mięso - 63110 przepisów (strona:721/4208)

schab pieczony z wędzonymi śliwkami 154

dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Suszone śliwki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.  Po dwóch minutach, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek. Schab wyjmujemy z lodówki, na jednym(...)końców robimy nożem nacięcie, wzdłuż całej długości mięsa, wykrajając w mięsie wewnętrzną kieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć schabu). W tak powstałą kieszeń wkładamy śliwki, starając się równomiernie je rozłożyć. Za pomocą wykałaczek "zaszywamy" kieszeń. Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor.  Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków

Miód i pieprz
Ósmy cud świata-rosół. 151

rosół/wkupić się do ludzi mieszkających w mieście studenckim mission impossible -kto ma czas? 4. zrobić samemu....Tu sprawa się komplikuje,ale spokojnie! Oto szczegółowe instrukcje: Składniki   mięso(posiadane - udka kurczaka) włoszczyzna: -marchewka: sztuk 3 -pietruszka sztuk 2 -por sztuk 1 tylko ta dolna część -kawałek kapusty(jeżeli jest we włoszczyźnie-użyć!) -kawałek selera cebula (poleca się zakupić(...)Zabrudzone naczynia   nóż   deseczka  duży gar   widelec    mniejszy garnek do ugotowania makaronu   sitko do odcedzania makaronu  łyżka Sposób przygotowania 1. Umyć mięso. Zdjąć skórę z mięsa. Wrzucić do największego gara jaki znajdziesz w swoim otoczeniu. Zlać zimną wodą gotować na wolnym ogniu. NIE SOLIĆ(jak radzi   doowa )Zagotować. 2.Po zagotowaniu zebrać

Fiolka w kuchni
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 181

zjeść widelcem. Tak naprawdę ten specyficzny pasztet podany z sosem doskonale sprawdziłby się również jako danie obiadowe podane z ziemniaczkami i surówką. Mój pasztet ma gładką strukturę podwójnie zmielonego mięsa, ale celowo dodatki do niego pozostawiłam nie zmielone, by były mocniej wyczuwalne. Najbardziej wyczuwalne w pasztecie jest pesto, suszone pomidory, cebulka i bazylia. Odpowiadają mi takie smaki i jestem bardzo(...)proporcje wystarczyły na 14 muffinów (a ściślej na 12 muffinów i 1 kokilkę :)) Składniki: 6 kromek czerstwego chleba, namoczonych w mleku lub w wodzi i lekko odciśniętych 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki czerwonego pesto

Trzeci talerz
Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki 175

Zakup większej ilości mięsa mielonego spowodował przygotowanie różnych kombinacji z jego udziałem. Tym razem kolej na pieczyste z myślą o kanapkach do pracy. Dodałam to, co nasunęło się pod rękę. Składniki : 200 g mięsa mielonego z indyka 5 śliwek węgierek Pak Choi jalapeno jajko łyżka bułki tartej łyżeczka suszonego cząbru sól pieprz W malakserze zmiksować na drobno śliwki (bez pestek(...)rozdrobnione jalapeno i Pak Choi pokrojone na kawałki. Dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą i cząber. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić mięso i uformować w prostopadłościan (na połowę keksówki). Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. ----------- Podobne: Pieczeń mielonka

Weekendy w domu i ogrodzie
Flaczki wołowe 178

łyżeczki Zasmażka: 2 łyżki masło 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Wołowinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie , sól i listki laurowe, gotować do miękkości mięsa.  Warzywa obrać, opłukać, dodać w połowie gotowania wołowiny, gotować .  Ugotowane mięso i warzywa, wyjąć, ostudzić, pokroić mięso w paski, warzywa w kostkę.  Flaki wrzucić do garnka, obgotować 2 razy(...)minut, odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem.  Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać pozostałe przyprawy. Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa.  Zasmażka:  Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, zagotować, doprawić do smaku.  Podawać z pieczywem. (function

Kuchnia Danusi
AROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I KURCZAKA 319

lista składników - prawie połowa z nich to przyprawy, które fajnie się ze sobą łącza i nadają niepowtarzalny smak potrawie, ale nie dominują nad nią, tylko podkręcają smak warzyw i mięsa. Porcja z tego przepisu jest duża, powinna starczyć Wam spokojnie na dwa dni dla 3-4 osobowej rodziny, no chyba, że pochłoniecie gulasz w całości za pierwszym podejściem :))  Piękne(...)kostkę. Dodaj do nich sól i pieprz oraz słodką paprykę, całość zamieszaj i podsmaż na głębokiej patelni lub w większym garnku, na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy z oliwek, aż mięso zetnie się z zewnątrz, a w środku będzie soczyste. Przełóż mięso do miseczki i odłóż na później. Na tej samej patelni lub w tym samym garnku rozgrzej pozostałe 2 łyżki

Słodko-Słony Świat Ilony
Szaszłyki z mielonymi pulpetami 164

Szaszłyki to wdzięczny temat, bo na patyki można nadziać praktycznie każde mięso. Jak się okazuje - mielone również. ;-) Wystarczy dobrze je przyprawić i uformować niewielkie pulpeciki (duże nie utrzymają się na patyku). Tę propozycje polecam do przygotowania na grillu, ale wychodzą pyszne również upieczone w piekarniku.  500g mięsa mielonego  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 10 dużych pieczarek(...)cebule  czosnek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formujemy kulki (nie mogą być zbyt duże, bo nie utrzymają się na patyku). 2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w plastry, każdą pieczarkę

Szefowa kuchni
befsztyk tatarski 213

powołują się na opis sporządzony w XVII wieku, przez francuskiego inżyniera i kartografa ( niejakiego Beauplana), mówiący o zwyczaju trzymaniu przez jeźdźców tatarskich, pod końskim siodłem, kawałków surowego, tylko solonego mięsa. Wywód ten jednak zdaje się być mocno wątpliwy i mało wiarygodny. Po pierwsze dlatego, że do tatara nie używamy koniny, lecz tylko najlepszych kawałków wołowiny (a na wołach przecież Tatarzy(...)pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką powoduje zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą, czarnym pieprzem, musztardą, maggi i olejem w miarę potrzeby dodając wody gazowanej ( całość będzie miała lepszą konsystencję) i odstawiamy na 30 minut do lodówki

Miód i pieprz
Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem 280

łyżeczka soli Do podania ryż (najlepiej basmati) Instrukcje Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie; w każdym wypadku usuwamy z nich ewentualny nadmiar tłuszczu. Mięso solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut. Cebule obieramy i dzielimy wzdłużnie na ćwiartki. Cytrynę kroimy w niezbyt grube plasterki, wyciskając dodatkowo 1 łyżkę soku, śliwki na mniejsze kawałki. Miód rozpuszczamy(...)200ml wody, dodając również łyżkę soku z cytryny, cynamon, imbir oraz curry; dokładnie mieszamy. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy intensywnie mięso ze wszystkich stron przez ok. 8 minut do zarumienienia. Na dnie brytfanny umieszczamy kawałki kurczaka i śliwki, przekładając cebulą. Oblewamy od góry rozpuszczonym w wodzie miodem z przyprawami. Następnie obsypujemy migdałami

Kulinarna Pokusa
Zupa gulaszowa z papryką 275

nasz rozgrzeją. Proponuję na rozgrzewkę przygotować najlepszą w smaku zupę gulaszową z papryką. Właściwie to taki Eintopf, danie jednogarnkowe, gdyż zupa gulaszowa jest gęsta i pożywna z dużą ilością mięsa, papryki i ziemniaków. Ktoś może powiedzieć, że to nie zupa, a gulasz Zupa jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa(...)smaku 1 łyżeczka tymianku lub majeranku 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki, szczypta pieprzu cayenne 100 g domowego ketchupu lub kupnego 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w dość grubą kostkę. Kolorowe papryki kroimy w paski, a ziemniaki w kostkę. Rozgrzewamy olej w dość wysokiej patelni, dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Doprawiamy całość solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pasztetowa z domowej wędzarni 239

terenom gdzie łatwo o liściaste drewno. Dym bukowy, czy olchowy, potrafi bowiem zmienić dość pospolity ( choć niewątpliwie smaczny), pasztetowy wyrób, w prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka 0,5 kg boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu  2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka(...)minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na patelni na pozostałym smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Teraz do rondelka wlewamy wywar, odlany z garnka w którym gotowaliśmy kurczaka i warzywa.  Zagotowujemy

Miód i pieprz
Tagine z kurczakiem i oliwkami 162

oliwek bez pestki 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 4 ziemniaki ok. 200 ml bulionu sól morska oliwa do smażenia  posiekana natka pietruszki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek   Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała

Kulinarne przygody Gatity
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 208

DZIEŃ ZOSTAŁO TYLKO KILKA,ALE PODGRZAŁAM JE W MIKROFALI I DALEJ BYŁY PYSZNE,FARSZ ZROBIŁAM TYPOWO WIGILIJNY,ALE OCZYWIŚCIE NA MOŻNA DAĆ CO TYLKO CHCEMY,SAMĄ KAPUSTĘ,LUB Z MIĘSEM JAK DO KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI SKŁADNIKI: CIASTO: 4 SZKL. MĄKI 3 DAG DROŻDŻY 2 ŁYŻKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU 3 ŻÓŁTKA(...)MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE

Swojskie jedzonko
Kotlety mięsno - kalafiorowe 156

Tradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że  smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym. SKŁADNIKI: 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie(...)łyżka majonezu pół pęczka koperku odrobina soli , pieprzu ząbek czosnku ( jeśli lubimy) WYKONANIE: Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy. Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka włoska 365

tworzy spaghetti, zaś na górze znajduje się warstwa sera, na której rozmieszczone są pomidory posypane mozzarellą. Całość dobrze doprawiona tworzy przepyszną zapiekankę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów oliwa 400 g makaronu wstążki (u mnie Lubella wstążki nr 13 Mafaldine corte ) 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 1 kopiasta(...)pieprz, chilli, zioła prowansalskie 4 duże pomidory 70 g żółtego sera (można dodać więcej) 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać mięso mielone i cebulę. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe po czym dodać puszkę pomidorów krojonych i smażyć jeszcze 2-3 minuty, wyłączyć palnik. W garnku zagotować wodę, dodać

Passions hobbies life