mięso - 63110 przepisów (strona:654/4208)

Potrawka z cukinii i kaszy bulgur 165

Zdrowe danie z cukinii nie tylko dobrze smakuje, ale jeszcze bardzo szybko się przygotowuje.  Kolejne danie z tych jednogarnkowych, które w wersji podstawowej jest lekkostrawne, a po dodaniu mięsa zaspokoi głód również osób potrzebujących bardziej energetycznego posiłku. Moja potrawka jest z bardzo smaczną kaszą bulgur, ale jeśli jej nie macie, możecie ją zastąpić jęczmienną, gryczaną lub jaglaną. Cukinia(...)łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 - 3 łyżki oleju do smażenia 500 g mięsa mielonego (opcjonalnie) 1 szklanka kaszy bulgur Do odmierzania użyłam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić cukinię z kaszą bulgur?   Kaszę wrzucić do garnka

Kuchcik gotuje
Diabelski schab w panierce 258

trochę inny. Przepis powstał z modyfikacji przepisu na karkówkę podpatrzonego  na blogu Di gotuje  . Tak przygotowany schab często gości na naszym stole. Przepis jest niezwykle praktyczny, gdyż mięso może sobie trochę poleżeć w marynacie. Po usmażeniu jest pyszne i kruche. 1 kg schabu bułka tarta smalec do smażenia Martnata: 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżka przyprawy typu Vegeta 1 łyżka pieprzu           Mięso pociąć na niezbyt grube plastry, przepuścić przez kotleciarkę lub rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umieścić w niej płaty mięsa, tak aby wszystkie były dokładnie obtoczone w marynacie. Miskę przykryć i umieścić w lodówce do następnego dnia. W oryginalnym przepisie mięso leży w marynacie

Praktyczna pl
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM 192

WYKONANIE: ŁATWE   PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: 500 g mięsa mielonego, 3 większe cukinie, średnia papryka czerwona, średnia papryka zielona, średnia papryka żółta, mała cebula, łyżka oleju, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne, 3 większe pomidory (około 50 dag), 300 ml przecieru pomidorowego, sól, pieprz. #MyVictorinox Przygotowanie: W garnku(...)rozgrzewam olej, podsmażam mięso, następnie dodaję posiekaną cebulę oraz sól i pieprz. Smażę do momentu zeszklenia się cebuli co jakiś czas mieszając. Papryki i cukinię kroję w większe kawałki. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w większą kostkę. Do mięsa dodaję paprykę, a po chwili również cukinię. Doprawiam solą, papryką słodką i cayenne. Gotuję 10 minut, co jakiś czas mieszam

JejKuchnia
Drobiowe kieszonki z bazylią 193

osób pierś podwójna z kurczaka  1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony(...)Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części. Mięso ułożyć na deseczce i na każdego rozbitego kotleta układamy po porcji mozzarelli. Porcje mięsa zwinąć aby przykryć kawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej

Różne smaki w kuchni
Ciasto a'la cheesburger-hit imprezy 1892

każdej imprezie,lub po prostu na obiad-bo kto nie lubi cheesburgerów???Dodatki możecie zmieniać dowolnie,ja swoje oczywiście również odrobinę zmodyfikowałam i wyszło przepyszne!W oryginalnym przepisie jest mięso wołowe ale u mnie sprawdziło się super również wieprzowe-dodałam również odrobinę musztardy i prażoną cebulkę-polecam wypróbujcie sami-mniam Składniki: 500 gram mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczki soli 4 łyżki oleju 250 mililitrów ciepłej wody 21 gram mokrych drożdży 500 gram mięsa mielonego(wołowe lub wieprzowe) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml sosu meksykańskiego lub pomidorowego 5 ogórków konserwowych 250 g pieczarki 2 łyżki musztardy 300 gram startego sera żółtego 3 łyżki prażonej cebulki 1 jajko i łyżka mleka  do posmarowania ciasta sezam

Swojskie jedzonko
Kurczak z camembertem i pietruszką w kremowym sosie 203

camembert, serek topiony, pęczek natki pietruszki i czekający filet z piersi kurczaka. Na szybko przygotowałam taki obiad! A smak zaskoczył mnie samą! Kruche i rozpływające się w ustach mięso nadziane pietruszką i serem camembert. Do tego kremowy sos na bazie mleka i serka topionego. Rewelacyjny obiad! 1 podwójny filet z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa curry Ostra papryka(...)kremowego serka topionego Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Filet z piersi kurczaka przecinamy na pół. Staramy się aby nie przeciąć go do końca. Musi nam powstać taka kieszonka. Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką. Do środka wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki sera camembert. Mięso układamy w wysmarowanym do pieczenia naczyniu żaroodpornym.  Sos: Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę

VioletoweKucharzenie
Aloha – kurczak grillowany z ananasem 190

czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru olej szczypior ostre papryczki – chili, jalapeno etc (zielone i czerwone) Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty: w misce lub garnku (dołożycie do marynaty mięso) mieszamy sok z ananasa, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek, imbir oraz ketchup. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso (jeśli filety są grube warto delikatnie je rozbić). Przykrywamy folią(...)przesmarować olejem. Ruszt grilla (albo patelnię grillową) lekko nasmarować olejem (żeby zapobieć przypalaniu cukru z marynaty). Układać kawałki kurczaka i grillować z obu stron regularnie smarując marynatą (dzięki temu mięso będzie mieć piękny kolor i połysk i nie wysuszy się). Po przygotowaniu mięsa, włożyć na grill plastry ananasa i krótko grillować z obu stron (tak, żeby uzyskać ładne wzorki :) ). Grillowanego

Pociąg Do Kuchni
Tarta rybna na francuskim cieście 184

francuskim spodzie to idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam się fanką tej tarty. Dzięki przemieleniu mięsa na drobnym, najlepiej pasztetowym sicie ości w niej nie ma. Do tarty użyłam filetów z mrożonego szczupaka, którego jesienią złowił mój mąż, ale mogą być małe rybki po sprawieniu, odcięciu głów(...)opcjonalnie jeżeli farsz wyjdzie półpłynny) Sos 2 żółtka 1 jajko 0,5 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżka stołowa mąki pszennej ponadto ser pleśniowy 1 opakowanie ciasta francuskiego Mięso ryby wraz z jedną cebulą zmielić przez drobne sitko. Drugą cebulę pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Przygotowane warzywa podsmażyć na oleju zmieszanym z masłem

Pieguskowa Kuchnia
Marynowane jabłka do mięs 144

Produkcja przetworów na zimę ciągle w toku, tym razem proponuję jabłka w słodko-winnej zalewie. Świetne do mięs szczególnie do drobiu. Ważne jest aby wybrać jabłka twarde, żeby nie rozpadły się podczas pasteryzowania. Uwielbiam je w całości ale większe można śmiało podzielić na części. Oprócz gotowych jabłek można wykorzystać marynatę- można polać nią mięso podczas pieczenia a nabierze ono pyszną(...)złotą skórkę. Przepis znaleziony na serwisie Uroda i zdrowie- klik zdecydowanie dodaję do ulubionych. Marynowane jabłka do mięs jabłka- koniecznie jędrne twarde i zdrowe 1 l wody 35 dag cukru 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki octu 10% (można zastąpił czubatą łyżeczką kwasku cytrynowego) do słoika 1 goździk 2-4 ziarenka pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego Jabłka umyć, większe

Pieguskowa Kuchnia
GALARETA W „JAJKACH” 175

galarecie w kształcie jajka na pewno przykuje uwagę na świątecznym stole. Niewątpliwą zaletą jest możliwość dowolnej modyfikacji nadzienia do jajek z galarety. Świetnie będą smakować z ulubioną szynką zamiast mięsa drobiowego. Bazą jest dobrej jakości bulion bo to on nadaje smaku całemu daniu:) GALARETA W „JAJKACH” 10 jajek (wydmuszek) włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka,por) 1,5 l wody(...)skrzydło z indyka polędwiczka z indyka sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki żelatyny groszek konserwowy kukurydza konserwowa natka pietruszki Z mięsa indyczego, włoszczyzny i przypraw ugotować aromatyczny bulion. Jajka umyć, obtłuc delikatnie skorupkę z szerszego końca i delikatnie wylać zawartość do miseczki (jajka nie będą mam potrzebne tylko wydmuszka). Puste wydmuszki wyparzyć we wrzątku i osuszyć

Pieguskowa Kuchnia
FASZEROWANE UDKA KURCZAKA 191

grzyby suszone (mogą być pieczarki) 1 cebula 1 papryka czerwona przyprawy 50 g masła Pałki kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża z cienkim ostrzem obkroić mięso przy kości i delikatnie usunąć kość, pozostawiając chrząstkę. Doprawić mięso ulubionymi przyprawami ( u mnie sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra oraz czosnek granulowany). Jeżeli używany grzybów suszonych(...)paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać pałki kurczaka i ułożyć je na blaszce. Piec w temperaturze 175 st. do zrumienienia (około 45 minut w zależności od wielkości mięsa). W połowie pieczenia można obrócić. Artykuł FASZEROWANE UDKA KURCZAKA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Koperkowe roladki 166

inna. Tym razem postawiłam na aromatyczny koperek. Obiad o smaku jak za dawnych lat u mamy.  ROLADKI KOPERKOWE Składniki: 4 udka z kurczaka (bez kości) farsz: 150 g mięsa drobiowego 100 g mięsa wieprzowego np. podgardla, łopatki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli papryka słodka mielona sos koperkowy: 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany(...)szklanka bulionu 1/2 szklanki posiekanego koperku pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso dorbiowe (oprócz udek) i wieprzowe mielimy z czosnkiem i cebulą. Zmielone mięso mieszamy z koperkiem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wyrabiamy jak na kotlety mielone. Udka posypujemy słodką papryką. Na każdym układamy cienką warstwę farszu i zawijamy w rulon. Każdą z roladek zawijamy szczelnie w folię spożywczą

Bon appetit mon amie
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 294

mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka, dodajemy całą marynatę. Zakręcamy worek i dokładnie mieszamy aby marynata pokryła mięso. Wkładamy mięso w worku do lodówki. Zostawiamy na minimum 2 godziny. Wyciągamy kotlety i grillujemy ja na małym ogniu z obu stron. Pod koniec delikatnie (minimalnie) podlewamy wodą i jeszcze(...)grillujemy z pół minutki z każdej strony (całe mięso nabierze koloru i będzie bardziej soczyste). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego   A teraz kilka słów o …   Dzień Musztardy? Tylko zdrowo! Świętowanie Dnia Musztardy to bardzo zdrowa uroczystość! Musztarda to nie tylko doskonały dodatek do potraw z grilla czy domowych obiadów, ale także nieodłączny element diety osób dbających

Słodkie okruszki
Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 195

zapiekankę, trochę posprzątałam lodówkę :-) W zapiekance znajdziecie gnocchi z suszonymi pomidorami (kupiłam takie w Biedronce, pyszne polecam), nie chciało mi się robić, miałam troszkę fasolki szparagowej, trochę mielonego mięsa, cukinię i czerwoną paprykę. W lodówce zawsze mam startą mozzarellę, w szafce znalazłam kukurydzę z chili i miałam jeszcze pomidorki. Tak też wyszła pyszna zapiekanka :-) Polecam, miłego piątku życzę :-) Składniki(...)opakowanie gnocchi (u mnie z suszonymi pomidorami) 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 300-400 g mięsa mielonego z indyka fasolka szparagowa 1 mała puszka kukurydzy z chili pomidorki koktajlowe sól pieprz suszone pomidorowy z bazylią i chili oliwa  1. Gnocchi ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Fasolkę umyłam, obcięłam końcówki również ugotowałam. Cukinię i paprykę pokroiłam. Piekarnik nagrzewamy

kruche babeczki
Zupa kalafiorowa 186

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kalafior średniej wielkości -kawałek mięsa z kością, np. ćwiartka z kurczaka lub golonka indycza -6 szklanek wody -włoszczyzna jak na rosół: marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielona część pora, spora cebula, gałąź lubczyku -duży pomidor(...)sól, pieprz -zielenina: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek Kalafior moczymy w wodzie z solą ( aby wypłynęły muszki ), dzielimy na różyczki. W głębokim garnku zalewamy wodą  obrane ze skóry mięso oraz oczyszczoną  włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie  dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania