jakiś wściekły kucharz
Cztery Fajery