Indyk doprawiony cynamonem smakuje naprawdę wybornie, choć początkowo połączenie to może wydawać się dziwaczne. Potrawki z indyka nie trzeba długo gotować - mięso będzie gotowe krócej niż w pół godziny. Składniki: 800 g mięsa indyka (użyłem sznycli) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ostra papryczka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka zielonej czubrycy(...)goździk 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i posypać czubrycą. Cebulę grubo posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i dusić przez chwilę razem. Dodać mięso i d usić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać
W SMAKOstatnimi czasy, w mojej kuchni królowały zupy. Ale po pewnym czasie, zaczęło za nami "chodzić mięso". I cóż było robić, trzeba było je zrobić ;) Polecam to danie na szybki obiad, choć trzeba o nim pomyśleć najlepiej dzień wcześniej. Dobrze zamarynowane mięso (najlepiej przez całą noc), będzie wtedy kruche i aromatyczne. SKŁADNIKI: 5-6 kotletów z karczku (chudego) 2-3 łyżeczki(...)pomidorowego 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) sól pieprz zioła prowansalskie 2 szalotki 5-6 dużych plastrów żółtego sera 2 łyżki majonezu mielona słodka papryka A jak to zrobić: Mięso delikatnie rozbić, tak żeby nie było zbyt cienkie. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, następnie dokładnie natrzeć przecierem z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso, odstawić do lodówki, najlepiej
Kuchnia w opałachUwielbiam gotowane delikatne mięso. Jak byłam w ciąży, to strasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim. Składniki: - 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego); - jajko; - 3 łyżki bułki tartej(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa; - 3 szklanki bulionu warzywnego; - pęczek koperku; - 100 ml śmietany 18%; - 2 łyżki mąki; Wykonanie: W dużej misce wyrobić na jednolitą masę mięso, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny. Do gorącego wrzucać partiami pulpeciki (ja wrzuciłam wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe pulpety wyjąć
dom-agi.plZawsze zaopatrywałam się w schab bez kości. Myślę, że to kwestia lenistwa, a może strach, że nie będę umiała przyrządzić mięsa z kością. Pewnego dnia zrobiła nam się ochota na tradycyjne schabowe, ale nie było schabu bez kości, więc wzięliśmy piękny kawałek z kością. Mój P. za pomocą tasaka posiekał na porcje schab. Metodą prób i błędów udało nam się(...)doprawić mięso zgodnie z naszymi upodobaniami. Nie wiem czy to nasze nastawienie, czy rzeczywiście inny smak, ale taki kotlet ma coś wyjątkowego w sobie… pycha! Składniki: - 4 kotlety schabowe z kością; - czosnek w proszku; - sól, pieprz; - jajko; - bułka tarta; - olej rzepakowy do smażenia; Wykonanie: Kotlety kroimy dokładnie myjemy, bo podczas rozkrajania mięsa kości lekko się kruszą i trzeba obmyć
dom-agi.plostatnich słodkościach tym razem będzie wytrawnie. To propozycja dla tych, którzy nie pogardzą kawałkiem mięsa. Osobiście nie często przyrządzam takie mięso, szczególnie ostatnio, ale czasami nawet ja się skuszę. Choć co raz częściej potrafię obyć się bez tego typu dań. Ale dziś dla odmiany będzie wieprzowina, a dokładniej karkówka. Do niej ciemne piwo, dla podkreślenia smaku. Kto powiedział, że karkówka(...)minut. Po tym czasie karkówkę obsmażamy na małej ilości oleju, na dużym ogniu z obu stron na rumiano. Dokładamy pokrojoną w piórka cebule i podsmażamy razem około 5 minut. Mięso z cebulą podlewamy piwem i odrobiną wody. Dusimy je do miękkości, a w razie potrzeby podlewamy wodą. Lepiej dolewać po trochu wody i uzupełniać płyn w razie potrzeby. Mi duszenie
Przysmaki Karolkikażdego, ponieważ cytrusy są niezalecane m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w żywieniu kobiet ciężarnych i karmiących. Jeśli chodzi o pierś indyczą to trudno o bardziej dietetyczne mięso. 100 g to jedyne 86 kcal, podczas gdy np. 100 g schabu zawiera dwa razy więcej kalorii (174 kcal). Ponadto jest to mięso o dużej zawartości białka, a jednocześnie(...)piersi indyka 200 ml wyciśniętego soku z pomarańczy 1 liść laurowy 1 brokuł 1 cukinia opcjonalnie kilka plastrów pomarańczy Wykonanie: Ryż brązowy gotujemy. W tym czasie cebulę i mięso pokrojone w paski dusimy na patelni około 5 minut. Dolewamy sok pomarańczowy, wkładamy liść laurowy, dusimy około 10 minut. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki brokuła, gotujemy
Powiedz dietom niegoszczą często na moim stole. To kolejny pomysł na bardzo prosty , a przepyszny obiad, w sam raz na niedzielę. Marynatę przygotowuję dzień wcześniej i maceruję w niej mięso do następnego dnia. Potem pieczenie w rękawie i ... czekanie z niecierpliwością , aż kurczak się upiecze, bo jego zapach unosi się w całym domu... KURCZAK W MARYNACIE Przed włożeniem mięsa(...)WYKONANIE: kurczaka tnę na cztery części, maceruję w marynacie odkładam na dobę, następnie umieścić w rękawie piec około 1h godz. na 10 min. przed wyjęciem rozciąć rękaw i zrumienić mięso. Pamiętajcie sprawdźcie miękkość mięsa. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę
Kuchnia BeatyKOTLETY MIELONE to popularne i chętnie serwowane danie kuchni polskiej .Ja oprócz tradycyjnych przypraw dodaję: paprykę, oregano i odrobinę vegety. Można dodać również bazylię. Najczęściej używam mięsa wieprzowego- łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba(...)bułki tartej 1 średnia cebula 4-6 średnich ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki oregano 1 duże jajko sól,pieprz, papryka ostra olej do smażenia WYKONANIE: Mięso drobno zmielić, Bułkę/Chleb należy wcześniej zalać większą ilością ciepłej wody na czas przesiąknięcia wybranego pieczywa wodą,Po tym czasie odcisnąć całkowitą zawartość wody z bułki/chleba
Kuchnia Beatyoczekiwaniu na pyszny obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło(...)spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godz. następnie ciasto podzielić na kulki rozwałkować i włożyć do foremek (forma do muffinek), nakłuć widelcem. FARSZ I SKŁADNIKI: 250g mięsa mielonego, cebula, 2 pomidory, ser żółty starty na małych oczkach, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Kuchnia BeatyPrzepis ten dedykuję wszystkim, którzy lubią rosołek z domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie(...)marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę KLUSKA: wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy na placek kładziemy na smażone mięso (nakłuwamy w kilku miejscach
Kuchnia Beatyudźca z indyka 2 filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta gałki muszkatołowej papryka słodka kmin mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso z indyka, boczek oraz czosnek mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Mięso z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Wszystkie składniki wraz z przyprawami, dobrze wyrabiamy ma gładką masę. Wstawiamy(...)lodówki na 24 godziny. Mięso przekładamy do sztucznej osłonki zawiązujemy końce. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu 1,5 godziny. Smacznego
kgwjanczewoPrzepis na oszukane kacze confit pochodzi z książki Davida Lebovitza "Moja kuchnia w Paryżu". Confit z kaczki lub gęsi to, oryginalnie, mięso gotowane w tłuszczu. Najpierw się je marynuje w soli, a następnie powoli gotuje. Długi czas gotowania sprawia, że jest bardzo miękkie i łatwo odchodzi od kości. Był to sposób na konserwowanie mięsa, które zatopione w tłuszczu(...)mogło przetrwać wiele tygodni. Wersja, którą podaję jest przygotowywana w piekarniku. Mięso nadaje się do zjedzenia na przykład z ziemniakami. To też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście
W kuchni wieczoremProponuję pierogi z mięsem i kapustą kiszoną. Może zestawienie dziwi, ale zapewniam ,że są doskonałe w smaku. Polecam. SKŁADNIKI Na ciasto: ok. 700 g mąki pszennej 60 g. masła 400 ml gorącej wody szczypta soli 3 żółtka Farsz: 2 ćwiartki z kurczaka, 1 kg. kiszonej kapusty 1 średnia cebula 2 łyżki ojeju sól, pieprz, słodka(...)ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz kapusty kiszonej. Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę, Mięso obieramy dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Do masy dodajemy pieprz , sól, paprykę do smaku
W kuchennym oknie Ewy