pulpeciki w sosie pomidorowym - z bakłażanem, wędzoną papryką i papryczką chipotle. Wcześniejszą propozycję na pulpeciki znajdzie TUTAJ . I jeden i drugi przepis ogromnie polecamy :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1 duże jajko, 3-4 łyżki startego parmezanu, 2-3 łyżki bułki tartej, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili(...)łodygi selera naciowego 1 mniejszy bakłażan 1 puszka pomidorów, 1 karton przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko i na koniec dodać starty parmezan oraz tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przy pomocy łyżeczki nabierać
Plate of Joyrzeczy! Zerknij na przepis i wszystko stanie się jasne. Wyszło pysznie, więc zachęcam do eksperymentowania, aby twój grill nigdy już nie był tym zwykłym, nudnym. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki 10 zielonych szparagów cebulka sól pieprz cynamon czerwona papryczka chilli ketchup Jalapeno ( kupisz go w Tesco) Sposób przygotowania: Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie złap(...)końce i złam. Strona z główką szparaga jest tą dobrą, zgrubiałą końcówkę wyrzuć (lub wykorzystaj do sosu lub bulionu). Mięso dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cynamonu. Dodaj do niego pokrojoną papryczkę,cebulkę i 2 duże łyżki ketchupu z jalapeno. Całość dokładnie wymieszaj. Zrób kulkę z mięsa i w jej środek włóż szparaga (uformuj w dłoniach). Całość grilluj na tacce
Wielki apetytBardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać(...)pokroić razem z cebulą i czosnkiem. Rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, włożyć cebulę i dalej smażyć. Posypać mieloną papryką, wlać bulion i wino. Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut
Tradycyjna KuchniaJedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek). Składniki: 1 ½ kg mięsa wołowego 2 cebule 20 dag chleba żytniego 1 jajo 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić jajo i wymieszać(...)Następnie ułożyć farsz na rozbite mięso, zawinąć , formować zrazy i spinać wykałaczkami. Rozgrzać tłuszcz na patelni, obrumienić zawinięte mięso, wlać bulion i dusić do miękkości
Tradycyjna Kuchniazakupami zabrałam się za gotowanie ;) Składniki (na 2-3 porcje): Naleśniki (4 sztuki): 2 jajka 0,5 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki skrobi kukurydzianej Farsz: 400-500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka pomidory w puszce 1 słoik koncentratu pomidorowego przyprawy wg gustu, ja dałam sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę oraz przyprawę do spaghetti firmy(...)Prymat 200g serka wiejskiego na wierzch naleśników Sposób przygotowania: Mięso smażymy/ dusimy z niewielką ilością wody dość często mieszając i dolewając wody, żeby się nie spaliło kiedy mięso będzie dobre dodajemy pokrojone pomidory razem z sokiem i koncentrat ciągle smażymy aż sos się zredukuje i zgęstnieje w tym czasie bierzemy się za naleśniki, miksujemy wszystkie składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbędziecie musieli sami to zbadać ;) Dwie spore porcje: Ciasto 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek otrębów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oregano Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano sól, pieprz 450g mrożonej brukselki brukselki Sposób przygotowania: Mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smaży z niewielką ilością(...)wody, co jakiś czas mieszając kiedy mięso nie będzie już surowe dodajemy koncentrat, sporą ilość świeżego oregano (listki) oraz sól i pieprz wg. smaku dusimy wszystko na małym ogniu, aż nadmiar sosu wyparuje brukselkę gotujemy w osolonej wodzie (ważne żeby się nie rozgotowała) mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto połowę ciasta wykładamy do pojemnika (nadającego się do użycia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjeszcze? Dziś czekają mnie imieniny u babci, jako prezent postanowiłam upiec coś zdrowego, prawdopodobnie makowiec, choć ciągle szukam inspiracji na coś nowego ;) Składniki (około 4 porcji): 500g mielonego mięsa drobiowego puszka pomidorów koncentrat pomidorowy (150g) 1 dość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz, papryka, oregano(...)cienkie plastry, posypujemy solą (żeby zmiękła) i dostawiamy na bok cebulę obieramy i siekamy na rozgrzaną patelnię lekko skropioną oliwą wrzucamy cebulę i smażymy,aż się zeszkli dodajemy mięso mielone i dusimy z niewielką ilością wody co jakiś czas mieszając, aż nam się ładnie usmaży dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy plastry cukinii
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzdecydowanie bardziej smakuje na ciepło ;) Składniki (na około 8 kawałków): około 400g mrożonego kalafiora 2 piersi z kurczaka 3 jajka serek wiejski 1/2 łyżeczki soli (plus sól do przyprawienia mięsa) 1/8 łyżeczki białego pieprzu (plus pieprz do przyprawienia mięsa) 1 łyżeczka curry (plus curry do przyprawienia mięsa) JEDNA PORCJA = JEDEN KAWAŁEK Sposób przygotowania: Mięso kroimy na małe kawałeczki i obtaczamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćteflonowej patelni rozgrzewamy odrobię oleju, a następnie wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku dodajemy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi, a woda wyparuje przyprawiamy szpinak wg. smaku na drugą patelnię wrzucamy mięso mielone, mieszamy i smażymy, aż przestanie być surowe do mięsa dodajemy pomidory i koncentrat mięso smażymy, aż sos pomidorowy zgęstnieje, przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem na spód naczynia żaroodpornego(...)wykładamy jednego naleśnika (ja tak go obkroiłam, żeby wpasował się do prostokątnej formy) na naleśniku rozsmarowujemy szpinak na szpinak wykładamy kolejnego naleśnika,a następnie mięso serek wiejski odcedzamy od śmietanki, a następnie blendujemy na jednolitą masę z jajkiem mieszankę serka z jajkiem wylewamy równomiernie na wierzch zapiekanki zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy na termoobiegu prze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWitajcie. Dziś jeszcze zaległy przepis na zupkę z brokułem dla niemowlaków. Mój synuś już nie jada całkowicie zmiksowanych zup, mięso i łyżkę warzyw miksuję, a resztę rozdrabniam widelcem. Przyzwyczajam go do stałych pokarmów i dobrze mu idzie. Nie gotuję też mięsa osobno, tylko wszystko razem. Składniki: 1 ziemniak 1/2 marchewki 1 plaster pora kawałek piersi z kurczaka kawałek pietruszki / selera(...)Sposób wykonania: 1. Warzywa myjemy, obieramy. Kroimy dowolnie. Wszystkie warzywa poza brokułem wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W połowie gotowania dodajemy brokuł. 2. W osobnym naczyniu gotujemy mięso (lub gotujemy razem z warzywami). 3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy 1-2 łyżki kaszy manny, 1 łyżeczkę masła lub oleju i mięso. Po ugotowaniu zupkę miksujemy (lub rozdrabniamy
Kuchnia domowa Aniczytelnicy zapewne wiedzą, ze bardzo lubię rabarbar. Do tej pory serwowałam go głównie w wersji na słodko, w ciastach, lodach i deserach. Natomiast dziś postanowiłam go połączyć z mięsem i świeżym ananasem. Tercet wyszedł znakomity, więc będę eksperymentować dalej z rabarbarem na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam :). Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem Czas(...)olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól, pierz i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej masy. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć i zamarynować w mieszance sosów z dodatkiem przypraw (oregano, czosnek niedźwiedzi i pieprz). Odstawić(...)lodówki. Na patelni WOK rozgrzać oliwę. Dodać mięso i pokrojone w plasterki pieczarki i marchewkę. Smażyć do momentu, aż mięso stanie się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Następnie dodać ugotowany makaron razowy o podsmażyć chwilę razem z mięsem. Makaron gotować wedle zaleceń producenta. Na koniec danie posypać cebulą dymką
ClauditteMissCookingimbiru startego na drobnej tarce, 2 łyżki miodu, skórke otartą z jednej poamarńczy, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, sól i pieprz do smaku. Powstałą marynatą zalewamy mięso i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Nadziewamy na szpadki i grillujemu kilka minut w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. (7-10 min) UWAGA – wychodzą mocno pomarańczowe Wersja z ananasem Przygotowanie(...)Karkówkę (mozna ją zastapić drobiem jeśli wolicie) kroimy w kostkę około 3 cm. Ananasa dzielimy na kawałki. Świeży ma ta przewagę że możemy pokroić go na większe kawałki. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Mięso zalewamy 3-4 łyżkami oliwy i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Całość zalewamy maślanką z dodatkiem curry (ok 1-2 łyżeczki) i odstawiamy
Kulinarna PatilogiaPĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ Zdrowy i pyszny obiad gotowy w pół godziny - pęczotto z kaszy pęczak z dodatkiem polędwiczki i młodej kapusty oraz plasterków marchewki. Mięso przygotować należy na samym początku, obsmażając je tylko delikatnie ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je w szczelnie przykrytym pojemniku(...)średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki) WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj 3 łyżki oliwy, starty czosnek, paprykę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzuć doprawione polędwiczki i smaż około 3-4 minut, kilka razy
Słodko-Słony Świat IlonyDobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso(...)cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku
kolorowotorcikowo