Bardzo dobry lekko egzotyczny sos. Smaczne danie. Do woka lub na patelnię wlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany. Mięso indyka pokroić w cienkie paski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście(...)paprykę w kostkę ( wcześniej usunięte błonki i pestki)młode kolby kukurydzy pokrojone w plasterki, szparagi pocięte na mniejsze kawałki. Zostawić tylko łebki od szparag na później. Smażyć mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar warzywny i mleczko kokosowe wymieszać. Gotować na małym ogniu 10 minut. Posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Dodać łebki szparag, makaron, wymieszać
Kuchnia PokoleńKiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale(...)jednak to gęsi tłuszcz w dalszym ciągu zostaje lepszym, bardziej aromatycznym i wyrazistym wyborem. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnych kawałków tłuszczu, fragmentów wnętrzności. Odcinamy od ćwiartki kuperek, razem z kręgosłupem. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, mocno solimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy kurczaka na średnim ogniu po 7-9 minut z obu stron, do zamknięcia i zrumienienia
Karo in the Kitchensosem śmietanowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól(...)łyżki kwaśnej śmietany Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy
Słodka StronaSKŁADNIKI: 12 placuszków gryczanych KLIK TU 500 g mięsa mielonego np z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 por- część biała 1 natka pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka bazyli 1 0 dag sera żółtego tartego Olej(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka smażę na dowolnym oleju. Następnie marchewkę obieram i kroję w kostkę. Pora i natkę pietruszki również bardzo drobno siekam. Warzywa dodaję do mięsa smażę, doprawiam przyprawami. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos. Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym
Gotowanie Patkimarchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula ćwiartka małej kapusty włoskiej 2 kapelusze suszonych podgrzybków sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, listek laurowy natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny z jej powierzchni. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, grzyby oraz(...)przyprawy. Gotujemy zupę na małym ogniu przez półtorej godziny. Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso. Marchew oraz mięso kroimy na małe kawałki. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i mięsem. Posypujemy natką pietruszki
Qchnia po prostujajko dodatkowo: 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Ze szczupaka usuwamy skrzela, oczy, łuskę. Skórę wokół głowy delikatnie nacinamy, zdejmujemy skórę, ciągnąc ją w stronę ogona, przy ogonie odcinamy, zdejmujemy. Mięso ze szczupaka oddzielamy od ości( filetujemy). Do dużego garnka , w którym mamy ok 2,5- 3 litrów bulionu warzywnego, wkładamy kręgosłup ryby, wrzucamy marchew i pietruszkę, po 15 minutach(...)dokładamy głowę, gotujemy jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy z wywaru, odkładamy 3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka nałożyć farsz. Ukształtować, zawinąć ciasno w folię spożywczą. Wywar w którym gotowaliśmy warzywa
Z Majeczką w kuchnipolecenia. Kiedy swego czasu Maciek podał mi przepis na kurczaka marynowanego w solance, nie chciało mi się wierzyć, że efekt końcowy tak mnie zadowoli. Największym plusem jest to, że mięso po upieczeniu pozostaje soczyste. Przy moim pierwszym podejściu nie dodawałam do potrawy ani cebuli, ani czosnku. I taka najprostsza wersja też jest bardzo dobra. Tym razem postanowiłam nieco wzbogacić mięso(...)lubiane przeze mnie aromaty. Podawałam z pieczonymi ziemniakami oraz marchewką, które siedziały w piecu równocześnie z mięsem, ale w osobnym naczyniu. Można całość przygotować równie dobrze w jednym. U mnie zadecydowały względy praktyczne. Polecam. Składniki: kurczak (u mnie ok. 1,5 kg) 2-3 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 l wody 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka
zadanie-gotowanietakie skomplikowane aby sobie z tym nie poradzić. Pyzy robiłam dla mojego narzeczonego bardziej niż dla siebie, jako, że ja wolę trochę inne potrawy i jednak staram się ograniczać mięso. Powiedział, że dobre i, że śmiało można przepisem się podzielić. Składniki 1kg ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej jajko 300 g mięsa mielonego 3 mniejsze cebule (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki ugotować(...)wcześniej. Ja ugotowałam rano, a pyzy robiłam wieczorem. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko i mąkę. Całość razem zagnieść na ciasto. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, doprawić majerankiem, pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką, czosnkiem. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Ręką (najlepiej oprószyć rękę mąką) nabierać kawałki ciasta i rozklepywać na płasko na dłoni
Delusional Trinektóre z jakiegoś powodu okazały się nadwyżką i samodzielnie nikt ich nie chce zjeść, a w sałatce z innymi dodatkami wspaniale smakują. Po ugotowaniu rosołu zostało mi trochę mięsa z kurczaka i chcąc go wykorzystać, przygotowałam bardzo smaczną i sycącą sałatkę z dodatkiem soczewicy i pomidora. Połączenie tych smaków przypadło u mnie wszystkim do gustu i sałatka z wielkim(...)apetytem została zjedzona. Mam nadzieję, że takie połączenie Wam również się spodoba i posmakuje. Do takiej sałatki można również wykorzystać mięso bez skóry z pieczonego lub wędzonego kurczaka. Składniki: (porcja dla 2 - 3 osób) 250 - 300 g kurczaka bez skóry z rosołu, wędzonego lub pieczonego 1 puszka soczewicy 2 pomidory 2 - 3 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie
Kuchcik gotujePIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor(...)gyrosa, suszoną natką pietruszki, pieprzem i papryką ostrą. Zakręcamy woreczek i dokładnie potrząsamy, mieszamy, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się po całości. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie potrząsamy. Mięso odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy udka, podsmażamy z każdej strony na średnim ogniu. Udka przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Polewamy
Kuchnia Paulettespapryki ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą dodając oliwę i wyrabiając mieszankę na jednolitą masę. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy dokładnie mieszanką przypraw, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na 24 h. Mięso wyjmujemy 40 min przed pieczeniem. Piwo mieszamy z miodem(...)brytfanki lub naczynia żaroodpornego wkładamy mięso po czym zalewamy mieszanką piwną. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 130 C i pieczemy 4 h. W trakcie pieczenia mięso powinniśmy kilka razy przewrócić (najlepiej co godzinę ). Po tym czasie nasz udziec jest soczysty i aromatyczny. Smacznego
Niezły Młynekgolonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości . Odławiamy mięso , zdejmujemy z kości ( kości dla pieska , a mięso, dodamy później do zupy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Pozostały wywar razem(...)warzywami blendujemy ale niezbyt dokładnie , tak , żeby część warzyw, pozostała w kawałkach . Teraz dokładamy podsmażone boczniaki i ponownie gotujemy , około 15 minut . Na pięć minut przed końcem dodajemy mięso z indyka . Po wyłączeniu gazu wlewamy śmietankę i pieprz . Gotowe , doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Zupa z indyka i shitake
Ogrodnik w podróżyśmietany 18% 200 ml sosu pomidorowego (mogą być pomidory w puszce drobno pokrojone) szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki bazylii Klopsiki: 1 łyżka masła 1/2 cebuli 250 dkg mięsa mielonego (mieszanka mięsa wołowego z wieprzowym) 1/4 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 5 łyżek bułki tartej 100 ml mleka 1 jako olej do smażenia Klopsiki: Masło rozpuścić na małym ogniu(...)cebulę i smażyć do momentu, w którym uzyska ona złoty kolor. Dodać mleko, zagotować. Do całości wsypać 3 łyżki bułki tartej. Zdjąć z ognia i wystudzić. W misce wymieszać mięso mielone, jako, sól, pieprz oraz schłodzoną bułkę z cebulą. Formować klopsiki wielkości 3 na 3 cm. Obtaczać w pozostałej ilości bułki tartej. Gotowe smażyć na średnim ogniu na jasno brązowy
mecooksPołączenie mięsa wołowego z zielona fasolka szparagową z dodatkiem kaszy bulgur to danie kuchni tureckiej. Składniki 1kg zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej) 600 g wołowiny pokrojonej w kostkę 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła sól płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego kasza bulgur Przygotowanie W rondlu rozgrzałem masło, włożyłem posiekaną cebulę i mięso pokrojone w kostkę. Smażyłem(...)mieszając tak długo, aż odparował cały sok, który puściło mięso. Dodałem obrane i pokrojone pomidory, dusiłem razem ok. 5 minut. Po tym czasie dodałem fasolkę, całość posoliłem ( jeśli pomidory nie puściły zbyt dużo soku można wtedy podlać odrobiną wody). Rondel przykryłem, mięso dusiłem do czasu, aż było zupełnie miękkie. Podałem z kaszą bulgur
R'n'G Kitchenokazało się, że młodej przechodzi i możemy coś zrobić. Tak na wariackich papierach wszystko. Przyszła pora na sałatkę i znaleźliśmy u Dusi tą właśnie. Tak sceptycznie podeszłam do mięsa mielonego w sałatce, ale no właśnie, ale jak ją spróbowaliśmy, to okazało się, że sałatka jest rewelacyjna. Smakowała wszystkim :-). Polecam Wam bardzo, bo sałatka na pewno będzie królem imprezy :-). Miłego dzionka(...)życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 3-4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 30 dkg sera żółtego chipsy nachos (u mnie solone) olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól pieprz papryka czerwona słodka
kruche babeczki