Spaghetti bolognese z kaparami Przepyszne spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparami, parmezanem oraz rukolą. Składniki (porcja dla 4 osób): - makaron spaghetti - 1l przecieru pomidorowego - 500g mięsa mielonego z szynki - 200g pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 1 cebula - słodka papryka (przyprawa) - oregano - majeranek - sól morska - pieprz świeżo mielony - kapary (2 łyżki) - rukola (garść) Sposób(...)przygotowania: - mięso usmaż na oleju rzepakowym Wielkopolskim , doprawiając według uznania solą morską, świeżym pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką, - usmażone mięso przełóż do garnka, - na tej samej patelni usmaż pokrojone pieczarki - dodaj je następnie do mięsa, - ponownie na tej samej patelni dodaj odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem - dodaj wszystko do pozostałych
MintTasteSmażone kotlety mielone, w smacznym sosie pomidorowym, dobre na obiad i do kolacji. Skład: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 1 czubata łyżka przyprawy do mięsa lub szczypta soli- pół płaskiej łyżeczki pieprzu-łyżka papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 przeciery 200 g, śmietana 18 % , tarta bułka lub suche pieczywo do utarcia, coś zielonego(...)całość na patelnię żeby przesmażyć razem z kotletami około 3 min. aż ugotuje się mąka, wówczas sos zgęstnieje, nabierze odpowiedniego koloru i bardzo dobrego smaku. Kotlety: do mięsa dodajemy przyprawy, jajka, czosnek, cebulę, bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie i chowamy do lodówki.Po godzinie wyjmujemy schłodzone i lepimy kotlety. Na mocno rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy mięso
chleba naszegołask. Tatar jako danie kojarzy mi się ze spotkaniami ze znajomymi i dlatego właśnie idealnie może się wpasować w karnawałowe szaleństwo, imprezową sobotę lub też pyszną kolację. Składniki: 300g mięsa z polędwicy wołowej pęczek natki pietruszki łyżka oliwy łyżka soku z cytryny ząbek czosnku ćwiartka cytryny 1/2 cebuli 2 ogórki kiszone ćwiartka cytryny żółtko Przygotowanie: Mięso drobno siekamy lub przepuszczamy(...)przez praskę. Mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą sokiem z cytryny oraz solą. Wkładamy d o naczynia i formujemy mięso. Cebulę oraz ogórek drobno siekamy. Układamy je obok mięsa razem z natką pietruszki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, polane cytryną i żółtkiem. Smacznego
ChilliJemyWołowina z pieczarkami i komosą Dzisiejszy post z dedykacją dla tych, którzy lubią mięso. Soczysta wołowina, podana z pieczarkami w maślanym sosie z komosą ryżową. Danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Idealne dla całej rodziny. Nie wymaga od Nas żadnych szczególnych uzdolnień. Najważniejsze to aby kupić ładny kawałek mięsa, pamiętajcie, że mięso wołowe powinno mieć delikatne przerosty tłuszczu(...)dusimy 5 minut. Na drugiej patelni (zaczynając od ciepłej patelni) smażymy wołowinę oprószoną solą i pieprzem, tak jak na steki. Przypominam Wam najprostszy patent na to, jak dotykając mięso sprawdzić czy jest już określonej miękkości (stopień wysmażenia). Dotykamy - stykamy ze sobą dwa palce lewej dłoni, mały i kciuk, miękkość mięśnia na dłoni poniżej kciuka, będzie nam określała stopień wysmażenia
SMYKWKUCHNIBardzo aromatyczna i syta zupa. Połączenie kilku przypraw, warzyw, mięsa i składnika niespodzianki – w tym przypadku soczewicy to zawsze sukces smaku Idealna zupa na obiad. Możecie dodać do niej makaron ryżowy lub krótki makaron, np. kokardki, kolanka, itp., będzie zimą dodatkowo wzbogacona składnikami, przez co bardziej treściwa. Jak zawsze finałowo na talerzu – koniecznie – dodajcie coś świeżego zielonego(...)ziołowy, papryka słodka i ostra, vegeta i lubczyk – do smaku natka pietruszki tarty parmezan łyżka masła Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę w cienkie piórka, mięso w kostkę, natkę drobno siekamy rozgrzejcie masło w garnku, dodajcie marchewkę, pietruszkę i cebulkę, liść laurowy i ziela mięso obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilka minut, by się wszystko przegryzło
Zasmakuj KuchniKurczak i indyk to mięsa, które bardzo często lądują na naszych stołach. Powód jest prosty, są niedrogie, szybkie w przygotowaniu i można z nich przygotować dosłownie wszystko. Dzisiaj postanowiłam zająć się indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie. Ma wszystko to co powinno być w każdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące(...)śmietanki 30% ciasto francuskie 2 łyżki oleju ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek granulowany, majeranek, kumin i mielone ziele angielskie) pieprz sól Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię
PatiGotujekorzyści. Przede wszystkim taka ryba jest na pewno bardziej świeża i tańsza od ryby filetowanej. Jeśli ktoś obawia się ości to też nie ma się czym martwić. Prawidłowo upieczone mięso ryby, będzie łatwo od nich odchodziło. Jak wybrać dobrego pstrąga? Najlepiej kupować ryby o niewielkich rozmiarach, do ok. 250g. Małe ryby są smaczniejsze i mamy większą pewność(...)jeść pstrągi? Jak wszyscy wiemy ryby warto jeść przynajmniej raz w tygodniu ponieważ zawierają wiele wartościowych składników odżywczych począwszy chociażby od kwasów jednonienasyconych omega-3, których delikatne i niskokaloryczne mięso pstrąga zawiera najwięcej spośród wszystkich ryb słodkowodnych. Dodatkowo białko pstrąga jest pełnowartościowe i lepiej się wchłania niż to zawarte w mięsie zwierzęcym. Ryba te dostarcza też wartościowych składników mineralnych
Book of spellswięc nie niespieszne weekendowe śniadanie, czyli puszysty omlet z kiełbasą podwawelską i świeżymi ziołami. Dobrej jakości kiełbasa to połowa sukcesu smacznego omletu. Wybrałam podwawelską ponieważ została wyprodukowana z mięsa bardzo dobrej jakości. Smakiem bardzo mi przypomina domową wędzoną kiełbasę, którą jadałam podczas wakacji na wsi. Nie jest tłusta, wygląda bardzo apetycznie a podczas smażenia wydobywa się z niej(...)Dziś oprócz wpisu mam dla Was niespodziankę, otóż zapraszam Was również na bardzo prosty konkurs z fajnymi nagrodami. Szczegóły znajdziecie poniżej we wpisie. Wszyscy doskonale wiemy, że dobra jakość mięsa, a co za tym idzie kiełbas z niego wytworzonych, zaczyna się od świadomego hodowcy – ponieważ to w jaki sposób hodowca dba o swoje zwierzęta i czym je karmi ma ogromny
Kulinarne przygody Gatitykruchość zawdzięcza procesowi podsuszania i wędzenia. A dzięki certyfikatowi QAFP mam zawsze pewność, że będzie to ta sama świetna jakość. Dla mnie, jako technologa żywności, ważny jest surowiec, czyli mięso, z którego wyprodukowano kiełbasę wysokiej jakości. W przypadku podwawelskiej ekstra mięso pochodzi od certyfikowanego hodowcy, który odpowiednio karmi i dba o zwierzęta, co ma ogromny wpływ na jakość kulinarną mięsa(...)wykorzystanego do produkcji. Odpowiednie parametry kulinarne mięsa mają wpływ na jakość, smak i aromat podwawelskiej. A naturalne przyprawy wraz z odpowiednią tradycyjną recepturą dają nam wyjątkowe połączenie. Jak widzicie praca nad osiągnięciem wysokiej jakość żywności zaczyna się już u hodowcy a sam znak jakości, jak w przypadku chociażby kiełbasy podwawelskiej ekstra ma duże znaczenie. Daje nam klientom gwarancję powtarzalności
SMYKWKUCHNIDzisiejszy obiad to kurczak curry ugotowany na kokosowym mleku z dynią. Curry przypomina pulled chicken . Gotowałam je długo na małym ogniu. Dynia rozgotowała się i zagęściła sos. Mięso rozerwałam widelcem wzdłuż włókien. Curry wygląda ciekawie, jest słodkie i lekko ostre w smaku. Świetnie pasuje z coleslaw, które na odmianę jest kwaśne i chrupiące. Gotowanie curry sprawia mi wielką przyjemność(...)czarnuszką 4 łyżki orzechów, cashew, migdały, laskowe, włoskie Kokosowe mleko wlej do garnka. Dodaj curry, rybny sos, soję i kajeński pieprz. Wymieszaj i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż mięso z kurczaka i pokrojoną w kostkę dynię. Przykryj pokrywką i gotuj curry przez 2,5 godziny. Dynia rozgotuje się, mięso będzie mięciutkie. Wyjmij je na talerz i rozerwij widelcem
codojedzeniaszklanki śmietany 22 % (ja dałam 12% i o wiele mniej) sok z cytryny 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy dość mocno w mące. Na patelni rozgrzewamy smalec i partiami smażymy mięso. Przekładamy je do wysokiego garnka i skraplamy sokiem z cytryny. 2. Na tej samej(...)piórka cebule. Jak się nam zeszkli dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy, cukier, obie mielone papryki, podlewamy niewielką ilością bulionu i krótko przesmażamy. Przekładamy do garnka w którym jest usmażone mięso. 3. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki i smażmy na maśle. Usmażone dodajemy do mięsa i cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy
kruche babeczkizrobiłam z suszonymi pomidorami i żurawiną. Boże jakie wyszły fantastyczne. Poezja, rozpływały się w ustach. Do farszu oprócz suszonych pomidorów, które były motywem przewodnim dodałam surowe pieczarki, dosłownie odrobinę mięsa mielonego - ok. 20 dag, bo dawno już zapomniane leżakowało sobie w zamrażalce. No i wyżej wspomniane suszone pomidory z żurawiną. Mniam mniam mniam Zazwyczaj używam kapusty włoskiej, jest(...)bardziej miękka od białej i szybciej się gotuje. Składniki: kapusta włoska 20 dag mięsa mielonego 2 torebki ugotowanego ryżu ( ewentualnie 500 g sypkiego) 350 g pieczarek 300 g suszonych pomidorów z zalewy duży ząbek czosnku łyżka suszonej żurawiny 1 jajko 20 dag mielonego mięsa sól, pieprz, szczypta kminku mielonego
pieprzny smaczekdyni dodać starty ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki (można również dodać posiekane orzechy). Wymieszać. W filetach z kurczaka ponacinać kieszenie na farsz. Mięso nafaszerować i spiąć wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków. Przyprawić solą i pieprzem. Mini roladki smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony. Krok(...)obrać dynię 2. Pokroić dynię w kostkę i posiekać cebulę 3. Podsmażyć cebulę, dodać dynię 4. Farsz doprawić 5. Farsz wystudzić i dodać ser oraz natkę pietruszki 6. Mięso oczyścić i naciąć kieszonki 7. Nafaszerować mięso 8. Fileta spiąć wykałaczkami 9. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron Poprzedni krok 1 z 9 Następny krok Jak Wam się
KuchniaWeDwoje.plgreckim. A do tego pełnoziarnisty makaron penne. Składniki: filet z kurczaka olej do smażenia duża łyżka jogurtu typu greckiego duża łyżka zielonego pesto pół szklanki wody sól, pieprz Przygotowanie: mięso umyj i pokrój z małe kawałki na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią pokrojone mięso, posól, popieprz i smaż do zarumienienia się mięsa w misce wymieszaj jogurt, pesto(...)wodę, a następnie dodaj do mięsa na patelnię, duś razem pod przykryciem ok 5 minut najlepiej smakuje z makaronem pełnoziarnistym ugotowanym al dente Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJeśli ktoś nie miał do czynienia do czynienia z królikiem to jest to idealne danie do pierwszych prób. Jest trochę czasochłonne ale jednocześnie nie jest pracochłonne. Mięso wyszło smaczne, delikatne i aromatyczne. Sam przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska PWN i mogę go z pełną świadomością polecić. Składniki: 1 tuszka królika warzywa korzeniowe: marchewka, seler, pietruszka(...)ziarnka ziela angielskiego. Dodać dwie duże marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera i kawałek białej części pora (ok. 10 cm). Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować całość do miękkości mięsa, na niewielkim ogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje. Po ugotowaniu mięso wyjąć i lekko ostudzić. Następnie oddzielić od kości. Marchewkę pokroić na plasterki. Można również pokroić pozostałe
Ze smakiem bez glutenu