 Zupa z czerwoną soczewicą 187
Zupa z czerwoną soczewicą 187poprosiła o małą dolewkę:) Zupa z czerwoną soczewicą z warzywami i pomidorami, u mnie ugotowana na mięsku, ale równie dobrze smakuje bez niego. Polecam gorąco. Składniki: 2 szklanki soczewicy mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek) pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por kilka ziemniaków puszka pokrojonych pomidorów (400 ml) cebula 3 ząbki czosnki łyżka oliwy 3 liście laurowe(...)pieprz ewentualnie pieprz cayenne (jeśli nie macie małych dzieci) Sposób przygotowania: Gotuję zupę w dużym garnku, mam wtedy obiad na 2 dni. Zagotować 2,5 l wody dodać umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W między czasie posiekać cebulę i czosnek i przesmażyć na łyżce oliwy. Dodać do mięsa. Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę
na moim stole... Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym 188
Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym 188ławo dostępne w sklepie. Dziś po latach z sentymentem wracam do tych małych szwedzkich kuleczek, modyfikując je tak by smakowały i mnie i mojej rodzinie. Składniki: 500 g zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego 6 łyżek bułki tartej szklanka mleka 1 jajo 1 cebula sól pieprz pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego pół łyżeczki zmielonych goździków olej do smażenia sos: 0,5 litra(...)oliwy na szklisto. Jeśli nie posiadacie moździerza, czy też młynka do mielenia, wystarczy ziele angielskie i gożdziki przełożyć do woreczka foliowego, umieścić woreczek na desce i wytłuc tłuczkiem do mięsa. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, przyprawami, bułką z mlekiem i dobrze wyrobić dłońmi. Przygotować sobie miskę z wodą, aby moczyć ręce przy wyrabianiu kulek. Mokrymi rękoma kulać małe pulpeciki
na moim stole... SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO 228
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO 228Trochę inne szaszłyki, z mięsa mielonego. Idealne na grilla. Świetne są z różnymi dodatkami. Kiedyś przygotowywałam je podobnie do tradycyjnych mielonych, dzisiaj dla odmiany w innej wersji. Inspiracją był przepis z kolorowej prasy. Wyszły przepyszne, do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu, dowolna sałata lub grillowane warzywa i mamy szybki, przepyszny obiad, idealny na upalne, letnie dni. Świetne są także(...)zimno, do kanapek. Składniki: - 500g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone, z łopatki) - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki oregano - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1/2 pęczka natki pietruszki - kilka listków świeżej mięty - 1 jajko - 1-2 łyżki bułki tartej (dałam jedną) - patyczki do szaszłyków ( u mnie
Smaczne Zdrowe Ryż z kurczakiem a'la risotto 337
Ryż z kurczakiem a'la risotto 337Kremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki(...)miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną połówkę chwilę podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy razem z cebulką przez minutę ciągle mieszając. Dodajemy wodę, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy
NA MOIM TALERZU Meksykańskie burrito 300
Meksykańskie burrito 300dojrzały pomidor kiściowy 1 ząbek czosnku sok z połowy limonki 1 łyżeczka musztardy Dijon odrobina oliwy z oliwek 0/5 pęczka posiekanej kolendry farsz burrito 300 g mięsa mielonego wołowego 3 ząbki czosnku 150 g pomidorów w całości bez skórki ( mogą być z puszki) 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 łyżeczka pasty z chilli 100 g cebuli dymki(...)Wszystko miksujemy na gładką masę i przelewamy do 2 miseczek, przyozdabiamy świeżą kolendrą. farsz burrito Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy 1 posiekany ząbek czosnku, następnie dodajemy mięso i wszystko smażymy. Doprawiamy białym pieprzem i solą, smażymy cały czas mieszając. Usmażone mięso przerzucamy do oddzielnej miseczki. Następne 2 ząbki czosnku drobno siekamy i smażymy
Niezły Młynek Prosiak z galarety. 217
Prosiak z galarety. 217pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso się rozgotuje (około 2-3 godziny). Na 20 minut przed końcem dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Po tym czasie całość odcedzamy pozostawiając płyn! i mięso. Mięso oddzielamy od kości, kroimy(...)ilości jaka jest przewidziana na opakowaniu na 4 litry płynu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, studzimy. Jeszcze ciepły rosół ostrożnie wlewamy do czystej butelki, wkładamy mięso, możemy dodać kawałki marchewek, zakręcamy butelkę i kładziemy poziomo w lodówce, w taki sposób, aby lejek butelki był wypełniony galaretą, bo on posłuży nam za ryjek prosiaka. Tak przygotowana galaretę
Rozpustne gotowanie Gołąbki cygańskie 1572
Gołąbki cygańskie 1572klasycznych gołąbków :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g białej surowej kapusty, drobno posiekanej 1 duża cebula, starta na tarce o dużych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 1 czerwona(...)kapustę i gotujemy 3 minuty. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Odstawiamy na bok. 2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, kaszę manną, jajka i przyprawy. Na koniec dodajemy kapustę i mieszamy tak długo, aż składniki bardzo dokładnie połączą się. Formujemy 8 kotlecików. 3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki
My Culinary Art Kurczak curry z mozarella i ananasem i pieczone ziemniaczki z zaatarm 309
Kurczak curry z mozarella i ananasem i pieczone ziemniaczki z zaatarm 309pieprz oliwa 20 młodych ziemniaczków 1 łyżka przyprawy zaatar (sumak, tymianek, sezam, sól) oliwa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki ( najlepiej w medaliony). Mięso oprószamy przyprawami, polewamy 2 łyżkami oliwy o dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, na kawałkach mięsa układamy plastry ananasa, a na nich kawałki cheddara(...)był nimi otulony. Ziemniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Po 15 min wstawiamy do piekarnika mięso i wszystko pieczemy jeszcze przez ok. 20 min. Smacznego
DefinicjaSmaku Pierogi pieczone z mięsem 277
Pierogi pieczone z mięsem 277Mięso gotowane pozostało mi z wywaru mięsnego, który sobie ugotowałam jako bazę do zup i sosów. Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się zmarnować i postanowiłam zrobić pierogi, ale nie tradycyjne ciasto pierogowe, a drożdżowe i upiec je w piekarniku. Pierogi podałam z sosem z rzodkiewką , ale równie dobrze może być każdy inny, który(...)pszennej 2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów 3/4 szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz: 600 g ugotowanego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 rzodkiewki starte na tarce 1 ząbek
O kuchni z uczuciem Nem rán – WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI 352
Nem rán – WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI 352nadzieję , że wkrótce uda mi się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :) Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki. Z farszem ze świeżo mielonego mięsa , makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę! Z całą pewnością zrobią furorę! Polecam! CIEKAWOSTKA! W Polsce(...)możemy albo smażyć na głębokim oleju albo piec albo podawać bez smażenia i pieczenia z warzywnym farszem. SKŁADNIKI: * papier ryżowy – 6-8 szt * makaron ryżowy – 100 g * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * duża marchew – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * cebula – 1 szt * grzyby mung – 4 szt * jajko
Ostra na Słodko Faszerowany bakłażan kaszą pęczak z indykiem i serem feta 252
Faszerowany bakłażan kaszą pęczak z indykiem i serem feta 252Dzisiaj bardzo lekka propozycja obiadowa z chrupiącym, zapiekanym pęczakiem i mięsem z indyka. W sam raz na doładowanie organizmu, szczególnie teraz kiedy są wakacje, a za oknem wieje i leje :( Porcja dla 2 osób Składniki: 1 duży bakłażan 100 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka kaszy pęczak KUPIEC 1 mała cebula dymka 2 ząbki czosnku 50 g sera feta(...)pęczka świeżej kolendry odrobina oliwy Przygotowanie: Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni z odrobiną oleju smaż posiekany na drobno czosnek i cebulę, dodaj mięso. Jak mięso ładnie się zarumieni dodaj przyprawy, na koniec dodaj posiekaną drobno kolendrę i wszystko dokładnie wymieszaj z ugotowaną kaszą i ostudź. Ser feta pokrój w drobna kostkę i wymieszaj
Niezły Młynek Szybki sos pomidorowy do spaghetti i nie tylko 352
Szybki sos pomidorowy do spaghetti i nie tylko 352kaszy. Polecam zwłaszcza zapracowanym, naprawdę szybki i prosty, a przy tym smaczny :) To do dzieła ! Sos pomidorowy : ( Całość przygotowania zajmuje niecałą godzinę) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki wieprzowej) wieprzowego lub innego około 1,5 kg pomidorów 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czubricy czerwonej(...)pieprz i sól do smaku trochę ketchupu pikantnego i łagodnego garść świeżych liści bazylii oliwa lub olej do smażenia Wykonanie : Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, dodaję zmielone mięso. Smażę na niedużym ogniu kilkanaście minut. Sprawdzam czy jest miękkie. Jeśli tak doprawiam pieprzem i solą. W czasie kiedy mięso się smaży sparzam pomidory. Obieram je ze skórki i kroję
apetytnapieczenie Pasta mięsna 184
Pasta mięsna 184Gotując rosół zawsze zostaje nam mięso. Można wykorzystać je na wiele sposobów do pierogów, galaretek czy klusek, albo zrobić pyszną pastę do chleba. Składniki: mięso z rosołu 1 gotowana marchewka 1/2 piertruszi 1/2 selera 1 ząbek czosnku koperek 2 łyżki jogurtu (majonezu) sól, pieprz Wykonanie: Mięso z warzywami zmiksować na gładką masę. Czosnek obrać przecisnać(...)przez praskę, a koperek drobno posiekać, połączyć z mięsem. Dodać jogurtu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z pieczywem, smacznego
magiczna kuchnia Kasi Zapiekanka mięsna 171
Zapiekanka mięsna 171Propozycja na połączenie mięsa z warzywami. Składniki 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 1 cebula 300 g porów 250 g pieczarek 50 g masła 7 łyżek oleju 1 łyżka sosu worcester 1/8 l bulionu mięsnego , może być z kostki 175 g mąki pszennej 3 łyżki mleka 1 żółtko sól , świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Cebulę obrałem , drobno posiekałem. Pora opłukałem(...)pokroiłem w cienkie krążki. Pieczarki umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w cienkie plasterki. Warzywa wymieszałem i zeszkliłem na rozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion
R'n'G Kitchen Chili con carne 206
Chili con carne 206hiszpańskiego znaczy "chili z mięsem". Często podawana jest z tortillą meksykańską lub ryżem. U mnie wersja z tacos. Składniki 400 g fasoli czerwonej 500-600 g wołowiny liść laurowy łyżeczka pieprzu cayenne 3 łyżki oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku pomidory w puszce papryczka chili łyżeczka oregano łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 500 ml bulionu wołowego sól chipsy(...)tacos Przygotowanie Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy. Odcedzamy i gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem liścia laurowego przez ok. 45 min. Mięso kroimy w niedużą kostkę ,solimy i oprószamy pieprzem cayenne. Smażymy na rozgrzanym oleju ,przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa szklimy posiekane cebule ,czosnek i chili. Solimy ,dodajemy przyprawy. Dodajemy do mięsa ,zalewamy bulionem
R'n'G Kitchen