pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku(...)solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART , zajrzyjcie koniecznie wysyłka 24 godz, czekają fajne promocje
Z Majeczką w kuchniBardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone(...)nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco. Składniki: ciasto 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 2 jajka 2 łyżki oleju 40 dag mąki ziemniaczanej szczypta soli farsz: 50 dag mielonego mięsa 1 duża cebula 4 pomidory 2 garście rodzynek 3 ząbki czosnku słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 2 szczypty chilli szczypta cukru sól, pieprz ponadto tłuszcz
Pobite gary BarbaryKiedy pierwszy raz robiłam kotlety mielone miałam pewne obawy co do tego czy dobrze je przyprawie (bo nie uśmiechało mi się próbowanie surowego mięsa) lub czy potem dobrze je usmażę żeby nie były surowe w środku... Na szczęście moje obawy były zbędne bo surowe mięso nie było takie straszne a klopsiki wyszły pyszne.:) Składniki: -pół kilo mięsa mielonego -1 bułka(...)granulowany) -bułka tarta -mąka -olej lub margaryna Sposób przygotowania: Bułkę zostawiamy w wodzie lub mleku aby zmiękła. Kiedy bułka będzie gotowa wyciskamy z niej wodę a następnie mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem, i przyprawami. Przyszykowujemy sobie panierkę w proporcji 2:1 czyli dwie łyżki bułki tartej i 1 łyżka mąki itp. Formujemy klopsiki i obtaczamy w panierce. Mielone smażymy
Magia jedzenia.Pierś z kurczaka to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj mięsa. Można ją przygotować bardzo szybko i na wiele sposobów. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pierś z pysznymi ziemniaczkami. Składniki: -piersi z kurczaka -przyprawy (papryka słodka, majeranek, przyprawa do drobiu, sól, pieprz ziołowy) -ziemniaki -olej Sposób przygotowania: Na początek obieramy ziemniaki i gotujemy je normalnie(...)wstawimy już ziemniaki zabieramy się za piersi z kurczaka. Piersi myjemy i dzielimy na dwie części. Przyprawiamy z obu stron i wkładamy na patelnie. Smażymy na odrobinie oleju. Jeśli mięso będzie się przypalać to możemy podlewać je wodą lub rozrobioną kostką bulionową. Mięso będzie gotowe po ok. 30 minutach. Z patelni zdejmujemy mięso i wkładamy na nią ugotowane ziemniaki
Magia jedzenia.małe i zwarte, bardzo mięsne. Nie są w ogóle poprzerastane tłuszczem. Te kurczaki biegają – spalają to co zjedzą, nie ma na nich widocznych grud tłuszczu i podczas pieczenia mięso pozostaje odpowiednio wilgotne, skórka przypieczona, a z całości nie wytapia się zbyt wiele tłuszczu. Co najważniejsze –one naprawdę mają bardzo dobry smak, w przeciwieństwie do mięsa kurczaka karmionego sztuczną paszą. Udka(...)skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko razem dokładnie mieszamy i w miksturze macerujemy udka kurczaka – minimum 3 godziny, najlepiej jak w przypadku mięsa z kością – całą noc. Ziemniaki i pomidorki myjemy, zostawiamy je w skórkach. Ziemniaki kroimy na ćwiartki wzdłuż, jak na duże rustykalne fryty, pomidorki wystarczy przekroić na połowy. Oliwki kroimy
Karo in the Kitchensmaku powinny być, jak to mawia mój tato "dobrze spieprzone" :-). Pozostawić je na około 20 minut by przegryzły się z koncentratem i podawać gorące. Smacznego! :-) PS. Dziś wersja bez mięsa i choć bardzo nam posmakowała, to jednak trochę brakowało mi prawdziwych "oczek na rosole". Pewnie jest to kwestią przyzwyczajenia bo lubię kiedy zupa jest na wywarze mięsnym. Jeżeli jadasz mięso(...)możesz dołożyć do garnka dwie ćwiartki z kurczaka (ugotowane obrać i dołożyć mięso do całości). W najbliższym czasie wstawię także przepis na flaczki z boczniaków z mięsem. Facebook /// Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy(...)olej sezamowy i podsmażamy na nim imbir i czosnek. Gdy czosnek się zeszkli dodajemy mięso i smażymy go na dużym ogniu do momentu zrumienienia ze wszystkich stron. Pora kroimy w pół krążki a kapustę w paski. Dodajemy do mięsa razem z brukselką i mrożonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz papryczką i smażymy całość do momentu aż wszyskie warzywa będą
Qchnia po prostuziołowego 1 łyżka cukru 1 opakowanie czosnku granulowanego 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki papryko ostrej 1 łyżeczka soli peklowej folia aluminiowa Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich mięso, zawinąć raz po długości karkówki, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki(...)czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Najlepiej zacząć po ok tygodniu leżakowania w lodówce
Z Majeczką w kuchniTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych(...)jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu
Fabryka pomysłówRolady często goszczą w mojej kuchni bardzo je lubię w każdej wersji Składniki • 4 plastry mięsa z szynki ok 60 dag • 2 cebule • 25 dag boczku wędzonego • 2 mniejsze ogórki kiszone • musztarda • sól • pieprz • smalec do smażenia Sposób przygotowania 1. Mięso roztłuc tłuczkiem.Każdy plaster rolady posypać pieprzem i solą i posmarować musztardą Cebulę boczek pokroić w kostkę(...)wyłożyć na mięso i dodać ćwiartki ogórka zwinąć nadziane mięso w rolady związać nicią albo szpilkami do rolad 2. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę smalcu podsmażyć rolady na rumiano na większym ogniu podlać wodą dusić pod przykryciem aż zmiękną
W królestwie smaków BeatyUwielbiam smak pomidorów. A makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki(...)Sól, Pieprz, Lubczyk, Gałka muszkatołowa Natka pietruszki do dekoracji Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy
VioletoweKucharzenieangielskiego i pieprzu, vegetę i zalać zimną wodą (woda powinna sięgać ok 1 cm powyżej zawartości garnka). Całość gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż do miękkości mięsa i warzyw. Wystudzić. Wystudzonego, ugotowanego kurczaka wraz z warzywami przecedzić przez sito, przy czym powstałego podczas gotowania mięsa rosołu nie wylewać! W przecedzonym, powstałym z gotowania kurczaka rosole, namoczyć bułki(...)pszenne/bułkę paryską. Ugotowanego kurczaka obrać ze skóry i kości. W maszynce do mięsa zmielić ugotowane, obrane mięso z kurczaka, ugotowane pieczarki i cebulę oraz namoczone bułki/bułkę paryską (zgodnie z orginalnym przepisem należy zmielić wszystko, oprócz kości, czyli także skórę z kurczaka - ja się na to nie zdecydowałam). Do powstałej masy mięsnej dodać surowe jaja, przyprawić solą
Gospodyni MiejskaSkładniki: 4 tylne nogi wieprzowe 2 golonki wieprzowe liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 5 ząbków czosnku sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Nóżki i mięso dokładnie wypłukać i zalać zimną wodą (7 litrów). Doprowadzić do zagotowania, dodać listki laurowe i ziele angielskie, a następnie zmniejszyć ogień pod garczkiem do minimum (woda powinna tylko lekko pyrkać(...)Gotować około 6-8 godzin, do czasu aż mięso będzie samo odchodziło od kości. Godzinę przed końcem gotowania dodać marchew, pietruszkę i czosnek. Przed samym końcem gotowania posolić do smaku. Po zdjęciu z ognia popieprzyć. Wywar należy przecedzić przez sito i rozlać do miseczek lub słoików, a mięso pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie mięso rozdrobnić, a marchew pokroić
Malinowo w kuchnibułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy w rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę(...)bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART . Zajrzyjcie na ich stronę, do świąt na spokojnie zaopatrzycie się we wszystkie potrzebne formy i foremki. Dostawa tylko 24 godz
Z Majeczką w kuchnistron solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy rozdrobniony czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną rukolę, chwilkę dusimy aż rukola straci surowość, studzimy. Na rozbite mięso układamy rukolę i dokładnie zwijamy w roladę. Papier do pieczenia smarujemy oliwą obsypujemy oregano, układamy mięso, w papier zawijamy dokładnie roladkę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni pod przykryciem(...)smażymy mięso po 5 minut z każdej strony, rozwijamy, gdy mięso odparuje kroimy w plastry. Plastry faszerowanego kurczaka, podajemy z makaronem bezglutenowym i dekorujemy listkami rukoli. Przepis na makaron będzie podany w następnym poście. The post Kurczak faszerowany rukolą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię