galarecie w kształcie jajka na pewno przykuje uwagę na świątecznym stole. Niewątpliwą zaletą jest możliwość dowolnej modyfikacji nadzienia do jajek z galarety. Świetnie będą smakować z ulubioną szynką zamiast mięsa drobiowego. Bazą jest dobrej jakości bulion bo to on nadaje smaku całemu daniu:) GALARETA W „JAJKACH” 10 jajek (wydmuszek) włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka,por) 1,5 l wody(...)skrzydło z indyka polędwiczka z indyka sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki żelatyny groszek konserwowy kukurydza konserwowa natka pietruszki Z mięsa indyczego, włoszczyzny i przypraw ugotować aromatyczny bulion. Jajka umyć, obtłuc delikatnie skorupkę z szerszego końca i delikatnie wylać zawartość do miseczki (jajka nie będą mam potrzebne tylko wydmuszka). Puste wydmuszki wyparzyć we wrzątku i osuszyć
Pieguskowa Kuchniagrzyby suszone (mogą być pieczarki) 1 cebula 1 papryka czerwona przyprawy 50 g masła Pałki kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża z cienkim ostrzem obkroić mięso przy kości i delikatnie usunąć kość, pozostawiając chrząstkę. Doprawić mięso ulubionymi przyprawami ( u mnie sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra oraz czosnek granulowany). Jeżeli używany grzybów suszonych(...)paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać pałki kurczaka i ułożyć je na blaszce. Piec w temperaturze 175 st. do zrumienienia (około 45 minut w zależności od wielkości mięsa). W połowie pieczenia można obrócić. Artykuł FASZEROWANE UDKA KURCZAKA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniainna. Tym razem postawiłam na aromatyczny koperek. Obiad o smaku jak za dawnych lat u mamy. ROLADKI KOPERKOWE Składniki: 4 udka z kurczaka (bez kości) farsz: 150 g mięsa drobiowego 100 g mięsa wieprzowego np. podgardla, łopatki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli papryka słodka mielona sos koperkowy: 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany(...)szklanka bulionu 1/2 szklanki posiekanego koperku pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso dorbiowe (oprócz udek) i wieprzowe mielimy z czosnkiem i cebulą. Zmielone mięso mieszamy z koperkiem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wyrabiamy jak na kotlety mielone. Udka posypujemy słodką papryką. Na każdym układamy cienką warstwę farszu i zawijamy w rulon. Każdą z roladek zawijamy szczelnie w folię spożywczą
Bon appetit mon amiemieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka, dodajemy całą marynatę. Zakręcamy worek i dokładnie mieszamy aby marynata pokryła mięso. Wkładamy mięso w worku do lodówki. Zostawiamy na minimum 2 godziny. Wyciągamy kotlety i grillujemy ja na małym ogniu z obu stron. Pod koniec delikatnie (minimalnie) podlewamy wodą i jeszcze(...)grillujemy z pół minutki z każdej strony (całe mięso nabierze koloru i będzie bardziej soczyste). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego A teraz kilka słów o … Dzień Musztardy? Tylko zdrowo! Świętowanie Dnia Musztardy to bardzo zdrowa uroczystość! Musztarda to nie tylko doskonały dodatek do potraw z grilla czy domowych obiadów, ale także nieodłączny element diety osób dbających
Słodkie okruszkizapiekankę, trochę posprzątałam lodówkę :-) W zapiekance znajdziecie gnocchi z suszonymi pomidorami (kupiłam takie w Biedronce, pyszne polecam), nie chciało mi się robić, miałam troszkę fasolki szparagowej, trochę mielonego mięsa, cukinię i czerwoną paprykę. W lodówce zawsze mam startą mozzarellę, w szafce znalazłam kukurydzę z chili i miałam jeszcze pomidorki. Tak też wyszła pyszna zapiekanka :-) Polecam, miłego piątku życzę :-) Składniki(...)opakowanie gnocchi (u mnie z suszonymi pomidorami) 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 300-400 g mięsa mielonego z indyka fasolka szparagowa 1 mała puszka kukurydzy z chili pomidorki koktajlowe sól pieprz suszone pomidorowy z bazylią i chili oliwa 1. Gnocchi ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Fasolkę umyłam, obcięłam końcówki również ugotowałam. Cukinię i paprykę pokroiłam. Piekarnik nagrzewamy
