mięso - 63110 przepisów (strona:748/4208)

Bigos z młodej kapusty 169

Bigos z młodej kapusty uwielbiam, choć chyba bardziej ten z parówkami. Dzisiaj proponuję z mięsem i smażonymi pieczarkami, który z kolei preferuje moja Mama. Zapraszam po przepis. Składniki : 2 główki młodej kapusty ( 1,3 kg obie ) 500 g łopatki b/k 1 pęczek szczypiorku 2 pomidory 250 g świeżych pieczarek sól pieprz i majeranek do smaku 2 ząbki czosnku 1 liść(...)laurowy 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować prawie do miękkości. Wyjąć z garnka, przestudzić i pokroić w kostkę. Kapustę umyć, zszatkować nożem i wrzucić do wywaru po gotowaniu mięsa, dorzucić pokrojone mięso i pokrojone, podsmażone na maśle pieczarki. Dodać sól, pieprz, majeranek i liść laurowy. Dusić około 30 minut, dodać obrane

Gosia gotuje
Domowy fast food 212

złe, zatem polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków Irys 0,6 kg pieczeni wołowej 1 główka kapusty pekińskiej kilka pomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek Marynata do mięsa: 2-3  łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu  1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry 2 zabki czosnku wyciśniętego(...)przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i lekko zamrozić, tak, aby dało się pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojone przełożyć do miski w której poprzednio należy umieścić wszystkie składniki marynaty. Dokłdnie wymieszać mięso z marynatą i pozostawićw lodówce na minimum

Gosia gotuje
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem 189

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso  umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt

Gosia gotuje
Galaretka wołowo-drobiowa 226

zimną przekaskę. Były już: Goloneczka w galarecie Skrzydełka w galarecie   Galaretka z nóżek wieprzowych i wołowiny Schab w galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała  z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta. Składniki: 1 kg antrykotu 4 udka 3 marchewki 1 cebula 1 nieduży(...)wszystko było zakryte, zagotowałam i zebrałam łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Dodałam obrane warzywa w całości oraz przyprawy.Gotowałam na pykającym ogniu przez  90 minut. Mięso powinno być mięciutkie.  Po tym czasie rosół podzieliłam na 2 części. Jedna została zjedzona z makaronem, do drugiej po odecdzeniu mięsa i warzw dodałam namoczoną żelatynę, wyciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiłam

Gosia gotuje
Karczek pieczony z warzywami i jabłkami 160

jabłek 1 cytryna suszony tymianek suszona bazylia Marynata : 1/2  główki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól  pieprz czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso i odstawiłam do lodówki(...)godziny. Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie na półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Na brytwance do pieczenia ułożyłam mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym na 180 C przez 60 minut. Po tym czasie na blaszkę ułożyłam zblanszowane ziemniaki, cebulę, papryki i marchewkę. W jabłka powtykałam dookoła goździki i równiez ułożyłam na blasze

Gosia gotuje
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 233

Dzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można  go zrobić  również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku(...)pęczka szczypoiorku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, a gdy będzie gorący wrzucić pokrojone mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut

Gosia gotuje
Burrito 191

Składniki: -500g dowolnego mięsa mielonego  -jedna lub dwie cebule -puszka kukurydzy -puszka czerwonej fasoli -chilli w proszku -sól, pieprz -dwie łyżki oleju do smażenia -4 gotowe tortille (można kupić w większości sklepów bez problemu) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu aż mięso(...)przestanie być różowe, zacznie się leciutko rumienić. Przekładamy mięso do garnka (albo zostawiamy na patelni jeśli ktoś ma dostatecznie wysoką) i dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy w dowolnych proporcjach. Dusimy całość na średnim ogniu przez kilka minut, tak aby kukurydza i fasola się dokładnie zagrzały. Odstawiamy garnek i pozwalamy otrzymanemu farszowi lekko przestygnąć. Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją

Tanie przepisy studenckie
KLOPSIKI TIKKA MASALA 295

tutaj! ). Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku SOS: * miękkie pomidory(...)jogurt naturalny – 3 łyżki * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cynamon, kurkuma, garam masala, mielony imbir – do smaku * czosnek – 1 ząbek * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony

Ostra na Słodko
Baeckeoffe 229

garnku wygląda świetnie. Bulion wołowy, który otrzymujemy, przy okazji tej potrawy możemy potem wykorzystać do przygotowania np.  zupy cebulowej . Podaną w przepisie goleń wołową możecie zastąpić innym kawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny lub jagnięciny. Składniki 80dag wołowiny 2 plastry goleni wołowej 3 marchewki 2 duże białe cebule 4 pomidory 20dag wędzonego boczku 4 duże ziemniaki(...)400ml wina riesling 10 ziaren pieprzu sól Sposób przygotowania Dzień przed gotowaniem Wołowinę pokroić w grubą kostkę ok. 4cm. Boczek pokroić w paski. Mięso zalać winem w misce i zostawić na noc. W dniu gotowania Obrać marchewkę i pokroić w kawałki ok. 3-5cm. Pomidory sparzyć wodą i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, cebulę obrać i pokroić

W kuchni wieczorem
Gołąbki 200

SKŁADNIKI: 1 główka kapusty 40 dkg mięsa mielonego 1 szklanka białego ryżu (lub 1 saszetka) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła i oleju sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego KROK 1: Z kapusty usunąć głąb W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie(...)czynność tę powtarzać dopóki nie oddzielimy wszystkich liści KROK 2: Ryż ugotować al'dente (lekko twardy) i ostudzić Cebule zeszklić na łyżce masła i oleju W misce wymieszać ryż, mięso, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy KROK 3: Wybrać największe i najładniejsze (nie podarte) liście kapusty Odkroić z nich dolną, twardą część pozostałą z głąba Umieścić łyżką mieszankę

smacznieinatemat
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 555

powinniśmy unikać. Prostszym i tańszym sposobem na zdrowe jedzenie fit na wiosnę może być wyhodowanie własnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna(...)liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu

SzczyptaSmaQ
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 171

SKŁADNIKI:  1 średniej wielkości cukinia ok. 30 dkg. mięsa mielonego 4 duże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić na ok 15-20 minut(...)cukinia oddała nadmiar goryczy przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć KROK 2 cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę KROK 3 cebulę zeszklić na oleju dodać mięso mielone i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić słodką oraz ostrą papryką

smacznieinatemat
ROLADKI Z MIELONEGO Z SEREM 271

Pomysł na fajne danie z mielonym miejscem i serem korycińskim. Pyszna propozycja!   Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pęczek natki pietruszki 3 grube plastry sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej 4 łyżki bułki tartej sól.pieprz Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy posiekana natkę, bułke tartą.  Wyrabiamy. Bierzemy na dłoń porcje mięsa, spłaszczamy, na mięso

Z Majeczką w kuchni
Klopsiki z pieczarkami i pietruszką 167

rewelacyjne! Można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z  boczniaków . Składniki (na ok. 10-12 sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)razem ok. 5 minut na średnim ogniu, po czym dodać natkę pietruszki i dusić pod przykryciem ok. 1 minuty. Zestawić z ognia i zostawić do przestygnięcia. Do miski włożyć mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i zagnieść. Dołożyć przestygnięte pieczarki z cebulą i zagnieść ponownie. Z tak przygotowanego mięsa formować małe kule i smażyć po ok. 3 minuty

W SMAK

Proponowane wyszukiwania