Uwielbiamy z Piotrem to danie, które praktycznie robi się samo. U mnie w domu mówiło się na nie: Karkówka pod pierzynką. Czasami robię dodatkowo w plastrach mięsa tzw. kieszonki, które nadziewam różnymi dodatkami. Ale zawsze karkówka przykryta jest „pierzynką” z plastrów sera i mieszanki sosu z majonezu i ketchupu. Tym razem karkówka ma kieszonki, do której włożone zostały(...)cebula. Tak zapiekana karkówka jest idealna na wszelkie imprezy, gdy goście przychodzą na określoną godzinę. Produkty do dania można przygotować sobie wcześniej i tylko czekać na określoną godzinę, aby mięso wstawić do piekarnika. Potem pozostaje nam tylko czekać na gości, a następnie wyłożyć danie na talerze. Efekt- delektowanie się smakiem dania i przyjmowanie pochwał od gości Karkówka zapiekana. Karczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula 2 łyżki kaszy manny pęczek natki pietruszki po szczypcie papryki mielonej ostrej tymianku kurkumy oregano sól i pieprz świeżo mielony 3 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Wykonanie: Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy roztrzepane jajko, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, kaszę mannę, posiekaną drobno natkę pietruszki przyprawiamy przyprawami, dobrze wyrobimy(...)mięso. Formujemy małe kotleciki otaczamy w mące kukurydzianej, smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco z ziemniakami, kaszą lub ryżem z dowolną surówką. Smacznego
kgwjanczewoPerfekcyjny pasztet, idealny na Święta. Część mięsa to pozostałości z rosołu, natomiast połowę mięsa stanowi zmielona pierś kurczaka. Dodatkowo wzbogaciłam pasztet o białe warzywa: cebulę, czosnek, pietruszkę i seler, które nadają delikatności naszemu wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki. Składniki: 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu 300 gram zmielonej(...)łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle
Mango Papajasoku z cytryny szczypta pieprzu Cayenne pieprz czarny sól Dodatkowo: ziemniaki kilka plasterków żółtego sera 250 g pieczarek opakowanie dowolnej mieszanki sałat masło Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty do mięsa: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej, keczup, koncentrat, musztardę, sos sojowy, przyprawę do mięsa, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy(...)kawałek dokładnie obtaczamy w marynacie, wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby mięso się przegryzło. Następnie wkładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem pieczemy w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny. W międzyczasie możemy przygotować sos do sałaty. Do oleju dodajemy cukier, pieprz czarny i cayenne
MyCookBook.plmacie pełną dowolność, możecie użyć swojego ulubionego, jednak osobiście polecam oscypek lub zamiennie roladę ustrzycką (z braku oscypka użyliśmy właśnie tego rodzaju wędzonego sera) – dodatkowo podkręcą smak grillowanego mięsa. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z indyka 2 łyżki majeranku (można użyć także świeżego) 1-2 łyżki oleju sól pieprz ok. 50 g dowolnego sera (najlepiej oscypka lub rolady ustrzyckiej) Grillowana(...)małe) 2 łyżki oleju 1 łyżka tymianku 1 duża szczypta soli Dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie: Każdą polędwiczkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby się lekko spłaszczyła. Mięso umieszczamy w misce, polewamy je olejem i mieszamy, aby dokładnie pokryło się cienką warstwą tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem, a także majerankiem. Najlepiej odstawić mięso przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce
MyCookBook.plwykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 40 gramów sera żółtego - trochę zostawiamy(...)kroimy w kostkę Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Jeśli mamy ser w plasterkach, to kroimy go w drobne paseczki, a następnie w drobną kostkę Świeże zioła drobno kroimy Mięso mielone przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu a gdy wypuści trochę tłuszczu - dodajemy cebulę. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojoną dynię, solimy, pieprzymy i dokładamy świeże zioła Gdy całość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWartość kaloryczna: 500 kcal Składniki: · 500g wołowiny, wieprzowiny lub obu rodzajów mięsa · 1 spora cebula · 3-4 ząbki czosnku · 4 łyżeczki majeranku · sól(...)czasu do czasu. W tym czasie siekamy lub wyciskamy czosnek i kiedy cebulka stanie się przezroczysta dodajemy czosnek na patelnię na kilkanaście sekund, po czym całość zdejmujemy z ognia. Mięso kroimy na centymetrowe kosteczki i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i resztą oliwy . Dokładnie obtaczamy wszystkie kawałki mięsa i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy mięso zacznie się przyrumieniać, mieszamy
Bazując na smakukotleciki robiłam jakiś czas temu..tym razem zamiast bułki dałam kaszę manną i śmietanę , pomysł na taki dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki kaszy manny 2 łyżki śmietany kwaśnej 2 jaja sól, pieprz wegeta Do mięsa wbić jajka, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i resztę składników(...)Wszystko wymieszać.Z mięsa formować kotleciki panierować w bułce tartej i usmażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieSkładniki makaron, 300g mięso mielone z indyka, 500g cebula, 1 duża sztuka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki śmietanka 12%, 100g mąka pszenna, 3 łyżeczki sól ,pieprz, bazylia Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie(...)dolewamy szklankę wody, przykrywamy patelnię i dusimy mięso 15 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat i jeszcze chwilkę dusimy. Mieszamy śmietanę z mąką i jeśli potrzeba dolewamy odrobinę wody. Wlewamy śmietanę do mięsa, krótko zagotowujemy. Doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Gotowym sosem zalewamy makaron
Gotowanie moimi oczamikonserwowy, 2-3 sztuki żelatyna, 12 łyżeczek jajko, 2 sztuki kostka rosołowa, 2 sztuki vegeta, pieprz Przygotowanie Marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Mięso zalewamy wodą, dodajemy rosołek, gotujemy do miękkości. Groszek odsączamy z zalewy. Marchewkę, jajka i ogórki kroimy w plasterki. Ugotowane mięso kroimy w kosteczkę. Bulion po gotowaniu mięsa uzupełniamy wodą(...)litra, zagotowujemy i doprawiamy pieprzem i vegetą. Dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Do kubków, filiżanek lub innych pojemniczków układamy kolejno po plasterku ogórka i marchewki, łyżkę groszku, 2 łyżki mięsa i plasterek jajka. Całość zalewamy bulionem z żelatyną. Odstawiamy na całą noc do stężenia w chłodne miejsce
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mięso mielone, 500g ziemniaki, 500g mieszanka warzyw np."Zupa wiosenna", 1 opak jabłko, 1 średnia szt cebula, 1 duża szt bulin warzywny, 1 szkl śmietana 12%, 200ml jajko, 1 szt mleko, 1 szkl koperek, 4-5 gałązek sól, pieprz bazylia oregano kminek milony papryka słodka curry oliwa, do smażenia Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę(...)chwilę podsmażamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy
Gotowanie moimi oczamiwegeta papryka ostra mąka składniki na placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka sól pieprz do polania: śmietana sposób wykonania: Mięso pokroiłam w kostkę, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól i odrobinę wegety. Pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki(...)podsmażyłam i dodałam do duszącego się mięsa. Cebulę i paprykę obrałam. Cebulę pokroiłam w piórka, a paprykę w paski, lekko podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę z papryką i całość dusiłam jeszcze około 10 minut. Sos doprawiłam koncentratem pomidorowym, czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką. Sos zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Placki : Ziemniaki obrałam , umyłam
Darcia w kuchniprzepis. Składniki: 1kg kaszy j ę czmiennej 1,2 kg podgardla 0,5kg skórek wieprzowych 1 komplet płuca wieprzowe 1 serce wieprzowe 1 ozorek wieprzowy ok 1 kg skrawek mięsa (może być łopatka ) 0,9 litra krwi jelita cienkie przyprawy: sól,pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,przyprawa knorr do mięsa. Sposób wykonania: Podgardle, płuca, serce,ozorek, skórki wcześniej(...)namoczyłam,potem jeszcze umyłam je pod bieżącą wodą. Wszystko to włożyłam do garnka, dodałam mięso i gotowałam do miękkości z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem w ziarenkach.) Po ugotowaniu odcedziłam a gdy już ostygło zmieliłam przez maszynkę na małych oczkach. ( takich jak na mięso mielone ). Wywaru z gotowania nie wylewałam, to na ni m gotowałam kaszę. Sprawdzonym
Darcia w kuchniTakie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące, więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków(...)średnicy 8cm. Składniki na ciasto: 20-25 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy
Maślane ciasteczkołyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu(...)miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie już niemal miękkie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, bardzo drobno posiekany imbir, podlać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata