czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki powideł śliwkowych 1 główka czosnku kilka suszonych grzybów 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj do sosu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego 200 ml wody 3 łyżko oleju roślinnego Mięso z obu stron przypraw solą i pieprzem. Następnie oprósz(...)mąką pszenną. Patelnie mocno rozgrzej wlej olej i przesmaż wołowinę z każdej strony na rumiany złoty kolor. Obsmażone mięso zdejmij z patelni i odstaw na chwilę na bok. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy
kuron.com.plłyżki grubo pokrojonej natki pietruszki 3 łyżki sosu winegret, tutaj przepis Pieczone ziemniaki 600 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka curry w proszku lub papryki 2 łyżki oliwy Mięso z kurczaka natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Rozgrzej ghee na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Wyjmij mięso i na tą samą patelnię włóż pokrojone w plasterki pieczarki(...)Smaż aż pieczarki się zrumienią i odparują z wody, wtedy dodaj kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, podlej bulionem i smaż mięso do miękkości, około 35 minut. Rozrób mąkę z dwoma łyżkami zimnej wody i zaciągnij sos. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Kukurydzę mrożoną ugotuj w lekko osolonej wodzie lub użyj z puszki. Pokrój sałatę, natkę pietruszki i cebulę w cienkie paski
codojedzeniaDelikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem. Składniki 300 g mielonej łopatki cielęcej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała kajzerka mleko do moczenia 1 jajko bułka tarta masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając(...)odrobinę mleka z moczenia bułki. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G KitchenKolejne gołąbki "lądują dziś na blogu", po tych w sosie grzybowym , sarmie , czyli gołąbkach z kiszonej kapusty, gołąbkach bez zawijania , gołąbkach z mięsem i kaszą , dolmie czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy JAMAR , mogłam je przygotować z pyszną passatą pomidorową, polecam. , Składniki: 1 główka(...)kapusty około 1,5 kg 1 marchewka 1 cebula 1-2 kostki masła 1 łyżeczka vegety Farsz: 300 g ryżu 800 mięsa karczku b/k 1 cebula 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Sos : 500 g passaty pomidorowej JAMAR (opakowanie ma 700 g) 1 płaska łyżeczka suszonego oregano 1 płaska
Gosia gotujewidelcem. Dodać ser i jeszcze raz całość rozgnieść widelcem. Do smaku doprawić solą i pieprzem, soli nie za dużo bo ser jest słony. Filet rozciąć na jeden duży płat mięsa i lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Natępnie wyłożyć farsz brokułowy. Mięso zwinąć
Monia miesza i gotujedziś w niektórych domach dalej jest podawany głównie w ten dzień. Idealny rosół, intensywny i aromatyczny musi być ugotowany na dużej ilości warzyw i na różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany na wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się(...)gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem jest ciepło, żeby nie przechowywać go w garnku wraz z warzywami i mięsem; niestety potrafi się skisić i cały gar będzie do wylania. Tradycyjny polski rosół Czas przygotowania: minimum 4 godzin Składniki: 6 kurzych szydełek kilka kurzych serduszek 1 indycze udko 700 g wołowej
Kulinarne przygody Gatitygotowego ajwaru lub domowego. Ja zdecydowanie polecam ten drugi Przepis na ajwar znajdziecie na blogu klikając ten LINK . Faszerowane ziemniaki po bałkańsku Składniki: około 8 dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego wieprzowego szklanka mleka ząbek czosnku 150 ml ostrego ajwaru kawałek sera halloumi pieprz sól Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 40 minut. Gotowe odcedzamy i zostawiamy(...)wystudzenia. Mięso mielone wrzucamy na patelkę i zalewamy mlekiem. Dusimy je aż cały płyn odparuje. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ajwar. Mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Podgotowane ziemniaki dzielimy na pół, a każdą z połówek delikatnie wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wgłębienia wypełniamy mięsem i przykrywamy plasterkiem sera halloumi. Ziemniaki pieczemy
PatiGotujeniezwykle lekki i świeży. Cebulka podsmażona i krótko podduszana z liśćmi laurowymi (najlepiej świeżymi, także ze względu na kolor i estetykę dania) nabiera niezwykłego aromatu, które wieńczy szybko zgrillowane mięso. Stek wołowy po filipińsku jest dodatkowo okraszony sosem z soku limonki i sosu sojowego. Kuchnia filipińska jako taka na tle innych kuchni azjatyckich (tajskiej, chińskiej, wietnamskiej etc.) wydaje się dość(...)powstałego sosu dodać sok z limonki i sos sojowy, wymieszać i odstawić. Patelnię przetrzeć papierem kuchennym (nie myjemy, chodzi o zachowanie smaków). Rozgrzać pozostały olej i smażyć partiami mięso – ok. 2 minuty z jednej strony, do brązowego koloru, obrócić na drugą stronę i smażyć ok. 45 sekund. Mięso zdjąć z patelni i rozłożyć na talerzu. Na patelnię wlać
