mięso - 63110 przepisów (strona:742/4208)

Kotlety mielone z kukurydzą 194

faktycznie dziatwa zacznie zajadać się takimi kotletami:) Zdania jak zwykle podzielone, ale ogólnie zjadają i nie narzekają. Ja osobiście uwielbiam takie dodatki, dlatego i Wam polecam. Składniki: 50 dag mięsa mielonego 2 średnia cebule 2 jajka 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek natka pietruszki bułka namoczona w mleku bułka tarta olej Wykonanie: Mięso mielone wrzucam(...)miski, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Bułkę moczę w mleku, odciskam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka i wsypuję odsączaną kukurydzę. Mięso wyrabiam doprawiam do smaku, w razie konieczności dolewam wodę  i formuję kotlety. obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. podaję z ziemniakami z wody

Bea(u)ty kitchen
Schab duszony z limonką 151

łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu tymianek 2 cebule 1/2 szklanki octu winnego 1/4 szklanki oleju 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka Wykonanie: Mięso myję i osuszam na ręczniku papierowym. Z soli, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i tymianku robię pastę i nacieram mięso. Cebulę kroję w piórka, przekładam do salaterki, dolewam ocet, wkładam mięso, zakrywam(...)folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem.  Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda i gotuję

Bea(u)ty kitchen
Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej 154

białe włókna, przez środek robię otwór w który wkładam morele. Oliwę, wino, ocet i miód mieszam, dodaję obie musztardy, pieprz i sól. Siekane zioła zalewam marynatą, dokładnie przemieszam.  Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam mięso na drugą stronę. Piekarnik nagrzewam(...)piekę mięso razem z przyprawami przez około godzinę. Upieczone odstawiam by odpoczęło. Jeśli ma być to porcja obiadowa to wystarczy 10-15 min, jeśli zaś na kanapkę - mięso, najlepiej, odstawić na całą noc. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Łopatka marynowana w chilli 156

siebie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek słodko-pikantnego sosu chilli 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Wykonanie: Mięso myję, osuszam i wykrawam białe włókna.  Składniki marynaty dokładnie mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie związuje i wstawiam  do lodówki(...)godzin, od czasu do czasu obracając mięso w marynacie. Piekarnik nagrzewam do 180°-200°C i pikę mięso około godziny. Upieczone odstawiam by odpoczęło. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Łopatka w musztardzie 215

ulegają zepsuciu, a taka domowa, nie dość, że dłużej pozostaje świeża, to i smak ma wspaniały!!! Polecam, wystarczy odrobina pracy i można delektować się niezwykłym, domowym  smakiem pieczonego mięsa, które z  powodzeniem zastąpi nam wędlinę sklepową. Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej Marynata:  3 łyżki musztardy 3 łyżki oleju 1 łyżka zmielonego pieprzu 3 ząbki czosnku przyprawa(...)mięsa  sól Wykonanie: Umyte i osuszone mięso nacieram jedną łyżką musztardy i odstawiam na 2 godziny do lodówki. Resztę musztardy mieszam z przyprawą, olejem, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso zwijam, smaruję musztardą z przyprawami, przekładam do rękawa do pieczenia i piekę przez 90-120 minut w temperaturze 180-190 °C. Upieczone odstawiam by całkowicie wystygło. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Schab pieczony na spodzie jarzynowo-owocowym 229

taki sposób nigdy wcześniej nie przygotowywałam mięsa i bardzo żałuje. Mięso jest tak pyszne i aromatyczne, że nie można się mu oprzeć. Polecam!!! Składniki: 1 kg schabu 2-3 cebule 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego liście pora 1 pomarańcza 1 cytryna 1 szklanka wywaru z jarzyn sól pieprz majeranek słodka mielona papryka Wykonanie: Wymoczone i osuszone mięso nacieram(...)solą, pieprzem, papryka  i majerankiem i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na warzywa układam mięso, podlewam wywarem jarzynowym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min, zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze około 40 - 60 min.  Upieczone wyjmuję i odstawiam

Bea(u)ty kitchen
Żeberka z sosem czekoladowym 237

Naprawdę naszło mnie na eksperymentowanie w kuchni, więc poszłam na całość i spróbowałam połączenia mięsa z czekoladą, a raczej kakao, ale i tak było obłędne w smaku. Nie spodziewałam się, że z tak różnorodnych składników można stworzyć coś tak pysznego, a do tego tak sycącego, że nie sposób zjeść całej porcji. Rodzinka była zachwycona takim połączeniem i mam nadzieję(...)także posmakuje :) Składniki: 1 1/2 kg żeberek mięsnych sól przyprawa pomidor z chili Sos czekoladowy: sos z pieczenia mięsa 1 łyża kakao lub 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady chili do smaku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 opakowanie sosu pieczeniowego jasnego Wykonanie: Opłukane i osuszone mięso nacieram solą i przyprawa pomidor z chili, odstawiam do lodówki

