mięso - 63110 przepisów (strona:688/4208)

Leczo 718

koniec gotowania. Do lecza użyłam kiełbaski z baraniny oraz resztki grillowanego antrykotu wołowego. Ty oczywiście możesz dodać swoją ulubioną kiełbasę oraz kawałki dowolnego, pieczonego, grillowanego lub gotowanego mięsa.  Leczo smakuje najlepiej następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Gotowanie lecza składa się z kilku etapów:  przygotowanie papryki - najbardziej czasochłonny etap, pieczenie, obieranie ze skórki i krojenie przygotowanie(...)kiełbasy (Twojej ulubionej), pokrój w plasterki - ja użyłam kiełbasek z baraniny 2 ugrillowane kotlety (ok. 200 g) z antrykotu wołowego, pokrój w kostkę - możesz użyć dowolnego innego mięsa pieczonego, które akurat masz w swojej lodówce lub zwiększyć ilość kiełbasy 1 łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki lub wedle smaku 4 pomidory, przekrój każdy na pół w poprzek

Szybko Szybkowar
Kurczak z cukinią na szybko 187

porcje: około 0,5 wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości)  1-2 młode cukinie (mniejszych rozmiarów) sól, pieprz papryka ostra kurkuma olej do smażenia Mięso (można już dzień wcześniej) umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Polać 1 łyżką oleju i wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół (jeśli ma pestki(...)wydrążyć), a następnie na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać mięso. Przesmażyć z każdej strony. Gdy mięso będzie już podsmażone to dodać cukinię. Całość posypać kurkumą oraz posolić i popieprzyć. Smażyć tak długo, aż cukinia zmięknie (nie może się rozpadać!). Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem

Ugotować
JAK ZASTĄPIĆ MIĘSO SEREM? 198

Czasami chcielibyśmy po prostu wymienić wieprzowinę czy kurczak w naszej potrawie na coś lżejszego. Oto, jak zastąpić mięso na kilka popularnych i smacznych gatunków sera. Artykuł JAK ZASTĄPIĆ MIĘSO SEREM? pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Bavette z grilla 132

Bavette  - część brzuszna ćwierci tuszy wołowej, odcięta od rostbefu. Pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi część łaty wołowej o czerwonej barwie. Mięso jest sprężyste i zwarte, z delikatnym przerostem błon i charakterystycznym układem włókien mięśniowych. 1 kg łaty wołowej - bavette*, 100 g soli, 80 g masła, 3 – 4 gałązki tymianku, 2 ząbki czosnku, 6 jagód jałowca, sól, Przygotować solankę(...)rozpuścić sól w 1 litrze wody. Bavette oczyścić z błon i włożyć do solanki na 45 minut. Masło zagotować z pokrojonym czosnkiem, rozgniecionymi jagodami jałowca i tymiankiem. Wyjąć mięso, osuszyć. Ułożyć na rozgrzanym grillu. Grillować 4 minuty z jednej strony, następnie przewrócić na drugą stronę na kolejne 4 minuty. Ja grilluję pod przykryciem. Gorące mięso przełożyć do ciepłego masła, niech

królestwo garów
KRĄŻKI CUKINII NADZIEWANE MIĘSEM 232

Dzisiaj polecam przepis na krążki cukini nadziewane mięsem w wersji fit-odtluszczonej. Nadziane cukinie piekłam w piekarniku, wyszły smaczne i mniej kaloryczne niż te smażone na oleju. Mi bardzo smakowały a podałam je polane odrobiną ketchupu. Jeżeli lunicie cukinię tak jak ja to te danie jest(...)SKŁADNIKI : 2-3 średniej wielkości cukinie 300 g chudego mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 jajko papryka słodka w proszku do smaku tarty ser do posypania ( według uznania ) 1 łyżka posiekanej natki 2 łyżki oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts 308

