plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra bulionu wołowego 2 puszki pomidorów, bądź teraz(...)sezonie odpowiednią ilość świeżych pomidorów obranych ze skórki łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 liście laurowe pieprz czarny, świeżo mielony sól świeży koperek Mięso kroimy w kostkę i traktujemy siekaczem . Następnie obtaczamy w mące i wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez krótką chwilę. W garnku rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę
MamaOskarkaKolejna odsłona słoikowej przygody. Tym razem na warsztat wzięłam szynkę. Odradzano mi, że to mięso nie nadające się do przerobienia w słoik. Jakże mylne były suche spostrzeżenia! Szynka jest pyszna, doprawiona bułgarską mieszanką przypraw. Istne niebo na kanapce! Po wyjęciu jej ze słoika, w bardzo prosty sposób,można ją kroić w plasterki ;) Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej 5 g soli(...)peklosoli, można zastąpić zwykłą solą 10 g przyprawy Kebabczeta (przyprawa turecka na bazie kminku i tymianku) Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i zostawiamy pod przykryciem na 24 h. Następnego dnia wkładamy mięso w słoiki, dociskając, aby zostawić jak najmniej powietrza. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości. Zakręcamy i wkładamy do garnka z wodą. Wody musi być do 3/4 wysokości słoików
MamaOskarkabolognese ze spaghetti to tradycyjne danie w szwedzkiej szkolnej stołówce. Jeśli zapytacie jakieś szwedzkie dziecko co najbardziej lubi jeść na obiad , to bez wahania odpowie sos z mielonego mięsa. Moje dzieciaki nie są wyjątkiem! Sos bolognese ze spaghetti przyrządzam przynajmniej raz w miesiącu. Makaron z sosem to pożywne danie. Staram się za każdym razem jakoś je urozmaicić. Smak sosu podkreślam(...)świeżymi ziołami, a makaron mieszam z pesto. Taki obiad na pewno nigdy się nie znudzi! Sos bolognese Składniki: 4 porcje 500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe 1 cebula 2 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 500 g pomidorów, passata 1 łyżka pomidorowego przecieru 100 mięsnego bulionu 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego
codojedzeniaJeśli w moim domu pojawia się mięso na obiad, to jest to, często białe mięso, takie jak indyk lub kurczak. Jak wiecie jestem osobą dla, której mięso mogłoby nie istnieć, gorzej z ciastem hehehehe, ale przede wszystkim owocami i warzywami. Mięso pojawia się wtedy kiedy, w domu jest mój mąż, bądź mam gości. Co nie oznacza, że nie lubię kawałka
SMYKWKUCHNIbłyskawiczny piątek będzie kanapka z mięsem a właściwie z kotletem wołowym. Dobrze doprawione mięso to podstawa. Oczywiście dodatki też robią swoje - jedna to kotlet jest tutaj kluczowy. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowało. Składniki : * ulubione pieczywo * 300g mięsa mielonego wołowego * łyżka śmietany * cebula szalotka * ząbek czosnku * sól himalajska * pieprz czarny świeżo mielony * sałata, pomidor, ogórek, cebula * łyżka(...)ketchupu Przygotowanie : Mięso wymieszać ze śmietaną, drobno pokrojoną szalotką i czosnkiem oraz przyprawami. Dobrze wyrobić powstałą masę, formować kotleciki i usmażyć
Magiczne Życie Martykarkówki wieprzowej, no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek? Składniki(...)szynki wieprzowej sól, pieprz i słodka czerwona papryka do smaku 2 łyżki oleju 1 szklanka świeżych kurek 2 łyżki mąki pszennej majeranek Przygotowanie: Kurki dokładnie oczyszczamy i siekamy. Mięso wieprzowe z szynki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na ok. 1 cm plastry w poprzek włókien, wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Plastry szynki z obu stron oprószamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębarszczyku. Na zimno zaś zintegrują się z rożnymi sosami. W moim przypadku był to sos czosnkowy. Zapewniam Was, pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka -2 małe korniszony -1 mała cebula -1 jajko -pęczek koperku -płat gotowego ciasta francuskiego -pieprz, sól Do wypełnienia cienkie paski : -czerwonej papryki -sera żółtego -korniszona Korniszony(...)cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy wg. uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny
Kulinarne przemysleniajego dodatek jest zarówno w klopsikach jak i w sosie. Danie jest pyszne, aromatyczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Polecam na smaczny, orientalny obiad. Składniki : Na pulpeciki : 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka, w oryginalnym przepisie jagnięcina) 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (utrzeć w moździerzu) pieprz Na sos : 1 duża cebula(...)ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii 400g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru sol i pieprz Przygotowanie : Pulpecików : W misce dobrze wyrobić mięso ze wszystkimi przyprawami. Zwilżyć wodą dłonie i formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pulpeciki aż będą rumiane. Zdjąć z patelni i odstawić. Sosu: Cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie
Codzienne Gotowanieowocną „znajomość” 30 min składniki: polędwiczka wieprzowa 200 g sól pieprz majeranek oliwa z oliwek 2 łyżki masła krzaczek bazylii parmezan 1 pomidor malinowy 1 mozzarella (kulka) wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na interesujące nas kawałki (patrz. zdjęcie). Oprószamy z dwóch stron obficie solą, pieprzem i majerankiem, Tak doprawione mięso dobrze jest przed smażeniem odstawić na godzinę do lodówki(...)patelni rozpuszczamy masło i i podsmażamy mięso z jednej strony na średnim ogniu. W tym czasie kroimy w plastry pomidora i mozzarelle. Po ok. 3 min obracamy mięso i smażymy na drugim boku przez 1,5 min. Po tym czasie na wierzchu każdego z kawałków układamy pomidora, a na nim pasek mozzarelli. Przykrywamy i dusimy przez ok 5 kolejnych minut
Ania i Marcin gotująPrzepis autorski (mój). Proste, a jednocześnie smaczne połączenie składników może urozmaicić nie jeden obiad. Miękkie mięso, fasolka szparagowa i suszone pomidory - idealnie smakują z delikatnym sosem. Polecam! (3 porcje) 500g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 5-7 suszonych pomidorów (większych) 2 garście fasolki szparagowej 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii papryka(...)łyżki mąki do zagęszczenia sosu Fasolkę umyć, poodcinać końce i przekroić na 2-3 części, s suszone pomidory pokroić w paseczki. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z papryką oraz niewielką ilością soli. Następnie podsmażyć je na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnka. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), pomidory
Di gotujestylizacji tego dania i zdjęcia krok po kroku z jego przygotowania znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco ! I koniecznie pamiętajcie o konkursie - smaczne nagrody do wygrania! :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 75 g sera gorgonzola, 1 jajko, drobno posiekana natka pietruszki, tymianek, 2 ząbki czosnku, suszone płatki chili, sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 kg podłużnych pomidorów(...)oraz octem balsamicznym. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi płatkami chili oraz szczyptą cukru. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Do miski przekładamy zmielone mięso dodajemy pokruszony ser, wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i suszonymi płatkami chili. Zawartość miski dokładnie mieszamy
Plate of Joybardzo lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest to grecka zapiekanka z makaronem penne, sosem beszamelowym, mięsem mielonym i serem. Ja w dzisiejszym przepisie postawiłam głównie na warzywa. Jest różnorodnie, bo lato zobowiązuje by korzystać z jego uroków. Znajdziemy marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory - podczas(...)zazwyczaj do mięsa dodaje się tylko czosnek i pomidory. A szkoda, bo warto podkreślić smak zapiekanki zwłaszcza młodziutkimi i aromatycznymi warzywami. Polecam! :-) Składniki (na formę blaszkę 35x25): makaron penne Lubella - 400 g żółty ser 400 g kilka gałązek natki pietruszki 20 dag marchewki 20 dag obranej cukinii 2 ząbki czosnku biała cebula 2 pomidory malinowe 100 ml soku pomidorowego
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 600 g karczku 1 średnia cebula pęczek natki pietruszki 5 jajek bułka tarta do panierowania ½ szklanki ugotowanego ryżu sól i pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmieliłam, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni na łyżce oleju zeszkliłam cebulę i dodałam ¾ ilości zmielonego mięsa. Chwilę podsmażyłam. Przełożyłam do miski, dodałam pozostałe mięso, wbiłam(...)jajka, dodałam ryż, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszałam całość na pulchną masę. Zwilżyłam dłonie i formowałam niewielkie placuszki mięsa na kształt podłużnych kotlecików. Najpierw obtoczyłam je bułce tartej, potem w jajku i na koniec znów w bułce. Kiedy już wszystkie kotlety były gotowe, wyłożyłam je na gorący tłuszcz na patelni i smażyłam je z każdej strony
Kuchnia u Krysiszczególnie w kontekście jego naturalnego i bezpiecznego dla późniejszych konsumentów chowu. Zgodnie z obowiązującym prawem, drób powinien być „wolny” od antybiotyków i hormonów. Tylko taki jest zdrowy dla konsumentów. Mięso drobiowe dostarcza ludzkiemu organizmowi cenne białko, witaminy i składniki mineralne, a przy tym zawiera małe ilości tłuszczu. Warto więc włączać je do swojej diety? Dlaczego Zagrodowy? Wszystkie dostępne na polskim(...)witaminy zapewnia właśnie tę jakość. Kurczak zagrodowy jest więc w 100% kurczakiem ekologicznym, dodatkowo wyróżnia się jakością: jest regularniej umięśniony, mniej otłuszczony (zawiera więcej białka), ma cieńszą skórę. Mięso takiego kurczaka jest z pewnością zdrowsze, bardziej delikatne i kruche. Polecane jest szczególnie dla dzieci oraz osób, preferujących zdrowa dietę. „Zagrodowy” to nie tylko produkt – to marka firmująca od ponad
Tradycyjna KuchniaKolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku(...)ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso przygotowujemy 2 godziny przed grillowaniem. Piersi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na niewielkie kawałki o grubości około 1,5 cm. W celu przygotowania marynaty, wszystkie jej składniki
Smak mojego domu