Pierś faszerowana to proste, kolorowe, smaczne i błyskawiczne danie, które ja przygotowuję w 30 minut. U nas w domu kurczak zawsze cieszy się dużą popularnością, mimo, że to banalne mięso, na blogu dużą popularnością cieszy się szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami , kurczak caprese , czyli pierś z pomidorami i mozzarellą, faszerowana pierś z rukolą, faszerowana pierś z serem kozim . Podzielę(...)łyżeczki czerwonej papryki ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Jak przygotować pierś faszerowaną serem i warzywami. Przepis krok po kroku. Piersi delikatnie nacinamy ostrym nożem wzdłuż tworząc kieszonkę. Przyprawiamy środek mięsa solą i pieprzem. Ser kroimy w słupki. Papryki kroimy w paski i wraz z serem wkładamy do kieszonki w rozciętej piersi, następnie wkładamy do środka po 2 kostki szpinaku. Przygotowujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępory spotkałam się tylko z mieloną wołowiną w chili con carne. Do mojego dania mięso pokroiłam w kostkę, bo kawałki wołowiny obsmażone miałam akurat w zamrażarce. Danie co prawda wymaga dłuższego duszenia, ale smak nie odbiega znacząco od chili, które przygotowywałam do tej pory. Mięso podałam z kaszą jęczmienną i surówką z czerwonej kapusty. Składniki: 700 g chudej wołowiny(...)dużej papryki lub 2 małe 500 ml passaty pomidorowej puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy przyprawa do chili con carne ok. 1 łyżki wędzonej papryki olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka. Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić pod przykryciem do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić
Czerwień i błękitboczkiem mięsna babka smakuje rewelacyjnie i jest świetną dekoracją Wielkanocnego stołu. Idealnie sprawdzi się zarówno w postaci obiadu na gorąco jak i zimnej, imprezowej przystawki. Składniki: Masa mięsna: 700g mięsa z łopatki 300g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka kajzerka 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 pęczek natki z pietruszki 3 łyżeczki(...)przyprawy do mięsa mielonego masło do wysmarowania formy sól pieprz Dodatkowo: 16 plastrów boczku parzonego 6 jaj ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Masa mięsna: Bułkę zalać mlekiem i namoczyć przez około godzinę, po tym czasie dokładnie odcisnąć. Filet z kurczaka, mięso z łopatki, bułkę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, lubczyk, słodką paprykę, przyprawę do mięsa mielonego
Szalona Kuchnia EwelinyDietetyczny sos paprykowy z czerwoną fasolą jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Jego konsystencja jest dosyć gęsta i zwarta, przez co można go również używać do zapiekanek zamiast zwykłego sosu pomidorowego. Przygotowanie tego sosu nie jest trudne a smak powala na kolan, sam możesz o tym się przekonać DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY: 0,5kg mięsa mielonego 1 papryka(...)ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 domowa kostka rosołowa ( przepis TU ) 2 łyżki mąki ryżowej przyprawy ( pieprz, sól, papryka czerwona, papryka chilli ) Cebulę kroimy w kosteczkę, razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na patelni. Po ok 10min dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażymy. W szklance z wodą mieszamy mąkę ryżową
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiGrecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne. 500g szynki lub łopatki wieprzowej 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 3 małe cebule po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, tymianku, chilli, kolendry, estragonu 2 łyżki oleju 1. Mięso kroimy w dużą kostkę, paprykę w kwadraty(...)cebulę w krążki. 2. Do mięsa dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min. 1 godzinę. 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę i paprykę. Grillujemy lub pieczemy w rękawie przez 1 godzinę
Szefowa kuchnismaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie znowu sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Jak lubicie pikantne to można dodać pokrojoną drobno chili. Przygotowanie mięsa – piersi kurze oczyścić z błonek i tłuszczu. Każdą pierś przekroić na pół i w każdej naciąć w środku formując kieszonkę. Doprawić solą i pieprzem. Do każdej kieszonki włożyć pastę guacamole(...)kostkę sera. Zawinąć plasterkami boczku. Rozgrzać patelnię, położyć kawałki mięsa. Położyć tak mięso, żeby leżało na patelni od strony gdzie jest są końcówki boczku. Jak już będzie mocno przyrumienione obrócić na drugą stronę. Ponownie smażyć do momentu aż będzie boczek przypieczony. Na patelnię wlać odrobinę wody i zagotować. Wymieszać i wylać wszystko do żaroodpornego naczynia. Cały smak z patelni będzie
Kuchnia Pokoleńkurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około pół godz. Następnie mięso przekładamy na patelnię, smażymy mięso do miękkości. Odstawiamy aby wystygło. Na samo dno przezroczystej salaterki wykładamy mięso, następnie pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Jeśli mają za dużo wody, odciskamy je. Cebulę(...)kukurydzę, smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy ciecierzycę i delikatnie smarujemy majonezem. Na to pokrojoną kapustę pekińską a na sam wierzch wykładamy rukolę. W zasadzie kolejność warstw jest dowolna, ważne aby mięso było na dole a kapusta z rukolą na górze. Chłodzimy, najlepiej smakuje następnego dnia. S macznego
Radość kipiąca uśmiechem.wymyślona na cześć księcia Wellingtona żyjącego w czasach Napoleona. Najczęściej jest spotykana z wołowiną w składzie (Beef Wellington) lub z wieprzowiną (Pork Wellington), tak jak to jest u mnie. Mięso tradycyjnie jest otoczone pasztetem foie gras lub farszem grzybowym, dobrej jakości szynką a całość pieczona jest w cieście francuskim. Ja pozwoliłam sobie iść o krok dalej i przygotowałam ciasto(...)pieprzem oraz czosnkiem. Chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia schab obsmażamy na patelni z każdej strony na rumiany kolor (także po brzegach). Zamykamy w ten sposób mięso, dzięki czemu pieczeń nie będzie sucha. Tak podsmażony schab wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 60 minut (180 stopni, termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy i pozwalamy mu odpocząć
Poezja Smaków - blog kulinarnyIndyk jest to mięsko, którego się nie faszeruje hormonami jak kurczaki. Warto więc sięgać po mięso indycze, które jest dobrym źródłem białka. Ostatnio przeczytałam też, że dla osób, które dbają o swoje zdrowie czy sylwetkę, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ryż basmati niż dziki czy brązowy? Dlaczego? Ten ryż nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny, który jego brązowe odmiany powodują. Dziś zapraszam(...)gotujesz ryż w całą chemią zawartą w tychże woreczkach 1 połowa piersi z indyka łyżeczka ostrej papryki w proszku łyżeczka czosnku w proszku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj i pokrój w małą kostkę, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki, po tym czasie do garnka wsyp 1 szklankę ryżu i wlej 2 szklanki wody
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSmakowita ozdoba Wielkanocnego stołu, pięknie się prezentują świetnie smakują po prostu nie można przejść obok nich obojętnie 😏 SKŁADNIKI: (składniki na 10 galaretek) 10 wydmuszek 30 dkg mięsa np. udko z kurczaka Włoszczyzna sól pieprz do smaku 10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru Dowolne warzywa do dekoracji, np. marchewka, kukurydza, groszek, papryka itp. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z jajka(...)szerszej stronie odkroić ich „czubek” (białka oraz żółtka nie będą nam potrzebne). Wydmuszki oczyścić, zalać wrzątkiem, wyparzyć. Następnie wydmuszki wyjąć i zostawić do wysuszenia. Z mięsa oraz włoszczyzny ugotować wywar. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcie. Wywar przecedzić przez gęste na sito Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w kostkę i na przemian z warzywami wkładać
RAROSSApudru 100 ml wody 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo mielonego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki żelatyny W misce wymieszać mięso mielone i kostkę. Żelatynę rozpuścić w wodzie,dodać cukier i przyprawy. Roztwór wlać do mięsa i wyrabiać ok 5 minut aż masa mięsna będzie się kleić. Masę mięsną przełożyć(...)pomocą termometra włożonego do wody) ,która nie powinna być niższa niż 80 stopni ani wyższa niż 85 stopni. Poziom wody w garnku musi sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze. Po upływie 2 godzin wyjąć maszynkę z wody,wyciągnąć sprężynę,zamknąć,schłodzić do temperatury pokojowej i włożyć na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc). Wyjąć mięso
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo soczyste piersi z kurczaka (brzmi niewiarygodnie?). Marchewkowo - groszkowa pierzynka plus majonez to doskonała ochrona przed tym, aby mięso nie wysuszyło się. Ba! Oprócz tego, że mięso nie wysuszy się i będzie doskonale wilgotne, zyska wiele smaku z warzyw. Warto wypróbować. Danie jest lekkie i posmakuje każdemu. Jeżeli chodzi o groszek, który bywa zmorą (Tak, również u mnie(...)dziurę! :) ) Potrzebujemy: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 łyżki majonezu 500 g marchewki 1 puszka groszku Bonduelle sól, pieprz Piersi kroimy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem. Marchew ścieramy na tarce, na malutkich oczkach. Groszek odsączamy z zalewy. Mięso posypujemy wymieszaną marchewką z groszkiem. Całość oprószamy solą i pieprzem, zakrywamy
MamaOskarkasię logiczne) otrzymamy kiełbasę ugotowaną, a nie sparzoną. Surowej kiełbasy nie należy przekłuwać - ani przed parzeniem, ani w trakcie parzenia. Jeśli ją przekłujemy, wtedy wypłyną z niej soki, a mięso stanie się twarde i suche. Wyjmując kiełbasę z wody również należy zwracać uwagę, aby nie wkłuwać w nią widelca, ani też nie przekrawać jej przy układaniu na półmisek. Odgrzewając(...)białej kiełbasy. Żaden handlowiec nie będzie dokładał do tego, co sprzedaje. To nielogiczne, tym bardziej w okresie przedświątecznym, kiedy ludzie i tak kupują duże ilości wędlin. Wystarczy porównać ceny mięsa w skupie, aby zrozumieć, że w takiej taniej kiełbasie tego mięsa za dużo nie ma. A mięso to zaledwie początek kosztów producenta... Nie dajcie się złapać na przedświąteczne promocje
Codzienna kuchnia niecodziennaobieramy przekrawamy na pół i kładziemy na najmniejszym palniku kuchenki (włączonym oczywiście) opiekając ją w ten sposób. Po obsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety(...)mnie amatorów. Jednak pokrojoną marchewkę i ew. drobne, obrane kawałki mięsa należy zawsze trzymać osobno w miseczce a nie w rosole, gdyż przyśpieszy to kwaśnienie rosołu. Duża ilość posiekanej natki pietruszki stanowi uwieńczenie smaku tej pysznej i zdrowej zupy. Ryż gotujemy na sypko. Nakładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą
Walijskie Pichcenie