kotlet z kurczaka z pieczarkami , kalafiorem i pomidorami. Smaczny, szybki i tani obiad. Tradycyjnie pieczone udka z kurczaka już mi się znudziły, polecam Wam inny mój sposób na wykorzystanie mięsa z kurczaka, grillowany kotlet, do przygotowania tej potrawy potrzebna jest jedynie patelnia grillowa z pokrywką. Do grillowania wykorzystałam ćwiartkę kurczaka, bez skóry i kości. Przykładowe przepisy na kurczaka: kurczak(...)kurczak caprese kurczak z warzywami w piwie Kurczak po cygańsku kurczak z porami zapiekany w cieście Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Składniki na 2 porcje grillowanego kotleta z kurczaka: 2 udka z kurczaka sól morska czarny pieprz majeranek 1 łyżka oleju 6 pieczarek dodatkowo: pomidorki koktajlowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusząc przy tym wertować kilkudziesięciu kartek. Teraz pewnie bym sobie je wydrukowała (najlepiej razem ze zdjęciami), ale wtedy… kto miał w domu drukarkę?;) Wracając jednak do samego przepisu. Mięso wychodzi super kruche, dosłownie rozpływa się w ustach. Dla mnie bajka. Jedynie z wyglądu może nie każdemu odpowiadać taki kolor mięsa, bo jest ono – nie bójmy się użyć tego(...)przyprawa uniwersalna Grzyby moczymy około 1 godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie gotujemy je przez kolejną godzinę w tej samej wodzie, w której się moczyły. W międzyczasie przygotowujemy mięso. Oczyszczone filety kroimy na porcje (pamiętajmy jednak, że to mają być roladki, więc kawałki nie mogą być zbyt małe), rozbijamy je delikatnie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło
Smaki Na Talerzumiękkości. Jeżeli odparuje nadmiar bulionu, to dolać wody. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kotkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Do głębokiej patelni wlać oliwę, dodać mięso i cebulę, po czym całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Następnie smażyć, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę(...)Pomarańczę obrać ze skóry (również z białej części) i pokroić na mniejsze kawałki. Do usmażonego mięsa wlać odrobinę wody i dodać paprykę. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym dodać również pomarańczę. Całość dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Do mięsa i warzyw dodać ryż i curry, wymieszać i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy
Passions hobbies lifeWołowina to mięso, które bardzo lubię, ale nie robię jej zbyt często, to mięso dla ludzi cierpliwych. Dziś chcę Ci pokazać przepis na rumsztyk wołowy z cebulką. Składniki: 400 g wołowiny, u mnie krzyżowej 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 jajo bułka tarta 1 cebula Przygotowanie: mięso umyj i dosiekaj na malutkie kawałki przełóż je do miski dodaj musztardę, jajo(...)bułkę tartą ( tak by z mięsa można było uformować kotlety) wymieszaj wszystko dokładnie dłońmi formuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju na drugiej patelni obsmaż na rumiano cebulę pokrojoną w pół talarki podawaj z ulubionymi dodatkami Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeNajczęściej jest to kasza gryczana, ale tym razem proponuję Wam moją ulubioną kaszę jęczmienną. Z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli taka kasza jest już daniem samym w sobie. Jednak mięso z żeberek w farszu i rosół, w którym najpierw gotuje się mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko niedzielnego(...)żeberek proponuję marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu Żeberka wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy sól, warzywa, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Mięso wyciągamy z rosołu i rozdrabniamy. W rosole gotujemy wypłukaną w wodzie kaszę. Powinno go być około 6 szklanek. Po ugotowaniu kaszę odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zaparzenia. Liście kapusty
Trzeci talerzszwedzkich pulpecików z sosem curry. Taka kompozycja jest niezwykle smaczna i aromatyczna i jestem pewna, że zasmakuje każdemu! Gorąco polecam wypróbować! Pulpeciki w sosie curry Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100ml mleka 30g maki 1 łyżka przyprawy curry w proszku 1 łyżeczka soli pieprz 2 jajka 2 liście laurowe(...)był wyrazisty w smaku) 2 łyżki maki 100ml śmietany 1 por 2 marchewki 2 jabłka Jak przygotować pulpeciki w sosie curry? Przygotowanie pulpecików: W dużej misce dokładnie wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać mleko, mąkę, przyprawę curry, łyżeczkę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wbić jajka, dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać mięso przez
Codzienne GotowanieJestem wielką fanką lasagne, niestety nie jest to danie które mogłabym jeść codziennie, ze względu na kaloryczność. Eh a szkoda. Ostatnio postanowiłam zrobić klasyczne lasagne z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z sosem beszamel. Pycha, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na lasagne: 1 cebula 2 ząbki czosnku 9 płatów makaronu do lasagne 500 g wieprzowego mięsa mielonego(...)wrzątku w osolonej wodzie, ma on być al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez około 30 sekund, dodajemy mięso. Całość mieszamy i smażmy przez około 5 minut, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy oregano, ostrą papryką, pieprzem. Sos ma zgęstnieć, dlatego ważne jest aby pomidory były dobrej jakości, nie mogą zbyć
Delusional Trineświeżo mielony pieprz Polędwiczkę oczyszczamy z ewentualnych błon. Nacieramy ją wyciśniętym ząbkiem czosnku (gdy używamy dwóch polędwiczek, potrzebujemy dwóch ząbków). Jeśli mamy czas, to na ok. 4 godziny zalewamy mięso czerwonym, wytrawnym winem. Możemy jednak pominąć ten etap. Po namoczeniu mięso wycieramy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera wrzucamy suszone grzyby i rozdrabniamy je na pył, dodajemy pokrojony na mniejsze(...)nagrzewamy do 190°C (bez termoobiegu). Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Na dużym ogniu bardzo krótko obsmażamy polędwiczkę z każdej strony (kilka – kilkanaście sekund). Przekładamy mięso do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy polędwiczkę, przyprawiamy pieprzem i nacieramy łyżką musztardy dijon (1 łyżka na 1 polędwiczkę). Na wierzchu układamy kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Poezja smakuSkładniki: 1 kapusta włoska 1 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 torebka kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki śmietany + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie : Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać wodę i zagotować dodać odrobinę soli. Do gotującej(...)Pogotować ok 2 minuty aż liście zaczną powoli odchodzić. Kiedy będziemy oddzielać liście, w każdym z nich należy ściąć korzonek wtedy liście będą już gotowe do zawijania. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż oraz ugotowaną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, kaszę mannę, koncentrat, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz kolejno układamy
Olga Piecze i GotujeRozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Na środku piekarnika umieścimy ruszt, pod nim wkładamy blachę – wyłożoną papierem do pieczenia – na którą będzie ściekał wytopiony z mięsa tłuszcz. Wszystkie przyprawy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i przekładamy do woreczka foliowego. Specjalnie na liście składników zaznaczyłam jakiej użyć cebuli i jakiego czosnku – obie te przyprawy, zmielone(...)cebuli zostaje sporo olejków eterycznych, które nie zniosą tak wysokiej temperatury. Kurczaka pozbawiamy odstających kawałków kości i tłuszczu, a następnie bardzo dokładnie osuszamy każdą pałkę po kolei papierowym ręcznikiem – mięso do pieczenia musi być suchutkie, skórka matowa. Im więcej na niej wody tym kurczak będzie wymagał dłuższego czasu do stania się chrupiącym kąskiem – pałki to drobne elementy, nie powinno się
Karo in the Kitchensoli, olej i ciepłą wodę. Ilość ciepłej wody jest uzależniona od rodzaju mąki. Wody dodaje się tyle aby ciasto miało si dobrze wyrobiło i nie kleiło się. Wykonanie farszu : Mięso pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podlać odrobiną wody. Dodać sól, pieprz i ziele angielski i dusić do miękkości. Następnie mięso przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć(...)miski. Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor. Dodać do mięsa. Następnie dodać pieprz, sól i jajko i wszystko razem wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać trochę bułki tartej. Pierożki były tak pyszne, że mój mąż nie mógł się doczekać kiedy
Olga Piecze i GotujeZrobić schabowego nie jest trudno, ale zrobić go w wersji fit, a w dodatku sprawić by mięso było kruche już nie jest tak łatwo. Składniki: kotlet ze schabu szklanka mleka sól, pieprz otręby żytnie olej do smażenia Przygotowanie: kotlet włóż w woreczek foliowy i porządniej rozbij, woreczek sprawi, że mięso podczas tłuczenia nie będzie latało w kawałkach po kuchni mięso(...)włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 3 godziny po 3 godzinach wyjmij mięso z mleka, osusz dokładnie, posyp solą i pieprzem, obtocz w otrębach i smaż na niewielkiej ilości oleju Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujePyszny pomysł na odchudzone spaghetti z klopsikami - pełnoziarnisty makaron i mięso z indyka sprawiają, że danie jest pełnowartościowe i bardziej fit niż klasyczna wersja z czerwonym mięsem :) Wykonanie - mój osobisty Mąż :) Ja tylko sfotografowałam i spałaszowałam ze smakiem :) SKŁADNIKI (4 duże porcje) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno posiekana 3 zmiażdżone ząbki czosnku(...)mielonego mięsa z indyka 50 g bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 żółtko jajka 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki drobno posiekanej natki (jeśli ktoś nie lubi może być bazylia) 50 g startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina cukru PRZYGOTOWANIE Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy cebulę, aż zmięknie.Dodajemy czosnek i przesmażamy razem
Moje Kuchenne Rewelacjepieczarek * pół łyżeczki soli peklującej * 100 ml wody * pół łyżeczki żelatyny spożywczej * 1 łyżeczka przyprawy Szeherezada Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięso wsypać do miski, dodać wodę sól peklującą, żelatynę i przyprawę. Dobrze wymieszać mięso. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa, wymieszać. Mięso przełożyć do szynkowaru, dobrze ugnieść
Zrób to smaczniekukurydzy, 2 ząbki czosnku, ½ szkl. przecieru pomidorowego, papryka wędzona w proszku, sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego, majeranek WYKONANIE Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w pióra. W rondlu na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, smażymy aż mięso lekko się podpiecze, podlewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie(...)liście laurowe i pieprz w ziarnach. Dusimy aż mięso zmięknie, dodajemy paprykę, pokrojoną drobną papryczkę chilli, zalewamy przecierem, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy czosnek. Dusimy 10 minut, a następnie dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdyby sos wyszedł za rzadki zagęszczamy go 1 łyżką wody rozrobionej w 1/4 szkl. wody. Gulasz podajemy w towarzystwie kaszy
słodki bratek