mięso - 63110 przepisów (strona:661/4208)

PIEROGI Z MIĘSEM - DOMOWE, NAJLEPSZE 158

dodać więcej mąki, jeśli zbyt mączyste, dodać więcej wody. Ot, taki sekret przygotowywania najlepszego ciasta na pierogi ;) FARSZ: ·        ok. 400 g ugotowanego wcześniej mięsa ( wołowe +  drobiowe) – ja używam zawsze tego z rosołu ·        średnia cebula ·        1 jajko(...)Sól ·        pieprz Mięso przemielić w maszynce, bądź dokładnie rozdrobić za pomocą malaksera i przełożyć do miski (wtedy dobrze dodać jajko od razu do malaksera z mięsem). Cebulkę obrać i drobno pokroić, lub zmiksować w malakserze, dodać do zmielonego mięsa. Do tego dodać jajko, sól i pieprz. Farsz musi być pikantny i słony, żeby

Calzonella.com
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 84

SKŁADNIKI: 1 główka kapusty 700g mięsa mielonego 2 duże cebule płaska łyżka soli łyżeczka pieprzu bulion do gotowania gołąbków SOS PIECZARKOWY: 250g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 1-2,5 szkl. bulionu łyżka mąki 2 czubate łyżki śmietany WYKONANIE: 1. Kapustę włożyć do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania(...)liści. 2.Cebulę podsmażyć na maśle, następnie dodać mięso mielone i smażyć do zrumienia po czym doprawić solą i pieprzem. 3.Kaszę i ryż ugotować, po czym zmieszać z mięsem mielonym. 4.Ściągnąć liście z kapusty, usunąć głębie. na każdy listek nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu

Dziś Ja gotuje
Filet z Kurczaka Zapiekany z Papryką i Porem 76

papryki (u mnie pół zielonej,pół czerwonej, pół żółtej) 1 mały por papryka czerwona w proszku sól pieprz koperek suszony WYKONANIE: 1. Spód pojemnika żaroodpornego wysmarować masłem. 2. Mięso pokroić w paski około 1-2cm, przełożyć do pojemnika. 3. Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką w proszku i koperkiem. 4. Pora pokroić w talarki, ułożyć na mięsie. 5. Paprykę pokroić(...)grubą kostkę, ułożyć na pora. 6. Wierzch przykryć. Piec do miękkości mięsa w temp

Dziś Ja gotuje
Schab pieczony w sosie grzybowo – koperkowym 182

Pomysł na obiad ze schabu. Schab pieczony w całości z kilkoma składnikami. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć obsmażone mięso z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyło się mięso wrzucić pieczarki. jeśli są małe to przekroić tylko na pół, jeśli

Kuchnia Pokoleń
Łopatka z warzywami z szybkowaru 248

Soczysta i pełna aromatu łopatka z warzywami z szybkowaru to proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Mięso przygotowane w szybkowarze zachowuje dużo więcej smaku, a jego struktura jest nienaruszona i delikatniejsza. Dużym walorem przygotowania jedzenia w szybkowarze jest to, że zapach bardziej aromatycznych dań i para wodna uwalniana w czasie gotowania nie rozprzestrzenia się po kuchni. O ile bardzo lubię jeść(...)łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli  150 - 200 ml bulionu warzywnego lub wody  2 - 3 łyżki oleju do smażenia  Przygotowanie łopatki z warzywami z szybkowaru:  Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o bokach 3 - 4 cm, następnie partiami podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.  Podsmażone mięso włożyć do szybkowaru i przyprawić przyprawami

Kuchcik gotuje
Domowy hamburger fit 118

Dzisiaj specjalnie coś dla lubiących potrawy typu fast food! Domowy hamburger z grillowanym mięsem, świeżymi warzywami i niskokalorycznymi sosami. :) Potrzebne będą (porcja na 4 hamburgery): - pól kilo mięsa wołowego lub wieprzowego z szynki; - 4 ciemne, pełnoziarniste bułki; - liście sałaty; - 4 pomidory; - 1 czerwona cebula; - 2 ząbki czosnku; - 1 mały ogórek; - 1 mały jogurt; - garść natki z pietruszki; - łyżeczka oleju kokosowego(...)przyprawy: oregano, bazylia, pieprz ziołowy, sól morska, papryka ostra;   Przygotowanie: - patelnię smarujemy olejem kokosowym, następnie na rozgrzaną patelnię nakładamy wcześniej uformowane i doprawione (papryką, pieprzem ziołowym, solą) mięso (ja akurat smażyłam na patelni grillowej); - 2 pomidory kroimy w plastry, natomiast dwa pozostałe wykorzystujemy do zrobienia sosu pomidorowego; - liście sałaty i pietruszki myjemy, ogórka kroimy w plastry oraz siekamy czerwoną

MintTaste
Gulasz z maślakami 99

dość powszechne danie, ale mało kto robi go z maślakami. Ja pokochałam te grzyby. Mój gulasz jest z indyka, więc jego przygotowanie nie zajmuje mi zbyt dużo czasu. Mięso jest mięciutkie, a maślaki dodają bardzo delikatnego smaku. Sezon grzybowy pełną parą, więc wykorzystajmy go w pełni. :) Składniki : • maślaki 250g • płatki z indyka ( lub po prostu gulasz z indyka) 500g • cebula(...)odrobina zielonej pietruszki (do posypania na talerzu) Przygotowanie : 1. Grzyby obrać ze skórki, oczyścić i pokroić na kawałki. Dusić na maśle z dodatkiem soli i czarnuszki 45 min. 2. Mięso umyć, osuszyć i pokroić . Cebulę pokroić na ćwiartki. 3. Mięso z cebulą podsmażyć na maśle aż się lekko zrumieni. Posolić i dusić 20 min ( bez dodatku wody. Jak trzeba dodaj

Keto Przepisy
Rozgrzewająca i sycąca zupa z dynią, kurczakiem i makaronem 139

wilgotno. Liści na drzewach coraz mniej, ale za to ich barwa dodaje jesieni miłego akcentu. A u mnie dla poprawy nastroju rozgrzewająca zupa dyniowa. Tym razem z dodatkiem mięsa z kurczaka i makaronem pełnoziarnistym. Jest bardzo pyszna i sycąca. SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka 1/2 dużego korzenia selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 cienki plaster imbiru 6 ziaren ziela(...)kurczaka, dodać korzeń selera i pietruszki, marchewki, imbir, ziele angielskie, liście laurowe i opcjonalnie umyte gałązki lubczyku i selera. Całość zalać wodą i włączyć palnik. Gotować godzinę, aż mięso zmięknie. Ugotowane udka z kurczaka wyciągnąć z wywaru, lekko ostudzić i obrać z nich mięso dzieląc je na mniejsze kawałki. Z wywaru wyłowić łyżką cedzakową wszystkie warzywa i przyprawy lub przelać

Passions hobbies life
Galaretki z kurczaka - pomysł na wykorzystanie resztek rosołowych 247

Pomysł na wykorzystanie nadmiaru rosołu oraz gotowanych warzyw i mięsa – galaretki z kurczaka nadziane marchewką, pietruszką i zielonym groszkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne.  Warto dodać, że jest to idealna dietetyczna przekąska na słono, ponieważ w swoim składzie nie zawiera kalorycznych składników. Jeżeli szukacie jeszcze innych przepisów na wykorzystanie resztek rosołowych to zachęcam do przygotowania pasztetu(...)płaskich łyżeczek żelatyny 1 ugotowana pierś z kurczaka 2-3 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/2 puszki zielonego groszku konserwowego ewentualnie sól, pieprz ocet, np. jabłkowy do podania Mięso obrać, usunąć skórę, kości i oczyszczone mięso pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki (jeśli warzywa są grube to pokroić je w półplasterki). Groszek odcedzić z zalewy. Rosół

Ugotować
Gulasz z indyka 147

Kolejne mięsno/warzywne cudo! Soczyste, miękkie mięsko, warzywa - czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI (do mięsa)  400g mięsa z uda indyka  2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka słodkiej papryki  1 łyżka czosnku granulowanego  1 łyżeczka oliwy  Szczypta soli i pieprzu  SKŁADNIKI dalej 2 marchewki  1 pietruszka 1 papryka czerwona  1 duża cebula(...)kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego  1 łyżka natki pietruszki  1 łyżka jogurtu greckiego  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso kroimy w niedużą kostkę, marynujemy w przyprawach i odstawiamy na pół h. Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy kostkę, liście i ziele - gotujemy. W tym czasie kroimy warzywa w kosteczkę. Do wywaru wrzucamy pokrojoną marchewkę

Mamuśka wraca do formy
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i sosem grzybowym 209

Zwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego  smakują zupełnie inaczej  a podane z sosem grzybowym to prawdziwa uczta.     Składniki : - ok. 1,5 kg obranych ziemniaków - 30 dkg mielonego mięsa - 2 jajka - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-4 łyżki mąki - sól, pieprz, harissa - olej do smażenia Na tarce ścieramy 1/3 cebuli, ząbek czosnku i dodajemy do mięsa(...)mielonego. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i harissą i mieszamy. Ziemniaki, pozostałą cebulę i ząbek czosnku ucieramy ręcznie lub maszynką. Dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i mięso i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. W zasadzie gotowe, ale możemy dodać sos grzybowy i dowolną surówkę i mamy pyszny obiad. Smacznego

Maminek kulinarny
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 581

torebce " dostępnych na sklepowych półkach ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa głównie z....  soli, maltodekstryny, tłuszczu palmowego, a suszone warzywa i mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu kupować gotowe kostki rosołowe i zaczęliśmy robić je sami. Taniej, smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Fakt - rosół z domowych kostek(...)rosołowych nie będzie idealnie klarowny, bo będę w nim drobinki prawdziwych warzyw i ewentualnie mięsa, zamiast wszelkiego typu chemicznych ulepszaczy, ale wolę taki, niż ten ze sklepowych półek. Można go zmielić na gładki krem lub zostawić nieco większe drobinki warzyw. Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z piekarnika. 154

Kolejny sposób na to, jak wykorzystać mięso z rosołu :) Tym razem proponuje Wam takie pierożki. Farsz powstał automatycznie. Mięso z rosołu, pieczarki, cebulka i ser. Ciasto jest zwykłe pierogowe. Kształt zrobiłam okrągły, bo takie bardziej mi się podobają:) Farsz może być dowolny, jak kto lubi. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki maki 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki oleju Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 -15 minut żeby odpoczęło. Składniki na farsz: 400 g. mięsa  z rosołu 200 g. pieczarek 2 średnie cebule 100 g. sera żółtego 5 łyżek śmietanki kremówki sól, pieprz czosnek granulowany Dodatkowo: Jajko do posmarowania pierogów. Mięso zmielić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Pieczarki zetrzeć

Agusiowe smakołyki
Filet z Kurczaka Zapiekany z Papryką i Porem 308

papryki (u mnie pół zielonej,pół czerwonej, pół żółtej) 1 mały por papryka czerwona w proszku sól pieprz koperek suszony WYKONANIE: 1. Spód pojemnika żaroodpornego wysmarować masłem. 2. Mięso pokroić w paski około 1-2cm, przełożyć do pojemnika. 3. Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką w proszku i koperkiem. 4. Pora pokroić w talarki, ułożyć na mięsie. 5. Paprykę pokroić(...)grubą kostkę, ułożyć na pora. 6. Wierzch przykryć. Piec do miękkości mięsa w temp

Dziś Ja gotuje
Pałki z kurczaka, pieczone z marchewką i cebulą 373

cebule oliwa sól Wykonanie: Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do miski. Dolewamy oliwę i całość mieszamy, aby oliwa dokładnie pokryła mięso. Następnie każdą pałkę (ze wszystkich stron) solimy i pieprzymy. Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą: paprykę słodką, paprykę ostrą i oregano. Pałki równomiernie posypujemy mieszanką przypraw.  Miskę z pałkami przykrywamy(...)dodajemy zioła prowansalskie, oregano, sól i całość bardzo dokładnie mieszamy.  Cebulę obieramy, kroimy na plastry, smarujemy oliwą i solimy. Na blaszce rozkładamy cebulę i marchewkę. Na nich kładziemy mięso. Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika, na około 80 - 90 minut. Folię zdejmujemy dopiero 20 minut przed końcem

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania