mięso - 63110 przepisów (strona:695/4208)

Boczek pieczony z suszonymi śliwkami i morelami 209

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jeśli lubicie mięsa z nutą słodyczy, to ten przepis jest dla Was. Boczek wychodzi miękki, soczysty i doskonale łączy się z suszonymi owocami. 1,5-2 kg surowego boczku 100g suszonych moreli 80g suszonych śliwek 4-5 ząbków czosnku przyprawy wg gustu  Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać(...)małe kawałki czosnku oraz moreli). Całość odłożyć do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śliwki i pozostałe morele zalać wodą i moczyć około 2 godzin. Mięso ułożyć na blasze (lub naczyniu żaroodpornym), obłożyć namoczonymi owocami i polać wodą, w której przebywały. Tak przygotowany boczek przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około

Di gotuje
Schab długo dojrzewający 248

ząbki czosnku   1 cienka podkolanówka Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, otaczamy w cukrze, przekładamy do miski przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 1 dzień. Na drugi dzień mięso obracamy, zostawiamy na kolejny dzień. Trzeciego dnia schab wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, otaczamy w soli kamienne,j wymieszaną z solą peklową. Mięso przekładamy do miski przykrywamy, wstawiamy(...)lodówki. Następnego dnia mięso obracamy. Piątego dnia mięso ponownie obmywamy pod bieżącą wodą, osuszamy, otaczamy wymieszanymi ziołami, obkładamy pokrojonym w cieniutkie plasterki czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi. Schab wkładamy w podkolanówkę aby zioła przylegały do siebie, wstawiamy do lodówki na minimów 3-4 dni. Smacznego

kgwjanczewo
Krem z pomidorów na winie z szarpaną wołowiną 141

przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było

Mango Papaja
Zupa gulaszowa z warzywami 218

Sycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną  kolorową,  warzywną  zupę gulaszową. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego 2 cukinie 2 duże czerwone papryki 2 cebule 2 marchewki puszka groszku 5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżki smalcu do smażenia (olej) 4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, papryką, podsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka. Pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć, przełożyć do mięsa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i zalać

magiczna kuchnia Kasi
długo pieczona pierś z gęsi 175

moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę, ziarno pieprzu i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w mięso.  Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny ( ja peklowałem mięso 48 godzin),  pamiętając o tym aby co 12 godzin przełożyć mięso. Zapeklowaną(...)pierś wyjmujemy z kamionki,  układamy na ruszcie ( zapewni jej to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 70 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 80 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pierś do wystygnięcia, następnie przenosimy

Miód i pieprz
Karkówka w ostrej marynacie 176

sezonie grillowym nie może zabraknąć grillowanej karkówki. Marynata znajdzie wielbicieli wśród osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Przygotowuje się ją bardzo szybko. 1 kg chudej karkówki Przyprawa do mięsa Marynata: 3 łyżki przyprawy do karkówki 1,5 łyżki Vegety z czosnkiem 1 łyżeczka chilli 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju 50 ml wody 3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego Karkówkę(...)myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą do mięsa. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. W głębokiej misce warstwami przekładamy mięso i marynatę. Marynujemy przez całą noc (pod przykryciem). Mięso w ten sposób jest kruche i bardzo aromatyczne. Następnego dnia grillujemy. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.  Recenzja sosu musztardowo

VioletoweKucharzenie
Kaszotto z indykiem i warzywami z orientalną nutą 175

ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) sól, pieprz, curry WYKONANIE Pierś z indyka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Mięso polać oliwą i dobrze przyprawić curry, pieprzem i solą. Wymieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę(...)cukinię umyć, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Wlać mleczko kokosowe, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, nałożyć pokrywkę i dusić całość, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Brokuł obrać w różyczki i ugotować na parze (5 minut) lub w wodzie (3 minuty). Do garnka wlać około 1 litr wody (wody nie może być za dużo, bo musi

Passions hobbies life
Zupa gulaszowa z ogórkiem i makaronem 153

Dobra pożywna zupa na chłodniejsze dni Składniki • 1/2 kg mięsa gulaszowego wołowe • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 4 ziemniaki • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 3 łyżki papryki słodkiej • 1/2 łyżki majeranku • 1/2 łyżeczki chili lub mała papryczka • 1 łyżka przyprawa do mięsa wołowego • 1/2 szklanki drobnego makaronu np kolanka • 2 duże ogórki kiszone • 1 łyżka mąki • olej • kostka(...)rosołowa ja użyłam domową( przepis w mojej kolekcji ) • pęczek natki pietruszki  Sposób przygotowania 1. Na dużą patelnię wlać troszkę oleju włożyć mięso podsmażyć na dużym  ogniu na rumiano,dodać pokrojoną w duże kawałki cebulę,posiekany  czosnek i przyprawy. Obsypać wszystko mąką i wymieszać 2. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchew,pietruszkę i seler zetrzeć  na dużej

W królestwie smaków Beaty
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z wędzoną papryką 187

dużą kostkę. Wymieszać składniki marynaty - 1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej papryki ,1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 4 łyżki wytrawnego sherry. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 40 minut. Po tym czasie mięso nadziać na patyczki i posolić. Smażyć na patelni na oliwie lub na grillu tak długo(...)mięso nie będzie krwiste. Najlepiej po paru minutach naciąć mięso i w ten sposób sprawdzić czy jest już dobre. sałata: Sok z cytrusów wymieszać z solą. Cały czas mieszając wlewać oliwę by powstała gładka emulsja. Dodać miód, dokładnie wymieszać. Pomarańczę obrać, usunąć białe części, podzielić na cząstki, awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić

Stare Gary
Cebula nadziewana mięsem mielonym. 165

pory mięsem mielonym nadziewałam paprykę. Tym razem zamieniałam ją na cebulę. W lodówce miałam zapas filetów z udek kurczaka. Wydobyłam z głębi szafki maszynkę do mielenia i jej użyłam. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym. Cebula ma przyjemny słodkawy smak i to najbardziej mnie w tym daniu urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka dobiega(...)końca. Mam wielką nadzieję skosztować kiedyś jego przysmaku górników :) Składniki: 4 cebule 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe) 1 jajko 2 marchewki 2 łyżki masła oliwa (do podsmażenia wydrążonego miąższu z cebuli) sól pieprz papryka słodka Wykonanie: Cebule włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzić. Wystudzone cebule ściąć z góry i wydrążyć środek, który należy

zadanie-gotowanie
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym (Pasta con polpettine al sugo) 200

przepis na najzwyklejszy obiad, prosty a jaki pyszny i aromatyczny. Makaron z klopsikami z mięsa drobiowego w sosie pomidorowym to ulubione danie mojej córki, która mogłaby go jeść codziennie. Smacznego :) SKŁADNIKI Klopsiki 400 gr drobiowego mięsa mielonego 1 szalotka 1 jajko 1 ząbek czosnku(...)ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa z oliwek listki bazylii sól, pieprz  250 gr makaronu PRZYGOTOWANIE Klopsiki Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju

La grande e la piccola cuoca
Klopsiki w sosie pomidorowym 195

różne poprzez ziemniaki, kasze, ryż a najlepsze jest z makaronem. Wychodzi ich na sztuki dużo więc obiad będziemy mieć z głowy na co najmniej 3 dni. Zakupy: - pół kg mięsa mielonego ( ja kupuję wieprzowo - wołowe) - jajko - 2 łyżki mąki - cebula - bułka tarta "na oko" :) - przyprawy (według uznania) - sos pomidorowy ( w butelce w Biedronce)  - lub pomidory z puszki i drobina(...)koncentratu pomidorowego - jogurt naturalny Przygotowanie; Mięso mielone przekładam do miski. Wsypuję 2 łyżki mąki, dodaję jajko i bułkę tartą. Cebulę kroję w małą kostkę i dodaję do mięsa. Dosypuję przyprawy. W garnku zagotowuję osoloną wodę. Z mięsa formuję kulki i jak woda się już zagotuje wrzucam po kilka kulek i gotuję ok. 5 min. W drugim garnku przygotowuję sos pomidorowy

Tanio smacznie i prosto
Kurczak duszony ze szpinakiem i ryżem 203

Filet z kurczaka dobrze doprawiłam i z świeżym czosnkiem niedźwiedzim udusiłam. Szpinak z suszonymi pomidorami na patelni podgrzałam i wywarem z mięsa połączonym z jogurtem zalałam. Do tego ryż brązowy ugotowałam, którego z mięsem i szpinakiem podałam. To danie bardzo szybko się przygotowuje, bo ryż sam się gotuje, kurczaka nie trzeba pilnować, a szpinak w kilka chwil w można przygotować(...)długości na 4 części (jedna porcja to 2 kawałki kurczaka). Oprószamy solą, pieprzem czarnym. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim ząbki czosnku. Dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, pokrojoną w plasterki cebulę, na wierzch

Moniki Smakołyki
Kurczak pieczony z ziemniakami i marchewką 5849

łyżeczka soli Wykonanie: Dużą blachę natłuszczamy 3 - 4 łyżkami oliwy. Pałki oczyszczamy, myjemy, i wkładamy do miski. Dolewamy 2 - 3 łyżki oliwy i całość mieszamy, aby oliwa dokładnie pokryła mięso. Następnie każdą pałkę (ze wszystkich stron) solimy, pieprzymy i oprószamy papryką słodką. Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.  Po tym czasie(...)misce i dolewamy do nich 4 łyżki oliwy. Całość posypujemy  ziołami prowansalskimi oraz oregano, dodajemy płaską łyżeczkę soli i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką. Warzywa i mięso przekładamy na blachę do pieczenia. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i warzywach również przekładamy. Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz

Smak mojego domu