mięso - 63110 przepisów (strona:647/4208)

Pełnoziarniste spaghetti z klopsikami z indyka 184

Pyszny pomysł na odchudzone spaghetti z klopsikami - pełnoziarnisty makaron i mięso z indyka sprawiają, że danie jest pełnowartościowe i bardziej fit niż klasyczna wersja z czerwonym mięsem :) Wykonanie - mój osobisty Mąż :) Ja tylko sfotografowałam i spałaszowałam ze smakiem :) SKŁADNIKI (4 duże porcje) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno posiekana 3 zmiażdżone ząbki czosnku(...)mielonego mięsa z indyka 50 g bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 żółtko jajka 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki drobno posiekanej natki (jeśli ktoś nie lubi może być bazylia) 50 g startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina cukru PRZYGOTOWANIE Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy cebulę, aż zmięknie.Dodajemy czosnek i przesmażamy razem

Moje Kuchenne Rewelacje
DOMOWA KIEŁBASA DROBIOWA Z PIECZARKAMI 186

pieczarek * pół łyżeczki  soli peklującej * 100 ml wody * pół łyżeczki  żelatyny spożywczej * 1 łyżeczka przyprawy  Szeherezada Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięso wsypać do miski, dodać wodę sól peklującą, żelatynę i przyprawę. Dobrze wymieszać mięso.  Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa, wymieszać. Mięso przełożyć do szynkowaru, dobrze ugnieść

Zrób to smacznie
GULASZ MEKSYKAŃSKI Z BIAŁĄ FASOLĄ 168

kukurydzy, 2 ząbki czosnku, ½ szkl. przecieru pomidorowego, papryka wędzona w proszku, sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego, majeranek WYKONANIE Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w pióra. W rondlu na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, smażymy aż mięso lekko się podpiecze, podlewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie(...)liście laurowe i pieprz w ziarnach. Dusimy aż mięso zmięknie, dodajemy paprykę, pokrojoną drobną papryczkę chilli, zalewamy przecierem, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy czosnek. Dusimy 10 minut, a następnie dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdyby sos wyszedł za rzadki zagęszczamy go 1 łyżką wody rozrobionej w 1/4 szkl. wody. Gulasz podajemy w towarzystwie kaszy

słodki bratek
Kotlety mielone w sosie musztardowym 244

jednej z grup na fb podpatrzyłam przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują. Składniki: 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka) 1 cebula otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta) 1 jajo 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 12% do zup 3 łyżki musztardy olej do smażenia sól, pieprz 2 ząbki(...)czosnku 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz użyć pszennej) Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj formuj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Przepis na spaghetti bolognese 191

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na spaghetti bolognese . Esencja włoskiej kuchni i włoskiego smaku, czyli przepis na spaghetti bolognese, gdzie dzięki takim składnikom jak makaron spaghetti, pomidory, ser parmezan i mięso mielone wraz z ziołami przeniesiesz się w świat prawdziwej śródziemnomorskiej kuchni.   Przepis na spaghetti bolognese Składniki dla 4 osób: 500g przecier pomidorowy 500g mięso mielone wieprzowo – wołowe 100g boczek(...)oczkach, a boczek kroimy w drobną kostkę. Na głęboką dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojony boczek, a po chwili wcześniej przygotowane mięso mielone i smażymy przez kilka minut. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i smażymy razem przez następne około 10min. Dodajemy przecier pomidorowy

Księga-Smaku
Udka gęsie pieczone w cydrze. 185

Udka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę. Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli. Składniki: 2 udka gęsie 2 cebule 2 jabłka 1 łyżeczka majeranku suszonego(...)łyżeczka miodu płynnego 0,5 litra cydru jabłkowego sól, pieprz czarny do przyprawienia mięsa Przygotowanie: Udka natrzeć solą i oprószyć pieprzem mielonym. Obsmażyć udka na patelni z obu stron, aż się zrumienią.  Cebulę pokroić w piórka, a jedno jabłko pokrić w ósemki, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć udka w naczyniu do pieczenia, obsypać majerankiem i dodać

Codziennik Kuchenny
schab zapiekany w kapuście kiszonej 1046

ulubionym obiadem. Oprócz schabu wypróbowaliśmy też wersję z szynką (była trochę bardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne.  Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego) 400 g kapusty kiszonej marchewka(...)cebule 2 ząbki czosnku szklanka rosołu (ewentualnie wody) sól pieprz olej  Schab natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, szybko obsmażyć mięso z dwóch stron i zdjąć z patelni. Na pozostały po mięsie tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Po chwili dodać kapustę, przyprawić pieprzem. Podlać szklanką rosołu (lub wody) i dusić około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nuggety ze schabu na pure z cebuli z sosem czosnkowo- koperkowym 199

Przygotowanie: schab umyj, osusz, pokrój w paski, przełóż do miski oprósz go solą, pieprzem i papryką, wymieszaj, a następnie oprósz 1 łyżką mąki, bułki tartej i otrębami obtocz mięso w jajku w osobnej misce oprósz drugą łyżką mąki, bułki i otrąb smaż na rozgrzanym oleju na rumiano cebulę obierz i pokrój w kostkę zdejmij mięso z patelni(...)olej, na którym smażyło się mięso, wrzuć cebulę, podsmaż podsmażoną cebulę wrzuć do blendera i utrzyj na gładkie pure na talerzu ułóż najpierw pure, a na to mięso, w miseczce obok podaj sos Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dyniowe placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 212

dużych ziemniaków szklanka musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ ) sól + pieprz do smaku jajko 3-4 łyżki mąki pszennej  pół cebuli Składniki na gulasz: pół kilograma mięsa wołowego (łopatka) 2 cebule 3-4 łyżki oleju 5 ziaren pieprzu (ziarnisty) i szczypta zwykłego czerwona papryka sól do smaku liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki woda do podlania papryka słodka(...)ostra mąka (ok 4 łyżek) można dodać kostkę mięsną  Przygotowanie: Mięso myjemy i drobno kroimy.  Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy z każdej strony przez około 20 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz paprykę. Całość dusimy. Mięso i warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie

ChilliJemy
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 178

barwach z użyciem skarbów jesieni: ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, kalafiora i cukinii. Podana na ciepło rozgrzeje w chłodne jesienne dni.     SKŁADNIKI 5 dużych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 mała papryka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, słodka papryka, majeranek, 1 cebula, kilka różyczek ugotowanego kalafiora, 1 mała cukinia(...)AMBITION Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (użyłam garnka firmy Ambition), lekko studzimy, kroimy w kostkę, układamy w formie żaroodpornej. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone, startą na tarce marchew, pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pietruszkę, czosnek - całość smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, majeranek

słodki bratek
Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 135

było mdło dodałam przyprawę do mielonego i ostrą paprykę. Pieprzu też nie żałowałam. Aaaaa.. i zamiast bułki tartej coś nowego – mielone orzechy włoskie. Miodzio! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (można zastąpić wołowym, wieprzowym) 1 średnia cebula 1 jajko 6 – 7 pomidorków koktajlowych (tyle mniej więcej wychodzi kotletów, zależy od wielkości) 2 łyżki tartej mozzarelli(...)łyżki gazowanej wody przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, ostra papryka 2-3 łyżki orzechów tartych włoskich olej rzepakowy Sposób przygotowania: W misce wymieszaj mięso z jajkiem, wodą, przyprawami, mozzarellą. Na dwóch łyżkach oleju przesmaż drobno posiekaną cebulkę aż do momentu, w którym się zeszkli, następnie dodaj do mięsa. Na płaskim talerzu wysyp tarte orzechy, z mięsa wyrabiaj kotlety, lekko spłaszczaj

Zasmakuj Kuchni
Makaron w sosie pomidorowym z gorgonzolą 264

pochodzący z północnych Włoch. Danie jest bardzo aromatyczne, dla miłośników tego sera taki obiad to strzał w 10! Składniki na 3-4 porcje: 400 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) słoiczek sosu pomidorowego z gorgonzolą (Barilla 400g) 1/4 szklanki sera typu parmezan (np. Grana Padano) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania przyprawy(...)mięsa mielonego sól, pieprz olej do smażenia listki bazylii do dekoracji Przygotowanie: Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu (al`dente). Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć mięso, drobno posiekaną cebulę, przyprawy i przesmaż dodając 5 łyżek wody. Czosnek obierz i przepuść przez praskę dodaj do mięsa - wymieszaj. Sos ze słoiczka wlej na patelnię - całość wymieszaj i duś na małym

Alutka-Gotuje
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 381

zostało coś na jutro :) Składniki: na 4 porcje większe lub 6 mniejszych ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego) ok. 100 g startego żółtego sera 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g startego sera pecorino  8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona(...)suszona papryczka chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione.  Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut).  Dodajemy

bistro mama
Karkówka zapiekana w sosie 470

karkówki wieprzowej, sól, pieprz, mąka do obtaczania mięsa. Sos: 0,6 litra wody, 1 kostka rosołowa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżka mąki pszennej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, ostra i słodka papryka, pieprz cayenne lub czarny, ulubione zioła. Dodatkowo:  2 cebule do obłożenia mięsa. Takie przepisy uwielbiam. Przygotowuję składniki, układam wszystko(...)później obiadek robi się sam :) Mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, osolić i posypać pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni. Przygotować sos. W wodzie wymieszać koncentrat, dodać śmietanę i mąkę, dobrze rozprowadzić, dodać cukier, przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować. Cebule pokroić na plastry. Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cebuli, zalać

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania