mięso - 63110 przepisów (strona:637/4208)

Kubańska Szarpana Wołowina – Ropa Vieja 177

przepis na kubańską szarpaną wołowinę Ropa Vieja (czyt. Ropa Wieha). Wolnogotowana, rozpływająca się w ustach, świetna jako główne danie, ale również jako farsz do burrito czy taco. 500 g Mięsa wołowego (u mnie szponder i karkówka) 3 Pomidory malinowe (lub z puszki jeśli nie w sezonie) 1 Czerwona cebula 2 łyżeczki Koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki Pokrojonych papryczek Chipotle 5 Ząbków(...)Klarowane (do smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Na patelni mocno rozgrzej masło klarowane. Ząbki czosnku w skórkach lekko rozbij przykładając do nich duży nóż i uderzając pięścią. Wyłóż mięso i czosnek na patelnię. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru. Przełóż mięso do naczynia wolnowara. Czosnek po lekkim ostygnięciu obierz i pokrój w cienkie plasterki

Oslov.
Kurczak z patelni po grecku 105

więcej? Kurczak z patelni w greckim stylu z ryżem to smaczne danie, które przygotujecie używając tylko jednego naczynia, dzięki czemu będziecie mieć więcej czasu na poobiednie przyjemności. 2 kg Mięsa z kurczaka (pałki, podudzia) 2 Cytryny 2 łyżeczki Suszonego oregano 1/2 łyżeczki Koncentratu czosnkowego Hotz 1 łyżka Oliwy z oliwek 200 g Ryżu Basmati (suchego) 1 Mała cebula(...)about) Sól i pieprz Natka pietruszki Masło klarowane (do smażenia) Wymieszaj sok i startą skórkę z cytryn razem z oliwą, koncentratem czosnkowym, 1 łyżeczką oregano i zamarynuj w tym mięso od 20 minut do 12 godzin. Rozgrzej piekarnik do 180° Na patelni, którą możesz włożyć do piekarnika lub w brytfannie rozgrzej masło klarowane i przesmaż kurczaka przez kilka minut

Oslov.
golonka z sosem, na sposób hiszpański​ 161

papryka – jedna zielona i jedna czerwona 4 marchewki 2 ząbki czosnku liście laurowe 4 duże pomidory słodka, wędzona papryka sól pieprz oliwa z oliwek 1/2 butelki białego wina Mięso osolić, popieprzyć, posypać wędzoną papryką i dobrze ją wklepać. Warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i porządnie przyrumienić golonki z każdej strony. Zdjąc i i odłozyć na tależ(...)starte na tarce pomidory (przeciąc na pół i trzeć od miękkiej strony na grubych oczkach – wyjdzie ładny przecier, skórka zostanie). Na powrót włozyć golonki, zalać wodą tak, żeby mięso były całkiem zakryte. Dodać liście laurowe i dusić, aż mięso samo będzie odchodziło od kości (minimum 2 godziny). Mięso wyjąć, warzywa zblendować na gęsty sos. Polać golonki, podawać

stajnia gołębie od kuchni
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z RYŻEM I MIĘSEM 190

Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem bywają u nas od wielu, wielu lat. Ostatnio zmieniłam tylko rodzaj kapusty. Dotychczas przygotowywałam je albo w młodej kapuście albo we włoskiej. Obydwie wersje były super. Ale odkąd przygotowałam je w zwykłej (choć może nie do końca zwykłej, bo jednak białej, cukrowej kapuście), już innych nie gotuję. Kapusta cukrowa nadaje im słodkawego posmaku(...)wręcz bajeczne. U mnie farsz z mielonej łopatki i szynki, ale można wykorzystać dowolne mięso + oczywiście ryż, u nas  basmati (najlepszy). Z poniższych ilości wyszło mi 16 średnich gołąbków. Ja przygotowuję swoje gołąbki w szybkowarze. Mają super aromat i smak. Składniki: - 800g mielonego mięsa (u mnie łopatka i szynka) - 200g suchego ryżu (u mnie basmati), szklanka (250ml) - 2 duże

Smaczne Zdrowe
Pieczony Schab ze Śliwką 205

długiego i cienkiego nożna robimy głębokie nacięcie w boku schabu tworząc"kieszonkę". Otwór wypełniamy suszonymi śliwkami za każdym razem starając się "pchnąć" śliwki jak najdalej tak aby równomiernie wypełnić mięso suszonymi owocami. Schab nacieramy spora ilością pieprzu, soli oraz drobno posiekanym czosnkiem.  Wcieramy ok. 2-3 łyżki oleju. Odkładamy na ok. 2 godziny, a najlepiej cala(...)czasie ze schabu zdejmujemy nadmiar przypraw (głownie czosnku) i mięso obsmażamy z każdej strony na patelni do zbrązowienia schabu. Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, znów nacieramy zdjętym wcześniej czosnkiem, marynatą i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso przestudzamy i kroimy w ok. 1-1,5 cm plastry. W międzyczasie przygotowujemy

Słodka Strona
Kurczak słodko-pikantny ze śliwkami 128

soczyste kawałki kurczaka. Brakuje tylko dobrego nośnika tych pysznych smaków – najlepiej sprawdzi się ryż na sypko, ale makaron ryżowy także będzie pasował. Składniki (na 3-4 porcje): 500g mięsa z podudzi kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej małe jajko 2 średnie czerwone papryki 2 średni żółte papryki 6 śliwek węgierek 3 ząbki czosnku olej do smażenia pół(...)kroimy w cienkie plasterki. Składniki na sos wszystkie razem mieszamy w misce.   Do kurczaka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i za pomocą widelca, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie, dodajemy do mięsa rozkłócone jajko, mieszamy. Nadmiar jajka usuwamy – najlepiej jest widelcem przenieść kawałki kurczaka do nowego talerza. Po czym, do kurczaka dodajemy mąkę pszenną, sól, pieprz, czerwoną paprykę i wszystko razem mieszamy

Smaczna Strona
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 111

Villa Intrata w Wilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się najprawdopodobniej od słowa "rozsolić", gdyż w dawnych czasach mięso było suszone lub konserwowane solą. Rosół polski po raz pierwszy pojawia się w literaturze kulinarnej w 1682 roku w książce "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza wojewody(...)wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. po czym wkładamy do garnka z wrzącą wodą (woda powinna całkowicie zakrywać mięso i warzywa). Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godziny. Następnie wyjmujemy mięso. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki, cynamon oraz zioła i sok z limonki i gotujemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Niedzielny obiad: Kurczak jak z KFC 123

pewno nie raz zastanawialiście się jak zrobić chrupiące udka z kurczaka. Tajemnica tkwi nie w panierce, ale w mieszance przypraw do mięsa. Znamy ten sekret. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 duże Kto nie ma od czasu do czasu ochoty na kawałek chrupiącego kurczaka z fastfooda? Niestety każdy, nawet jeśli głośno tego nie powie. Niestety, bo fastfoodowe(...)mąki Frytki 2 duże bataty 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Udka wstaw do rondla, zalej mlekiem, tak żeby w całości przykryło mięso, dodaj liść laurowy, 2 ząbki czosnku i cebulę. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i na wolnym ogniu gotuj 15 minut. Krok 2 W międzyczasie przygotuj mieszankę ziół: wsyp wszystkie zioła (bez mąki

Niedzielny kucharz
Pieczone pierogi z mięsem i sezamem 209

mąki pszennej, 120 g masła (roztopionego), 2 jajka, 2 torebki suszonych drożdży (po 7 g), sól. Farsz mięsny: 80 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki lub biodrówki) 2 udka z kurczaka, 2 litry bulionu, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 łyżka masła, majeranek, sól, pieprz. Dodatkowo: 2 białka (do sklejania brzegów pierogów) 2 żółtka (do smarowania pierogów z wierchu) sezam(...)pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać

Świat Domowej Kuchni
SMAROWIDŁO WIEPRZOWE Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ DO PIECZYWA + FILMIK 96

