mięso - 63110 przepisów (strona:652/4208)

Szybki gulasz z wieprzowiny 109

jest w sam raz do pieczywa lub do placka po węgiersku. Pomysł powstał podczas przygotowania schabu, do zapieczenia w kapuście. Zakupiony schab często jest tak wykrojony, że posiada jeszcze mięso,  które nie jest potrzebne do upieczenia kotletów, czy innych dań ... Wówczas mięso "obrabiamy" tak żeby został nam schab właściwy,  a z pozostałej odkrojonej części możemy usmażyć świeżonkę(...)zrobić gulasz. Z porcji 1,5- 1,7 kg schabu odkroimy ~500 g, które kroimy w kostkę, przyprawiamy:  solą, pieprzem i papryką lub gotową dobrą przyprawą do mięsa. Przyprawione mięso wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, potem po 3-4 min. dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy pod przykryciem 4-5 min., można lekko podlać 1/2 szkl. wody, potem  przygotowujemy

chleba naszego
Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym 187

Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym Smaczny, prosty i szybki pomysł na kotleciki z kurczaka. Mięso jest bardzo soczyste i kruche, a ciasto lekko chrupiące, delikatne i pyszne. Polecam!   Składniki: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko przyprawa do kurczaka papryka mielona – ostra i słodka sól i pieprz 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia(...)Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i obsypujemy przyprawą do kurczaka *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej

Blog z Apetytem
Szynka drobiowa z szynkowara 176

czosnku szczypta gałki muszkatołowej Filet pokroić w grubą kostkę,wymieszać ze zmielonymi udkami,dodać sól peklową,dokładnie wymieszać,miskę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dodaniem reszty składników. Żelatynę rozpuścić w wodzie,dodać cukier i przyprawy. Roztwór wlać do mięsa i wyrabiać ok 5 minut aż masa mięsna będzie(...)pomocą termometra włożonego do wody) ,która nie powinna być niższa niż 80 stopni ani wyższa niż 85 stopni. Poziom wody w garnku musi sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze. Po upływie 2 godzin wyjąć maszynkę z wody,wyciągnąć sprężynę,zamknąć,schłodzić do temperatury pokojowej i włożyć na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc).  Wyjąć mięso

Kolorowa kuchnia Elki
Spaghetti bolognese 178

jest w przypadku spaghetti bolognese. Jeśli potrzebujecie błyskawicznego obiadu możecie sięgnąć po pomidory z puszki i wyczarować aromatyczny sos bolognese w 10 minut. Dodatek sosu sojowego idealnie podkreśla smak mięsa. ok 300 g makaronu spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego 3-4 duże dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek sosu sojowego 1/3 łyżeczki ostrej(...)łyżki oregano pieprz do smaku Spaghetti gotujemy w sporej ilości osolonej wody. Gdy makaron będzie al dente odcedzamy go. Na patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Następnie dodajemy przyprawy – sos sojowy, ostrą paprykę, oregano i pieprz. W międzyczasie kroimy pomidory. Gdy mięso jest gotowe dodajemy pomidory i smażymy aż część soku nie odparuje

Dieta bez mleka
Indyk pieczony w musztardzie 144

Pieczone mięso, pieczone udka, pieczone skrzydełka, pieczone ćwiartki, czasami pieczone żeberka...🍗🍖 To wszystko dominowało u mnie zanim pojawiła się Agnieszka.😍 Na górnym ruszcie w kombiwarze kładłem to co miało być upieczone🍗, a na dolnym talerz, na który skapywał tłuszcz... Nie przeszkadzało to by i tak cały kombiwar był uwalony tłuszczem😬. Mycie było proste❕ Co jakiś czas szklana misa dołu kombiwara(...)lądowała w wannie i gorący prysznic robił swoje... Resztę domywałem płynem do mycia naczyń💦, nie zapominając💭 o wannie... 😁      Dziś też Agnieszka coraz częściej robi pieczone mięso🍗 oczywiście wg przepisów bardziej wyrafinowanych i poszerzając gamę tego co ląduje na talerzu... i bardzo się z tego cieszę - z jednej strony❗ Bo z drugiej strony, moje drugie podejście do wegetarianizmu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Marynowane kotlety schabowe 263

Marynowane kotlety schabowe Dzięki marynacie mięso bardzo zyskuje na smaku, jest mięciutkie, kruche i soczyste. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować nawet przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam!     Składniki na 3-4 kotlety: ok 40 dkg schabu- 3-4 plastry 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia   Marynata(...)kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę. Mięso może się tak marynować nawet przez dwie lub trzy doby *** *** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju

Blog z Apetytem
Strogonow wg Elki 128

łyżki masła  2-3 łyżki oleju 500 ml bulionu drobiowego (ew.wody) Szynkę pokroić w nieduże cienkie paski,oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka.  Cebulę pokroić w drobną kostkę zeszklić na maśle,dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w talarki. Smażyć wszystko razem przez chwilę po czym(...)oprószyć mąką,wymieszać i przyrumienić. Zawartość patelni zalać bulionem,dodać koncentrat i musztardę,zagotować. Do garnka z mięsem wlać zawartość patelni,dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone w talarki ogórki kiszone. Doprawić do smaku solą,pieprzem i mieloną papryką. Całość gotować na małym ogniu do chwili aż mięso i papryka będą miękkie. Na koniec wymieszać ze śmietaną i posypać

Kolorowa kuchnia Elki
Pałki z kurczaka z pieczarkami 2249

Lubicie pieczarki? Jeśli tak, proponuję  Wam podać je z pałkami z kurczaka. Mięso duszone na patelni jest soczyste i mięciutkie. Sos, który wytworzy się z podsmażonej cebuli i pieczarek nadaje całości fajnego aromatu. Polecam. Składniki: 6 pałek z kurczaka sól pieprz papryka słodka olej do smażenia 1 duża cebula 500 g małych pieczarek Wykonanie: Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Solimy(...)pieprzymy i dość mocno posypujemy papryką słodką. Tak przygotowane mięso wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie pałki podsmażamy, z dwóch stron, na gorącym oleju. Przy podsmażaniu mięsa, tłuszcz będzie pryskać. Warto przykryć patelnię siatkową osłoną do smażenia. Gdy pałki się podrumienią, odkładamy je na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę, pokrojoną w półkrążki. Solimy

Smak mojego domu
Szaszłyki z jogurtowego kurczaka z brokułowym tabbouleh 182

porze kiedy wciąż można kupić granaty. Bardzo polecam oba przepisy. Jogurtowy kurczak jest smaczny i aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować mięso na noc. Będzie jeszcze lepsze! Jogurtowy kurczak Składniki: na 12 szaszłyków 1 kg filetów z piersi kurczaka 2 łyżki świeżego i utartego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej papryki(...)łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1½ łyżki tandoori masala 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1½ łyżeczki soli 150 g greckiego jogurtu 2 łyżki oliwy z oliwek Zacznij od marynowania mięsa. W misce wymieszaj jogurt z imbirem, imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, solą i przyprawami. Pokrój kurczaka na kawałki i wymieszaj z marynatą. Przykryj naczynie folią, odstaw w chłodne miejsce i marynuj

codojedzenia
Wieprzowina z żółtym serem. 111

Składniki : 1 kg chudego mięsa wieprzowego  1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego  10-15 dkg startego żółtego sera oliwa sól pieprz czarny mielony 2-3 gałązki zielonej pietruszki 2-3 jajka ugotowane na twardo Sposób wykonania :   C ebulę obierz, pokrój w kostkę lub cienkie piórka, podduś na oliwie do momentu, aż cebula się zeszkli(...)Dodaj pokrojone w kostkę mięso, czosnek. Podlej niedużą ilością wody i duś pod przykryciem do miękkości. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp startym serem  ( mięso musi być gorące, aby ser się lekko roztopił ) i udekoruj natką pietruszki. U gotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój na ćwiartki, poukładaj na każdą porcję mięsa po 3 ćwiartki jajka

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce 583

wszystkim są smaczne. Lubię je na słodko i na słono, smakują mi nawet z serem, chociaż normalnie za twarogiem nie przepadam. Dziś proponuję naleśniki po bolońsku, czyli z mięsem w pysznym sosie na bazie pomidorów, zapieczone pod beszamelem i warstwą sera. Są absolutnie przepyszne! Jeżeli tak jak ja lubicie naleśniki w każdej formie i kształcie, proponuję moje naleśniki z serem(...)English Naleśniki po bolońsku pod beszamelem (4 porcje) Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Składniki na sos: 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona wkostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki oleju roślinnego

karmelowy
Kurcze pieczone w pysznej marynacie 181

Kurcze pieczone w pysznej marynacie Soczysty, chrupiący i nieziemsko smaczny kurczak z piekarnika. Dzięki smarowaniu mięsa pod koniec pieczenia miodową marynatą, skórka staje się wspaniale rumiana i przepyszna. Polecam! Składniki: 1 kg części z kurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia) Przyprawy: 2 łyżeczki drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej) 1 łyżeczka majeranku(...)łyżeczka miodu 5 łyżek letniej wody 1 łyżka soku z cytryny     *** Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na minimum godzinę *** *** Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C *** *** Kurczaka pieczemy przez 50 minut, polewając go w trakcie dwa-trzy razy tłuszczem z dna naczynia

Blog z Apetytem
Zupa porowa z mięsem 175

Niezwykle aromatyczna zupa przygotowana na bazie słodko - ostrego pora, sycącego mielonego mięsa, podana z chrupiącymi złocistymi grzankami to doskonały pomysł szybki, mocno rozgrzewający obiad na jesienne i zimowe dni.  Składniki: 500g mięsa wieprzowego z łopatki 5 porów 400g serka topionego śmietankowego 1 cebula 1 ząbek czosnku natka z pietruszki 1,5l wody sól pieprz olej vegeta Wykonanie(...)Mięso z łopatki zmielić maszynką do mielenia. 2.  Pory dokładnie umyć, białą część pokroić w krążki, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Serek topiony pokroić w grubszą kostkę. 3.  Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i mięso mielone, następnie dodać pory i chwilę dusić. Całość przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać sól, pieprz, vegetę i serek

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczeń z kukurydzą i kabanoskami - idealna przystawka na ciepł 124

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W środku żółty ser i słodka kukurydza, które jeszcze wzbogaciły smak. Polecam na domowe obiady lub rodzinne spotkania.  500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża biała cebula 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 10 mini kabanosów klasycznych  Maestro Henryk Kania ½ puszki kukurydzy 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek(...)granulowany 100 g boczku wędzonego Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy na zwartą i jednolitą masę. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i ponownie wyrabiamy. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsnej masy, wygładzamy. Następnie rozkładamy pokrojone w kółeczka kabanoski. Na kabanosach rozkładamy

VioletoweKucharzenie
Bigos korzenny z przyprawą do piernika 171

łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 łyżeczka miodu   Sposób przygotowania: Na dnie garnka położyć mięso, dodać kiszoną kapustą, zalać wodą, tak aby mięso było przykryte.Gotować przez 30-40 minut. Zdjąć z ognia, mięso przestudzić i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do kapusty. Na patelni rozgrzać(...)smalec i usmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz kiełbasę  w plasterkach. Dodać do garnka z kapustą i mięsem.Kapustę słodką zszatkować i również przełożyć do garnka. Na końcu dodać namoczone suszone grzyby, suszone owoce oraz wszystkie przyprawy poza czosnkiem i miodem.Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania