nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka. Porcję rosołową umyć, osuszyć, kość przyciąć (dla uwolnienia smaku), włożyć do garnka. Szyję indyczą umyć, osuszyć. Dodać do garnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego sitka(...)się bardzo dużo szumowin). Ugotowane marchewki z rosołu oczyścić z ewentualnych szumowin, pokroić w plasterki i układać na głębokich talerzach razem z makaronem i natką pietruszki (pozostałe warzywa oraz mięso, pozostałe z gotowania rosołu, wykorzystać do innych potraw, np. do przygotowania potrawki drobiowej). Podawać z makaronem, plasterkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników
Gospodyni Miejskaobiad, który pokochają dzieciaki i dorośli nie odmówią dokładki? A co powiecie na kotlety z siekanego fileta drobiowego? Te kotleciki posmakują zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Soczyste, delikatne mięso wręcz rozpływa się w ustach. To potrawa, która w zależności od przypraw zmienia swój charakter: wielbiciele czosnku mogą dodać kilka ząbków więcej, miłośnicy ostrych smaków niech dosypią szczyptę chili. Kotlety(...)kopiasta łyżka majonezu 1 łyżka maki 1 jajko sól pieprz czarny pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) szczypta tymianku olej rzepakowy do smażenia Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Do mięsa dodać majonez, cebulę, czosnek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie
Obiad gotowyinnymi zdobywanie pożywienia. Podstawowym pokarmem ludzi były rośliny i niewielka ilość białka, które zapewniały termity i jaja. Potem wraz z koniecznością przetrwania (np. suszy) zaczęło pojawiać się w menu: mięso! Najpierw w postaci padliny, a później zdobywane na polowaniach. Historia ludzkości pokazuje, że przez miliony lat człowiek nie żył w obfitości. Zawsze brakowało pożywienia. Mięso(...)przestrzeni 2 mln lat, nasz organizm przystosował się do spożywania i trawienia tylko jednego typu pokarmu. Przez kilka dni plemię cieszyło się bogatym w białko i tłuszcze mięsem z upolowanej zwierzyny, a potem następne dni, bogatymi w węglowodany owoce, miody i nektary, aż do następnego udanego polowania. Nasz organizm to mądrość ewolucji. Wie jakie wytwarzać enzymy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepieczarki obieramy i dzielimy na cztery części. Paprykę, majeranek, kminek, rozmaryn, czosnek, oliwę i sól (każdy doda według własnego uznania, im mniej tym zdrowiej), wszystko razem mieszamy i nacieramy mięso. Możemy marynatę przygotować w naczyniu, w którym będziemy piec mięso. Tak przygotowaną łopatkę obkładamy pokrojoną cebulą, przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy przynajmniej na 5 godz. (może być nawet na całą(...)lodówce aby mięso się zamarynowało. Łopatkę pieczemy ok. 90-110 min (wszystko zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić szpikulcem czy łatwo nam wchodzi, czy z oporem) w 180-200 stopniach Celsjusza, co jakiś czas podlewając wodę aby mięso się nie wysuszyło. Na ok. pół godziny przed końcem pieczenia wrzucamy pieczarki. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemuszę zdradzić jeden tajemny składnik, który Aga dodaje do każdej potrawy, który czyni wszystkie dania WSPANIAŁYMI, a o którym nigdy nie pisze!!! Ten składnik to SERCE💖!!! Składniki: 600 g mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe) 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki sojowej garść siemienia lnianego ok. 0,5 litra rosołu 200 g przecieru pomidorowego 2 liście(...)laurowe 5 sztuk ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki mąki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i delikatnie podsmażamy (aby tylko mięso się ścięło) na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Nasze pulpety przekładamy do rondla, wlewamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieśmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek łopatkę ponacinać na większy płat mięsa, obrane ząbki czosnku ułożyć na mięsie, posypać przyprawą zwinąć na roladę, obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić mięso z każdej(...)strony, dodać ziele, liście laurowe, kolendrę, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie zimne mięso wyjąć na talerz, usunąć sznurek, pokroić na grube plastry wywar zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, mąką, przyprawą w płynie, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki w rozdrabniaczu posiekaną podawać z czym
W Mojej Kuchni Lubięsztuką. Jednak nie musisz być sommelierem, aby trafnie wybrać wino do kolacji. Oto kilka uniwersalnych zasad, dzięki którym nie popełnisz błędu. Lekkie wino do lekkich potraw, wino wytrawne do mięs i serów – oto generalna zasada. Jeśli jednak nie masz żadnej wiedzy na temat tego trunku, dość trudne może być określenie, które wino jest lekkie, a które nie. Przydatne będą książki(...)kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować z białym mięsem. Przykłady win: GIOL Wino Merlot Bio, włoski Merlot bez dodatku siarczynów, kupisz we Frisco. Opinie specjalistów o tym winie potwierdzają, że doskonale harmonizuje z drobiem oraz warzywami. Wino Trapiche Astica
Tradycyjna KuchniaPolędwiczka wieprzowa to pyszne i zdrowe mięso. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie wykwintnego obiadu właśnie z wieprzowiną w roli głównej. Polędwiczki wieprzowe Szynka parmeńska Młody jęczmień Marchew Masło Ziemniaki Jogurt naturalny Świeże zioła Czosnek Sól i pieprz Mięso myjemy i dokładnie suszymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy młodym jęczmieniem. Całość zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)wysmarowanego uprzednio tłuszczem. Na mięso układamy plasterki masła i marchewki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości mięsa i rodzaju piekarnika. Ziemniaku na puree gotujemy. Ja zdecydowałem się ugotować je na parze – mają bardziej wyrazisty smak i zachowują wszystkie wartości odżywcze. Do jogurtu naturalnego (ok. 300ml) dodajemy dwa ząbki czosnku, sporo
MarcinChefNajsmaczniejsze uszka pod słońcem:) Przepis mojej babci! Składniki na ciasto: 25 dag mąki 1 jajko sól do smaku woda Składniki na farsz: 25 dag mięsa drobiowego/ wieprzowego 5 dag cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia papryka mielona ostra do smaku Wykonanie ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut(...)ciasto odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić w kwadraty 3-4 cm. Wykonanie farszu: Mięso opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po czym ostudzić i zmielić. Cebulę posiekać i przysmażyć na masełku, dodać do mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszać i odstawić na chwilę by mięso
Tradycyjna KuchniaPyszne danie prosto z piekarnika. Mięso i warzywa otulone delikatną sojową pierzynką doskonale nadają się na świąteczny obiad. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szkl marchewki z groszkiem kilka różyczek brokuła przyprawa do kurczaka olej sojowa pierzynka 1 szkl ugotowanej soi firmy Targroch 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 gałązka selera naciowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki startego parmezanu(...)łyżka posiekanej świeżej lub suszonej kolendry 1 ząbek czosnku papryka słodka w proszku pieprz cytrynowy sok z cytryny sól 1. Mięso kroimy w kostkę. Marynujemy z przyprawie do kurczaka wymieszanej z odrobiną oleju. 2. Układamy je na dnie naczynia do zapiekania. 3. Pomiędzy kawałkami mięsa wkładamy różyczki brokuła i równomiernie rozsypujemy marchewkę z groszkiem.( Ja użyłam mrożonych warzyw.) 4. Soję
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySKŁADNIKI: ( 6 porcji ) 1 porcja = 263 kcal 350 g mięsa wieprzowego 2 litry wody 3 marchewki korzeń pietruszki 1/8 główki białej kapusty 1/4 selera biała część pora 3 buraki cebula 5 ziemniaków puszka białej fasoli łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mięso umyć(...)oczyścić. Pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. 2. Gotować ok 40 minut, do miękkości mięsa. Uwaga! podczas gotowania usuwać szumowiny ( pianę na powierzchni ). 3. Cebulę pokrój w piórka, kapustę poszatkuj, ziemniaki pokrój w kostkę. 4. Marchew, pietruszkę, seler, por i buraki zetrzyj w malakserze lub na tarce z dużymi oczkami. 5. Do wywaru z mięsem dodaj
Atlas Smakówzupę: 1 brokuł 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) mały kawałek selera (korzeń) 1,5l ml wody śmietana 18% do zup sól, pieprz Składniki na kuleczki mięsne: 400g mięsa mielonego (u mnie była to łopatka wieprzowa) 1 łyżka otrębów żytnich (zamiast bułki tartej, ale możesz spokojnie wsypać bułke jeśli tak bardziej wolisz) 1 jajko sól, pieprzy, papryka słodka, papryka(...)ostra - przyprawy dajemy do smaku według gustu KULECZKI: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy otręby lub bułkę tartą, jajko i przyprawy, wyrabiamy mięso i formujemy kuleczki. ZUPA: Brokuł, marchewki, pietruszkę i seler myjemy. Następnie brokuła kroimy na mniejsze różyczki, zaś marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone warzywa, oraz uformowane kuleczki mięsne
Gotuj z Mąkąchodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia(...)przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Następnie na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie
Gotuj z MąkąPrzychodzę do Was z nowym przepisem na obiad. Będą to kotleciki/pulpeciki w sosie pomidorowym. Składniki: opakowanie mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka (w zależności co zawsze dodajecie) 1/2 kostki rosołowej (również zależy od Was, można dać całą kostkę) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany 1 łyżka mąki Przygotowanie: Z mięsa mielonego robimy kotleciki(...)mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami oraz bułką tartą) Następnie podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju - 1 minutę na każdą ze stron. Następnie przekładamy do garnka lekko podsmażone kotlety wraz z olejem, na którym smazyliśmy. Dodajemy wodę, oraz kostkę rosołową. Dusimy na małym palniku 30-40 minut, w zależności od miękkości mięsa. W pojemniczku rozrabiamy 3 łyżeczki koncentratu, 2 łyżeczki
My World by Dagmara Rekmamy możliwość przygotowania taniego i szybkiego obiadu, to w dodatku pożywnego. Dla mnie zapiekanki jednogarnkowe mają same plusy i każdy z rodziny je uwielbia. Zapiekanka jednogarnkowa z brokułami, kalafiorem, mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 1 brokuł 1 kalafior makaron (ilość zależy od Was i od tego jak duże macie naczynie żaroodporne) 1 papryka czerwona (czasami dodaje również zieloną i żółtą(...)woreczek mięsa mielonego ( ja miałam 400g) Sos duża śmietana 18% 1 jajko 1 łyżeczka musztardy przyprawy do smaku (zioła prowansalskie, pieprz, pieprz ziołowy) 3-4 ząbki czosnku (ewentualnie czosnek granulowany, lecz nie da on takiego smaku i zapachu jak świeży) potarkowany ser (w zależności jak lubicie) Przygotowanie Mięso mielone doprawiamy (czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka, pieprz ziołowy
My World by Dagmara Rek