Pociąg Do Kuchnipieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Mięso i pieczarki podsmażamy osobno. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody(...)dodajemy podsmażone mięso, pieczarki, podsmażoną cebulę. Sosy rozpuszczamy w 1,5 szkl. wody. Rozpuszczone sosy dodajemy do garnka i następnie zagęszczamy jogurtem lub śmietaną. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z mięsem i pieczarkami. Następnie posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut do rozpuszczenia sera. Smacznego
Jak u mamyPyzy z mięsem, kartacze, cepeliny, pewnie jeszcze i inne nazwy znajdą się dla tego dania. Pewnie znajdą się też i tacy, którzy orzekną, że to nie żadne pyzy, itp. Jak zwał tak zwał, dla mnie ważne, że danie wyszło pyszne i zauroczyło nas swym smakiem. Czy będą powtórki, pewnie kiedyś tak, w sezonie zimowym jest większa ochota na takie sycące(...)Tajfun lub Gustaw), - 14 surowych, 6 ugotowanych - 2-3 duże łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub więcej, gdy używamy mniej mączystych ziemniaków ( my dałyśmy 5 łyżek ) Farsz: - 1/2kg surowego mielonego mięsa (u mnie wieprzowe: szynka+łopatka) lub tyle samo mięsa gotowanego, lub pieczonego wcześniej zmielonego - 1 większa cebula (ja nie dodawałam) - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki majeranku - 1/2-3/4 łyżeczki soli
Smaczne Zdrowedajemy jajko, mleko, paprykę, sól, pieprz i mąkę. Całość miksujemy mikserem. 3. Do tak przygotowanej masy, która powinna być ciut rzadsza niż ciasto na naleśniki, dajemy po kilka kawałków mięsa, zanurzamy. Na płaski talerz wysypujemy rozkruszone płatki. 4. Widelcem wyjmujemy pojedyncze kawałki mięsa, przekładamy na płatki i obtaczamy z obu stron w nich właśnie. Tak samo robimy z pozostałym mięsem(...)Obtoczone mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nuggetsy pieczemy około 18-20 minut. Smacznego
kruche babeczkijestem jakąś wielką fanką mięsa i nie jem go codziennie, często na obiad jem dania wegetariańskie, ale od czasu do czasu mam ochotę na mięso i wtedy najczęściej sięgam po drób i kurczaka. Niby nie jest to skomplikowane w obróbce mięso, ale wiele osób je przesusza, przez co kurczak zamiast soczysty jest po prostu suchy i bez smaku. Mięso
Delusional Trinepełna łyżka ziaren kopru – podprażamy go na suchej patelni z grubym dnem do czasu aż koper się lekko zezłoci i zacznie mocno pachnieć. Zsypujemy nasiona do moździerza i ucieramy. Mięso z kiełbasy wyjmujemy, jelita odrzucamy – do niczego już nie będą potrzebne. Wsypujemy do mięsa zmielony koper włoski, wlewamy dwie łyżki bardzo zimnej wody, ocet winny i całość wyrabiamy dłonią przez(...)minuty, do czasu aż masa stanie się spoista i kleista. Nie potrzeba jajek – masowanie mięsa z wodą sprawi, że uwolnią się połączenia kolagenowe i fragmenty mielonego mięsa połączą się. Z masy mięsnej formujemy dłońmi 20 okrągłych mini-klopsów, wielkości orzecha włoskiego, odkładamy klopsy na deskę. Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazda nasiennego, połowę papryki kroimy w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę
Karo in the Kitchenczasu do czasu warto skusić się na mięso wołowe. Bardzo lubię je w azjatyckim wydaniu. Dziś podam wołowinę po wietnamsku na ostro (przepis autorski) Składniki: 300 g wołowiny z udźca 8 suszonych grzybków mung 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka cukru trzcinowego olej do smażenia 4 posiekane ząbki czosnku 1 posiekana w kostkę(...)cebula 6 łyżek mleczka koksowego 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych bez soli sos sojowy 2 łyżki Przygotowanie: mięso umyj i pokrój w cienkie paski, olej rozgrzej w woku i wrzuć mięso, smaż na dużym ogniu, cały czas mieszając, gdy białko w mięsie się zetnie, dodaj cebulę i czosnek, zamieszaj grzybki mung zalej wrzątkiem i mocz przez 5 minut, następnie wyjmij
Oka w rosole czyli KaFka gotujeciasto: 175 ml mleka 2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy 250 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki soli farsz mięsny na 2 placki: 250g mięsa wołowego mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka papryki wędzonej ( dałam ostrą) 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa farsz serowy na 2 placki(...)godzinę lub na tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wstawiłam miskę do piekarnika z włączoną żarówką. Przygotować farsz mięsny. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i mięso, smażyć, mieszając i rozdrabniając jak najbardziej mięso, przez ok 5 - 6 minut. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i pietruszką. Pozostawić do wystygnięcie. Farsz serowy: Drobno poszarpać mozarellę, dodać pokruszoną fetę, wymieszać
Stare Gary