mięso - 63110 przepisów (strona:642/4208)

Galantyna z kurczaka i papryki na parze 245

alternatywa wędliny. Dobrze się też sprawdza jako przystawka razem z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 300 g piersi z kurczaka 300 g mięsa z udka z kurczaka bez skóry i kości 150 g mix papryk ( czerwona, zielona, żółta, po 50 g każda ) 2 łyżeczki vegety 350 ml wody 1 łyżeczka żelatyny Sól Pieprz(...)Wykonanie: Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa – największe oczy. Papryki rozdrabniamy w mikserze lub bardzo drobno kroimy. Dodajemy do mięsa. Do masy mięsnej dolewamy wodę, dodajemy żelatynę, vegetę, pieprz i ewentualnie sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na 2 części. Masę wykładamy na folię spożywczą. Zawijamy a końce związujemy ( jak cukierka ). Gotujemy na parze przez 30 minut. Schładzamy

Smaki Ewy
ROSÓŁ AZJATYCKI Z PULPECIKAMI (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 228

łyżeczki soku z limonki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 laska cynamonu lub 1,2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 goździki pieprz czarny sól Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego sól pieprz czarny mielony smalec (u mnie gęsi)   Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę lub 2 łyżeczki(...)gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodać kurkumę i gotować kolejne 30 minut. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie gotowania przygotować pulpety. Mięso mielone wyrobić z solą i pieprzem a następnie uformować malutkie kuleczki. Pulpety podsmażyć z każdej na tłuszczu a następnie wrzucić do rosołu na ok 15 minut przez zakończeniem gotowania

Ola la LCHF
Gulasz Z Szynki 218

jest nawet bardziej smaczniejszy :) Gulasz podałam z ryżem, możemy podać go również z kaszą lub ziemniakami :) Składniki na 4 osoby: 3 do 3 i 1/2 szkl wody 500 g mięsa z szynki na gulasz 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki gęstej śmietany np. 18% pieprz, sól, papryka słodka(...)wędzona, warzywa suszone np. domowe warzywko  <- klik przyprawa do gulaszu   np. od Smaki Natury mąka pszenna do obtoczenia mięsa  i  do zagęszczenia gulaszu opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1. 1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody. 2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę

Gotowanie...to proste !
Kotlety mielone z pieczarkami. 232

zbite jeśli doda się do nich: namoczoną kajzerkę, bułkę tartą, pieczarki, utarte warzywa korzeniowe, ugotowaną kaszę lub namoczone płatki jaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem. Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę zimnej wody i opcjonalnie kilka łyżek mocnego rosołu lub wywaru z gotowania grzybów suszonych.    A jak sprawdzić, czy masa(...)uformować mały kotlecik i  podsmażyć na patelni, aby się upewnić czy smak kotletów będzie taki jak oczekujemy. Tak samo robię gdy przyprawiam masę na pasztet. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 200 g pieczarek 1 cebula 5 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania kotletów 1 jajko 5 łyżek bardzo zimnej wody olej do smażenia

Codziennik Kuchenny
Krokiety z mięsem 202

Krokiety to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Kiedyś robiłam takie, ale z dodatkiem pieczarek ( KLIK ). Teraz wersja bardziej klasyczna, ale równie smaczna. Składniki: Farsz: mięso z rosołu (u mnie skrzydło z indyka i kawałek wołowiny) 1 cebula marchewka z rosołu 1 surowe jajko sól, pieprz 1/3 szklanki rosołu Naleśniki: 2 jajka 1 czubata szklanka mąki 1 szklanka wody(...)szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki oleju Panierka: 1 jajko odrobina mleka bułka tarta masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Zrobić farsz: Mięso, marchewkę z rosołu i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć na patelnię z odrobiną masła klarowanego, dodać rosół, chwilkę dusić. Po wystudzeniu dodać surowe jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku. 2. Z ciasta usmażyć

Kuchnia domowa Ani
Wołowina z warzywami 193

czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki powideł śliwkowych 1 główka czosnku kilka suszonych grzybów 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj do sosu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego 200 ml wody 3 łyżko oleju roślinnego   Mięso z obu stron przypraw solą i pieprzem. Następnie oprósz(...)mąką pszenną.   Patelnie mocno rozgrzej wlej olej i przesmaż wołowinę z każdej strony na rumiany złoty kolor.   Obsmażone mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę na bok. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy

kuron.com.pl
Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 253

łyżki grubo pokrojonej natki pietruszki 3 łyżki sosu winegret, tutaj przepis Pieczone ziemniaki 600 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka curry w proszku lub papryki 2 łyżki oliwy Mięso z kurczaka natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Rozgrzej ghee na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Wyjmij mięso i na tą samą patelnię włóż pokrojone w plasterki pieczarki(...)Smaż aż pieczarki się zrumienią i odparują z wody, wtedy dodaj kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, podlej bulionem i smaż mięso do miękkości, około 35 minut. Rozrób mąkę z dwoma łyżkami zimnej wody i zaciągnij sos. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Kukurydzę mrożoną ugotuj w lekko osolonej wodzie lub użyj z puszki. Pokrój sałatę, natkę pietruszki i cebulę w cienkie paski

codojedzenia
Kotlety mielone z cielęciny 132

Delikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem.  Składniki 300 g mielonej łopatki cielęcej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała kajzerka mleko do moczenia 1 jajko bułka tarta masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając(...)odrobinę mleka z moczenia bułki. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Gołąbki z passatą pomidorową 176

Kolejne gołąbki "lądują dziś na blogu", po tych  w sosie grzybowym ,  sarmie , czyli gołąbkach z kiszonej kapusty,  gołąbkach bez zawijania ,  gołąbkach z mięsem i kaszą ,  dolmie  czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy  JAMAR , mogłam je przygotować z pyszną passatą pomidorową, polecam. , Składniki: 1 główka(...)kapusty około 1,5 kg 1 marchewka 1 cebula 1-2 kostki masła 1 łyżeczka vegety Farsz: 300 g ryżu 800 mięsa karczku b/k 1 cebula 1 płaska łyżeczka czarnego  pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie  łyżeczki  soli Sos : 500 g  passaty pomidorowej JAMAR  (opakowanie ma 700 g) 1 płaska łyżeczka suszonego oregano 1 płaska

Gosia gotuje
Rolada z indyka nadziewana brokułem z sosem serowym 181

widelcem. Dodać ser i jeszcze raz całość rozgnieść widelcem. Do smaku doprawić solą i pieprzem, soli nie za dużo bo ser jest słony. Filet rozciąć na jeden duży płat mięsa i lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Natępnie wyłożyć farsz brokułowy. Mięso zwinąć

Monia miesza i gotuje
Tradycyjny polski rosół 357

dziś w niektórych domach dalej jest podawany głównie w ten dzień. Idealny rosół, intensywny i aromatyczny musi być ugotowany na dużej ilości warzyw i na różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany na wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się(...)gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem jest ciepło, żeby nie przechowywać go w garnku wraz z warzywami i mięsem; niestety potrafi się skisić i cały gar będzie do wylania. Tradycyjny polski rosół Czas przygotowania: minimum 4 godzin Składniki: 6 kurzych szydełek kilka kurzych serduszek 1 indycze udko 700 g wołowej

Kulinarne przygody Gatity
Faszerowane ziemniaki po bałkańsku 231

gotowego ajwaru lub domowego. Ja zdecydowanie polecam ten drugi Przepis na ajwar znajdziecie na blogu klikając ten LINK . Faszerowane ziemniaki po bałkańsku Składniki: około 8 dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego wieprzowego szklanka mleka ząbek czosnku 150 ml ostrego ajwaru kawałek sera halloumi pieprz sól Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 40 minut. Gotowe odcedzamy i zostawiamy(...)wystudzenia. Mięso mielone wrzucamy na patelkę i zalewamy mlekiem. Dusimy je aż cały płyn odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ajwar. Mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Podgotowane ziemniaki dzielimy na pół, a każdą z połówek delikatnie wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wgłębienia wypełniamy mięsem i przykrywamy plasterkiem sera halloumi. Ziemniaki pieczemy

PatiGotuje
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 196

niezwykle lekki i świeży. Cebulka podsmażona i krótko podduszana z liśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego. Kuchnia filipińska jako taka na tle innych kuchni azjatyckich (tajskiej, chińskiej, wietnamskiej etc.) wydaje się dość(...)powstałego sosu dodać sok z limonki i sos sojowy, wymieszać i odstawić. Patelnię przetrzeć papierem kuchennym (nie myjemy, chodzi o zachowanie smaków). Rozgrzać pozostały olej i smażyć partiami mięso – ok. 2 minuty z jednej strony, do brązowego koloru, obrócić na drugą stronę i smażyć ok. 45 sekund. Mięso zdjąć z patelni i rozłożyć na talerzu. Na patelnię wlać

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 259

pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Mięso i pieczarki podsmażamy osobno. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody(...)dodajemy podsmażone mięso, pieczarki, podsmażoną cebulę. Sosy rozpuszczamy w 1,5 szkl. wody. Rozpuszczone sosy dodajemy do garnka i następnie zagęszczamy jogurtem lub śmietaną. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z mięsem i pieczarkami. Następnie posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut do rozpuszczenia sera. Smacznego

Jak u mamy
PYZY Z MIĘSEM. KARTACZE. CEPELINY 233

Pyzy z mięsem, kartacze, cepeliny, pewnie jeszcze i inne nazwy znajdą się dla tego dania. Pewnie znajdą się też i tacy, którzy orzekną, że to nie żadne pyzy, itp. Jak zwał tak zwał, dla mnie ważne, że danie wyszło pyszne i zauroczyło nas swym smakiem. Czy będą powtórki, pewnie kiedyś tak, w sezonie zimowym jest większa ochota na takie sycące(...)Tajfun lub Gustaw), - 14 surowych, 6 ugotowanych - 2-3 duże łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub więcej, gdy używamy mniej mączystych ziemniaków ( my dałyśmy 5 łyżek ) Farsz: - 1/2kg surowego mielonego mięsa (u mnie wieprzowe: szynka+łopatka) lub tyle samo mięsa gotowanego, lub pieczonego wcześniej zmielonego - 1 większa cebula (ja nie dodawałam) - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki majeranku - 1/2-3/4 łyżeczki soli

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania