mięso - 63110 przepisów (strona:629/4208)

Domowe hamburgery 105

myślą o pikniku jednak w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, deszcz, chłodno. Ale zjedliśmy ze smakiem w domu ;) Z cyklu wiem co jem, pyszne, syte, myślę, że zdrowsze (mięso pieczone w piekarniku, nie smażone) i tańsze.   Składniki: Na bułki hamburgerowe przepis ze strony mojewypieki.pl 3/4 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 2 łyżki roztopionego schłodzonego masła(...)odstawiamy na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 12 - 15 minut. Dodatkowe składniki: Na kotlety do hamburgerów: 300 - 400 g mięsa mielonego cebula jajko 2 ząbki czosnku szczypta chilli przyprawa do mięsa mielonego pieprz czarny łyżka musztardy łyżka bułki tartej Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kroimy cebulę i czosnek w drobną

Na moim talerzu
Ryż z kurczakiem a'la risotto 119

Kremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki(...)miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną połówkę chwilę podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy razem z cebulką przez minutę ciągle mieszając. Dodajemy wodę, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy

Na moim talerzu
Soczysta polędwica 150

Pieczona polędwica wieprzowa to sposób na prosty i bardzo smaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam! Składniki: polędwica wieprzowa (ok. 300 g) marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny sól ziołowa czosnek granulowany worek do pieczenia 1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni(...)Składniki marynaty mieszamy. 2. Mięso myjemy, smarujemy marynatą i albo wkładamy na godzinę/kilka godzin do lodówki albo od razu do worka/rękawa do pieczenia. 3. Zamarynowaną polędwicę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu

Na moim talerzu
Roladki z kurczaka na brązowym ryżu w ostrym sosie 114

Wystarczy dodać jakąś surówkę lub ulubione ogórki i mamy gotowy obiad! 150 g brązowego ryżu 2 cebule 100 g pieczarek 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 100 g ostrego sera radamer Sos: 100 g masła 6 łyżek pikantnego keczupu 1 ¾ szklanki wody Sól Pieprz 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego lubczyku Słodka(...)Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Na dnie wysypujemy suchy ryż. Następnie rozkładamy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na kotlety). Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Na każdym płacie układamy plasterki żółtego sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon, tak aby nie wypłynął nam ser. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym

VioletoweKucharzenie
Udka po wiejsku , pieczone z boczkiem 131

lubicie ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Boczek siekamy na małe kawałki , mieszamy z chilli i odrobiną cukru trzcinowego . Udka rozcinamy od spodu i z wierzchu , jak na zdjęciu . Łatwiej jeść i mięso lepiej nasiąknie aromatami . Tak spreparowane mięso pokrywamy z obu stron ostrą i słodką papryką , czosnkiem i solą do smaku . Blaszkę do pieczenia smarujemy majonezem . Układamy na nim skóra do dołu(...)wcześniej przygotowanym boczkiem . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Pieczemy z termoobiegiem przez pięć minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 170 C . Pieczemy około 30 minut do czasu aż mięso będzie miało z wierzchu spieczony boczek i chrupiącą skórkę . Serwujemy na gorąca , zaraz po wyjęciu z piekarnika . Smacznego ! Artykuł Udka po wiejsku , pieczone z boczkiem pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Gołąbki po meksykańsku 128

danie możemy podać z pieczywem, ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. Jest bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a w smaku… pychotka! Polecam     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 150g ugotowanego ryżu (tj ok. 50g surowego) 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej(...)łyżki oleju do smażenia ok. 400ml bulionu lub wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego opcjonalnie: 1 łyżka śmietany Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszą manną (lub bułką tartą), przeciśniętym czosnkiem, ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku (sól, pieprz, majeranek, papryka mielona) *** *** Paprykę oraz cebulę kroimy w paseczki

Blog z Apetytem
Meksykańska zapiekanka 158

Meksykańska zapiekanka to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Jest smacznie i bardzo sycąco. Polecam. 100 g ryżu 500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ogórki konserwowe ok. 150 g tartej mozzarelli garść(...)tarce jarzynowej. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oleju. Wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy tartą marchewkę. Smażymy aż do zeszklenia się warzyw. Na patelnię dodajemy mięso mielone. Gdy straci różowy kolor dodajemy czosnek oraz pomidory wraz z zalewą i rozmieszany w około 1/3 – 1/2 szklanki zimnej wody koncentrat pomidorowy. Smażymy przez kilka minut, aż nadmiar

Smaki Na Talerzu
Gulasz szegedyński (z kapustą kiszoną) 151

znanych węgierskich gulaszy, który nazwę swą zawdzięcza miastu Szeged. Jedno z najprostszych dań jednogarnkowych, które jest także świetną okazją do wykorzystania kiszonej kapusty.  Składniki (4 porcje) -800 chudego mięsa wieprzowego (najlepiej lopatki) -2 duże cebule -600 g kiszonej kapusty -0,5 l bulionu -2 łyżki masła -słodka papryka -kminek -ziele angielskie -listek laurowy -sól i pieprz Przygotowanie Mięso oczyścić(...)pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Wrzucić cebulę i przesmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone mięso i smażyć przez kilka minut często mieszając. Kapustę pokroić. Jeżeli jest zbyt kwaśna można delikatnie przepłukać. Dodać do garnka. Całość zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa

Zielona Kuchnia
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI I SEREM 92

mamy czasu na dwudaniowy obiad sięgam do lodówki i przygotowuję zapiekankę makaronową. Możemy do niej wrzucić to co akurat mamy pod ręką. Tym razem padło na kolorowe toretllini z mięsem firmy Arc Pol z dodatkiem warzyw. Wszystko zostało zapieczone pod żółtym serem. 150 g tortellini z mięsem Arc Pol 2 łyżki oliwy extra vergine 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)cukinia 1 czerwona papryka 400 g pomidorków koktajlowych 150 g żółtego sera typu parmezan sól pieprz oregano szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Tortellini z mięsem Arc Pol ugotować al dente. Sól, pieprz, oregano, paprykę słodką i ostra wymieszać ze sobą.  Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę w piórka. Pod koniec podsmażania dodać posiekany czosnek. Cukinię pokroić w plastry

Kuchnia w oparach
Zupa gulaszowa. Przepis krok po kroku. 91

Zupa gulaszowa   Zupa gulaszowa. Składniki:     500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości) 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 3 papryki kolorowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej suszonej 4 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego 1,5 l wody 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz   Przygotowanie:   Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek

kuron.com.pl
Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa 162

pięć warstwowych sałatek. Wszystkie przepisy są bardzo proste, a najpiękniejsze jest w nich to, że można je zmieniać, dowolnie dobierając składniki. Dodawajcie do słoików Wasze ulubione warzywa, sery, czy mięsa lub wędliny. Od Waszej inwencji zależy co zjecie na lancz. My robiliśmy to np. tak: Pakując sałatki do słoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing. Kolejną warstwę(...)powinny tworzyć składniki, które nie nasiąkają sosem, czyli surowe lub pieczone warzywa. Dopiero potem do słoika wkładacie makaron, albo kaszę, potem mięso, a na wierzch sałatę. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sałatka COBB Klasyczne danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado

Niedzielny kucharz
Klasyczny tatar wołowy 146

Niezwykłą przyjemność sprawia mi mieszanie wszystkich składników na talerzu, kosztowanie i doprawianie. Mieszam tak długo, aż stanie się pulchny i stanowi całość ze wszystkimi dodatkami. Są dwa sposoby przyrządzania mięsa na tatara: siekanie nożem lub podwójne zmielenie. Ja wybrałam ten drugi. Składniki: -500 g mięsa polędwicy wołowej (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)żółtek -2 ogórki kiszone ( 200 g ) -1-2 cebule (200 g ) -przyprawa w płynie maggi -3 łyżki oleju rzepakowego -sól, pieprz do smaku Dwukrotnie zmielone lub posiekane ostrym nożem mięso mieszamy z olejem, przyprawą maggi, solą i pieprzem. Ilość przypraw zależy od naszych gustów. Dodam tylko, że smak powinien być wyrazisty. Można do wyrabiania dodać odrobinę zimnej, przegotowanej wody, wtedy

Kulinarne przemyslenia
DOMOWA, KONSERWOWA KIEŁBASA W SŁOIKU + FILMIK 123

PRZYGOTOWANIE : ,Mięso myjemy, porcjujemy. Mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach - karczek, łopatka a na małych oczkach boczek. Mięso przekładamy do miski, dodajemy całe przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką. Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem 123

warstwie szpinaku wygląda naprawdę efektownie. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez. Polecam!  (Forma o wymiarach około 10 cm x 22) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku(...)oraz podzielić na 2 części. Szpinak podsmażyć na maśle i następnie połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, szpinakiem, mięsem. Pieczeń piec około 35 minut w 180 stopniach.  (Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika

Di gotuje
Klasyczny rosół drobiowy 109

Rosół to nic innego, jak wywar z warzyw i mięsa (najczęściej drobiowego) gotowane na wolnym ogniu. Gdy przed laty stawiałam pierwsze kroki w kuchni, uważałam przygotowanie tej zupy za „wyższą szkołę jazdy”. W rzeczywistości wcale nie jest skomplikowana? Dla nas rosół to środek wzmacniający w czasie choroby. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, zjadamy miseczkę gorącego rosołu obficie(...)pietruszką, selerem) . Całość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Gotowy rosół podawaj z makaronem i pokrojoną natką pietruszki.   Rady: 1. Robienie rosołu należy rozpocząć od zalania mięsa zimną wodą i zagotowania – w ten sposób większość składników z mięsa przejdzie do wywaru, dzięki czemu stanie się smaczniejszy i bardziej esencjonalny.   2. Do przygotowania rosołu drobiowego możesz

Kulinarne S.O.S.

Proponowane wyszukiwania