mięso - 63110 przepisów (strona:722/4208)

Patison faszerowany mięsem mielonym 255

zauważyłam patisony w rewelacyjnej cenie – 50 g za sztukę! Nie wiem czy wcześniej je jadłam, pewnie nie, ale tym razem oczami wyobraźni widziałam już parujące danie: patison faszerowany mięsem mielonym – w sam raz na jesienną pluchę za oknem. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Myślę, że Wy równie chętnie go przygotujecie.     Składniki /dla 2 osób/: 2 patisony(...)cukini 200 g mięsa mielonego 1 Czytaj dalej... Artykuł Patison faszerowany mięsem mielonym pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pasztetowa w słoiku 180

Przez lata trochę pozmieniałam recepturę , trochę czegoś ujełam ( mam na myśli słoninę) i trochę dodałam ( warzywa) Skład na 1 kg 70dkg mięsa  ( w tym przypadku była to kura )  4 duże marchewki  2 pietruszka 1 cebula  kawałek pora i selera 4 ząbki czosnku sól,pieprz do smaku majeranek, Wykonanie Umyte warzywa wkładam do garnka  zalewam(...)wodą i gotuję  . Do gotującego wywaru warzywnego wkładam  umyte mięso drobiowe i dalej gotuję ( jeśli chcę mieć rosół to na wolnym ogniu , jeśli rosół jest mi nie potrzebny to zwiększam ogień aby mieć szybciej ugotowane mięso . ) Pod koniec gotowania dodaję sól. jeszcze 5 minut mięsko dochodzi i wyciągam go do ostygnięcia . Następnie miksuję : mięso i warzywa . Dodaje pieprzu

Eli Gotowanie
Szybko ,łatwo i przyjemnie 179

Czyli inaczej mówiąc, grillowany filet z kurczaka . Nie spotkałam innego mięsa które tak szybko dochodzi na grillu . Z kurczaka najbardziej lubię grillowane podudzia . Ale niestety - jak się nie ma tego co się lubi to się lubi to co się ma - tak mówi przysłowie . I w myśl tego musiałam polubić to co mam czyli filet drobiowy. Żeby filecik nie był samotny(...)łyżka miodu  1 lyżeczka papryki ostrej. Wykonanie 1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią . 2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso ,  3 . Marchew i ziemniaki umyć ,obrać i pokroić na cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką ) Przełożyć do marynaty z mięsem. 4 . Na rozgrzany grill wyłożyć ziemniaki i marchewkę . Grillować do chwili

Eli Gotowanie
Faszerowana ćwiartka kurczaka 172

górne  z ćwiartek , W pałkach muszą zostać . - Tak przygotowane ćwiartki jeszcze raz umyć i dobrze je osuszyć . Przełożyć do marynaty , wymieszać   tak aby marynata pokryła każdy skrawek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny. - Z umytych papryk wyciąć nasiona i pokroić je w cienkie paseczki , z jabłka wyciąć gniazda nasienne i    pokroić(...)trochę farszu , zawinąć boki    ,spiąć wykałaczkami , tak aby powstał rulon. - Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie , piec w 180stopniach ok 30 minut. Po tym czasie   posmarować mięso pozostałą marynata i piec jeszcze ok 10 minut .   Czu mięso jest gotowe można sprawdzić  wkłuwając wykałaczkę w udo w najgrubszym miejscu.     Jeśli po wyciągnięciu wykałaczki

Eli Gotowanie
Schab pieczony na patelni. 191

przyprawy. Odstawić do lodówki na dobę.     - Na drugi dzień , zalać schab oliwą , ponownie odstawić do lodówki na dwie doby. Od czasu  do czasu   przekręcić mięso.                     -  Umyte warzywa pokroić w grube słupki(...)brytfanna) ułożyć  warzywa . Na warzywa schab   obsmażony z każdej strony na złoty kolor. Przykryć pokrojoną cebulą i czosnkiem - Ustawić na małym ogniu , przykryć pokrywka lub garnkiem jak mięso wystaje ponad ścianki   patelni . Piec ok 30 minut ,polewając schab płynem z warzyw . Po tym czasie przekręcić ,   smażyć   ok 20 minut .   Czas smażenia zależy

Eli Gotowanie
Mięsna zupa na ostro. 230

innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy paprykę obojętne czy surową ,gotowaną, pieczoną, smażoną. Obdarzy nas takim samym zdrowiem.  Składniki na 4 porcje - mięso wieprzowe  1/2 kg - papryka 3 szt różne kolory - cebula 2 szt - papryka chili 2 - 3 szt. - pomidory 5 6 szt - marchew 1 szt - papryka mielona słodka 1 łyżka - sól(...)smaku - pieprz cayenne - bulion 1 litr - olej do smażenia   Wykonanie - umyć warzywa oraz mięso , osuszyć.    - Pomidory pokroić w ćwiartki, marchewkę w plasterki.   - paprykę chili posiekać drobno, cebulę, papryki  w kostkę. - mięso pokroić w kostkę - na rozgrzany olej ( w garnku) wrzucić cebulę i chili zeszklić, dodać pokrojone mięso podsmażyć do   zrumienienia, dodać paprykę słodką, podlać

Eli Gotowanie
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 213

przede wszystkim małe dzieci, ponieważ szybko rosną i mają zwiększone zapotrzebowanie na żelazo, osoby starsze ponieważ mają zmniejszoną zdolność wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego oraz osoby które zrezygnowały z mięsa w diecie, bądź jedzące go bardzo mało, szczególnie zaś młode kobiety i nastolatki. Zagrożone są także kobiety w drugim i trzecim trymestrze ciąży, ponieważ w tym czasie z powodu szybko(...)zdolności uczenia się, a nawet w przypadku małych dzieci upośledzeniem rozwoju intelektualnego i ruchowego dziecka, a zaburzenia tego typu mogą być nieodwracalne. Najlepszym źródłem żelaza są podroby oraz czerwone mięso, ale każdy wegetarianin wam powie, że nie są to jedyne źródła i dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mielone kotlety wołowe z oscypkiem 160

SKŁADNIKI 500 g mielonego mięsa wołowego 6 plasterków z oscypka takich 5 mm grubości ulubione przyprawy: czosnek, lubczyk, zioła toskańskie, papryka wędzona, pieprz ziołowy i sól himalajska 2 żółtka PRZYGOTOWANIE Mięso wymieszać z żółtkami i przyprawami. Uformować 6 kulek. Ja przedzieliłam każdą na pół i dodałam oscypki po czym zakleiłam to drugą częścią mięsa. Smażyłam bez tłuszczy bo mięsa

ClauditteMissCooking
Boczek długo pieczony / boczek pieczony w niskiej temperaturze 290

boczku ze skórą (około 1,5 kg), 2 łyżki miodu gryczanego, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 5 ząbków czosnku, 1 chili, Boczek umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Położyć mięso na zimnej, posmarowanej tłuszczem patelni, skórą do dołu i powoli doprowadzić do jej zrumienienia. Skóra ma być mocno zrumieniona. Miód wymieszać z sosem sojowy, posiekanym czosnkiem i chili (chili razem(...)pestkami). Mięso natrzeć przyprawami. Włożyć do rękawa foliowego i piec w piekarniku nagrzanym do 80 stopni 10 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z rękawa i odstawić do ostudzenia. Boczek najlepszy jest schłodzony i ma wspaniałą chrupiącą skórkę, kontrastującą z bardzo delikatnym mięsem. zastawa

królestwo garów
Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym 174

Dzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika(...)opcjonalnie - ja użyłam mięsa z  rosołu z królika ) puszka pokrojonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera sól pieprz czarny pieprz ziołowy Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone. Przygotować sos - puszkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowe gołąbki 170

Gołąbki jak u mamy... Składniki: dość duża kapusta z dużymi jędrnymi liśćmi ok.80 dkg mięsa mielonego wieprzowego woreczek ryżu (100g) namoczona w wodzie bułka kajzerka (dobrze odciśnięta) lub 3 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki wody 2 jajka kopiasta łyżka majeranku 1 duża cebula ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz szczypta papryki kilka kropel maggi (niekoniecznie) Składniki do sosu(...)kulki ziela angielskiego 5 kulek czarnego pieprzu 3 liście laurowe  łyżka soli pieprz mielony pęczek kopru 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego bulion lub kostka rosołowa Do miski wkładamy mięso, kajzerkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy, wodę i wyrabiamy. Możemy posmakować mięso, czy aby nie jest za mdłe ale jeśli nie lubimy to nie trzeba. Następnie dodajemy surowy ryż. Dokładnie

Pelusiowa Kuchnia
Calzone z mięsem i warzywami 138

Calzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje .Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto: 25 gr. drożdże(...)woda ( potrzebna do drożdży ) 450 gr. pszenna mąka ( około 1 i 3/4 szklanki ) 5 łyżek oleju 200 ml. woda ( potrzebna do ciasta ) 1 łyżeczka soli Farsz: 250 gr. mięsa wieprzowego 3 ząbki czosnku 150 gr. ziaren kukurydzy ( z puszki lub świeżej ) 200 gr. sera 1 łyżka oliwa z oliwek Smarowanie: 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wmieszać

Smaczne Potrawy
Pulpety w sosie pomidorowym 119

Pulpety w sosie pomidorowym to wspaniały pomysł na obiad. Najlepiej smakują podane z ziemniakami z wody, ryżem lub makaronem. Składniki: 500 gr. mięso wieprzowe 1 biała cebula 3 łyżki kasza manna 2 sztuki jajka sól pieprz tymianek oregano czosnek granulowany natka pietruszki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie 3 szklanki bulion drobiowy koncentrat pomidorowy przyprawa do mięsa mielonego 1 bułka(...)namoczona w wodzie Przygotowanie: Mięso wieprzowe włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę, wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, oreganem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym, przyprawę do mięsa mielonego, kaszę mannę, dokładnie odciśnięto z wody bułkę. Mas ę mi ę sną dokładnie wymieszać. Maczając ręce w wodzie formować okrągłe pulpety, wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy

Smaczne Potrawy
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 129

mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka 280 gr. mąki pszennej 0,5 szklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebule i czosnek. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę a po chwili mieloną paprykę i mięso. Smażyć(...)mięso się zrumieni. Dolać wody i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ( około 60 minut ). Następnie dodać koncentrat pomidorowy do garnka. Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 20 minut aby zgęstniało. Kluseczki : W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do miski wbić jajka dodać szczyptę soli oraz pół szklanki zimnej wody. Całość wymieszać dokładnie

Smaczne Potrawy