mięso - 63110 przepisów (strona:664/4208)

Kiełbasa Wojskowa 165

g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek dobrej jakości (wyciśnięty) 4 g/kg -jelita wieprzowe cienkie 28/32 -woda 100 ml. podczas dodawania przypraw - woda 50 ml. przed napełnieniem w jelita WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Karkówkę i łopatkę tniemy w kostkę 4 na 4 cm i umieszczamy w osobnych pojemnikach, peklujemy zgodnie z gramaturą. Słoninę tniemy w kostkę i stopniowo solimy(...)Mieszamy bardzo dokładnie aby całość kostki była pokryta solą. Wołowinę kroimy  w kostkę około 2 na 2 cm. Wszystko peklujemy 48 godzin. Każdy rodzaj mięsa ma byś w osobnym pojemniku. Odstawiamy do lodówki temperatura 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, mieszamy ze sobą wszystkie mięso,dodajemy wodę 100 ml. i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Wkładamy ponownie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 187

pyszne, jesienne tajskie czerwone curry z gęsią, dynią i fasolką szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne na pyszny obiad(...)minut. Następnie dodaj kawałki ananasa i cukier i dopraw solą lub sosem rybnym do smaku. Gotuj całość przez minutę lub dwie i dodaj pokrojone w cienkie plasterki mięso. Gotuj całość przez 5 minut, aż mięso będzie ugotowane zgodnie z Waszymi preferencjami, i dodaj sok z limonki i kolendrę do smaku. Zdejmij z ognia i podawaj. Smacznego! English version Thai

karmelowy
PIERŚ Z KURCZAKA "A'LA KFC". BEZGLUTENOWO! :) 146

mieszamy wszystko razem i nacieramy  mięsko)     Gdy mięsko "przegryzie" się z przyprawami kolej na następne kroki. Przygotowujemy jajko, w którym moczymy każdy kawałek mięsa po czym obtaczamy go w płatkach kukurydzianych (bezglutenowych!) które należy nieco rozkruszyć żeby lepiej trzymały się  mięsa.  Gdy już obtoczymy każdy kawałek mięsa - kładziemy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę(...)piekarnika. Nastawiamy termoobieg na 180 stopni i pieczemy od 15-20 minut. Długość pieczenie uzależniona jest od grubości  mięsa. GOTOWE!! :)) Można podać z frytkami - jednak mi najlepiej smakuje z domową surówką i sosem czosnkowym. Smacznego

BezglutenowaIzabela
NADZIANA ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 159

Rolada? Ok!! Co potrzeba??  1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka  Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety  mielone.  Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :)  Następnie zabieramy się za farsz.  0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry boczku Tu sprawa(...)prostsza. Wystarczy, że zesmażymy pieczarki z cebulką i farsz mamy gotowy. U mnie było to pół kilograma pieczarek -  i wg mnie  troszkę mało. Więc na 1 kg mięsa polecam nie oszczędzać na pieczarkach :) Czekamy aż farsz troszkę przestygnie i działamy dalej. Na blat kuchenny, najlepiej wyłożony folią wykładamy nasze mięso. Ważne by było rozłożone równomiernie. Następnie wykładamy przestudzony

BezglutenowaIzabela
Piersi kurze ze szpinakiem 154

szpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół. spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia(...)patelnię wlać kurki w zalewie i gotować do momentu jak płyn prawie wyparuje. Następnie wlać śmietanę, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Wlać wszystko na mięso. Podgotowane ziemniaki ułożyć na górę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec do momentu aż ziemniaki się zarumienią. Mi zajęło to 25 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Lasagne z cukinii – Angie gotuje, odc. 1 197

danie, jedno z najlepszych! Poniżej przepis, ale zachęcam do oglądnięcia filmu i przekonania się na własne oczy, jakie to proste. LASAGNE Z CUKINII Składniki dla 6 osób : 800g mielonego mięsa z piersi indyka 3 średniej wielkości cukinie 800g pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe sól, pieprz pęczek świeżej bazylii 100ml śmietany(...)kawałki i zmielić (na grubych oczkach). Cebulę posiekać razem z zielonym szczypiorem. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na łyżeczce oliwy, a następnie dodać i usmażyć mielone mięso. Kiedy mięso nabierze brązowego koloru, dodać pomidory, listki laurowe i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Położyć na ściereczce, posolić

Dietolog
Schab w sosie curry 174

Schab w nietypowej odsłonie. Mięso duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem pikantnego curry. Podane z ryżem będzie miłą odmianą od schabu duszonego w tradycyjnym sosie. Do sosu dodajemy paprykę, a całość dopełniamy ziarnami sezamu, które świetnie kontrastują z całością. Polecam! Schab w sosie curry Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu 2 ząbki czosnku pół puszki mleka kokosowego pół szklanki(...)bulionu warzywnego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, kolendra czarny sezam do dekoracji Wykonanie:  Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy rozgniecionym czosnkiem , kolendrą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie mięso obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wlewamy bulion i mleko kokosowe

Smak mojej kuchni
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 188

dietę. Wegańska kuchnia wciąż udowadnia mi, że nie ma produktu czy dania którego nie dałoby się przerobić na wersję roślinną. Niezależnie od tego z jakiego powodu wykluczacie jajka, sery, mięso czy mleko, wpis na pewno pokaże Wam, że rezygnacja z ulubionych produktów wcale nie jest taka straszna. Ba, próbując nowych rzeczy i szukając zamienników otwieramy się na nieznane dotąd smaki(...)mango, masło orzechowe, tahini, wiórki kokosowe syrop klonowy…co kto lubi i ma pod ręką. LODY Z MROŻONYCH BANANÓW LODY Z MROŻONYCH BANANÓW LODY Z MROŻONYCH BANANÓW   MIĘSO DO SPAGHETTI LUB PENNE BOLOGNESE – ciecierzyca lub mielone tofu. Pierwsza wersja wychodzi tanio i jest łatwodostępna, a druga z kolei do złudzenia przypomina makaron z sosem mięsnym. Składniki

Powiedz dietom nie
Paprykarz wieprzowy 191

Kolejna odsłona duszonego mięsa w sosie. Bardzo soczyste i delikatne w smaku. Idealne do ziemniaków czy klusek śląskich.  Składniki -600 g wieprzowiny -3 łyżki oleju -3 ząbki czosnku -łyżka koncentratu pomidorowego -1,5 łyżki słodkiej papryki -pół łyżeczki ostrej papryki -po pół papryki czerwonej i zielonej (można użyć całej czerwonej) -100 ml słodkiej śmietany -sól i pieprz Przygotowanie Mięso(...)umyć, osuszyć, pokroić w ok. 2 centymetrową kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso, zmniejszyć ogień i kilka minut podsmażać. Oprószyć mąką i podsmażać jeszcze minutę. Wsypać słodką i ostrą paprykę, dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażyć i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem

Zielona Kuchnia
Spring rolls z mięsem mielonym 150

Ostatnio robiłam sajgonki bezmięsne, na dzisiaj wersja z mięsem. Zapraszam, papier ryżowy jest bardzo łatwy w użyciu, nie ma się czego obawiać. Składniki 200 g mielonego mięsa wołowego 50 g tartego sera 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ketchupu 1/2 dużej papryczki cebuli mała czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę i papryczkę siekamy w kosteczkę. Podsmażamy razem z mięsem(...)patelni, doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso będzie już usmażone, wyłączamy palnik, dodajemy ser, sos worcestershire i ketchup. Dokładnie mieszamy. Boczek kroimy w paseczki. Papier ryżowy namaczamy na około 10 sekund w gorącej wodzie i tak przygotowany jest już gotowy do zawijania sajgonek. Nakładamy farsz na papier ryżowym i zawijamy małe krokieciki. Smażymy na oleju aż będą leciutko złote

Delusional Trine
Schab z kurkami w sosie z koperkiem 165

słupki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli,ziołami prowansalskimi. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Cebulka musi tylko lekko zmięknąć. Dodać doprawione mięso i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać kurki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, tyle żeby mięso było pokryte w 3/4 wysokości.Dodać 1/3 pęczka koperku. Gotować na małym ogniu(...)około godziny. Mięso musi być miękkie. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu i zagotować. Wlać śmietanę, dodać pozostały koperek, wymieszać. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Smaczny obiadek, polecam

Kuchnia Pokoleń
Cukinia zapiekana z sosem mięsnym i parmezanem 140

cukinię faszerowaną mięsem prosił już od jakiegoś czasu mój starszy syn. Z przyjemnością spełniłam jego prośbę. Żółtą cukinię wyhodowała moja mama. Po zapieczeniu była miękka i soczysta. Składniki: 2 młode cukinie (ok 30 cm) 300 g mielonego mięsa (użyłam chudej wołowiny) 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku zioła do pizzy po 2 gałązki natki pietruszki i świeżego lubczyku 2 łyżki(...)smażenia Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, natrzeć olejem z każdej strony i posolić. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć chwilę. Dodać mięso, smażyć aż wyparuje cały płyn, a mięso będzie lekko rumiane. Dodać posiekany drobno czosnek, 2/3 szklanki wody. Zagotować, dodać suszone zioła, posiekaną natkę i lubczyk. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować

Czerwień i błękit
Schab podsuszany w piekarniku 668

jedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,  2 łyżki cukru, 1 łyżkę papryki, 1 łyżeczkę pieprzu, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca. Świeże nie mrożone mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy przyrosty od schabu. Następnie nacieramy mięso solą wymieszaną z cukrem, po kilku minutach schab zwilgotnieje. Potem nacieramy całość czosnkiem przeciśniętym przez praskę(...)drobno posiekanym. -- Na koniec peklowania na sucho wcieramy pieprz, paprykę i pokrojony jałowiec. -- -- Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 4 doby, co 12 h pozbywamy się soków. Za każdym razem gdy wycieramy naczynie, mięso odwracamy na drugą stronę. Gdy na 3-4 dobę naczynie jest już zupełnie suche, przystępujemy do podsuszania. Wykładamy zapeklowany schab na kratkę w piekarniku

chleba naszego
KOLOROWY KLOPS ZAPIEKANY Z SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 177

mielona ostra papryka mielona 1 łyżka mąki pszennej 10 dag.sera żółtego 5 dag.pokruszonych orzechów włoskich pęczek natki pietruszki i łodyga świeżego lubczyku i kolendry Olej *******************************************************************  Do miski włożyć mięso mielone , dołożyć bułki namoczone w mleku.Cebule posiekać drobno wraz z czosnkiem.Marchewkę obrać i razem z cukinią pokroić w drobną kosteczkę.Wbić jajka .Wsypać tymianek , posiekane zioła oraz sól(...)pieprz do smaku. Dobrze wyrobić mięso  ,dodać cukinię z marchewką ,i delikatnie połączyć. Uformować klops , Blaszkę na keks wysmarować porządnie olejem ,ułożyć mięso ,wyrównać łopatką.Piec w piekarniku godzinę.Wyciągnąć ,zalać sosem z koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem ,solą i pieprzem i startym kawałkiem imbiru,   Zalać mięso sosem i posypać po wierzchu wymieszanym z orzechami włoskimi startym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem 163

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem w roli głównej i mielonym mięsem drobiowym.Bardzo dobra po podgrzaniu jak nam zostanie. Z porem który bardzo lubię. 200 g makaronu tasiemki pełnoziarnisty 50 g makaronu świderek 200 g śmietany ukwaszonej 18 % 1/2 szklanki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku czubrica czerwona 15 dkg sera żółtego tartego bazylia świeża sól, pieprz przyprawa do kurczaka 30 dkg mięsa(...)cebula 1 por biała część olej rzepakowy 1 bakłażan 5 pomidorków koktajlowych 2 łyżki parmezanu tarte Makarony gotuję aldente w osolonej wodzie. Cebulę kroję drobno przesmażam na patelni dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojony por na oleju. Bakłażana kroję w plastry posypuję solą i odstawiam

wesoła kuchnia