Jestem absolutną fanką kaczego mięsa i uwielbiam je w każdej postaci. A ta wersja piersi kaczych w słodko-słonej azjatyckiej glazurze absolutnie podbiła moje serce:) Nie jest to typowa glazura teriyaki, jednak bardzo zbliżona w smaku. Samo danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, robi się je dosłownie w jednej patelni. Jedyne na co trzeba uważać to czas smażenia kaczki. Lubię(...)kiedy piersi kacze są delikatne i różowe w środku, dlatego zawsze posługuję się termometrem kuchennym, dzięki któremu zawsze wiadomo kiedy należy mięso zdjąć z patelni. Polecam! Scroll down for English Piersi kacze w azjatyckiej glazurze (2-3 porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki 1 szklanka sake 4 łyżki brązowego cukru 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki soku pomarańczowego

karmelowy
Zupa Pieczarkowa 149

zupę Składniki: 300 dag.pieczarek + 200 dag. do zagęszczenia 700 g ziemniaków 1 marchew 3 łyżki śmietany 18 procentowej 3 kostki rosołowe pieprz,sól do smaku 300 dag mięsa np.wieprzowa karkówka,może byś wołowina,baranina ale wtedy gotujemy dłużej Troszkę pietruszki Sposób: 1,5 litra wody gotujemy z mięsem wcześniej pokrojonym w kostkę i gotujemy do miękkości. Obieramy ziemniaki(...)marchew , Kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso ,2szklanki wywaru  i pozostawiamy do blendowania dodjąć 200g pieczarek wcześniej pokrojonych drobno. Nasza zupa zostanie zagęszczona i będzie miała bardziej intensywny smak Moja rodzina nie lubi rzadkich zup.Dlatego zawsze zagęszczam ale to wedle uznania. Wrzucamy do garnka ziemniaki marchew i dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy aż ziemniaki będą pół miękkie . Kroimy bardzo

Viola cooks with passion
Kotlety mielone 133

Kotlety mielone to następna potrawa która wam chce przedstawić Składniki: 500 dag. Mięsa wieprzowego mielonego 4 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól Przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki 1 sucha bułka namoczona w wodzie Smalec Sposób: Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany drobno,majeranek ,dwie szczypty soli, trochę pieprzu ,przyprawę(...)mięsa i wyciśniętą bułkę Mieszamy tak by uzyskać jednolita masę Formujemy nasze kotlety pamiętajmy ze nie powinny być mocno grube . Rozgrzewamy patelnię ze smalcem i Smażymy aż uzyskamy taki kolor jak jest na  zdjęciu z obu stron. Żeby mieć pewność że nie są surowe w środku zmniejszamy gas i przewracamy kotlety bokiem Smacznego

Viola cooks with passion
Babka ziemniaczana faszerowana mięsem mielonym 206

Białorusi,ale znalazła się ona i na Polskim stole. Wschodnia część Polski zna tą potrawę tak jak i kiszki i kartacze SKŁADNIKI: 2.5 -3 kg ziemniaków  700 dag mięsa  mielonego może  być  wieprzowe albo drobiowe  4 surowe jajka 1 bułka sucha namoczona w wodzie 4 ząbki czosnku  2 cebule 1 łyżka oregano(...)będzie miała fajny kolor i inny smak * Ja czasem dodaje do ziemniaczanego ciasta pokrojony  boczek  wędzony podsmażony razem z cebulą  Sposób: Jak zwykle zabieramy sie za mięso  Do mięsa dodajemy : 2 jajka Sól,pieprz  Łyżka majeranku  1 starta cebula  2 ząbki  czosnku  1 łyżka  oregano  Wycisnieta bułka  *wszytko

Viola cooks with passion
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej i piwie 390

przy mięsie Doradzam umyć,oczyścić i Zamarynowac na całą  noc w wodzie ,czosnku,majeranku i soli. Pozostawiając  w lodówce. Rozgrzewamy  piekatnik do 200C Wkładamy  nasze mięso  do naczynia żaroodpornego. Wczesniej posypujemy majerankiem ,pieprzem i tymiankiem. Pieczemy,  zmniejszając temperaturę do 180C około  45 minut .(pamiejatajmy  o przywróceniu mięsa w połowie  czasu(...)przykrywamy musimy zapiec nasze mięso . Następnie wyciągamy  mięso  i przykrywamy kapustą  kiszona z obu stron ,całość podlewamy piwem. Przykrywamy naczynie, i pieczemy następne  45 minut do godziny. Smacznego

Viola cooks with passion
Grilowany Comber jagnięcy z sosem z wody różanej,rukwi i migdałów 161

osoby 500g Combra jagnięcego z kością 2 garści roszponki wodnej 6 łyżek wody różanej 4 łyżki oleju migdałowego 1/2 garści zmielonych migdałów 2 łyżki oleju sezamowego sól,pieprz Zazwyczaj mięso baranie marynuję minimum 24 h w mleku  ,czosnku i rozmarynie. Ale nie dzisiaj. Mięso z jagnięciny jest bardzo  delikatne i szlachetnie. Nie potrzebuje naszej większej ingerencji. Kolor mięsa(...)sezamowy,wodę różaną i olej migdałowy i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji,dodając szczyptę soli i pieprzu Mięsko smarujemy wodą różaną z  odrobiną soli. Ważne jest by mięso miało temperaturę pokojową. Grilujemy około 4-5 minut na każdej ze stron. Polecam podać z pieczywem Pitta Smacznego

Viola cooks with passion
Golonka pieczona w piwie i kapuście kiszonej 413

ViolaPassion Ta potrawa nie potrzebuje reklamy . Kto raz spróbował golonki z chrupiącą skórką a mięsem miękkim i soczystym odchodzącym od kości, wie o czym mowa. Składniki: Golonka tylna 4 ząbki czosnku majeranek sól rozmaryn ,tymianek 1/2 kg kapusty pieczonej mała butelka piwa Sposób: Oczyszczamy mięso i myjemy. Zazwyczaj opalamy jeszcze ogniem by usunąć resztę włosa. Radzę to zrobić przed umyciem(...)zawsze mięso marynujemy najlepiej na cała noc (woda , sól, czosnek, majeranek) I odstawiamy w chłodne miejsce. Następnego dnia, mięso opłuczemy pod bieżącą wodą ,i wstawiamy do gotowania w wysokim garnku na około 2 godziny. Szumówką zbieramy szum Wody nie zlewamy, ponieważ mamy super wywar na zupę. Ważne jest by w kuchni niczego nie marnować ;-) Ja ugotowałam kapuśniak

Viola cooks with passion
Kasza bulgur z mięsem mielonym 239

względu na swoje właściwości zdrowotne a także delikatny smak. Poniżej przedstawiam mało ambitne za to niezwykle proste, studenckie wykorzystanie kaszy bulgur. Składniki: - 100g kaszy bulgur - 70g koncentratu pomidorowego - 150g mięsa mielonego z szynki wieprzowej - mała cebula - sól, pieprz, zioła prowansalskie - 30g sera żółtego - pomidory koktajlowe - dwie łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Kasze bulgur należy przygotować według przepisu na opakowaniu bądź(...)jeden z licznych sposobów opisanych w internecie. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwile na rozgrzanym oleju, dodajemy do niej mięso mielone i smażymy kilka minut. Na patelnie dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy kolejne kilka minut aż do pewności że mięso nie jest surowe a sos ma odpowiednią konsystencję.  Dorzucamy ugotowaną kaszę bulgur

Tanie przepisy studenckie
Kofta kebab grillowany FIT 189

Przeglądając różne kulinarne inspiracje w sieci natknęłam się na tzw. kebaby kofta (lub kefta). Zaintrygowały mnie od samego początku, bo mięsa mielonego na patyku jeszcze nie robiłam :) A do tego zdrowy kebab? Czy to w ogóle możliwe? Kofta kebab jest  jedną z najbardziej popularnych potraw w Egipcie. Przyrządza się go z mieszanki mielonej wołowiny i jagnięciny, z dodatkiem cebuli(...)czosnku, pietruszki i przypraw Bliskiego Wschodu. Nie jestem zwolennikiem jagnięciny, więc w swoim przepisie ją pominęłam. Mięso podałam skropione cytryną, w towarzystwie sosu czosnkowego (można też podawać z sosem tzaziki- przepis tutaj ).  Składniki (6 sztuk) 25 dag łopatki wieprzowej mielonej 1 biała cebula 1 pęczek pietruszki 3 ząbki czosnku Sól i pieprz szczypta: pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, kminku, kolendry

Tradycyjna Kuchnia
ZAPIEKANKA Z SOCZEWICĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM 181

farsz: 600 g mięsa mie1onego szklanka zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1  marchewka 1 pietruszka 1 por puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu  łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka garam masala 1/2 szklanki białego wina oliwa sól  pieprz oliwa z oliwek puree: 6 ziemniaków(...)łyżeczki gałki muszkatołowej  dodatkowo: ser kozi dojrzewający Opłukaną i odcedzoną soczewicę wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości 40 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy. Na  patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz pokrojony

KuchcikoweLove