kruche babeczkis.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kalafior średniej wielkości -kawałek mięsa z kością, np. ćwiartka z kurczaka lub golonka indycza -6 szklanek wody -włoszczyzna jak na rosół: marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielona część pora, spora cebula, gałąź lubczyku -duży pomidor(...)sól, pieprz -zielenina: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek Kalafior moczymy w wodzie z solą ( aby wypłynęły muszki ), dzielimy na różyczki. W głębokim garnku zalewamy wodą obrane ze skóry mięso oraz oczyszczoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy
Kulinarne przemysleniakolorów? TAK! Otwórzcie okna, którzy mieszkacie w Łodzi - całe Śródmieście pachnie tymi smakołykami! Serwuje dziś dwie wersje burgerów drobiowych z suszonymi pomidorami marki OLE! Jeden idealny przepis na mięso - nieskończona ilość wariacji z dodatkami! Znajdźcie swoją ulubioną! Składniki na 4 średnie burgery: mięso mielone z indyka, 500g ⩽ odsączone suszone pomidory z ziołami OLE - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej(...)białego wina, albo butelka, albo dwie. Połowę na pewno wypijesz podczas gotowania. Dodatki: grillowana gruszka grillowana morela kapary OLE w oleju z ziołami sałata siekana natka pietruszki Do dzieła: Mięso dokładnie wymieszaj z siekaną natką, pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, następnie wyrabiaj przez kilka minut, aby dokładnie połączyć je z wędzoną papryką. Grilluj "well done" na rozgrzanej patelni lub ruszcie
Spektrum Smakubardzo delikatne. Zawdzięczają to ubitym białkom, które nadają objętości i soczystości kotlecikom i stąd tytuł pierzynki, bo są lekkie i bardzo smaczne. Idealne jako dodatek do ziemniaczków. ~~SKŁADNIKI~~ mięso mielone z indyka 0.5 kg. sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki tymianek suszony 1/2 łyżeczki koperek suszony 1 łyżeczka natka pietruszki suszona 1 łyżeczka białka z 4 jaj kasza(...)manna 2 łyżki bułka tarta do obtoczenia czosnek 1 ząbek olej do smażenia ~~METODA~~ Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, tymianek, koperek, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo do mięsa. Na koniec dodajemy kaszę mannę i ponownie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą. Mięso nabieramy na łyżkę i umieszczamy w bułce
Kuchnia PaulettesPolecam łatwy sposób na upieczenie mięsa na obiad lub do kolacji. Potrzebujemy: mięso mielone, sól, pieprz, majeranek, paprykę, czosnek i pietruszkę. Zestaw dodatków do mięsa można dowolnie modyfikować... podstawą jest sól i pieprz. Mięso wrzucamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Czosnek i pietruszkę siekamy drobno, pozostałe produkty są już gotowe. Wyrabiamy całość dokładnie na jednolitą masę Wykładamy
chleba naszegoZapraszam po przepis na pieczony schab do pieczywa. Od czasu do czasu sama piekę mięso na kanapki w domu. Naprawdę nie potrzeba dużo czasu ani wielkich umiejętności aby zdrowo się odżywiać. Polecam. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Sól, pieprz i paprykę(...)mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Zawijamy schab w woreczek foliowy i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik. Schab przekładamy do naczynia do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut pod przykryciem, zlewamy wytopiony płyn i pieczemy jeszcze przez 20 minut bez przykrycia. Zostawiamy mięso aby ostygło. Kroimy zimne na kanapki
słodkie i nie tylko historie kulinarnegospodyń, tyle patentów an dobre gołąbki. Zmieniamy rodzaj kapusty, farsze, eksperymentujemy z mięsami. A najsmaczniejsze ( bynajmniej dla mnie) to te babcine, takie jak jadałam na wakacjach na wsi. Jak były gołąbki to nigdy nie odpowiadałam na wołanie na obiad : ZARAZ!! Nim Babcia zdążyła zawołać, już siedziałam przy stole. I to pozostało mi do dziś. Na dobre gołąbki namawiać mnie(...)trzeba. Składniki: główka kapusty 600 g mięsa mielonego- u mnie z łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 2 pomidory malinowe mocno dojrzałe 2 marchewki kilka gałązek koperku ziele ang- 2 ziarna liść laurowy- 1 listek Wykonanie: *Kapustę sparzamy. * Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy. *Na każdy liść kapusty
Z Majeczką w kuchnimomencie kiedy nudzi mi się kurczak zazwyczaj sięgam po indyka. Smaczne mięso z mnóstwem białka, które dobrze smakuje praktycznie z wszystkim. Dziś postanowiłem przygotować sałatkę z piersi z indyka, żółtym serem, kukurydzą oraz czerwoną fasolą. Dodaje ten przepis świeżo po degustacji i muszę przyznać, że bardzo trafiła w mój gust. Na pewno co jakiś czas będę do niej wracał. Dodatkowym(...)się ją błyskawicznie. Składniki 500 g filetu z indyka 250 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Mięso z indyka dokładnie myjemy, oczyszczamy i suszymy. Kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Ja użyłem dodatkowo przyprawy do mięsa z indyka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy
Programista w kuchniNiezwykle soczysta, grillowana pierś z kurczaka, której przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jogurt grecki, sól, pieprz i wasza ulubiona przyprawa. Mieszacie wszystko razem i marynujecie mięso przez minimum godzinę w lodówce. Dodatkowym autem jest fakt, że można ją grillować na patelni bez użycia tłuszczu lub po prostu rzucić na ruszt grilla. Bez wątpienia będę wracał jeszcze nie raz do tego(...)przepisu. Do piersi z kurczaka podałem gotowany kalafior oraz grillowaną cukinię, które świetnie dopasowały się do mięsa. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka oliwy z oliwek (do natłuszczenia patelni) 1 jogurt grecki (około 220 g) Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Programista w kuchnikupione w sklepie (dostępne w słoikach), rukolę oraz sałatę strzępistą. Całość została zamknięta w wiejskiej bułce. Co ciekawe do ich przygotowania nie użyłem żadnego sosu, a smakowały rewelacyjnie. Pikantne mięso oraz rukola doskonale łączą się z buraczkami zasmażanymi, które neutralizują nieco ostrość tworząc bardzo ciekawy smak. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować takiej kompozycji koniecznie musicie ją sprawdzić. Składniki Bułki(...)wiejskie (oczywiście można wybrać inne) Mielone mięso wołowe (jeden burger około 200 g) Jalapeño (papryka chilli) Buraczki zasmażane (babcine, w słoiku) Sałata strzępiasta Rukola Sól, pieprz Przygotowanie Jalapeño siekamy bardzo drobno i łączymy z wołowym mięsem mielonym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość jalapeño zależy od tego jak ostre jedzenie lubicie. Nie polecam przesadzać na początek. Z tak przygotowanego mięsa
Programista w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 35 dag mięsa mielonego, pomidory w puszce, 120 g śmietany 30%, suszona natka pietruszki, szczypta cukru, sól, pieprz, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie, jajko, bułka tarta, 1/4 bułki (wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej), 1-2 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki(...)pietruszki. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę bułką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Formuję małe pulpeciki. Mięso podsmażam na oleju, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przekładam do garnka. Pomidory miksuję, wlewam do garnka, dodaję przyprawy - suszoną natkę pietruszki, curry, sól i szczyptę cukru. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 25-30 minut
JejKuchnia