Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 10 min Gołąbki 350 g mięsa wieprzowego mielonego 30 g liści czosnku niedźwiedziego 50 g ryżu basmati 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1 jajko pieprz czarny sól Sos pomidorowy 350 ml passaty pomidorowej 150 ml wody 1 mała cebula(...)łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz czarny sól Dodatkowo 40 g liści czosnku niedźwiedziego * Gołąbki Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy ryż, jajko, posiekane liście czosnku niedźwiedziego i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie kotleciki, wielkości pulpetów i lekko spłaszczamy formując niewielki prostokąt. Każdą porcję mięsa owijamy
Wędrówki po kuchnismażyć. Następnie całość zalać winem i zagotować. Gotować na średnim ogniu aż całe wino odparuje a por zmięknie. Doprawić do smaku odrobiną soli i tymianku. Odstawić do wystudzenia. Przygotować mięso. Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Oprószyć z obu stron solą ziołową i pieprzem. Następnie mięsko rozbić tłuczkem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Na każdy(...)rozbity płat mięsa nałożyć farsz z pora i zwinąć w roladkę. Naczynie żaroopdorne nasmarować masłem i ułożyć w nim roladki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok 15 minut, funkcja termoobieg. W międzyczasie pokroić mozzarellę w plastry, jeden plaster na jedną roladkę. Po 15 minutach pieczenia na na każdej roladce ułożyć plaster mozzarelli. Zapiekać jeszcze
Monia miesza i gotujesosie pomidorowym w moim domu maj zawsze duże wzięcie. Tym razem do masy mięsnej dodałam brokuł który zalegał w lodówce. To co, zapraszam! Składniki; 50 dag mięsa mielonego 1 mały brokuł 2 jajka 1 cebula drobno posiekana sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta mąka do obtoczenia Sos; 400 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula(...)czosnek. Po chwili wlewamy passatę, dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku bazylią, chili, cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy. Przygotowanie pulpetów; Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, posiekaną cebulę, na tarce o grubych oczkach ścieramy cały brokuł razem z trzonem. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, pieprz a także przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko
Radość kipiąca uśmiechem.PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka myjemy, cześć tniemy w paski ( do zalewy miodowej ) a drugą część mięsa tniemy w kostkę ( do zalewy jogurtowej ) Miód i przyprawy mieszamy, wkładamy do niej paski mięsa i mieszamy. Okładamy na 1 godzinę do lodówki aby przeszło. Jogurt, przeciśnięty czosnek, przyprawy mieszamy, dodajemy pokrojonego kurczaka i odkładamy na i godzinę. Warzywa kroimy(...)kostkę. Na patyki do szaszłyków nabijamy paski mięsa z marynaty miodowej. Następnie z marynaty jogurtowej nabijamy mięso naprzemiennie z warzywami. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, z każdej strony aż będą upieczone. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliznanej fastfoodowej sieci Składniki: Domowe frytki belgijskie: ziemniaki - ok. 1/2 kg, niewielkich woda - ok. 2 litrów (gorącej) cukier - 1 łyżka olej - do smażenia sól - do smaku Stripsy z kurczaka: Mięso: filet z kurczaka - 1, podwójny papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta tymianek - szczypta sól, pieprz Ciasto: mąka pszenna - 1/2 szklanki jajko - 1 mleko - 1/4 szklanki papryka słodka - szczypta(...)jajko, mleko, paprykę słodką i ostrą. Kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony. Polecam smażenie mięsa na patelni, a nie we frytkownicy, ponieważ duża część mąki opadnie w czasie smażenie na dno naczynia. Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie
Pogotujmy.plpół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka posiekanego czosnku pół łyżeczki tymianku Przygotowanie Pokroiłem bekon w plasterki, wysmażyłem na chrupko. Skwarki osączyłem z tłuszczu, odłożyłem. Do foliowego worka włożyłem połowę mięsa, wsypałem mąkę 9 odłożyłem 3 łyżki mąki ). Usmażyłem na łyżce tłuszczu wytopionego z bekonu, zdjąłem z patelni, odłożyłem. Na drugiej łyżce tłuszczu usmażyłem resztę mięsa, bez mąki. Obie porcje mięsa(...)brytfanki, dodałem marchewki, cebulki, zioła ( bez natki ), wino, bulion, sól i ketchup. Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem brytfankę, gulasz pozostawiłem w piekarniku 30 minut, aby zgęstniał. Posypałem usmażonym bekonem
R'n'G Kitchenpewno nie raz zastanawialiście się jak zrobić chrupiące udka z kurczaka. Tajemnica tkwi nie w panierce, ale w mieszance przypraw do mięsa. Znamy ten sekret. Kto nie ma od czasu do czasu ochoty na kawałek chrupiącego kurczaka z fastfooda? Niestety każdy, nawet jeśli głośno tego nie powie. Niestety, bo fastfoodowe jedzenie jest kaloryczne i, co tu dużo mówić, niezdrowe(...)mąki Frytki 2 duże bataty 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Udka wstaw do rondla, zalej mlekiem, tak żeby w całości przykryło mięso, dodaj liść laurowy, 2 ząbki czosnku i cebulę. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i na wolnym ogniu gotuj 15 minut. Krok 2 W międzyczasie przygotuj mieszankę ziół: wsyp wszystkie zioła (bez mąki
Niedzielny kucharzLubicie zrobić czasem pieczeń, która nadaje się na ciepło z sosem do obiadu, a później na zimno np. na kanapki? Oprócz klasycznych mięs pieczonych w całości fajnym rozwiązaniem są pieczenie z mięsa mielonego. Wedle uznania lub okazji można je urozmaicić dorbnymi dodatkami - wetkniętymi gotowanymi jajkami lub warzywami. U mnie ostatnio gościła w wersji pachnącej pieczarkami. Składniki (8 porcji(...)mieszanego mięsa mielonego -200 g pieczarek -2 jajka -1 czerstwa bułka pszenna -1 cebula -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Pieczarki i cebulę obrac, drobno posiekać. Mięso mielone umieścić w misce, dodać bulkę, pieczarki, cebulę, jajka. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć masę do foremki. Piec około 60 minut
Zielona Kuchniadzieciaki ciągną na dwór sięgam do szafy po makarony.. A jak makarony to i sosy, tym razem na pierwszy ogień poszła passata pomidorowa od Jamar , mielone mięso czyli sos bolognese z naszym ulubionym makaronem penne rigate. A jak już gotuję takie zestawienie to zawsze z całej porcji makaronu, żeby było na dwa dni. Składniki: 400 gram makaronu penne rigate(...)gram mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej do Jamar 1 cebula sól, pieprz, dużo świeżej bazylii 6 łyżek oleju do podsmażenia mięsa i cebuli Przygotowanie: W odę na makaron gotujemy z dodatkiem soli, do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia
Życie zaczyna się w kuchniDanie stworzyłam inspirując się przepisem na rotolo, z tym, że pieczoną dynię zastąpiłam musem z gotowanej marchewki i dodałam mięso. Z racji tego, że miałam ograniczone zasoby czasowe, postanowiłam nie zawijać ruloników, tylko przełożyłam warstwy makaronu farszem. Od zwykłej lasagne różni się z pewnością kalorycznością, oczywiście na korzyść mojej wersji. Jeśli nie boicie się o figurę, możecie na spokojnie polać(...)każdą warstwę sosem beszamelowym. Poziom zaawansowania: Średni Składniki (na 3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego 9 płatów makaronu lasagne ok. 600 ml przecieru pomidorowego („passata” pomidorowa) ok. 250 g sera feta 3 średniej wielkości marchewki 12/14 kostek mrożonego szpinaku (tzw. „brykiet”) lub ok. 200 g świeżego 3 średnie ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżeczki
Pyszny Duetcóż – to nie to) Kilka plastrów cieniutko pokrojonego wędzonego boczku (używam boczku wędzonego Morliny – skład nie zabija na „dzień dobry”, a wychodzą z niego naprawdę smaczne chipsy) Przygotowanie: Mięso zalewamy ok. 2-3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę, po pierwszym zagotowaniu zbierając białkowe szumy. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, kapustę i obrane ziemniaki. Całość gotujemy(...)gotujemy ok. 45 minut, dopóki warzywa nie zmiękną. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso. Szparagi obieramy: aby uniknąć zdrewniałych końcówek szparagi lekko zginamy – miejsce, w którym się złamią oznacza „granicę” pomiędzy dobrą, a zdrewniałą częścią. Następnie obieramy ze skórki i wrzucamy je do bulionu z warzywami. Gotujemy dopóki nie zmiękną. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, całość blendujemy na gładziutki krem
Kate's Kitchensolance fety z dodatkiem czosnku i z listkami świeżej bazylii możecie wykorzystać też do szaszłyków souvlaki . Daleko mu do nudy! Piersi kurczaka oczyszczamy kolejno z błonek i – dociskając mięso dłonią do deski – dzielimy filety w poprzek na dwa cieńsze, równe kotlety. Niczego nie rozbijamy, zostawiamy kurczaka jak jest. Mięso nacieramy mieszanką ziół włoskich, lekko solimy i pieprzymy, odkładamy(...)roztarty bokiem noża na desce ząbek czosnku. Listki bazylii siekamy – 2/3 wsypujemy do sera, resztę zostawiamy na desce. Naszykowane wcześniej piersi z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie – mięsu tej grubości wystarczy 4-5 minut na stronę na średniowysokim ogniu. W czasie gdy kurczak się smaży, podgrzewamy wodę w rondelku i czekamy aż ser w miseczce się zagrzeje i rozpuści
Karo in the Kitchenpewno nie raz zastanawialiście się jak zrobić chrupiące udka z kurczaka. Tajemnica tkwi nie w panierce, ale w mieszance przypraw do mięsa. Znamy ten sekret. Kto nie ma od czasu do czasu ochoty na kawałek chrupiącego kurczaka z fastfooda? Niestety każdy, nawet jeśli głośno tego nie powie. Niestety, bo fastfoodowe jedzenie jest kaloryczne i, co tu dużo mówić, niezdrowe(...)łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 1/3 szklanki mąki Przygotowanie: Krok 1 Udka wstaw do rondla, zalej mlekiem, tak żeby w całości przykryło mięso, dodaj liść laurowy, 2 ząbki czosnku i cebulę. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i na wolnym ogniu gotuj 15 minut. Krok 2 W międzyczasie przygotuj mieszankę ziół: wsyp wszystkie zioła (bez mąki
Niedzielny kucharzpewno się przyda. Sezon grillowy rozpoczęty i okazji do grillowania na pewno wiele. Niedługo majówka więc przepis na skrzydełka koniecznie wypróbujcie. My uwielbiamy grillowane skrzydełka ! Jest to najtańsze mięso na grilla, a kiedy dobrze doprawione to wspaniała uczta dla podniebienia. Zazwyczaj marynuję mięso na grilla przez noc. Tak też robię w przypadku skrzydełek. Do marynaty użyłam tamari soi. Tamari soja(...)jest produkowana jedynie soi, a więc nie zawiera glutenu. Poza tym ma ciemniejszy kolor i jest bardziej intensywna w smaku. Według mnie najlepsza soja do marynowania mięsa. Skrzydełka zaostrzyłam sosem z harissa. Uwaga, sos jest bardzo ostry! Ta marynata jest bardzo prosta. Oprócz soi i harissa potrzebna jest oliwa i świeżo utarty imbir. Skrzydełka w niej marynowane są bardzo smaczne
codojedzeniaKrólik w sosie majonezowo - chrzanowym Królika mam okazje przyrządzać dość rzadko, a właściwie szkoda, bo mięso królicze jest bardzo smaczne i zdrowe, polecane szczególnie dla dzieci. Dziś miałam w planie przygotowanie królika w sosie musztardowym. Będąc na zakupach byłam przekonana, że musztarda w domu jest, ale po powrocie okazało się, że w lodówce stoją(...)królicze, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka chrzanu, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania królika w sosie majonezowo - chrzanowym: Mięso królicze płuczę i osuszam. Nacieram solą, pieprzem i czosnkiem oraz okładam liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Wyjmuję
Gotuj Się Kto Może