Jeśli zapowiada Wam się duży obiad dla znacznej liczby gości to sztuka mięsa w sosie chrzanowym będzie idealna. Zajmuje dużo czasu ale jednocześnie bardzo mały pracy i uwagi. Danie wykonane z szynki wieprzowej, którą należy wcześniej zapeklować, potem upiec, pokroić na plastry (może być dzień wcześniej) a na koniec podać polane sosem chrzanowym. I voila... 😊 Do tego(...)podlać każdą szynkę 1/2 szkl zimnej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu i piec ok 2,5h. Po tym czasie szynka powinna być idealnie upieczona, mięso będzie rozpadało się samo. Aby mieć pewność, że szynka jest upieczona najlepiej sprawić do termometrem do mięsa. Upieczoną szynkę wyjąć z piekarnika. Jeśli będzie podawana od razu to należy pozwolić
Ze smakiem bez glutenuzioła prowansalskie według uznania pół łyżeczki przyprawy do kurczaka olej do smażenia 40-50 dag makaronu lazanii 40 dag sera mozzarella ( w kostce ) masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie(...)drobno kroimy. 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i również przesmażamy cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawiamy
Izabelawkuchnipomidorów sól pieprz Cebulę pokroić w grubą kostkę. Piekarnik rozgrzać do 140°C. W naczyniu do pieczenia (koniecznie z pokrywką, może być żeliwne, może stalowe emaliowane) rozgrzać oliwę. Mięso posolić, popieprzyć. Zrumienić z każdej strony na rozgrzanej oliwie, wyjąć i odłożyć. Wrzucić i przesmażyć cebulę. Kiedy się zrumieni, włożyć do niej mięso, zdeglasować czerwonym winem (w efekcie wlać prawie całą(...)butelkę), dodać pomidory. Kawałki mięsa powinny być zanurzone do 2/3 w sosie. Przykryć niezbyt szczelnie i wstawić do piekarnika na 3 godziny. Po tym czasie mięso rozpada się na kawałki przy minimalnym nacisku widelca
stajnia gołębie od kuchniAromatyczna zupa, dość syta. Nie zabrakło w niej delikatnego mięsa, warzyw i zdrowej zielonej soczewicy. Wszystko doprawione ze smakiem, tak jak lubię Składniki: 1 pierś z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 1 por 2 ziemniaki 1 cebula Pół szklanki zielonej soczewicy 3 małe liście laurowe 3 ziela angielskie Sól, pieprz, lubczyk do smaku ok. 2 łyżek oleju Łyżka(...)Włoszczyznę obieramy, pierś myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim posiekaną cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy mięso i soczewicę, łyżkę masła, trochę wody. Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmieni kolor z każdej strony. Dodajemy resztę warzyw pokrojonych, wlewamy wodę lekko ponad stan warzyw i mięsa, przyprawiamy
Zasmakuj Kuchnibyle dotrwać do jutra do 18.00 i znowu weekend :). A tymczasem mam dla Was pyszne pulpeciki w sosie koperkowym. (Ostatnio ulubione danie mojego Męża:)). Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta 2 szkl wywaru warzywnego 200 ml śmietanki 12% (tej rzadkiej) mąka tortowa pęczek koperku sól pieprz szczypta majeranku Dodatkowo: ugotowane(...)poduszone z masłem ziemniaczki :) Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć na masełku, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Wlać 3 łyżki wywaru i garść bułki tartej. Wymieszać porządnie, jeśli jest potrzeba dodać więcej bułki lub wywaru. Kiedy mięso jest gotowe, uformować małe kulki mielone
Trufelkowokolacji. Potrzebujemy ładny i kształtny kawałek schabu świeżego bez kości, który jeszcze w domu "obrabiamy" tj. obcinamy zbędne kawałki i zostawiamy tylko schab środkowy. Tak przygotowane mięso doprawiamy, do peklowania na sucho. Na 1 kg mięsa: 2 łyżki soli niejodowanej, 2 łyżki cukru, łyżkę płaską pieprzu,łyżkę czubatą papryki, 5-10 ząbków czosnku. Najpierw nacieramy solą(...)potem wyciśniętym czosnkiem, następnie pieprzem i papryką... Wkładamy do naczynia i chowamy do lodówki na minimum 72 h. Co 12 h pozbywamy się soków, wycieramy naczynie do sucha, a mięso odwracamy na drugi bok. Po 3 dobie już nie będzie soków, więc możemy zapakować po prostu w folię albo zagotować wodę i sparzyć. Ja nie miałem czasu i parzyłem
chleba naszegoplasterki – zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry, a następnie w paseczki. Doprawić papryką słodką, pieprzem chilli cayenne, majerankiem, solą i pieprzem. Otoczyć mięso w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć mięso do czasu aż się ładnie zarumieni. Zdjąć mięso z patelni. Na tej samej patelni na której wcześniej smażyło się mięsko(...)smażyć przez ok. 30 sekund. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć je na dość dużym płomieniu, by nadmiar wody z pieczarek odparował. Następnie wrzucić na patelnię wcześniej odłożone mięso oraz pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, pomarańczową i żółtą. Po około 5 minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusić całość pod przykryciem przez
Kulinarne Przebojezdrowe, zachowują swój smak i wartości odżywcze; pakowanie próżniowe pomaga lepiej planować zakupy i nimi zarządzać, a tym samym pozwala na oszczędności; pakować można niemal wszystko – owoce, warzywa, sery, mięsa, wędliny, ryby, gotowe dania itd. nie wyrzucamy już jedzenia! Co można pakować próżniowo i o ile przedłuża to trwałość poszczególnych produktów? Artykuły spożywcze Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo Trwałość artykułów zapakowanych(...)Surowe warzywa 5 dni 18-20 dni Świeże owoce 3-7 dni 8-25 dni Ugotowana zupa 2-3 dni 8-12 dni Pieczone mięso 2-3 dni 8-12 dni Artykuły spożywcze – zamrożone Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo Pieczywo 6-9 miesięcy 24-26 miesięcy Owoce 6-12 miesięcy 24-26 miesięcy Warzywa 8-10 miesięcy
Słodkie okruszkiBardzo lubię mięso w plastrach pieczone w piekarniku. Dziś prezentuję porcję konkretnego mięsa z dużą ilością cebuli i czosnku:). Łopatka wyszła miękka i krucha. 1 kg łopatki wieprzowej 5 dużych cebul 7 ząbków czosnku marynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki musztardy, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka soli 1. Łopatkę kroimy(...)plastry, delikatnie rozbijamy. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plastry. 2. Mięso umieszczamy w misce, zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przekładamy je cebulą i czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykrywamy lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2h. Na ostatnie 30 minut ściągamy pokrywkę lub przecinamy folię
Szefowa kuchnidrzewach ,, zrobi,, się ,, kolorowo,, jak będą fruwały liście.. Te moje danie, jest właśnie w takich kolorach , kolorach jesieni , ale zarazem proste i smaczne :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka 300g suchego makaronu świderki 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego Szczypta tymianku Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu(...)Cebulkę kroję w piórka i smażę na rozgrzanym oleju aż się zarumieni .Dodaję mięso z kurczaka i duszę ok 10min . Paprykę i pieczarki kroję , wrzucam do mięsa i przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość duszę do miękkości ok 15-20 na wolnym ogniu. Ugotowany i odcedzony makaron łącze z mięsem i warzywami
Domowa Kuchnia u Mamygulasz z filetem z kurczaka oraz pieczarkami. Charakteru i smaku nadaje czosnek oraz pomidory z puszki. Gulasz znika w mgnieniu oka! 500 g filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1,5 łyżki mąki pszennej 2 cebule 250 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 2 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Sól Pieprz Słodka czerwona papryka(...)Czosnek granulowany Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy mąką. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oleju w głębokim garnku. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso. Przesmażamy do momentu, aż zmieni kolor. Pieczarki kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy, wlewamy wodę oraz krojone pomidory z puszki wraz
VioletoweKucharzenietłuszcz sól i pieprz papryka ostra - szczypta natka pietruszki sos uniwersalny ciemny - Łowicz Kluski śląskie : ziemniaki ugotowane -1 kg mąka ziemniaczana - 250 g sól. Przygotowanie: Gulasz : Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę. Boczek wędzony, również pokroić w kostkę. Na tłuszcz wrzucić mięso i boczek posypać papryką ostrą, solą, przesmażyć . Następnie obrać cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć(...)tłuszczu, dodać do mięsa. Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, pokroić. Kluski śląskie : Ziemniaki przepuścić w maszynce, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta robić lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch przez ok. 3 minuty na wolnym
Kuchnia Danusiłyżeczka, kminek 1 łyżeczka, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, boczek wędzony surowy 300 g, mięso wołowe 1 kg, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kapustę białą poszatkować, zalać wodą i nastawić na palnik. Dodać suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Kapustę gotujemy do miękkości(...)małym ogniu. W tym czasie pieczemy mięso. Możemy je wcześniej zamarynować lub przed samym pieczeniem natrzeć słodką papryką, solą i pieprzem, obsmażyć z każdej ze stron na rozgrzanym oleju, a następnie przekładamy na blaszkę wraz z tłuszczem ze smażenia. Mięso posypujemy majerankiem, oraz dodatkowo możemy natrzeć czosnkiem. Blaszkę lub naczynie żaroodporne należy przykryć, aby podczas pieczenia mięso nie wyschło. Pieczemy
kulinarne odsłony patiPotrawa z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień jest jeszcze lepsze. Chili con carne podaje się z ryżem lub plackam i tortilli i guacamole. Pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną. Jedni uważają, że jest to potrawa kuchni amerykańskiej a inni, że meksykańskiej(...)wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utarty w moździerzu kmin rzymski. Chwilkę podsmażać. Następnie dodać drobniutko posiekane chili, oregano, słodką paprykę, szczyptę cukru i mięso. Smażyć mieszając, aż mięso będzie lekko zrumienione. Wlać passatę pomidorową i bulion. Dusić pod przykryciem (na małym ogniu) około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w kosteczkę
Oryginalny smakgaram masala sprawiają, że moje podniebienie szaleje. To danie mogłabym zajadać do przesytu... ale niestety musiałam się podzielić 😉 Można tutaj użyć piersi z kurczaka. ja wolę mięso z udek - jest bardziej soczyste i zróżnicowane strukturalnie. Składniki: 2 udka i 2 podudzia z kurczaka - miałam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części i wytrybowałam 2 ząbki czosnku(...)kolendra do posypania Udka należy wytrybować, usuwając wszystkie kości, chrząstki i większość ścięgien. Można również zdjąć skórę i nie używać jej. Ja zdjęłam skórę i zostawiłam ją. Wytrybowane mięso pokroić na mniejsze kawałki - można na niewielką kostkę lub tylko symbolicznie podzielić na czworo. Do mięsa dodać 1/2 łyżki garam masala, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę oleju
Ze smakiem bez glutenu