Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw i bez niej nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Oprócz cukinii zapiekanej z mięsem czy składnika leczo warzywo to ścieram na grubej tarce, chwilę duszę i podaję do mięsa. Dziś prezentuję roladki z kurczaka na potrawce z cukinii. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty po 6 plastrów szynki i żółtego(...)panierowania: 2 jajka rozmieszane z łyżką oleju mąka bułka tarta Duszona cukinia: 2 młode cukinie 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy typu "jarzynka" szczypta oregano świeżo mielony pieprz Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa
Czerwień i błękitpaszteciki to świetny przykład na to jak łatwo można przygotować ciekawy obiad dla rodziny, który po pierwsze - zasmakuje, a po drugie - zostanie w pamięci na długo. Najlepiej będzie kiedy mięso i ziemniaki zostaną nam z poprzedniego dnia. Wtedy smażenie pasztecików odbywa się bardzo szybciutko. Warto spróbować. Z podanej proporcji wychodzi ok. 8 szt. 1 szklanka gotowanego mięsa z rosołu(...)jajka sól, pieprz, domowa vegeta 250 g pieczarek pęczek szczypiorku tarta bułka olej Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, które również podsmażamy. Mięso, ziemniaki, cebulkę i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy jednakowej wielkości płaskie paszteciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy
Krokusowy Domg/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek dobrej jakości (wyciśnięty) 4 g/kg -jelita wieprzowe cienkie 28/32 -woda 100 ml. podczas dodawania przypraw - woda 50 ml. przed napełnieniem w jelita WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Karkówkę i łopatkę tniemy w kostkę 4 na 4 cm i umieszczamy w osobnych pojemnikach, peklujemy zgodnie z gramaturą. Słoninę tniemy w kostkę i stopniowo solimy(...)Mieszamy bardzo dokładnie aby całość kostki była pokryta solą. Wołowinę kroimy w kostkę około 2 na 2 cm. Wszystko peklujemy 48 godzin. Każdy rodzaj mięsa ma byś w osobnym pojemniku. Odstawiamy do lodówki temperatura 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, mieszamy ze sobą wszystkie mięso,dodajemy wodę 100 ml. i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Wkładamy ponownie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pyszne, jesienne tajskie czerwone curry z gęsią, dynią i fasolką szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne na pyszny obiad(...)minut. Następnie dodaj kawałki ananasa i cukier i dopraw solą lub sosem rybnym do smaku. Gotuj całość przez minutę lub dwie i dodaj pokrojone w cienkie plasterki mięso. Gotuj całość przez 5 minut, aż mięso będzie ugotowane zgodnie z Waszymi preferencjami, i dodaj sok z limonki i kolendrę do smaku. Zdejmij z ognia i podawaj. Smacznego! English version Thai
karmelowymieszamy wszystko razem i nacieramy mięsko) Gdy mięsko "przegryzie" się z przyprawami kolej na następne kroki. Przygotowujemy jajko, w którym moczymy każdy kawałek mięsa po czym obtaczamy go w płatkach kukurydzianych (bezglutenowych!) które należy nieco rozkruszyć żeby lepiej trzymały się mięsa. Gdy już obtoczymy każdy kawałek mięsa - kładziemy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę(...)piekarnika. Nastawiamy termoobieg na 180 stopni i pieczemy od 15-20 minut. Długość pieczenie uzależniona jest od grubości mięsa. GOTOWE!! :)) Można podać z frytkami - jednak mi najlepiej smakuje z domową surówką i sosem czosnkowym. Smacznego
BezglutenowaIzabelaRolada? Ok!! Co potrzeba?? 1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety mielone. Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :) Następnie zabieramy się za farsz. 0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry boczku Tu sprawa(...)prostsza. Wystarczy, że zesmażymy pieczarki z cebulką i farsz mamy gotowy. U mnie było to pół kilograma pieczarek - i wg mnie troszkę mało. Więc na 1 kg mięsa polecam nie oszczędzać na pieczarkach :) Czekamy aż farsz troszkę przestygnie i działamy dalej. Na blat kuchenny, najlepiej wyłożony folią wykładamy nasze mięso. Ważne by było rozłożone równomiernie. Następnie wykładamy przestudzony
BezglutenowaIzabelaszpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół. spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia(...)patelnię wlać kurki w zalewie i gotować do momentu jak płyn prawie wyparuje. Następnie wlać śmietanę, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Wlać wszystko na mięso. Podgotowane ziemniaki ułożyć na górę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec do momentu aż ziemniaki się zarumienią. Mi zajęło to 25 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńdanie, jedno z najlepszych! Poniżej przepis, ale zachęcam do oglądnięcia filmu i przekonania się na własne oczy, jakie to proste. LASAGNE Z CUKINII Składniki dla 6 osób : 800g mielonego mięsa z piersi indyka 3 średniej wielkości cukinie 800g pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe sól, pieprz pęczek świeżej bazylii 100ml śmietany(...)kawałki i zmielić (na grubych oczkach). Cebulę posiekać razem z zielonym szczypiorem. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na łyżeczce oliwy, a następnie dodać i usmażyć mielone mięso. Kiedy mięso nabierze brązowego koloru, dodać pomidory, listki laurowe i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Położyć na ściereczce, posolić
DietologSchab w nietypowej odsłonie. Mięso duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem pikantnego curry. Podane z ryżem będzie miłą odmianą od schabu duszonego w tradycyjnym sosie. Do sosu dodajemy paprykę, a całość dopełniamy ziarnami sezamu, które świetnie kontrastują z całością. Polecam! Schab w sosie curry Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu 2 ząbki czosnku pół puszki mleka kokosowego pół szklanki(...)bulionu warzywnego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, kolendra czarny sezam do dekoracji Wykonanie: Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy rozgniecionym czosnkiem , kolendrą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie mięso obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wlewamy bulion i mleko kokosowe
Smak mojej kuchnidietę. Wegańska kuchnia wciąż udowadnia mi, że nie ma produktu czy dania którego nie dałoby się przerobić na wersję roślinną. Niezależnie od tego z jakiego powodu wykluczacie jajka, sery, mięso czy mleko, wpis na pewno pokaże Wam, że rezygnacja z ulubionych produktów wcale nie jest taka straszna. Ba, próbując nowych rzeczy i szukając zamienników otwieramy się na nieznane dotąd smaki(...)mango, masło orzechowe, tahini, wiórki kokosowe syrop klonowy…co kto lubi i ma pod ręką. LODY Z MROŻONYCH BANANÓW LODY Z MROŻONYCH BANANÓW LODY Z MROŻONYCH BANANÓW MIĘSO DO SPAGHETTI LUB PENNE BOLOGNESE – ciecierzyca lub mielone tofu. Pierwsza wersja wychodzi tanio i jest łatwodostępna, a druga z kolei do złudzenia przypomina makaron z sosem mięsnym. Składniki
Powiedz dietom nieKolejna odsłona duszonego mięsa w sosie. Bardzo soczyste i delikatne w smaku. Idealne do ziemniaków czy klusek śląskich. Składniki -600 g wieprzowiny -3 łyżki oleju -3 ząbki czosnku -łyżka koncentratu pomidorowego -1,5 łyżki słodkiej papryki -pół łyżeczki ostrej papryki -po pół papryki czerwonej i zielonej (można użyć całej czerwonej) -100 ml słodkiej śmietany -sól i pieprz Przygotowanie Mięso(...)umyć, osuszyć, pokroić w ok. 2 centymetrową kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso, zmniejszyć ogień i kilka minut podsmażać. Oprószyć mąką i podsmażać jeszcze minutę. Wsypać słodką i ostrą paprykę, dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażyć i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem
Zielona KuchniaOstatnio robiłam sajgonki bezmięsne, na dzisiaj wersja z mięsem. Zapraszam, papier ryżowy jest bardzo łatwy w użyciu, nie ma się czego obawiać. Składniki 200 g mielonego mięsa wołowego 50 g tartego sera 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ketchupu 1/2 dużej papryczki cebuli mała czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę i papryczkę siekamy w kosteczkę. Podsmażamy razem z mięsem(...)patelni, doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso będzie już usmażone, wyłączamy palnik, dodajemy ser, sos worcestershire i ketchup. Dokładnie mieszamy. Boczek kroimy w paseczki. Papier ryżowy namaczamy na około 10 sekund w gorącej wodzie i tak przygotowany jest już gotowy do zawijania sajgonek. Nakładamy farsz na papier ryżowym i zawijamy małe krokieciki. Smażymy na oleju aż będą leciutko złote
Delusional Trinesłupki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli,ziołami prowansalskimi. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Cebulka musi tylko lekko zmięknąć. Dodać doprawione mięso i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać kurki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, tyle żeby mięso było pokryte w 3/4 wysokości.Dodać 1/3 pęczka koperku. Gotować na małym ogniu(...)około godziny. Mięso musi być miękkie. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu i zagotować. Wlać śmietanę, dodać pozostały koperek, wymieszać. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Smaczny obiadek, polecam
Kuchnia Pokoleńcukinię faszerowaną mięsem prosił już od jakiegoś czasu mój starszy syn. Z przyjemnością spełniłam jego prośbę. Żółtą cukinię wyhodowała moja mama. Po zapieczeniu była miękka i soczysta. Składniki: 2 młode cukinie (ok 30 cm) 300 g mielonego mięsa (użyłam chudej wołowiny) 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku zioła do pizzy po 2 gałązki natki pietruszki i świeżego lubczyku 2 łyżki(...)smażenia Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, natrzeć olejem z każdej strony i posolić. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć chwilę. Dodać mięso, smażyć aż wyparuje cały płyn, a mięso będzie lekko rumiane. Dodać posiekany drobno czosnek, 2/3 szklanki wody. Zagotować, dodać suszone zioła, posiekaną natkę i lubczyk. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować
Czerwień i błękitjedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę papryki, 1 łyżeczkę pieprzu, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca. Świeże nie mrożone mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy przyrosty od schabu. Następnie nacieramy mięso solą wymieszaną z cukrem, po kilku minutach schab zwilgotnieje. Potem nacieramy całość czosnkiem przeciśniętym przez praskę(...)drobno posiekanym. -- Na koniec peklowania na sucho wcieramy pieprz, paprykę i pokrojony jałowiec. -- -- Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 4 doby, co 12 h pozbywamy się soków. Za każdym razem gdy wycieramy naczynie, mięso odwracamy na drugą stronę. Gdy na 3-4 dobę naczynie jest już zupełnie suche, przystępujemy do podsuszania. Wykładamy zapeklowany schab na kratkę w piekarniku
chleba naszego