mięso - 63110 przepisów (strona:690/4208)

Gulasz wieprzowy z papryką 213

listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu przyprawa do gulaszu Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Kasza pęczak Stoisław Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę wielkości 2x2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso, posypujemy przyprawą do gulaszu, smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby pokryła mięso(...)dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski, przesmażamy na patelni, dodajemy pod koniec gotowania,  gotujemy jeszcze przez 15 minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku solą, pierzem, słodka i ostrą papryką. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według

Bajeczna Kuchnia
Polędwiczka wieprzowa z kurkami 374

grubości około 1,5 cm i rozbijamy lekko ręką. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Będziemy na niej podsmażać polędwiczki dokładnie 4 minuty. To jest całkowity czas trzymania mięsa na patelni. Dzięki temu polędwiczka będzie mięciutka jak masełko. Podsmażamy polędwiczki w następujący sposób: Na gorącej patelni rozkładamy połowę mięsa i podsmażamy w 2 minuty. Pod koniec tych 2 minut mięso(...)solimy i pieprzymy i od razu przewracamy na drugą stronę.  Po kolejnych dwóch minutach polędwiczki zdejmujemy z patelni na talerz. Na patelnię wrzucamy drugą porcję mięsa i postępujemy podobnie. Na patelnię po polędwiczkach dolewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę.  Cebulę solimy do smaku i podsmażamy do zeszklenia.  Na zeszkloną cebulę wrzucamy kurki. Całość solimy, pieprzymy, mieszamy

Smak mojego domu
Marynowana karkówka w sosie śmietanowym 148

odsłonę tradycyjnej karkówki.     Marynowana karkówka w sosie śmietanowym Składniki: 5 plastrów karkówki 1 łyżeczka musztardy 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki przyprawy do mięsa 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich ziele angielskie 2 łyżki oliwy sól,pieprz 2-3 łyżki śmietany 18% oregano Sposób wykonania: Plastry karkówki ułożyć w misce. W innym(...)oliwę, przyprawy, musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na mięsie. Wszystko zalać marynatą. Zakryć szczelnie i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i obsmażyć na patelni z obu stron na rumiany kolor. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmażyć cebule, która marynowała sie wraz z mięsem. Również

Smaki Natalii
Karkówka po kowalsku 190

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 5 plastrów karkówki 2-3 łyżeczki przyprawy do mięsa Papryka słodka/ostra 2 ząbki czosnku 1 duża cebula Sól,pieprz 6 dużych pieczarek ser żółty 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu oregano oliwa z oliwek Sposób wykonania: Mięso wkładamy(...)dużej miski. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, przyprawę do mięsa, paprykę słodką/ostrą, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Tą marynatą zalewamy karkówkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin(najlepiej na całą noc). Pieczarki pokrojone w pól plasterki podsmażamy na odrobinie oliwy. Doprawiamy solą. Ser zółty (ilość wedle uznania)ścieramy na tarce

Smaki Natalii
Galart. Zimne nóżki 184

listki laurowe sporo pieprzu, sól marchew cebula pietrucha groszek zielony jajka  Sposób wykonania:  Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam do garnka, zalewam taką ilością wody, aby mięso było przykryte. Ustawiam na niewielkim gazie na ok. 3 godziny.Po tym czasie zbieram szumowinę, dodaję warzywa oraz doprawiam całość listkami laurowymi, pieprzem i solą. Gotuję aż warzywa będą miękkie.Odcedzam wszystko(...)był sam wywar (bez kostek, mięsa itd.). Marchewkę kroję w talarki, mięso kroję drobno. Do kokilek wkładam marchewkę, groszek, po plasterku jajka oraz mięso i zalewam wywarem. Wywar warto sprawdzić smakowo, w razie potrzeby warto dopieprzyć, bo po wystudzeniu będzie delikatniejszy w smaku. Wkładam do lodówki na cała noc, galaretki ścinają się na naturalnej żelatynie, nie trzeba nic więcej dodawać

Smaki Natalii
Schab wędzony 499

Czosnek kroimy w drobna kostkę i ścieramy z połączonymi solami i cukrem. Sól rozpuszczamy w wodzie, dodajemy wystudzony napar razem z przyprawami i mieszamy.   Do solanki wkładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 dni. Mięso obracamy w solance raz da dobę.    W okresie letnim, przy wysokich temperaturach dobrze jest w trzeciej dobie solankę wymienić(...)nową.         W przeddzień wędzenia wyjmujemy mięso z solanki, płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Po wysuszeniu schab zawijamy w gazę i okręcamy dokładnie sznurkiem. Przechowujemy w lodówce aż do wędzenia. Rozpalamy wędzarnię i kiedy temperatura wewnątrz osiągnie ok. 40 st. C zawieszamy mięso. Przykrywamy i wędzimy ok. 6-7 godzin w temperaturze

Maminek kulinarny
szybkowar-cielęcina z kiszoną kapustą i pieczarkami... 174

sztuka, woda 250 ml cielęcą łopatkę z kością opłukać, osuszyć recznikiem papierowym, natrzeć kucharkiem, pieprzem, papryką, pieprzem, czosnkiem i schować do lodówki na 3 godziny, na gorącym smalcu zrumienić mięso z każdej strony, odłożyć na talerz na tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć bez solenia, pieczarki nie puszczą wody na patelni kiszoną kapustę włożyć(...)szybkowara, posypać cukrem, wymieszać, dodać kostkę grzybową, na kapuście położyć mięso, kości same odchodzą od mięsa na mięso wyłożyć z patelni pieczarki, dodać ziele i liść laurowy, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, można odlać nadmiar wody - cielęcina jest krucha

W Mojej Kuchni Lubię
Placki po węgiersku z fasolką szparagową 229

łyżeczka oregano, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, PRZYGOTOWANIE: 1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście(...)mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano. 2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych

Tradycyjna kuchnia Kasi
W SKRÓCIE: TŁUSZCZE 188

Tłuszcze zbudowane są z kwasów tłuszczowych i glicerolu. KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE Obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, jaja), a także w kokosie i kakao. W diecie zalecane jest ograniczenie ich ilości do minimum (a w szczególności tych długołańcuchowych, obecnych głównie w mięsie, które podwyższają "złą" frakcję lipoprotein - LDL, mają działanie prozakrzepowe i aterogenne - przyczyniają się(...)miażdżycy). Dlatego warto spożywać odtłuszczony nabiał (najlepiej 2%), chude mięsa - drób. Należy pamiętać o obecności tzw. TŁUSZCZU UTAJONEGO , który znajdziemy przykładowo w mięsie wieprzowym/wołowym - odcięcie wyraźnych kawałków tłuszczu z brzegów mięsa, oczywiście ogranicza jego zawartość, ALE produkt ten wciąż zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych! OLEJ KOKOSOWY - ostatnio zyskał na popularności słusznie/nie słusznie nie będę oceniać. Ostrzegam

Vroblewska-fitlife
Pulpeciki w Pikantnym soSiE PoMidOroWym z kaszą BuLGur 247

Składniki: na 4 porcje 500g mięsa mielonego z i ndyka 250g pieczarek pęczek dymki 0,5 kubka tartego sera dojrzewającego twardego np.: Parmigiano Reggiano 0,5 kubka śmietany 18% 1 jajko 1 bułka wiejska lub kajzerka mąka 0,5 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki, całych lub w kawałkach papryka ostra min 2 łyżeczki sól pieprz bazylia(...)liofilizowana 2 ząbki czosnku 2 szalotki masło oliwa z oliwek 1 kubek kaszy Bulgur z vermiceli  Przygotowanie: mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, bułkę najlepiej taką czerstwą, kilkudniową, rozdrabniamy i zalewamy śmietaną pieczarki obieramy, podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy na złoty kolor, dorzucamy posiekane szalotki oraz czosnek, zalewamy przesmażonymi pomidorkami, doprawiamy bazylią  mięso mieszamy z bułką

Luźna Kuchnia
Soczysta Pierś z Kurczaka (Soczysty Kurczak) 550

Plastry piersi z kurczaka to idealny pomysł na codzienny obiad. I chodź wielu z nas kojarzy kurczaka z "suchym" i wręcz niesmacznym mięsem warto dać mu szanse, przygotowując go z poniższego przepisu - pierś wychodzi delikatna, wyjątkowo soczysta i aromatyczna.   Soczysta Pierś z Kurczaka (Soczysty Kurczak) - Składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 4 duże ząbki czosnku  przyprawy: słodka papryka(...)drobna kosteczkę. Do ok. 1/4 szklanki oleju dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw i dokładnie mieszamy.  Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie mięso nacieramy częścią marynaty i piersi obsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju (po ok. 2 minuty  każdej strony). Jedynie wierzch mięsa podsmażamy, środek nadal pozostanie surowy. Następnie mięso

Słodka Strona
Burrito z mięsem mielonym i warzywami 181

Bardzo smaczne i pożywne danie kuchni meksykańskiej, przyrządziłam je z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek, papryki oraz sosu słodkie chili od firmy Fanex . Składniki: 8-10 placków tortilli Fanex 0,5 kilograma mięsa mielonego 200 gram pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka Mała puszka czerwonej fasoli Mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu słodkie(...)suszonego oregano Słodka i ostra papryka Sól Olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, lekko podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy osobno na oleju. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, podsmażone pieczarki

Bajeczna Kuchnia
GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I PIWEM 170

czasu przygotowują obiad na kilka dni. Powinien gotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest naturalnym zagęszczaczem(...)wzmacniaczem smaku. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 700 g mięsa wołowego (antrykot, łopatka) 250 g pieczarek  4 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 listki laurowe 1/2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki chili w proszku 150 ml ciemnego piwa (np. Guinness

cool and minty

Proponowane wyszukiwania