się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g oscypka 4 duże ziemniaki Masło do wysmarowania formy 4 łyżki natki pietruszki Sos: 3/4 szklanki wody 1 czubata łyżka mąki pszennej 20 g kremowego serka topionego(...)masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia. Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka
VioletoweKucharzenieudek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki 250-300 g upieczonego lub ugotowanego mięsa pokrojonego w kostkę 200 g pieczarek(...)startego parmezanu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki, cukinię i mięso, i smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki wraz z pomidorkami koktajlowymi i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietankę i dopraw całość
karmelowyProsto i tanio. Jak zwykle łatwo i smacznie. Udka marynowane na ostro. Skórka mocno pikantna, mięso bardzo fajnie przeszło marynatą, ale w porównaniu do skórki nie było iście piekielne. Taki własnie był plan. W czym marynuję udka? Zwykle tym co wpadnie mi w ręce, zawsze na oko i na wyczucie. Ile czego dosypać? A tyle, żeby marynata miała konsystencję takiej(...)czosnek jeśli lubicie. A to moja dzisiejsza propozycja, którą upiekłam w moim ulubionym naczyniu Lekue Steam Roaster . Dlaczego ulubionym? Bo niezwykle łatwo się je myje, bo nie trzeba dodatkowo mięsa podlewać wodą, bo naczynie się zawija i dzięki temu mięso piecze się w marynacie i własnych sokach, pod koniec pieczenia wystarczy je otworzyć i przypiec skórkę. Składniki|: 2 udka
Blondynka Gotujeczemu by nie zrobić z kaszą pęczak.Wyszły pysze i najważniejsze że wszystkim smakowały :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 woreczki kaszy pęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju 1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć(...)Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i lekko podsmażyć, następnie dodać, mięso, troszkę soli, pierzu i suszonej bazylii. Dusić wszystko tak długo aż mięso zmięknie. Usmażone mięso dodać do kaszy, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem, dobrze wymieszać.Na każdy liść jeśli jest
Sama słodycz i szczypta chiliangielskiego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Wykonanie: Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę. Do dużej miski wsypać mąkę i paprykę. Obtoczyć dokładnie kostki mięsa. Wołowinę obsmażyć na złoto. Nie przepełniać patelni! Mięso musi się szybko podsmażyć - nie udusić. Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni udusić do miękkości cebulę (pokrojoną(...)posoloną) i również przełożyć do garnka. Znów na tą samą patelnię wlać piwo oraz wino i gotować około 3 minut na dużym ogniu. Płyn przelać do garnka. Powinien przykrywać mięso. Dodać konfiturę, kostkę/bulionetkę i przyprawy. W wypadku wolnowara ustawić na low na 6 - 9 godzin lub high na 4 - 6 godzin. W wypadku garnka na kuchence ustawić
zadanie-gotowanieMyślę, że zapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę o następnej zapiekance :) Składniki: 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól(...)pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor
zadanie-gotowanieZaplanowałam, że w tygodniu z kuchnią kresową, przyrządzę kartacze, co uczyniłam. Do nadzienia używa się surowego mięsa, które nadaje im ciekawego, oryginalnego smaku. Natomiast dodatek surowych ziemniaków powoduje, że potrawa jest kleista. Należy pamiętać o tym, aby użyć ziemniaków o bardzo dużej zawartości skrobi po to, aby kartacze nie rozpadały się podczas gotowania. Najlepiej wcześniej zrobić próbę i wrzucić(...)farszu mięsnego. Gdyby rozpadała się podczas gotowania, do reszty ciasta trzeba dodać większą ilość mąki. Składniki: 10 surowych ziemniaków 4 ugotowane ziemniaki 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub mieszane) 1 cebula sól pieprz majeranek 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki wody Wykonanie: Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odłożyć na sito, aby odsączyć
zadanie-gotowanieprzygotuję indyka z pomarańczami. Aromatyczny, z owocową nutą, bardzo dobry. Do tego ryż jaśminowy polany sosem pomarańczowym, kiełki oraz posiekana kolendra. Lekki niedzielny obiad. A jeżeli zostanie nam trochę mięsa, to świetnie sprawdzi się też na kanapkach. Składniki: pierś z indyka 2 pomarańcze cebula marynata: 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 szkl. soku pomarańczowego, liść laurowy, ziela(...)angielskie, owoce jałowca, 1/2 łyżeczki soli kilka gałązek tymianku Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę, umieścić w niej mięso tak, aby równomiernie pokryło się marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Cebulę i pomarańcze obrać, a następnie pokroić w krążki. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę i jedną pomarańczę, na to wyłożyć indyka
zadanie-gotowanieprzygotowania tego danie będziemy potrzebowali: schab bez kości lub polędwica wieprzowa filet z indyka szynka długodojrzewająca zielone oliwki papryka w proszku kurkuma mozzarella sól pieprz oliwa z oliwek Mięso myjemy i czyścimy. Z wieprzowiny i indyka przygotowujemy podobnej wielkości kawałki, najlepiej podłużne, by łatwiej było nam je nadziewać. Tak przygotowane mięso polewamy oliwą, dodajemy paprykę w proszku, kurkumę, sól(...)było przekładać kolejne warstwy. Następnie nadziewamy indyka i wieprzowinę, przekładamy nadzianym wcześniej plastrem szynki, następnie indyk i wieprzowina (i tak nasz przekładaniec powstaje do momentu, gdy nadziejemy cały kawałek mięsa). Na koniec również nadziewamy oliwkę. Robimy tak z każdym kawałkiem mięsa. Gotowe przekładańce wkładamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy plastrami sera mozzarella i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni
MarcinChefsałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli smak kaczki jest dla Was zbyt intensywny, można dodać także mięso drobiowe lub kostkę rosołową. Mięso wkładamy do zimnej wody. Gdy się gotuje, zbieramy małym sitkiem(...)intensywny, możemy rozcieńczyć i zagotować. Podajemy z makaronem lub kołdunami. Moja rodzina koniecznie na swoim talerzu chce mieć marchewkę. Gotowe danie możemy wzbogacić świeżą natką pietruszki. Smacznego! P.S. z mięsa można przygotować farsz na krokiety
MarcinChefpowolnego podgrzewania. Gdy woda zacznie wrzeć, przykrywam garnek nie do końca szczelnie pokrywką i gotuję wywar około półtorej godziny, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Warzywa i mięso na kości powinny być już miękkie. Po ugotowaniu z wywaru wyjmuję warzywa i grzyby –pietruszkę zjadam, grzyby, seler i marchew zostawiam – kroję marchew w grubsze plasterki, seler – w większe zapałki, grzyby(...)cienkie paski. Odkładam je na później do miseczki – dodam je do zupy na koniec. Po ugotowaniu wywaru mięso z wędzonego żeberka powinno bez problemu odchodzić – oddzielam fragmenty mięsa od kości, kroję je w paski i dodaję je do zupy, kości wyrzucam. Wędzoną kiełbasę wyławiam i kroję w plasterki. Nigdy nie dodaję surowej białej kiełbasy do przygotowywania wywaru. Wywar zawsze szykuję
Karo in the Kitchenkrupnik w wersji klasycznej, acz pamiętam, że mój tata zabielał krupnik śmietaną i zupa smakowała jeszcze lepiej. Nie musicie jakoś specjalnie szykować się do gotowania krupniku. Wystarczy kawałek mięsa, dwie marchewki, korzeń pietruszki… ta zupa nie jest wymagającą Drukuj Krupnik - klasyczna zupa z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 200 g mięsa (karkówka, szynka) 2 marchewki(...)pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy 3 listki laurowe 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu sól do smaku natka do posypania. Wykonanie Mięso oczyszczamy, kroimy w drobne kawałki. Warzywa obieramy i myjemy. Wodę zagotowujemy i wrzucamy warzywa (poza ziemniakami) i mięso do garnka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy nasz wywar na wolnym ogniu. Po ok 1h wrzucamy ziemniaki i kaszę
Mieszam w Garnkutradycji. Pewnie w dzieciństwie nigdy bym nie zjadła gulaszu z kaszą. Teraz gulasz z szynki podany z pęczakiem to moja melodia! Gulasz z szynki Składniki: 4 porcje 600 g mięsa od szynki 2 marchewki 1 cebula 1 czosnek solo 6 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki 400 ml wrzątku 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)pęczaku 1 mała czerwona cebula 100 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju. Oczyść mięso z błon i pokrój na małe kawałki. Oprósz mąką i pieprzem i dodaj do cebuli. Zrumień mięso, po czym wlej wodę, dodaj ziele angielskie i laurowy liść. Przykryj garnek pokrywką i gotuj
codojedzeniaZdejmujemy mieszankę z ognia i rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C. Kurczaka oczyszczamy, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Pod skórkę na piersiach i na udach kurczaka, delikatnie ją oddzielając od mięsa, powoli, tak żeby nie podziurawić skóry – wkładamy po kilka półplasterków cytryny, Kominek na formie zabezpieczamy nakładając na niego kawałek folii aluminiowej. Kurczaka smarujemy od środka rozpuszczonym masłem i nakładamy(...)godzinie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i uruchamiamy termoobieg – finalnie da nam to temperaturę 180⁰C. Pieczemy kurczaka z ‘nawiewem’ kolejną godzinę, co 15-20 minut obracamy i smarujemy mięso. Ściągamy upieczonego delikwenta z komina, dzielimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i cebulką uduszonymi pod mięsem. Cieniutka i wypieczona skórka, soczyste mięso, śródziemnomorski zdecydowany smak. Cytrusy w połączeniu
Karo in the Kitchenkiedy wpadamy ze znajomymi po wypadzie na miasto i trzeba szybko przygotować coś w miarę zdrowego a zarazem się przy tym nie narobić. Taki właśnie jest kurczak po chińsku. Mięso kurczaka z warzywami podane z makaronem (sojowy, ryżowy) lub dowolnym ryżem. U nas w tym wydaniu ryż jaśminowy, ale możecie ratować się brązowym czy długoziarnistym. Tym, jaki macie właśnie(...)smaków z kuchni chińskiej, ale możecie sami dodać ulubione przyprawy : imbir, cynamon, anyż, goździki,koper włoski, pieprz. Jeśli tylko czas mi pozwala, to wcześniej marynuję przez kilka godzin mięso kurczaka w zalewie z przypraw, cebuli i sosu sojowego. Ugotowany ryż czy makaron możecie wrzucić na patelnię/wok do warzyw, lub podać osobno, żeby każdy włożył interesującą go porcję ryży
Mieszam w Garnku