także buteleczka w której firma Oleofarm zamknęła arachidowe "złoto". Jestem pod wielkim urokiem oleju arachidowego i chyba na zawsze zagości on w mojej kuchni. Pachnie przecudnie, wspaniale aromatyzuje mięso, nadaje się również do deserów, ciast, naleśników a także do przeróżnego rodzaju potraw na zimno. Serdecznie zapraszam i z najczystszym sumieniem polecam produkty z bogatej linii firmy Oleofarm. Kurczaka podałam(...)oliwek do smażenia pół kubeczka śmietany 18% pół kubeczka wody łyżka mąki Wykonanie: Piersi z kurczaka omyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z mięsem. Dodać olej arachidowy, sól, pieprz, imbir i paprykę, całość wymieszać, przykryć i pozostawić w lodówce na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie mięso podsmażyć na oleju. Śmietanę wymieszać
Krakowskie smaki Anilaurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku Do podania 125g białego ryżu (o ile podajemy z ryżem) kilka listków selera naciowego Instrukcje Mięso tniemy w cienkie paski o długości ok. 5 cm i szerokości ok 1,5 cm. Pieczarki obieramy i tniemy na ćwiartki (jak te ze zdjęcia) lub inną ilość fragmentów – stosownie(...)rozmiaru grzybów. Cebulę obieramy i tniemy na półtalarki o szerokości ok. 3 mm. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Mięso oraz cebulę obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale raczej nie ściemnieć. Mięso z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasze danie, pozostawiając jednak na patelni sos ze smażenia
Kulinarna Pokusaprzygotowaniu sałatka może znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie czy kolację. Lekka, ale zarazem dość pożywna, łączy zarówno łagodne w smaku szparagi czy mięso z kurczaka z bardziej wyrazistą szalotką i wprost ostrym chili. Zwłaszcza ilość tego ostatniego powinniśmy dobrać z niejaką ostrożnością. Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami(...)garść zielonych oliwek 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 lub 3 szalotki 1 mała papryczka chili lub jej kawałek – stosownie do upodobań Instrukcje Z mięsa kurczaka usuwamy błonki, chrząstki i inne niepożądane elementy. Płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę o boku ok. 2cm. Na patelni na dość
Kulinarna Pokusacałość winem i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie bez przykrycia aż do odparowania wina kilka razy mieszając. Gdy wino odparuje, zmniejszamy ogień z powrotem do średniego. Liście szałwii układamy obok mięsa i smażymy całość przez 1, maksymalnie 2 minuty często mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić, a winno-maślany sos zrobić się gęsty. Zestawiamy patelnię z ognia i przykrywamy. W międzyczasie(...)gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki oliwy. Koniec gotowania makaronu powinien przypaść na krótko po zakończeniu smażenia mięsa. Dodajemy wówczas do mięsa i szałwii osączony z wody jeszcze gorący makaron – partiami razem z parmezanem. Mieszamy bardzo dokładnie całość, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Potrawę podajemy natychmiast na ciepło udekorowaną dodatkowymi listkami szałwii. Przez Krystian
Kulinarna Pokusatyle co jego 2 lub 3 główki, ewentualnie proporcjonalnie mniej jeśli przyrządzamy np. tylko 2 nogi dla 2 osób. Jedno jest jednak pewne – zawsze występuje w tym daniu i mięso z kurczaka i ząbki czosnku. Na dobrą zresztą sprawę niewiele poza tym – jakkolwiek istnieją nieco różniące się od siebie wersje tej potrawy, zarówno pod względem szczegółowych składników jak i sposobu(...)żadną miarą ostry. Zresztą taki efekt przynosi już nawet kilka minut smażenia, a co dopiero 1,5 godziny przebywania w piekarniku. Tę zaś konkretną potrawę konstytuuje jego tandem z mięsem kurczaka. Można w niej wymieniać wszelkie inne składniki, ale czosnku i kurczaka zabraknąć nie może nigdy. Kurczak z 40 ząbkami czosnku 2015-01-10 22:13:15 Popularna i nieskomplikowana
Kulinarna Pokusaupodobań, gorąco polecam każdemu, aby choć raz spróbował kurczaka po andaluzyjsku. Kurczak po andaluzyjsku 2015-01-20 14:33:37 Proste w przygotowaniu, kolorowe danie o oryginalnym smaku. Chude mięso z kurczaka połączone z dużą ilością papryki i pomidorów, wzbogacone dodatkowo zielonymi oliwkami i szynką. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 średni kurczak (1,8kg) 2 duże(...)soli. Kurczaka z warzywami i szynką dusimy w brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez 90 minut. Co jakiś czas potrząsamy lekko zawartością brytfanny, aby składniki się wymieszały. Mięso z warzywami podajemy z białym ryżem i sosem z duszenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-46 {margin: auto;} #gallery-46 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center
Kulinarna Pokusakawałki kurczaka, na nim pieczarki, a na końcu paprykę. Przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 75 minut bez dodatkowej ingerencji, upewniając się jedynie, że mięso jest już miękkie. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugotowanego makaronu dolewamy do niego 1-2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Mięso podajemy(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-58 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-58 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Oporządzone mięso i pokrojone warzywa Jako pierwszą warstwę układamy mięso Druga warstwa - papryka i pieczarki Pieczone udka z kurczaka z papryką i pieczarkami Post Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką
Kulinarna Pokusaprezentowana poniżej sałatka. Choć może niekoniecznie spodoba się to osobom dbającym o linię, używam do jej przyrządzania nóg z kurczaka, gdyż pierś (filet) wydaje się być jednak zbyt suchym mięsem do połączenia go z gotowanymi jajkami. Jeśli chodzi o avocado i czerwoną cebulę, to nie są one tutaj niczym szczególnie odkrywczym – dość często można spotkać je w podobnym towarzystwie. Jednak(...)formie) zazwyczaj jadam z takim pieczywem, nie bardzo wyobrażam sobie inny sposób podania. Mam natomiast pewien dylemat, czy dodawać sól – zwykle jednak tego nie robię, gdyż zawiera ją już mięso z kurczaka. Wbrew pozorom – że to tylko trochę drobiowego mięsa z zielskiem i bułką – jest to dosyć sycące danie. Widoczna na zdjęciu porcja przygotowana z podanej w przepisie ilości składników
Kulinarna Pokusacóż, przygotowanie w ten sposób piersi z kaczki wymaga nieco podstaw teoretycznych oraz wyczucia i wprawy, ale ten przepis może być dobrym początkiem, aby je nabyć. Zapewniam, że mięso widoczne na zdjęciu było po przyrządzeniu bardzo smaczne. Smażona kaczka z malinami i makaronem 2015-02-15 13:35:10 Pięknie wyglądająca, soczysta kaczka w słodko-kwaśnym sosie malinowym podana(...)ukośnie w kratkę. Nacieramy solą i pieprzem. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Kaczkę smażymy przez 3-6 minut od strony skóry (zależnie od wielkości mięsa) i przez 3 minuty z drugiej. Natychmiast wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i trzymamy w nim przez 15-20 minut (zależnie od wielkości mięsa). Gotową kaczkę kroimy
Kulinarna PokusaNacieramy ze wszystkich stron solą i pieprzem. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Kaczkę smażymy przez 3-6 minut od strony skóry (zależnie od wielkości mięsa) i przez 3 minuty z drugiej. Natychmiast wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i trzymamy w nim przez 15-20 minut (zależnie od wielkości mięsa). Gotową kaczkę kroimy(...)plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso przykrywamy, by nie wystygło. Makaron przygotowujemy w ostatniej kolejności. Gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji producenta, co pewien czas mieszając. Po odsączeniu przekładamy do nagrzanej miski i natychmiast mieszamy z 1 łyżką masła, a następnie ze szpinakiem. Mięso z kaczki układamy na makaronie wymieszanym ze szpinakiem i polewamy sosem figowo-cebulowym. Dekorujemy świeżym
Kulinarna Pokusażadnym pozorem nie musi to oznaczać dania pośledniego pod względem wyglądu czy smaku. Utrzymana we włoskich klimatach urzeka nie tylko prostotą, ale też żywymi kolorami i smakiem soczystego mięsa, szpinaku i pomidorów. Oczywiście można ją podać nie tylko na obiad – jest to na tyle lekkie danie, że będzie jak najbardziej odpowiednie późniejszą porą i to w każdym okresie roku. Jest(...)smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 2015-02-23 21:01:50 Proste, szybkie i kolorowe, a przede wszystkim zdrowe danie w stylu kuchni włoskiej. Połączenie makaronu wstążek z chudym mięsem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi na szybki obiad lub lekką kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 filet z kurczaka (250g) 200g młodego szpinaku 120g
Kulinarna PokusaGolonka w piwie to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie golonki na naszego bloga. A nie może jej zabraknąć, bo golonka w ogólności to obok schabowego jedno z najpopularniejszych spotykanych na polskich stołach dań. Dzisiaj będzie więc tradycyjnie, smacznie, kolorowo i… niekoniecznie zdrowo(...)które są tu oczywiście jak najbardziej trafione i do rzeczy. Golonka w piwie 2015-03-22 20:19:52 Golonka w piwie to jeden z tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Nie jest to danie trudne, choć wymaga nieco czasu. Najlepiej smakuje podane z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną kapustą kiszoną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki
Kulinarna Pokusaoczyścić z błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze i umieścić w plastikowym pojemniku. Włożyć do lodówki na 24 godziny i co kilka godzin odlewać wodę która się będzie zbierała pod mięsem. Po tym czasie mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie solą i ponownie wstawić do lodówki na 24 godziny. Mięso ponownie umyć i osuszyć. W moździerzu rozkruszyć przyprawy(...)pończochy, zawiązać i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu. Czas suszenia to od 4 do 10 dni w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu i pożądanego efektu. Jeśli mięso po dotknięciu nadal jest miękkie to oznacza, że nie jest jeszcze gotowe. Polecam poeksperymentować z różnymi kombinacjami przypraw
Piąty grzech głównysię z całością potrawy. Porcja dla 5 osób. SKŁADNIKI 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 kopiaste łyżeczki vegety 1 biała kapusta (najlepiej młoda) 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) oliwa 1 kostka rosołowa (wołowa) 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 1 mała śmietana(...)wrzątku na 2-3 minuty. Wodę zostawić, bo będzie później potrzebna. W kolejnym garnku zagotować wodę, dodać vegetę i woreczki z kaszą. Gotować do miękkości (czyli około 14 minut). Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i przyprawić pieprzem i solą. Lekko podsmażyć, tak aby mięso pozostało jeszcze miejscami surowe. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby
Passions hobbies lifemyślą o pikniku jednak w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, deszcz, chłodno. Ale zjedliśmy ze smakiem w domu ;) Z cyklu wiem co jem, pyszne, syte, myślę, że zdrowsze (mięso pieczone w piekarniku, nie smażone) i tańsze. Składniki: Na bułki hamburgerowe przepis ze strony mojewypieki.pl 3/4 szklanki wody 2 łyżki roztopionego schłodzonego masła 1 łyżka suchych drożdży(...)odstawiamy na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 12 - 15 minut. Dodatkowe składniki: Na kotlety do hamburgerów: 300 - 400 g mięsa mielonego cebula jajko 2 ząbki czosnku szczypta chilli przyprawa do mięsa mielonego pieprz czarny łyżka musztardy łyżka bułki tartej Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kroimy cebulę i czosnek w drobną
NA MOIM TALERZU