Smarowidło wieprzowe przygotowałam na bazie smalcu, z dodatkiem mięsa, cebuli i czosnku. Dodałam do niego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis.  SKŁADNIKI :  1 lub 2 kg słoniny wieprzowej  1 kg tłustego boczku 0.5 kg łopatki wieprzowej 0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej  0.5 kg obranej cebuli 3 - 5 ząbków czosnku(...)PRZYGOTOWANIE :  Słoninę, boczek i mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kiełbasę mielimy również tylko odkładamy ja osobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.  Do dużego garnka przekładamy po zmieleniu smalec, mięso i boczek. Ogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż słonina się stopi.  Kiedy już  tłuszcz się wytopi

Kulinarne Fantazje Marioli
Cukinia faszerowana mięsem, z sosem cytrynowym 124

Zrobiło się zimno. Lato minęło, pozostały tylko wspomnienia. Nasze pełne greckich smaków. Na greckiej wyspie Skopelos jedliśmy wyjątkowo dobrą, faszerowaną mięsem, cukinię. Nie do końca może udało mi się odtworzyć konsystencję farszu, ale i tak jestem z siebie zadowolona. Danie jest bardzo smaczne, sos cytrynowy pyszny. Zostało mi nieco farszu, wypełniłam nim dwie podłużne papryki i  upiekłam razem(...)łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz oregano sos: szklanka bulionu 2 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy dodatkowo 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki przygotowanie Mięso zmielić w maszynce z sitkiem o niewielkich oczkach ( 3,5). Cukinie pokroić w poprzek na 2 lub 3 części. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć środek, pozostawiając ścianki

Stare Gary
7 pomysłów na tani obiad 414

jeśli trafię na promocje to oczywiście zmieniam plany i kupuję to co jest akurat tanie. Ważne jest jednak aby produkty były dobrej jakości. U nas w domu jemy dużo mięsa z kurczaka. Dawno doszłam do wniosku, że lepiej opłaca się kupić całego kurczaka, a nawet dwa. Odcinam filety, nogi, a tuszki wykorzystuję na zupę. Udka z kurczaka piekę lub smażę(...)filetów przyrządzam roladki, sosy lub burgery. Moje dzieci bardzo lubią krokiety. 2,5 kilograma mięsa z kurczaka starczy na długo dla 4 osób. Poza tym kurczak pasuje z większością dodatków. Ryż, kasza, pieczone ziemniaki czy makaron świetnie pasują do kurczaka. Oprócz kurczaka jemy dużo ryb. Ryby nie należą do najtańszych produktów ale wybierając tanie dodatki, wciąż można przyrządzić smaczny

codojedzenia
Domowa wędlina w glazurze miodowej 151

marynata: 3 łyżki miodu wrzosowego Huzar 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy razem i nakładamy na mięso. Całe mięso pokrywamy marynatą, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 3 godz. Po tym czasie przekładamy szynkę(...)małego naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i przykrywamy przykrywką. Wstawiamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw pieczemy przez 40 minut pod przykryciem a potem 40 minut bez przykrycia. Kroimy dopiero zimne.Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Środa: Ryż smażony z kurczakiem po chińsku 122

Jiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz w krajach Azji południowej. Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa, ale kluczowym są dwa bazowe składniki: ryż (najlepiej ugotowany dzień wcześniej) i jajko. Techniki przygotowani też są dwie: „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie(...)będzie mętna. Przełóż do garnka, zalej 2,5 szklankami wody, przykryj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Ściągnij z palnika, odkryj, przemieszaj widelcem. Krok 2 Pokrój mięso w kostkę, rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego pokrojone filety i smaż na ostrym ogniu przez kilka minut aż mięso ładnie się zezłoci. Dodaj ryż i smaż przez

Niedzielny kucharz
Kurczak w sosie porowym 17458

porowym – Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i kostek. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części – łącznie powstaną 4 filety (po 2 z każdej piersi kurczaka). Mięso doprawić do smaku z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Odstawić na ok. 15-20 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć piersi(...)stron (nie za długo, by mięso nie było wysuszone, lecz nadal soczyste). Zdjąć z patelni i odłożyć na bok na talerzyk. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półtalarki. Na patelnię, na której wcześniej smażył się kurczak wrzucić pora, dodać tymianek i smażyć na średnim płomieniu do czasu aż por się zeszkli (ok. 4-5 minut). Następnie dodać kwaśną

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania