mięso - 63110 przepisów (strona:636/4208)

Perfekcyjny kotlet schabowy 250

Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z nas taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Oczywiście, że każdy(...)ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej roślinny lub smalec do smażenia   Mięso podziel na cztery równe kotlety. Rozklep tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Grubość zależy o indywidualnych preferencji, osobiście nie rozbijam kotletów zbyt cienko, lubię

kuron.com.pl
Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym 298

Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w paski. Pomidora kroimy w grubą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek, pieczarki i paprykę odstawiamy na bok. Mięso kurczaka kroimy w paski, doprawiamy kurkumą, pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy mięso, mieszamy. Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je do oddzielnego naczynia. Na patelnię(...)wkładamy cebulę, szklimy, dodajemy paprykę, pieczarki i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa się nie przypaliły. Gdy warzywa się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso z kurczaka, dodajemy słoiczek pasty paprykowej, pokrojone pomidory, wszystko mieszamy, wlewamy ok.100 ml wody i dusimy ok. 15 minut. Kurczaka z warzywami i pieczarkami podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, kaszą, makaronem itp. przed podaniem gulasz z kurczaka posypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 287

Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad. Składniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 duże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego(...)cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie osuszyć i wystudzić. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić do wystudzenia. Mięso wieprzowe i drobiowe przełożyć do miseczki, dodać jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę tartą. Składniki masy mięsnej dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha

Szalona Kuchnia Eweliny
Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem 202

znośna do zjedzenia. Jestem pewna, że zasmakuje również innym osobom, które podobnie jak ja, za tym rodzajem kaszy nie przepadają (nie wspominając już o tych, którzy ją lubią). Dodatek mięsa i marchewki z groszkiem oraz porów sprawia, że kasza nie jest nudna, a całość smakuje wybornie. Dodatkowym atutem jest to, że (mając pokrojone wcześniej mięso) całe danie wykonamy w tempie(...)pory około 200-300 g kaszy gryczanej (u mnie niepalona) 1 łyżeczka suszonego tymianku 550-750 ml bulionu szczypiorek sos sojowy (opcjonalnie) sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Oczyszczone pory kroimy na półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Wrzucamy

Smaki Na Talerzu
Środa: Picadillo jak Kuba gorące 196

jest u nas natomiast bardzo podobna, jeśli nie lepsza, potrawka – picadillo – niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, warto przygotować je w większej(...)przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i chorizo. Smaż mieszając przez 8-10 minut, aż chorizo ładnie się przyrumieni. Krok 2 Włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Kiedy wołowina zbrązowieje i ładnie się przesmaży, dodaj do niej płaską łyżkę cynamonu i łyżeczkę kuminu. Wymieszaj, a następnie wlej do rondla

Niedzielny kucharz
Cukinia jako przystawka na zimno 283

Cukinia odpowiednio przygotowana jest pyszna nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Uwielbiam ją w wersji na zimno, która jest dodatkiem praktycznie do wszystkiego :mięsa,  ryby, mozzarelli, żółtych serów czy wędliny. Oczywiście trzeba ją odpowiednio przygotować i podać z sosikiem 😋😋😋 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 2 cukinie ząbek czosnku 1 łyżkę soku z cytryny 1 łyżkę octu 3 łyżki(...)soli, papryczki i poszatkowanej natki pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak przygotowanym sosem polać jeszcze gorące kawałki cukini ułożone na półmisku. Spożywać na zimno jako przystawkę lub zakąskę do mięsa,  ryby, mozzarelli, żółtych serów czy wędliny. Polecam jako dodatek do  Rolady z mięsa mielonego  lub   hamburgerów z mięsa drobiowego SMACZNEGO

zielonacukinka
Surówka z białej rzepy i marchewki 169

ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Kaczka: - 1 filet z kaczki ze skórą - sól - pieprz - olej 1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem. Wierzch ze skórą delikatnie nacinamy aby nie przeciąć mięsa, (bo wtedy wszystkie soki nam wypłyną, a my chcemy zatrzymać(...)środku). Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy pierś po 2 minuty z każdej strony.  2.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego rozgrzanego do 190 C na ok. 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy mięso na 2 minuty aby odparowało, a następnie kroimy w cienkie plastry i podajemy z surówką. Filet z kaczki można podawać na zimno i na ciepło

Apetyczna babeczka
Potrawka z makaronem po meksykańsku 207

również nie należy do czasochłonnych. Potrawa ta nie zrujnuje również Waszego portfela, bo z podanych składników najedzą się do syta spokojnie 4 osoby. SKŁADNIKI 1 cebula 700 g mięsa mielonego wieprzowego oliwa 3 ząbki czosnku 450 g fasolki szparagowej (u mnie pół na pół żółta i zielona) 2 puszki krojonych pomidorów 600 ml soku pomidorowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka(...)warzyw) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chili WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do dużej brytfanny lub garnka wlać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, mięso mielone i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pomidory w puszce, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze przez

Passions hobbies life
Pierś faszerowana serem i warzywami 251

Pierś faszerowana to proste, kolorowe, smaczne i błyskawiczne danie, które ja przygotowuję w 30 minut. U nas w domu kurczak zawsze cieszy się dużą popularnością, mimo, że to banalne mięso, na blogu dużą popularnością cieszy się szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami , kurczak caprese , czyli pierś z pomidorami i mozzarellą, faszerowana pierś z rukolą, faszerowana pierś z serem kozim . Podzielę(...)łyżeczki czerwonej papryki ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Jak przygotować pierś faszerowaną serem i warzywami. Przepis krok po kroku. Piersi delikatnie nacinamy ostrym nożem wzdłuż tworząc kieszonkę. Przyprawiamy środek mięsa solą i pieprzem. Ser kroimy w słupki. Papryki kroimy w paski i wraz z serem wkładamy do kieszonki w rozciętej piersi, następnie wkładamy do środka po 2 kostki szpinaku. Przygotowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięsna babka z jajko niespodzianką otulona boczusiem 184

boczkiem mięsna babka smakuje rewelacyjnie i jest świetną dekoracją Wielkanocnego stołu. Idealnie sprawdzi się zarówno w postaci obiadu na gorąco jak i zimnej, imprezowej przystawki. Składniki: Masa mięsna: 700g mięsa z łopatki 300g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka kajzerka 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 pęczek natki z pietruszki 3 łyżeczki(...)przyprawy do mięsa mielonego masło do wysmarowania formy sól pieprz Dodatkowo: 16 plastrów boczku parzonego 6 jaj ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Masa mięsna: Bułkę zalać mlekiem i namoczyć przez około godzinę, po tym czasie dokładnie odcisnąć. Filet z kurczaka, mięso z łopatki, bułkę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, lubczyk, słodką paprykę, przyprawę do mięsa mielonego

Szalona Kuchnia Eweliny
Greckie szaszłyki z wieprzowiny 148

Grecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne.  500g szynki lub łopatki wieprzowej 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 3 małe cebule po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, tymianku, chilli, kolendry, estragonu  2 łyżki oleju 1. Mięso kroimy w dużą kostkę, paprykę w kwadraty(...)cebulę w krążki. 2. Do mięsa dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min. 1 godzinę.  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę i paprykę. Grillujemy lub pieczemy w rękawie przez 1 godzinę

Szefowa kuchni
Piersi kurze z pysznym nadzieniem 176

smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie znowu sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Jak lubicie pikantne to można dodać pokrojoną drobno chili. Przygotowanie mięsa – piersi kurze oczyścić z błonek i tłuszczu. Każdą pierś przekroić na pół i w każdej naciąć w środku formując kieszonkę. Doprawić solą i pieprzem. Do każdej kieszonki włożyć pastę guacamole(...)kostkę sera. Zawinąć plasterkami boczku. Rozgrzać patelnię, położyć kawałki mięsa. Położyć tak mięso, żeby leżało na patelni od strony gdzie jest są końcówki boczku. Jak już będzie mocno przyrumienione obrócić na drugą stronę. Ponownie smażyć do momentu aż będzie boczek przypieczony. Na patelnię wlać odrobinę wody i zagotować. Wymieszać i wylać wszystko do żaroodpornego naczynia. Cały smak z patelni będzie

Kuchnia Pokoleń
Sałatka gyros. 173

kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około pół godz. Następnie mięso przekładamy na patelnię, smażymy mięso do miękkości. Odstawiamy aby wystygło. Na samo dno przezroczystej salaterki wykładamy mięso, następnie pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Jeśli mają za dużo wody, odciskamy je. Cebulę(...)kukurydzę, smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy ciecierzycę i delikatnie smarujemy majonezem. Na to pokrojoną kapustę pekińską a na sam wierzch wykładamy rukolę. W zasadzie kolejność warstw jest dowolna, ważne aby mięso było na dole a kapusta z rukolą na górze. Chłodzimy, najlepiej smakuje następnego dnia. S macznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczeń Pork Wellington 235

wymyślona na cześć księcia Wellingtona żyjącego w czasach Napoleona. Najczęściej jest spotykana z wołowiną w składzie (Beef Wellington) lub z wieprzowiną (Pork Wellington), tak jak to jest u mnie. Mięso tradycyjnie jest otoczone pasztetem foie gras lub farszem grzybowym, dobrej jakości szynką a całość pieczona jest w cieście francuskim.  Ja pozwoliłam sobie iść o krok dalej i przygotowałam ciasto(...)pieprzem oraz czosnkiem. Chowamy do lodówki na całą noc.  Następnego dnia schab obsmażamy na patelni z każdej strony na rumiany kolor (także po brzegach). Zamykamy w ten sposób mięso, dzięki czemu pieczeń nie będzie sucha. Tak podsmażony schab wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 60 minut (180 stopni, termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy i pozwalamy mu odpocząć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Indyk z ryżem 178

Indyk jest to mięsko, którego się nie faszeruje hormonami jak kurczaki. Warto więc sięgać po mięso indycze, które jest dobrym źródłem białka. Ostatnio przeczytałam też, że dla osób, które dbają o swoje zdrowie czy sylwetkę, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ryż basmati niż dziki czy brązowy? Dlaczego? Ten ryż nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny, który jego brązowe odmiany powodują. Dziś zapraszam(...)gotujesz ryż w całą chemią zawartą w tychże woreczkach 1 połowa piersi z indyka łyżeczka ostrej papryki w proszku łyżeczka czosnku w proszku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj i pokrój w małą kostkę, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki, po tym czasie do garnka wsyp 1 szklankę ryżu i wlej 2 szklanki wody

Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Proponowane wyszukiwania