całości Rolnik (klik) Kilka łyżeczek żurawiny w całości Rolnik (klik) Schab nacieramy dokładnie marynatą do mięs. Kolorowy pieprz rozcieramy w moździerzu (nie do końca na gładko). Mięso dodatkowo przyprawiamy pieprzem oraz czosnkową solą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, obkładamy nią mięso. Schab zamykamy szczelnie w pojemniku na całą noc. Następnego dnia mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą(...)oliwek. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190*C przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięso na chwilę aby odpoczęło. Następnie kroimy w plastry. Podajemy ze zeszkloną podczas pieczenia cebulą, żurawiną oraz borówką
VioletoweKucharzeniemałych ziemniaków garść posiekanej świeżej natki pietruszki do posypania dania na talerzu Wykonanie: Składniki marynaty do kurczaka mieszamy w misce. Oliwy dajemy tyle, aby marynata była płynna, ale gęsta. Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do miski z marynatą i dokładnie w niej obtaczamy. Marynata musi dokładnie pokryć mięso. Tak przygotowane pałki wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny(...)żaroodpornego. Na ziemniaki wylewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć ziemniaki. Do ziemniaków wkładamy zamarynowane pałki kurczaka. Marynatę, która została w misce po mięsie, przekładamy na mięso. Do przygotowania tego typu potraw używam naczyń żaroodpornych bez pokrywki (takich, jak na zdjęciu). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 55 minut. Ja piekłam przez 35 minut
Smak mojego domuostatnich dawkach słodyczy proponuję Wam kolejny pyszny rodzinny przepis.Mój mąż bardzo uwielbia takie mięsko i często sam się domaga bym takie zrobiła. Składniki: ok 1kg mięsa wieprzowego(szynki) 3 duże cebule 5 marchewek 3 piertuszki 1 mały seler lub połowę dużego 3-4 ząbki czosnku liść laurowy i ziele angielskie sól,pieprz,papryka słodka Mięso umyć(...)pokroić w plastry,lekko zbić(chodź ja tego nie robię),posolić,posypać pieprzem i papryką.Każdy kawałek przyprawionego mięsa obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu.Warzywa oczyścić,opłukać.Cebulę pokroić w krążki,resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce.Mięso i warzywa przełożyć do dużego rondla,zalać przegotowaną wodą,dodać ziele angielskie,liść laurowy,dusić pod przykryciem
Niespełnione zdolności kulinarnepomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup(...)cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia
Miód i pieprzpieczystego dobrego mięsa nie ma Świąt Bożego Narodzenia, ma tę zaletę że można go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam go z ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 2 kg boczku 1 duża cebula 1 mała główka czosnku 1 łyżka majeranku(...)majerankiem, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na boczku i ciasno zawijamy w rulon, związujemy nicią bawełnianą. Jałowiec i kolorowy pieprz utrzeć w moździerzu posypać wierzch zrolowanego mięsa, oprószyć solą i odstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzi, po czym piec około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w nagrzanym do 180*c piekarniku
Wanilia i Kardamonklasycznego, gęstego kremu. Składniki: 6-7 średnich marchewek 4-5 średnich pietruszek 1 niewielki seler 10-15 cm białej części pora 5-7 średnich ziemniaków ok. pół kg dowolnego mięsa - użyłam wieprzowej karkówki, z której potem zrobiłam pastę do chleba 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku dodatkowo: 10-15 dkg chudego wędzonego boczku jasnozielona część pora(...)słodkiej śmietanki Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą (około 2-2,5 litra), dodać liście laurowe i gotować przez około pół godziny na średnim ogniu. Mięso powinno być prawie miękkie. Warzywa obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dołożyć do wywaru. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Posolić lekko i gotować wszystko razem do miękkości. Ugotowane
Codzienna kuchnia niecodziennapikantny ,pachnie przyprawami w całym domu :) nie wymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :) Polecam spróbować :) najlepiej smakuje z bułeczkami własnej roboty ....np tymi z przedziałkiem Składniki : - 800 g mięsa z kurczaka ,najlepiej nóżki bo mają lepszy smak od piersi ( waga już po ugotowaniu i obraniu ) - 250 g wątróbki drobiowej - 1pietruszka - 1/4 średniego selera - 2 marchewki - 2 jajka - 1/2 bułki(...)masła - 2 liście laurowe - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki tymianku - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku Sposób wykonania : Do garnka w wodą wrzucić mięso drobiowe ,warzywa, ziele ,liście laurowe i lekko posolić ,gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin . Wrzucić wątróbkę i gotować jeszcze pół godziny ,wystudzić i obrać mięso z kości . Zmielić wszystko
Wypieki Renesól, pieprz sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy przez piętnaście minut, co jakiś czas mieszając kaszę. W tym czasie myjemy mięso i warzywa. Następnie pierś kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę ( mięso lekko solimy i pieprzymy). Siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy(...)paski, bakłażana kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu przesmażamy na niej pierś z kurczaka, delikatnie ją rumieniąc. Do przesmażonego mięsa dodajemy bakłażana, oraz olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy). Bakłażana smażymy przez trzy minuty, a następnie wrzucamy
Miód i pieprzPrzepis autorski (mój). Zupa jest rozgrzewająca, syta i niesamowicie smaczna. Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej. mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe(...)serka topionego słodka/ostra papryka w proszku sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem kostki bulionowej i listków laurowych. Mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone warzywa. (Papryka powinna być pokrojona w kostkę.) Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - w zupie rozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso
Di gotujedrugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą formę o wymiarach 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 1/2 główki białej kapusty (około 1 kg) 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie ryż basmati) 2 średnie marchewki 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie z bazylią(...)szklanki wody 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1 - 2 łyżki do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą i odstawić na około 30 minut by puściła
Kuchcik gotujePotrawka z kurczaka w białym sosie, z ryżem, z gotowaną marchewką z groszkiem… czy ktoś jej nie jadł w dzieciństwie? Mięciutkie mięso, delikatny sos, słodka marchewka. Prawdziwe comfort food w najlepszym wydaniu. Składniki: 1 kg kurczaka – najlepiej ćwiartki (nóżki z udami, ewentualnie piersi, ale trzeba uważać, żeby ich nie przesuszyć) 1 pęczek włoszczyzny 200-300 g ryżu ugotowanego(...)sól, pieprz 5 łyżek soku z cytryny 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18% + łyżka mąki 2 czubate łyżeczki cukru natka pietruszki Wykonanie: Z kurczaka i włoszczyzny przygotować bulion. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy je z bulionu, podobnie warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do odmierzonej ilości bulionu z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając
Pociąg Do Kuchniczerpania inspiracji kulinarnych. Wodę Sanpellegrino oraz szeroki asortyment produktów z krajów śródziemnomorskich możecie kupić w delikatesach online Smaki Południa. Składniki: 300 g makaronu świderki lub innego 300 g mięsa z piersi indyka 3-4 plasterki szynki dojrzewającej 4-5 suszonych pomidorów z oleju 6-8 oliwek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 50 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek(...)sól, pieprz natka pietruszki ser dojrzewający Wykonanie: Makaron ugotować al dente, wg wskazówek na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Na patelni na 2 łyżkach oliwy, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Po chwili dodać mięso z indyka, usmażyć. Szynkę pokroić w paski, dodać do podsmażonego mięsa. Po 2 minutach dołożyć pokrojone
kolorowotorcikowowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł Magdy Gessler z moimi małymi modyfikacjami. Mleko doskonale skrusza mięso i zachowuje jego soczystość. Natomiast dodatek przypraw - nadaje kotletom idealnego smaku. Tak przygotowane kotlety są miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy(...)Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Cebulę z czosnkiem obrać i pokroić a listek laurowy pokruszyć. Kotlety poukładać w misce. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem, obłożyć cebulą i czosnkiem. Na wierzch wrzucić listek laurowy. Całość zalać mlekiem
Di gotujesmaczne i dość szybkie do przyrządzenia. Do sosu dodałam włoszczyznę suszoną od Skworcu , pulpeciki podałam z makaronem żytnim od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 kilograma pieczarek 1 jajko 3-4 łyżki suszonej włoszczyzny od Skworcu 0,5 szklanki śmietany 30% 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej(...)smażenia 1 opakowanie makaronu żytniego rurka od Fabijańscy Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jako, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry obsmażamy na patelni po smażeniu mięsa, smażymy do momentu odparowania wody
Bajeczna Kuchniakcal, 23,5 g białka, 7,9 g tłuszczu, 32 mg cholesterolu, 9,9 g błonnika Czas przygotowania 1 godzina oraz czas gotowania fasoli. Składniki: 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego (może być z kością) 1/2 kg fasoli 2 duże ziemniaki cebula średnia marchewka 1-2 pomidory (można obrać ze skórki jeżeli komuś przeszkadza) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju(...)smażenia natka pietruszki lub koperek sól i pieprz do smaku Fasolę dzień wcześniej namoczyć w wodzie, tak żeby woda ją przykryła. Mięso umyć, zalać 3 litrami zimnej wody. Zagotować, zebrać pianę, szumowiny, gotować na małym ogniu do miękkości, około 40 min, pod przykryciem. Z namoczonej fasoli wodę zlać, nalać nowej i ugotować fasolę do miękkości. Zimniaki obrać, pokroić w kostkę
moj przepis na