mięso - 63110 przepisów (strona:650/4208)

Beauf strogonow 272

doskonale sprawdzają się pożywne dania jednogarnkowe. Jednym z takich dań jest pyszny beauf strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi. Dodatek ogórków kiszonych sprawia, że danie to nie jest mdłe. Mięso jest delikatne i miękkie, dlatego taki obiad można podać dzieciom, które ukończyły rok. 600-700 g wołowiny 500 g pieczarek 5-6 ogórków kiszonych 2 duże cebule 0,5 litra(...)pokrojone w plasterki lub ćwiartki (jeśli mamy małe grzyby). Pieczarki podsmażamy aż nie puszczą soku. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie długie paski. Podsmażamy krótko na patelni. Podsmażone mięso dorzucamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Warzywa i mięso zalewamy wywarem warzywnym. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, sproszkowaną słodką i ostrą papryką, pieprzem i ewentualnie solą

Dieta bez mleka
Klasyczne zrazy wołowe 216

pieprz około pół litra wody 1 łyżka mąki 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie: kilka suszonych grzybków     *** Boczek wędzony, cebulę, ogórki i skórkę od chleba kroimy w kosteczkę *** *** Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy oraz po łyżeczce krojonych ogórków, cebuli, boczku i skórki od chleba *** *** Mięso zwijamy dość(...)mąki. Roladki odwijamy ze sznurka i przekładamy ponownie do sosu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ ROLADY/ZRAZY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Klasyczne zrazy wołowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kotlety w polędwiczki wieprzowej 147

polędwiczka wieprzowa olej do smażenia pół szklanki płatków owsianych marynata: pół szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na kotleciki, rozbij tłuczkiem w misce połącz składniki marynaty i obtocz w niej mięso, miskę z tak przygotowanym mięsem odstaw na godzinę do lodówki rozgrzej olej na patelni(...)wyjmij mięso z lodówki, w drugiej misce umieść płatki owsiane i obtaczaj z nich każdego kotlecika z osobna, a następnie usmaż na patelni z obu stron na rumiano podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Oszukany de volaille... 178

Kotlet z mielonego mięsa , zawijany z masłem i koperkiem, usmażony w głębokim tłuszczu. -- Skład: 1 kg mięsa mielonego z indyka, 2 jajka, sól, pieprz, masło 200 g, koperek 1 pęczek,  bułka tarta 1/2 szkl.Do panierki potrzebujemy tylko  4 jajka, szklankę mąki, szklankę bułki tartej. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką i innymi przyprawami, dodajemy 2 jajka(...)bułkę tartą. Wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w lodówce. Masło dzielimy na 16 równych części, koperek drobno siekamy. Schłodzone mięso dzielimy na "kule" i wykładamy do nadziewania. Po kolei na kawałku folii umieszczamy kotlety, które rozpłaszczamy i kładziemy na nich kawałek masła posypany koperkiem, potem sklejamy i rolujemy. -- Panierujemy dwukrotnie i smażymy w głębokim tłuszczu ~7-8 minut

chleba naszego
Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną 192

średnia cebula fioletowa 1 jabłko woda pieprz sól ocet Przygotowanie: PIERŚ PIECZONA Skórę na piersiach nacinamy. Piersi gęsi obtaczamy w suchych przyprawach (sól, pieprz, majeranek, przyprawa do gęsi). Następnie mięso smażymy na suchej patelni (skórą do dołu) na małym ogniu. Chodzi o to, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu znajdującego się w skórze. Po kilku minutach przekładamy mięso na drugą stronę(...)lekko podsmażamy. Mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy je piec w piekarniku. Z patelni odlewamy połowę tłuszczu np. do małego garnuszka, który wytopił się ze skóry (przyda nam się do kapusty). Na patelnię wlewamy czerwone wino oraz dodajemy miód i gałązki rozmarynu. Po zagotowaniu przelewamy na podsmażone mięso. Dorzucamy słodkie śliwki suszone oraz 3 ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika

Kierunekuchnia
Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi 153

kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni. Ziarna jałowca rozgniatamy w moździerzu, dokładamy do nich kmin rzymski, sól i pieprz. Taką mieszanką przypraw doprawiamy mięso. Po chwili zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż woda wyparuje i znowu podlewamy. Czynność powtarzamy, aż mięso zmięknie (u mnie potrwało to około godziny). Wcześniej jednak(...)zachowując 300 ml wody od ich gotowania) i dorzucamy do cebuli. Po chwili smażenia przekładamy zawartość patelni do duszącej się łopatki. Od tego czasu podlewamy wodą od grzybów. Kiedy mięso jest już miękkie, doprawiamy gulasz sosem sojowym i cukrem (do zrównoważenia gorzkiego posmaku jałowca). Na koniec zaciągamy sos łyżką mąki rozmieszanej w ¼ szkl wody. PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki, czosnek i cebulę

Kierunekuchnia
Burger ze śliwkowym sosem bbq 117

toteż nie jedną kombinację już przerobiliśmy. Dzisiaj propozycja (z pewnością nie ostatnia), z samodzielnie upieczoną bułeczką i domowym sosem bbq. Pamiętajcie o dobrej jakości wołowinie! Warto wybrać do burgerów mięso lekko ukrwione i poprzerastane tłuszczem, a najlepiej połączyć 2-3 rodzaje (np. antrykot, łopatka, rostbef). Dzięki temu usmażone mięso zachowa odpowiednią wilgotność. Składniki na sos barbecue : 2 pomidory malinowe(...)gotuj do zgęstnienia (około 20 minut). Pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas, sos lubi przywierać do dna. KOTLETY Wołowinę mielimy dwukrotnie na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Łączymy mięso, cebule, przyprawy i krótko wyrabiamy. Odważamy po 150 g mięsa i formujemy kotlety, trochę większe niż średnica bułki, bo podczas smażenia się skurczą. Smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością

Kierunekuchnia
Zupa ogórkowa na żeberkach z kaszą jaglaną 142

pora 80 g marchewki 100 g selera 280 g ogórków kiszonych 200 ml wody od ogórków kiszonych 50 g kaszy jaglanej pieprz sól Przygotowanie: WYWAR MIĘSNY Z ŻEBEREK Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze porcje, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy bez przykrycia, aż mięso będzie odchodzić od kości (1 – 1,5 godz). W razie potrzeby w trakcie gotowania dolewamy gotującej(...)wody, tak aby finalnie uzyskać 1,5 l płynu. Gotowy wywar przecedzamy, mięso obieramy od kości i odkładamy do naczynia. ZUPA OGÓRKOWA Wszystkie warzywa (oprócz ogórków) obieramy, płuczemy, kroimy w małą kostkę, wrzucamy do gotującego się wywaru mięsnego. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na większych oczkach. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach przecedzamy przez drobne sito. Kiedy warzywa

Kierunekuchnia
Gulasz z łopatki z papryką i marchewką 129

Przygotowanie: Łopatę myjemy i kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ostawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy na oleju około 5 minut do zamknięcia mięsa. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Całość zalewamy wodą. ( Wody tylko tyle aby przykryła mięso). Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy(...)przykryciem około 30 minut. Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewki pokrojone w półplasterki. Całość dusimy do czasu aż mięso i warzywa zmiękną 15-20 minut. Pod koniec gotowania rozrabiamy łyżkę mąki z wodą oaz śmietaną. Mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy kilka łyżek wywaru mięsnego tak aby śmietana się nie zważyła i zagęszczamy sos. Doprawiamy solą

Kulinarne przygody
Chili z kawałkami wołowiny 183

śmietany 18 % (do podania); 50 g startego, żółtego sera (do oprószenia po wierzchu). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Mięso wołowe umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Czerwoną cebulę obrać, drobno posiekać. Czerwoną fasolę odcedzić na sicie z zalewy i opłukać zimną wodą. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczki(...)osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzany w garnku/dużym rondlu olej (2 łyżki) wrzucić pokrojoną wołowinę i podsmażać na średnim ogniu,  często mieszając, przez około 2 minuty, aż mięso się zarumieni. Następnie do garnka/rondla z mięsem dodać posiekaną, czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz plasterki papryczek chili. Podsmażać razem przez 1 - 2 minuty, często mieszając

Gospodyni Miejska
Gulasz drobiowy z ryżem curry 167

Witam Kochani Mam dla Was kilka rewelacyjnych przepisów, które czkają na publikację.  Jednym z nich jest pyszne danie obiadowe :) Gulasz z warzywami i mięsem z kurczaka podany z ryżem z curry i kurkumą :) Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI GULASZ  -2 ćwiartki z kurczaka  -1 średnia cebula -pół kostki rosołowej grzybowej -150g mieszanki  warzyw na patelnie(...)marchewka -1 ząbek czosnku -łyżka masła -sól, trochę pieprzu -2 łyżeczki curry -1,5 łyżeczki kurkumy -woda do podlewania ryżu  Ćwiartki z kurczaka gotujemy, następnie obieramy z mięsa. Mięso kroimy na małe kawałki.  Do garnka dajemy posiekaną cebulę, 0,5 kostki rosołowej i trochę oleju-całość chwilkę podsmażamy, dodajemy rozmrożone warzywa na patelnię oraz mięso i wszystko chwilkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym 1115

warzyw danie z kurczakiem i makaronem. Idealne sprawdzi się gdy nie mamy akurat zbyt wiele czasu na wymyślanie obiadu i stanie przy garnkach. Polecam!   Składniki: 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka (lub fileta) 1 brokuł pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula kawałek pora 200g makaronu (użyłam makaronu razowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody(...)łyżka słodkiej śmietanki 10 dkg żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia olej do smażenia   *** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą i dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając *** *** Gdy mięso w całości się zrumieni, na patelnię dodajemy pokrojoną cebulkę oraz pora. Całość podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając *** *** Następnie

Blog z Apetytem
Gulasz z indyka z pieczarkami i delikatnym sosem serowym 125

Szybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim sosem z serka topionego. Może serek topiony nie jest zbyt zdrowy, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi.  To dzięki niemu sos był pysznie kremowy i kusił zapachem. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa(...)pieczarek 1 cebula   2 listki laurowe   5 ziarenek ziela angielskiego papryka słodka w proszku sól, pieprz Dodatkowo: 100g serka topionego Ponadto: mąka pszenna olej do smażenia   Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem. Całość oprószyć mąką, obsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w półplasterki

Di gotuje
Golonka zapiekana w piwie z miodem 145

chilli kilka ząbków czosnku 2 cebule pokrojone w plasterki Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek dokładnie rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać(...)Wystudzone golonki dokładnie natrzeć marynatą i zostawić w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś czas warto odwrócić mięso. Zamarynowane golonki układać na blasze do pieczenia i polać resztą marynaty. Całość obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę. Golonki zapiekane w piwie z miodem cudownie smakują z dodatkiem chrzanu i musztardy

Korniszonki
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 141

pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Mięso i pieczarki podsmażamy osobno. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody(...)dodajemy podsmażone mięso, pieczarki, podsmażoną cebulę. Sosy rozpuszczamy w 1,5 szkl. wody. Rozpuszczone sosy dodajemy do garnka i następnie zagęszczamy jogurtem lub śmietaną. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z mięsem i pieczarkami. Następnie posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut do rozpuszczenia sera. Smacznego

Jak u mamy

Proponowane wyszukiwania