Bea(u)ty kitchen
Pastitsio 213

pastitsio zainspirowała mnie Atinka która nie dość, że ciekawie gotuje to jeszcze robi piękne zdjęcia przygotowanemu jedzonku:) Polecam Wam to danie. Składniki: 500 g makaronu rurki (penne); 500 g mięsa mielonego; 200 g sera fety; 1 cebula; 3 ząbki czosnku; 2 jajka; 1,5 szklanki przetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano; 1 pomidor (do dekoracji); trochę(...)ugotować i wystudzić.Do makaronu dodać roztrzepane jajka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę-podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie należy dodać mięso, a jak już się podsmaży to dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos poddusić przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy: do rozpuszczonego masła dodać

In my kitchen
Harira - pożywna zupa marokańska 181

kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy   1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)odlać wodę w której się moczyła, opłukać zimną wodą , odcedzić, zalać ponownie wodą i gotować około. 30 minut. Rozgrzać oliwę na średnim ogniu i mocno podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Kiedy mięso będzie mocno zrumienione wyjąć je i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i seler . Kiedy cebula i seler będą już lekko miękkie, dodać imbir , kurkumę, pieprz , cynamon, pieprz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 238

łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki oliwa lub olej do smażenia pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i  pokroić  na  jak  najcieńsze  plasterki .  Pokrojone mięso zamarynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu i pikantnych przypraw (według uznania pieprz, ostra(...)papryka, imbir). Mięso obsmażyć na patelni na ostrym ogniu, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać . Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, marchewkę, drobno posiekany imbir i podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara 265

Salata hara (znany też pod jemeńską nazwą zhug ) - to rodzaj pikantnego dipa do mięsa, ryb lub warzyw stosowanego na całym Bliskim Wschodzie .  W zależności od regionu różni się on nieco składnikami, a tym samym także smakiem. Poniżej dwie, najbardziej popularne w Al-Khobar i Jubail, wersje salata hara stosowane do pieczonych mięs i warzyw.  Oba dipy charakteryzyją się(...)ostrym wyrazistym smakiem. Salata hara do mięsa i ryb   Składniki 3 posiekane pomidory   2 posiekane czerwone chili wraz z nasionami 3 - 4 łyżki natki ze świeżej kolendry   opcjonalnie 3 ząbki czosnku  lub   1 płaska łyżeczka mieszanki baharat   sól do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki zmiksować w blenderze Salata hara do mięsa lub warzyw Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Paluszki drobiowe 254

cebula drobno posiekana   2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki lub natki kolendry   2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę   2-3 jajka - jedno do mielonego mięsa i jedno lub dwa do panierowania   2-3 łyżki bułki tartej do mielonego mięsa oraz bułka tarta do panierowania (czasami zamist bułki tartej do mięsa dodaje się mąkę) masło(...)posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy białego pieprzu) Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Jajko lub jajka do panierowania rozbełtać z białym pieprzem Uformować paluszki o średnicy ok. 1,5 cm, panierować dwuktotnie w jajku i bułce tartej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z dodatkiem kosmosy ryżowej (Quinoa). 178

jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki. Skład komosy ryżowej sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom. Ziarna komosy przed gotowaniem wypłukać w zimnej bieżącej,(jeśli woda nie pieni się zbytnio – wystarczy jedno płukanie, jeśli jednak mocno się pieni i jest(...)nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka lubczyku 400 ml jogurtu naturalnego 100 g kosmosy ryżowej PRZYGOTOWANIE: Mięso obmyć i oczyścić. Pokroić w kostkę kawałki 1 cm, może troszkę większe. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut. Pieczarki dokładnie umyć, cebulę obrać. Pieczarki pokroić w plasterki

ClauditteMissCooking
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 204

wody, jest wydajniejsza - prawie do samego głąba są ładne listki, a ponadto ładniej się prezentuje na talerzu i - jak dla mnie - jest smaczniejsza. Tym razem do standardowego farszu z mięsa i ryżu dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej(...)szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 jajka 2 cebule 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku kilka łyżek kukurydzy  1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 l bulionu 1. Ryż ugotować (osolić jak zwykle

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania