Będąc w czeskim sklepie na etykiecie z ceną było napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego (powinno być filo) 500g mięsa mielonego 1 duża cebula koperek świeży sól, pieprz, tymianek, papryczka chili, 2 ząbki czosnku masło Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na masełku, dodać sprasowane ząbki czosnku i pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem. Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę
MarciochaKucharzyPojawiły się już młode warzywa. Wiem , że na razie tylko takie importowane, ale nie mogłam się powstrzymać :) Bigos ze słodkiej młodej kapusty SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić(...)cieniutkie plasterki. Następnie doprawić solą i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone. Po podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę
MarciochaKucharzyłyżki białego octu winnego, 4 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek nasion kminku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Golonka jest bardzo wdzięcznym mięsem do przygotowania, bo trudno ją zepsuć. Trzeba dać jej jedynie odrobinę dobrych przypraw i dużo czasu, aby zrobiła się miękka, a mięso łatwo odchodziło od kości, a odwdzięczy się pysznym smakiem(...)czarnym świeżo mielonym pieprzem oraz dodałem łyżkę białego octu winnego. Sos dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Po upływie 2 godziny od włożenia golonki do pieca wyjąłem kawałki mięsa z naczynia żaroodpornego, w którym pozostawiłem kapustę i piwo. Naczynie żaroodporne umieściłem ponownie w piekarniku, tym razem bez przykrycia. Golonki ułożyłem na ruszcie. Temperaturę piekarnika zwiększyłem do maksymalnej i włożyłem
Wyprawy kulinarnenaleśnikami zamiast makaronu jest znacznie lżejsza i nie musimy się ograniczać w jedzeniu jej. Mam nadzieję, że spróbujecie! Lasagne w wersji fit Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 20 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, pomidory krojone w puszce, cebula, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 jajka, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, oliwa(...)łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego należy je zamieszać ponieważ skrobia osiada na dnie miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mięsem mielonym. Kiedy mięso będzie już upieczone dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Rozmrożony szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu jej wyparowania. Doprawiamy solą i dodajemy przeciśnięty
paapilotkaaSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka ---> przepis znajdziesz tutaj duża garść szpinaku 1/3 marchewki PRZYGOTOWANIE: Mięso należy wymieszać z przyprawami. Do misy multicookera wlewamy olej. Nastawiamy program FRY MEAT i czas 30 minut. Przekładamy rozdrobnione mięso i obsmażamy każdy(...)kopytka. Wymieszać i podsmażyć tak aby stały się lekko chrupiące (skórka). Przełożyłam do pojemniczka (2 porcje). Do całości dodałam szpinak i marchewkę. na patelni rozgrzać olej i dodawać rozdrobnione mięso. Obsmażyć dokładnie każdy kawałek, wtedy dodać kopytka i również dobrze podsmażyć
ClauditteMissCookingArancini to włoskie kuleczki z ryżu nadziane mięsem i warzywami, smażone na chrupko w głębokim tłuszczu. Świetne danie na imprezkę, ale także jako przekąska podczas wieczoru przed telewizorem. Składniki szklanka ryżu arborio (może też być mało włoski, ale doskonale lepki ryż do sushi) pomidor (spażony o obrany) lub 2 pomidory z puszki 2 suszone pomidory ząbek czosnku 1/2 cebuli(...)mielonego mięsa (kurczak albo wieprzowina) 25 dkg zielonego groszku (może być mrożony) 2 łyżki tartego parmezanu jajko, tarta bułka olej do smażenia Przygotowanie Na patelni zeszklić cebulę, dodać pzreciśnięty czosnek i mielone mięso. Kiedy mięso się usmaży dodać pokrojone suszone pomidorki, groszek i pokrojony w kostkę pomidor. Dusić wszystko aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się
Kulinarne Inspiracjezmielonego 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy WYKONANIE: Schab płuczemy i osuszamy ręcznikiem. nacinamy przez środek robią jak największą kieszeń. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Nacieramy nimi mięso. Można natrzeć również kieszeń od środka. Dobrze gdyby mięso poleżało tak przynajmniej dobę, wtedy ładnie przejdzie marynatą. Przygotowanie farszu : Grzyby jeszcze zmrożone płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy(...)Doprawiamy sola pieprzem. Do wystudzonych grzybów dodajemy starty żółty ser, suszoną pastę z pomidorów i łączymy składniki. Tak przygotowanym farszem nadziewamy schab. Dokładnie do końca napełniamy kieszeń. Mięso owijamy folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1, 5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odwijamy mięso z foli i pieczemy jeszcze ok 40 - 50 min. Powinno ładnie
W kuchennym oknie Ewyjogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :) Składniki klopsiki 400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka 1 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej roślinny do smażenia 1 szklanka bulionu z kurczaka(...)gałązek świeżej mięty sumak do posypania sałatki Sposób przygotowania klopsiki Pory kroimy na krążki grubości 2cm i gorujemy 20 minut na parze. Użyłam bambusowego parownika. W tym czasie mielimy mięso (jeśli kupiliście mięso w kawałku), dodajemy do niego jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy widelcem. Kiedy pory się ugotują i lekko przestygną miksujemy je pulsacyjnie w blenderze, żeby trochę
W kuchni wieczoremczerwonej słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka przyprawy do indyka 5 łyżek płatków ryżowych 8 żółtek 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć i oczyścić. Podzielić na części tzw. stripsy. Do miski dodać żółtka i pozostałe sypkie produkty. Dokładnie wymieszać. Do tej papki dodać mięso. Dokładnie obtoczyć. Odstawić na całą(...)lodówki. Do misy multicookera dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Rozsmarować pędzelkiem. Ustawić program FRY MEAT i czas 30 minut. Gdy zegar zacznie odliczanie czasu wtedy włożyć do misy mięso. Ja układałam jedno obok drugiego i wyszły mi 3 tury smażenia. na każdą przypadło po 10 minut. Każda stronę podsmażyłam po 5 minut pod przykrytą pokrywą. Usmażone stripsy ułożyłam na ręczniku
ClauditteMissCookingboczku) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie łopatkę mielimy(...)średnich oczkach, resztę mięsa i tłuszcz na najmniejszych. Czosnek drobno siekamy, przygotowujemy przyprawy i szklankę zimnej wody. Jelita moczymy całą noc w zimnej wodzie, a pół godziny przed robieniem kiełbasy wkładamy do ciepłej wody. Dodajemy do mięsa przyprawy i wyrabiamy 20 minut (ja odstawiłam wyrobioną masę na noc do lodówki), dolewamy wodę i wyrabiamy dalej około 10 minut
NA MOIM TALERZUfaktycznie dziatwa zacznie zajadać się takimi kotletami:) Zdania jak zwykle podzielone, ale ogólnie zjadają i nie narzekają. Ja osobiście uwielbiam takie dodatki, dlatego i Wam polecam. Składniki: 50 dag mięsa mielonego 2 średnia cebule 2 jajka 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek natka pietruszki bułka namoczona w mleku bułka tarta olej Wykonanie: Mięso mielone wrzucam(...)miski, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Bułkę moczę w mleku, odciskam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka i wsypuję odsączaną kukurydzę. Mięso wyrabiam doprawiam do smaku, w razie konieczności dolewam wodę i formuję kotlety. obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. podaję z ziemniakami z wody
Bea(u)ty kitchenłyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu tymianek 2 cebule 1/2 szklanki octu winnego 1/4 szklanki oleju 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka Wykonanie: Mięso myję i osuszam na ręczniku papierowym. Z soli, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i tymianku robię pastę i nacieram mięso. Cebulę kroję w piórka, przekładam do salaterki, dolewam ocet, wkładam mięso, zakrywam(...)folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda i gotuję
Bea(u)ty kitchenbiałe włókna, przez środek robię otwór w który wkładam morele. Oliwę, wino, ocet i miód mieszam, dodaję obie musztardy, pieprz i sól. Siekane zioła zalewam marynatą, dokładnie przemieszam. Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam mięso na drugą stronę. Piekarnik nagrzewam(...)piekę mięso razem z przyprawami przez około godzinę. Upieczone odstawiam by odpoczęło. Jeśli ma być to porcja obiadowa to wystarczy 10-15 min, jeśli zaś na kanapkę - mięso, najlepiej, odstawić na całą noc. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchensiebie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek słodko-pikantnego sosu chilli 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Wykonanie: Mięso myję, osuszam i wykrawam białe włókna. Składniki marynaty dokładnie mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie związuje i wstawiam do lodówki(...)godzin, od czasu do czasu obracając mięso w marynacie. Piekarnik nagrzewam do 180°-200°C i pikę mięso około godziny. Upieczone odstawiam by odpoczęło. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenulegają zepsuciu, a taka domowa, nie dość, że dłużej pozostaje świeża, to i smak ma wspaniały!!! Polecam, wystarczy odrobina pracy i można delektować się niezwykłym, domowym smakiem pieczonego mięsa, które z powodzeniem zastąpi nam wędlinę sklepową. Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej Marynata: 3 łyżki musztardy 3 łyżki oleju 1 łyżka zmielonego pieprzu 3 ząbki czosnku przyprawa(...)mięsa sól Wykonanie: Umyte i osuszone mięso nacieram jedną łyżką musztardy i odstawiam na 2 godziny do lodówki. Resztę musztardy mieszam z przyprawą, olejem, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso zwijam, smaruję musztardą z przyprawami, przekładam do rękawa do pieczenia i piekę przez 90-120 minut w temperaturze 180-190 °C. Upieczone odstawiam by całkowicie wystygło. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen