mięso - 63110 przepisów (strona:683/4208)

SPAGHETTI BOLOGNESE – najlepszy przepis! 155

usiąść w przytulnej włoskiej knajpce, żeby zjeść pyszną pastę, ale równie pyszną przygotowałam w swojej kuchni. Dziś zapraszam Was na Spaghetti Bolognese – klasyczne, na czerwonym winie, z dobrym mięsem, pomidorami pelatii i aromatycznymi przyprawami – takie jak robię od lat, sprawdzone i niesamowicie pyszne. Idealne na obiad albo np. romantyczną kolację we dwoje – z całą pewnością posmakuje! Spróbujcie(...)SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron Spaghetti – ok. 200 g * mięso mielone z łopatki wieprzowej – 250 g * pomidory pelati bez skóry ( z zalewą ) – 1 puszka * duża marchew – 1 szt * seler naciowy – szt * czosnek – 2 ząbki * szalotka – 2 szt * czerwone wytrawne wino – 0,5 szkl * oliwa z oliwek * parmezan * sól pieprz, cukier, oregano , bazylia SPOSÓB

Ostra na Słodko
Penne z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z carry. 207

Składniki: 200 g makaronu razowego penne 250 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 jajko 400 g pomidorów krojonych z puszki przyprawa carry, sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki mleka Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego, paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, kiedy mięso już nam się zarumieni dodajemy pomidory

Moje-pitraszenie
Dynia faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem 177

Kocham to warzywo, za jego wszechstronność, a i szybkość przygotowania też. Dyniowa zupa, dyniowe placki, dynia duszona, pieczona, faszerowana. Dziś przepis na dynię faszerowaną, faszerowaną  kaszą jęczmienną i mięsem mielonym. Ale farsz do dyni, to Wasza inwencja twórcza. Nadziać możecie ją dowolną kaszą, duszonymi warzywami, mięsem drobiowym... Pamiętajcie ! Dynia to nie tylko lampion na halloween ;) Składniki:   1 woreczek(...)kaszy jęczmiennej grubej 250 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe,  sprawdzi się też mielone z indyka ) 1 cebula 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 100 g sera feta sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia 2 nieduże dynie  ( hokkaido lub piżmowa )  Wykonanie: Umyte dynie przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasiona i nieco miąższu. Kaszę ugotować w lekko osolonej

kolorowotorcikowo
Orientalny kurczak 186

mąki ziemniaczanej 2 łyżki miodu rodzaj wg upodobań smakowych 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól opcjonalnie Wykonanie: Mięso pokroić w niewielkie paski obtoczyć w sosie sojowym wymieszanym z przyprawami oraz miodem. Odstawić na ok. 30 minut aby mięso nabrało smaku. W tym czasie pokroić paprykę oraz cebulę(...)rozgrzanym oleju przesmażyć mięso. Następnie dodać warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć na średnim ogniu około 5 minut, po tym czasie całość podlać bulionem oraz pozostałym sosem z marynowania mięsa , do tego dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawić do smaku jeśli to konieczne i dusić całość ok. 20minut aby warzywa się nie rozgotowały. Po tym czasie w razie potrzeby można

W garach u Gosi
Kebabki nie tylko na grilla 176

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600g mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej ale może też być mieszane 2-3 płaskie łyżki czerwonej papryki w proszku 1 spora łyżeczka kuminu czy inaczej kminu rzymskiego mielonego Czosnek granulowany(...)ząbki drobno posiekanego wg uznania Pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku ok 50-60 ml bardzo zimnej wody Wykonanie: Mięso dokładnie wyrabiamy z przyprawami dolewając ok 50-60ml zimnej wody.   Najlepiej gdy zostawimy je na noc w lodówce wtedy   przejdzie ładnie smakami oraz też będzie je łatwiej formować. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić mięso

W garach u Gosi
Klopsiki w sosie ogórkowym 209

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki : 500-600g mięsa mielonego z mięsa od szynki lub łopatki. Ale równie dobrze można użyć mięsa mielonego z drobiu. 1niewielka cebula 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko(...)vegeta 3-4 ogórki kiszone siekany zielony koperek lub natka pietruszki opcjonalnie śmietanka 30% Wykonanie: W garnku zagotować ok 600-700ml wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie. Mięso mielone doprawić, uformować klopsiki i wrzucić do gotującej się wody. W między czasie zetrzeć ogórki na tarce o dużych oczkach Do gotujących się klopsików wrzucić potarte ogórki, koperek lub natkę pietruszki

W garach u Gosi
Szaszłyki z Kurczakiem w Jogurtowej Marynacie z Ziemniakami z Szałwią i Rozmarynem 176

kurczaka  umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w grubą kostkę. W misce wymieszałam przyprawy, oliwę i jogurt na gładką jednolitą masę, do której włożyłam pokrojone mięso z kurczaka, wymieszałam, miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na kilka godzin do lodówki (ok. 6 godzin). Pieczarki: kilka pieczarek  papryka mielona słodka oliwa lub olej sól ziołowa Pieczarki(...)oliwą i sokiem z cytryny. Tak czekają na szaszłyki aż będą gotowe, bo piekę i szaszłyki i ziemniaki jednocześnie. Sposób przygotowania: Na patyczki do szaszłyków nadziewam w kolejności pieczarki, mięso, ananas i tak dalej :) Przygotowane wcześniej ziemniaki przekładam do dwóch małych miseczek lub do jednej małej formy. Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 -200 stopni i piekę

Blondynka Gotuje
Roladki z mozzarellą i grzybami leśnymi duszone w sosie warzywnym. Poezja smaków 239

cebule -5 liści laurowych - około 1 kg borowików - duża łyżka smalcu - mała łyżka płaska pieprzu i soli - 2 ząbki czosnku - 2 kulki mozzarelli - tłuszcz do smażenia - około 80 g mięsa wołowego na zrazy Cebulę grubo posiekaną podsmaż na smalcu razem z liściem laurowym, dodaj pokrojone i umyte grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę dodaj sól i pierz. Duś na średnim ogniu(...)momentu gdy wyparuje woda , około 30 minut, mieszaj co jakiś czas, pod koniec dodaj posiekany czosnek. Zostaw do przestygnięcia. Mięso pokrój na cienkie plastry i utłucz tłuczkiem do mięsa z obu stron. Na każdą rozbitą roladkę połóż trochę farszu grzybowego i kawałek mozzarelli,  zawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera

Pasje Jolki
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 204

pasztety. Znaleźć można w nich całą tablicę Mendelejewa.  Ja osobiście bardzo lubię pasztet, ale właśnie ze względu na to, że pasztetom w sklepach bliżej do trucizny niż mięsa unikałam ich.  Pasztet jest jednak produktem, który możemy przygotować w domu. I dziś chcę Wam przedstawić mój rewelacyjny przepis na kremowy pasztet do smarowania. Nie pieczemy go, tylko pasteryzujemy(...)łyżki -120g kaszy mannej Ćwiartki z kurczaka,marchew, liście laurowe, ziele angielskie,cebulę, pietruszkę oraz wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy. Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KOTLETY SCHABOWE 190

Domowy kotlet schabowy  z chrupiącą panierką  na zewnątrz i soczystym, miękkim mięsem w środku. Usmażony na dobrze rozgrzanej, grubej patelni nie chłonie tłuszczu i pozostaje bardziej intensywny w smaku. Aby kotlety po usmażeniu były jędrne i delikatne, najpierw należy je bardzo cieniutko rozbić, a następnie moczyć się zalewie z mleka, pokrojonej w piórka cebuli i przypraw. Rozbite kotlety(...)jajko / roztrzepane 1/2 szklanki bułki tartej świeżo zmielony czarny pieprz DO SMAŻENIA : 3 łyżki klarowanego masła, smalcu lub oleju roślinnego DO PODANIA : ugotowany kalafior polany roztopionym masłem WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy i ostrym nożem odcinamy białą żyłkę po zewnętrznej stronie mięsa. Kroimy na dwa plastry, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Każdy kawałek mięsa wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii

cool and minty
Tosty z wędzonym kurczakiem i sosem chrzanowo-żurawinowym 252

położone są podgrzane lub zimne dodatki, albo w wersji sandwich – dodatki zapieczone są od razu między dwoma warstwami pieczywa. Zaczynamy od przygotowania sosu – spaja całość, świetnie podkreśla smak wędzonego mięsa. Mieszamy majonez, chrzan i borówki – dosalamy (lekko) i dopieprzamy (szczodrze). Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry – rzadko kiedy jest smaczna, najczęściej jest tłusta i gumowata, psuje całą przyjemność jedzenia. Obrane mięso(...)niewielkie plasterki. Kości odrzucamy. Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy razem. Sos rozsmarowujemy na wszystkich kromkach. Na dolnych 6 kromkach rozkładamy szpinak, na nim po równo mięso kurczaka i starte sery. Zamykamy całość drugą kromką i pieczemy w tosterze lub opiekaczu do panini do zrumienienia pieczywa i rozpuszczenia sera. Te tosty są bardzo smaczne i bardzo sycące

Karo in the Kitchen
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 225

pracy. Obudowa jest termoizolacyjna, więc podczas pieczenia nie jest zbyt gorąca co zmniejsza ryzyko poparzenia. Należy pamiętać o tym, by olejem skrapiać żywność i nie wlewać go do formy. Mięso i warzywa najlepiej zamarynować z użyciem tłuszczu i pozostawić na godzinę lub dłużej w lodówce. Dzięki temu przyprawy zdążą do nich przeniknąć, równomiernie się rozprowadzą i dodadzą potrawie smaku(...)pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie

Poranek na słodko
Boczek faszerowany mięsem mielonym 372

Ostatnio miałam ogromną ochotę na boczek pieczony, postanowiłam go nafaszerować mięsem mielonym i pieprzem kolorowym. wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny a w dodatku ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Polecam na przyjęcia rodzinne, święta lub kanapki. Składniki: 1,5 kilogram boczku bez skóry 0,5 łyżeczki pektosoli 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej(...)papryki 1 łyżka majeranku olej  Farsz: 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 łyżki ziaren pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki pektosoli  0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Dodatkowo: Sznurek masarski Sposób przygotowania: Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem. Do mięsa

Bajeczna Kuchnia
Przysmak z indyka 204

Kolejna domowa kiełbasa ze słoika tym razem z mięsa indyczego. Dla mnie jest to taki przysmak,kruchy i delikatny,doskonały na kanapki. Zrobiłam w małych słoiczkach,takich na jeden raz,na jedno śniadanie lub kolację dla mojej trzyosobowej rodziny. 800 g udźca z indyka (czystego mięsa bez skóry i kości) 800 g filetu z piersi indyka 1,5 łyżeczki soli(...)łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl. wody Mięso z udźca zmielić w maszynce,filet pokroić w średnią kostkę. Do miski przełożyć zmielone mięso i kostki filetu,dodać wszystkie przyprawy,żelatynę i wodę. Wymieszać wszystko dokładnie. Miskę przykryć folią

Kolorowa kuchnia Elki
Rozgrzewająca potrawka z indyka 154

okropność! Dlatego w takie dni proponuję Wam rozgrzewającą potrawkę na obiad. Szybka, tania i bardzo smaczna, a co ważne szybka w przygotowaniu. A więc, do dzieła :) Składniki: -4 kawałki mięsa z udźca indyka ( może być również  z udek kurczaka ) -4 średnie ziemniaki -6 małych pomidorów -dwie nieduże marchewki -jedna mała cukinia ( ok.12 cm ) -jedna czerwona papryka -dwie małe cebule(...)ząbki czosnku -oliwa lub olej -suszony rozmaryn -sól, pieprz -dwa ziarna ziela angielskiego -dwa liście laurowe Potrzebny będzie głęboki garnek i patelnia. Przygotowujemy wszystkie składniki: Mięso kroimy w niedużą kostkę, rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na rumiano. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę, oczyszczoną marchewkę oraz czosnek  w talarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne

Kulinarne przemyslenia