mięso - 63110 przepisów (strona:737/4208)

Gulasz wieprzowy z pieczarkami 272

posiekanej natki 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia kasza jęczmienna Wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni aż zmieni kolor. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną cebule oraz majeranek i liście laurowe Wszystko zalać wodą aby przykryła mięso. Pieczarki przekroić na pół i również dodać do garnka. Dodać sól i pieprz(...)smaku. Wszystko dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie, jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparuje to podlać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie zagęścić sos. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną wywaru i dodać do sosu, dodać też natkę pietruszki i zagotować. Gulasz  podałam z kaszą jęczmienną

Monia miesza i gotuje
Schab z nuta pomaranczy i tymianku oraz surowka z fenkulu i mlodej kapusty 209

sałaty ze śmietana zbiera mi się na wymioty... Postanowiłam odczarować tę sytuację. Przygotowałam surówkę wg przepisu Donny Hay.  Lekką, chrupiącą, orzeźwiającą w smaku.  W połączeniu z pomarańczowym mięsem była obłędnie pyszna! smakowała mi i psiapsiółce, Małżonowi wcale. Schab z nuta pomarańczy i tymianku  2 łyżeczki oliwy łyżka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki łyżeczka listków świeżego(...)brązowego cukru Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy skórkę, tymianek i smażymy ok 3 minuty. Powinny stać się chrupkie. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wkładamy posolone i popieprzone mięso. Obsmażamy je na silnym ogniu po 3 minuty z każdej strony by stało się mocno rumiane. Zdejmujemy mięso z patelni. Wsypujemy na nią cukier i wlewamy sok. Gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem 232

Domowe wędliny przygotowujemy regularnie, gdyż lubimy jeść produkty wysokiej jakości i o smaku jaki lubimy. Od dawna kupujemy mięso tylko w sprawdzonych miejscach i przygotowujemy wędliny domowe na róże sposoby. Nasz blog w tej sprawie uważany jest za ekspercki, nie na darmo zaproszono nas przed świętami do programu Pytanie na Śniadanie w TVP 2 , abyśmy pokazali nasze wędliny i opowiedzieli(...)łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki Jak zrobić pyszny schab pieczony? To pikuś! Każdy sobie z tym poradzi. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, aby miało ładny kształt po upieczeniu. Do miseczki przekładamy wszystkie przyprawy, zioła, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Powstałą pastą ziołową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina w sosie własnym 202

Greckiej firmy Rafex  http://rafex.eu/   wegeta, pieprz do smaku  3 , 4  szklanki bulionu  1 łyżka mąki 5 łyżek oliwy do rondla oliwa do natarcia mięsa  Wykonanie : Wołowinę umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawami i oliwą , zawinąć w rękaw do pieczenia , do rękawa włożyć kilka cebulek .  Odstawić(...)lodówki .  W rondlu rozgrzać oliwę , z rękawa wyciągnąć mięso do rondla . Podsmażać na małym ogniu około 20 minut , następnie wlać bulion i dusić aż mięso zmięknie .  Jeśli bulion wyparuje można dolać wody . W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić sos. Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem . Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego :) Zapraszam na zakupy

Sama słodycz i szczypta chili
Stek T-Bone w sosie z zielonego pieprzu 103

Jestem miłośnikiem steków, a więc nie mogło tutaj zabraknąć słynnego steku T-Bone. To wyjątkowa rzecz dla miłośników mięsa, którą ciężko trafić w polskich sklepach. Nazwa pochodzi od charakterystycznej kości w kształcie litery T, która rozdziela dwa rodzaje mięsa: polędwicę i rostbef. Te dwa rodzaje mięsa tworzą nam też trudność podczas przygotowywania, bo smażą się w różnym czasie. Efekt(...)wynagradza nam trudność w dostaniu mięsa i przygotowywaniu. T-Bone to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika steków

Milion Smaków
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 329

najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrąg tęczowy (popularnie nazywany łososiowym - ze względu na barwę) to niezwykle smaczna i aromatyczna ryba niczym nie odbiegająca od tradycyjnego łososia. Mięso pstrąga łososiowatego jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Pstrąg podobnie jak łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest(...)soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Pstrąga łosiowego przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso ryby jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe. Pstrąga nie należy przesmażyć, mięso

Słodka Strona
Galat z kurczaka 365

selera  liście laurowe sól, vegeta 8 ziaren pieprzu 4 jajka ugotowane na twardo puszka groszku 1,5 paczki żelatyny wieprzowej Sposób  Z kurczaka gotujemy rosół. Dokładnie myjemy mięso, wrzucamy do garnka, zalewamy 1-1,5 litrem wody.  Gdy woda będzie wrzeć wrzucamy do niej liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, vegetę oraz naszą obraną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę(...)selera, wszystkie w całości. Gotujemy na małym ogniu, do czasu kiedy mięso i warzywa staną się miękkie, po ugotowaniu wyciągamy je z rosołu, wywar zaś przecedzamy przez sito do innego garnka.  Mięso oddzielamy od kości i skórek, kroimy na mniejsze kawałki,  marchewkę i jajka kroimy w kostkę (te ostatnie możemy również pokroić w plasterki). Żelatynę przygotowujemy z naszym

Kuchenne aromaty
Sałatka Polio 362

szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa kebeb/gyros   kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego) jajko i bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia mięsa Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Sposób Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, o górki obieramy ze skóry, kroimy w pół(...)plastry . Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia.  Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami

Kuchenne aromaty
Lazania z mięsem mielonym 195

Lazania (lasagne) to danie z kuchni włoskiej.  Jest to rodzaj makaronu w postaci dużych prostokątnych płatów. Płaty tego makaronu są przekładane warstwami sosu i mięsa. Danie to często gości w mojej kuchni, bo jest bardzo smaczne, a moje chłopaki to uwielbiają. Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki(...)mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Chwilę

O kuchni z uczuciem
Czernina 169

węgierek 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego ok. 8 ziaren pieprzu czarnego sól ok. 3 łyżki octu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru   Kacze mięso zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa. Następnie wyjmujemy miękkie mięso i warzywa i kroimy(...)małe kawałki. W tym czasie do zupy dodajemy śliwki. Do krwi dodajemy ocet i mąkę, mieszamy i wlewamy do rosołu, doprowadzając do zagotowania. Na samym końcu dodajemy pokrojone mięso i warzywa. Zupę podajemy z makaronem

Jadło i czytadło
Polędwica wołowa w sosie miodowo-musztardowym 222

Bardzo lubię krwiste mięso, a w szczególności polędwicę. Dziś polędwica w sosie przygotowanym z musztardy i miodu. Moja polędwica jest krwista, ale jeśli ktoś lubi bardziej wysmażoną, musi ją dłużej dusić w sosie. Składniki: polędwica wołowa 4 łyżki musztardy 4 łyżki miodu 120 ml śmietany 18% majeranek tymianek sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Polędwicę umyć i osuszyć a następnie(...)spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Patelnię z olejem mocno nagrzać a następnie chwilę obsmażyć polędwicę z każdej strony. Dodać resztę marynaty, doprawić solą i wymieszać. Mięso przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut (powinno wyjść krwiste). Mięso wyciągnąć i zostawić na talerzu by odpoczęło. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem

Mama Gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym 156

wtedy myśli o robieniu zdjęć nie mają racji bycia! Dziś zapraszam Was na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym, idealne jako dodatek do spaghetti!  Bardzo polecam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe), 2 małe ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki suszonego oregano, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej + 4 łyżki mleka, garść startego parmezanu, pieprz Bułkę(...)tartą wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami mleka i ostawić na chwilę do wchłonięcia. Mięso włożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól, pieprz i parmezan. Następnie dołożyć wcześniej nasączoną mlekiem bułką tartą, całość dokładnie wyrobić przy pomocy rąb, bądź wymieszać widelcem. Wymieszane mięso nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć do zrumienienia

Plate of Joy
Pieczony indyk 210

dawna na naszej liście do zrobienia widniał indyk. Piękny, dorodny pieczony indyk! Taki jak z amerykańskiego święta dziękczynienia. Wielki półmisek prezentujący całe kilogramy mięsa! Wiele osób, z tego co wiemy, za indykiem nie przepada, twierdząc, że to suche mięso, a sama  myśl o wielogodzinnym pieczeniu napawa lekkim strachem ;) Wreszcie przyszedł ten moment kiedy pokusiliśmy się o jego upieczenie! Czytaliśmy(...)myśleliśmy i obraliśmy drogę naszej wyprawy po idealnego pieczonego indyka! Najważniejsze, aby mięso dobrze zamarynować! Duża ilość aromatycznej marynaty i długi czas, w którym nasz indyk w niej pływa to klucz do sukcesu! Poświęćcie temu ptakowi więcej uwagi, a z pewnością będziecie zachwyceni! Spodziewaliśmy się, że indyk wyjdzie smaczny, ale rezultat, który otrzymaliśmy przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania! Indyk jest pełen

Plate of Joy
Pieczeń do chleba 144

Składniki: 1-1,5 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynka) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz 2 łyżeczki maspolanki 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Natrzeć papryką, solą, pieprzem i maspolanką. Odstawić na co najmniej 2h do lodówki. 3. Natarte przyprawami mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dnie którego dodać olej. 4. Przygotowane mięso

A Ty Smakuj Mnie
Klopsiki z kozim serem 70

Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 100g sera typu feta (z  koziego mleka) sól pieprz pomidory krojone z oliwą i czosnkiem(Pudliszki) bulion   mąka  2 łyżki mleka jajko czerstwa bułka Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mięso,bułkę,mleko i jajko. Doprawiamy do smaku.Ser kroimy w kosteczkę i  wciskamy w środek uformowanych klopsików.Mięso obtoczone w mące(...)strony.Do gotującego bulionu wrzucamy klopsiki i gotujemy przez 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.Wyjmujemy je z garnka i dodajemy do niego pomidory-miksujemy całość na gładką masę.Wkładamy mięso do środka i gotujemy w sosie ok.10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt