ponieważ chciałam aby w moim barszczu znalazły się te wszystkie warzywa. To mój przepis i mój sposób na barszcz wigilijny. Do dużego garnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy(...)wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Odcedzić grzyby i wraz z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać tartą bułkę, sól, pieprz i utrzeć. Z mąki przesianej na stolnicy, z jaj i wody zagnieść wolne ciasto jak na pierogi. Wywałkować cienko, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości
ClauditteMissCookingłyżeczki pieprzu, 1 pończocha. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Obtaczamy dokładnie w cukrze i odstawiamy na 24 godziny do lodówki- co kilka godzin wylewamy powstały sok z mięsa. Po dobie myjemy mięso, osuszamy i obtaczamy w soli wymieszanej z solą do peklowania. Ponownie odstawiamy do lodówki na 24 godziny i co kilka godzin wylewamy sok z mięsa(...)czasie mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w przyprawach (ja swój schabik obwiązałam sznurkiem, żeby nadać mu ładniejszego kształtu, ale nie jest to konieczne). Wkładamy schab do pończochy (nowej) i wieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu na tydzień. Należy kroić w cieniutkie plasterki. Smacznego
Aga w kuchniGOŁĄBKI NA DZIKO W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: - 1500g biała kapusta - 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 150g ryżu białego długoziarnistego - 200g koncentratu pomidorowego - 2 białe cebule - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki cukru - 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej - szczypta pieprz czarny mielony - szczypta majeranek - olej do smażenia - 2 kostki rosołowe z lubczykiem - szczypta oregano - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżka(...)koperku poszatkowanego Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą majeranku. Na patelni smażymy na oleju mięso mielone, przyprawione przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym mielonym oraz 2 łyżkami papryki czerwonej słodkiej. Dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa posypując 3 łyżkami cukru. W garnku gotujemy 2 woreczki ryżu. Miękką kapustę
Mentor Smakurozgrzanym olejem położyć pokrojoną wołowinę i smażyć, aż się mocno zrumieni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, wino, marchewkę i przyprawy. Smażyć jeszcze z 5 min. Mięso przełożyć do szybkowara ( będzie szybciej gotowe ), zalać bulionem wołowym dodać wcześniej namoczone grzyby ( podgotowane ) gotować 30 - 40 min ( do miękkości ). Z szybkowara przelać mięso na patelnię ( tą na której smażyliśmy mięso(...)maki zmieszają . W razie potrzeby doprawić i zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki. Podawać z ryżem lub ziemniakami wymieszanymi z drobno posiekaną pietruszką lub dodać ją bezpośrednio do mięsa............................... Smacznego
Gaździnka warzybulionu wołowego liść laurowy sól, pieprz, szczypta tymianku kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w kółka marchewkę , przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym i szczyptą tymianku. Wymieszać, wlać wino - smażyć kilka minut niech odparuje, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli przełożyć(...)mięso do garnka i zalać bulionem z liściem laurowym ( tak aby mięso było przykryte ). Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Brukselkę ugotować osobno w osolonej wodzie, pokroić w ćwiartki. Kiedy wołowina będzie miękka można zagęścić 2 - 3 łyżkami mąki lub dodać kromkę chleba bez skórki ( w razie potrzeby więcej ) , dodać brukselkę ( w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem ) zamieszać. Podawać
Gaździnka warzySkładniki: 1 łyżka masła 18 0 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g makaronu 2 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek só l, pieprz szczypta tymianku i imbiru łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka sera Ricotta opcjonalnie do udekorowania Gorgonzola Przygotowanie: Na patelni roztopić masło i podsmażyć(...)mięso, przyprawić i dodać drobno pokroj oną cebulę i zmiażd ż ony czosnek . Wymieszać trzymać na ogniu z 3 - 5 min . Seler umyć i pokroić , oliwki przepołowić, paprykę pokroić w słupki. Dodać wszystk o do mięsa i chwilę smażyć. Śmie tanę wymieszać z Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać
Gaździnka warzySkładniki: 300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry ) 500 g ziemniaków 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, rozmaryn pęczek szczypiorku Przygotowanie: Mięso przyprawić ząb kiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin , niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyło żyć nimi naczynie żaroodporne ( każdą(...)warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czos nku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st C na ok 60 min. Mięso co jakiś czas podlewać bulionem lub obracać . Miękkie ziemniaki i mięso posypać szczypiorkiem............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 300g mięsa z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pół pęczka natki pietruszki 50ml białego półsłodkiego wina sól, pieprz, tymianek, imbir kilka różyczek brokuła 2 cebule mała cukienia Przygotowanie: Różyczki brokuła wrzucić do wrzątku na 4 min. Marchewkę podsmażyć na łyżce masła, dodać kilka gałązek tymianku, szczyptę soli i cukru. Zalać odrobiną wody. Trzymać na ogniu(...)czasu do czasu mieszać. Kiedy woda odparuje marchewka będzie gotowa. Pokrojone w kostkę mięso z kurczaka opłukać wodą i osuszyć. Usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Cebulę posiekać i dodać do mięsa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 2 min wlać wino (trzymać na ogniu kilka minut - niech alkohol odparuje). Cukinię przygotować
Gaździnka warzynatki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę, jajko. Przyprawić solą, pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, tymiankiem i ostrą papryką. Dodać dwie(...)szpinak. Wyłączyć ogień, doprawić przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić jedną część mięsa, następnie na mięso wyłożyć szpinak i przykryć drugą częścią mięsa. Zapiec w piecu rozgrzanym do 180 st C ok 20-25 min..... Smacznego
Gaździnka warzyPora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystkie warzywa po podsmażeniu na patelni z łyżką oleju, zdjąć na miseczkę. Mięso pokroić w cieniutkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i tylko połowę oprószyć w mące (inaczej przy jedzeniu będziemy mięć wrażenie, że mięso jest "glutowate"). Na tej samej patelni je podsmażyć(...)razie potrzeby dolać łyżkę - dwie oleju). Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec. Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać szczypiorem i ...........gotowe Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 100 g ryżu trybowane mięso z indyka papryka czerwona 100 g zielonej fasolki szparagowej ćwiartka sałaty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego bulion warzywny Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i ugotować w bulionie warzywnym (musi być intensywny, żeby smaki przeszły) ok 30 min. Po wyciągnięciu pokroić na mniejsze kawałki, a do gotującego się nadal bulionu włożyć ryż(...)Ugotowany ryż wymieszać w misce z mięsem, pokrojoną papryką i ugotowaną w tym samym bulionie fasolką szparagową. Sałatę pekińską poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i warzywami. Wszystko podlać jeszcze kilkoma łyżkami bulionu i gotowe............ Smacznego
Gaździnka warzymarchewki 3 małe cebule mąka olej 0,5 szklanki białego wytrawnego wina wegeta sól pieprz tymianek 2 liście laurowe 2 szczypty ziół prowansalskich 0,7 l bulionu Wykonanie: Mięso oczyścić, pokroić w większą kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso przekładać do większego garnka. Cebule obrać i pokroić w słupki, delikatnie podsmażyć na oleju pozostałym(...)podsmażania mięsa, przełożyć do garnka. Marchew pokroić na pół okręgi, dodać do mięsa i cebuli. W między czasie zagotować bulion, gotowy dodać do garnka z resztą składników. Następnie dodać białe wino. Przyprawić solą, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Całość dusić pod przykryciem przez około 1.5 godziny, co jakiś czas należy przemieszać. Podawać z kaszą, ryżem bądź
Krakowskie smaki Aniżelatyna natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić, umyć i wrzucić do garnka z wodą wraz z obraną marchwią, korzeniem pietruszki oraz zieleniną i kostkami rosołowymi. Gotować do miękkości mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Kurczaka wyciągnąć i oddzielić mięso od kości i skóry. Podzielić na mniejsze kawałki. 3. Jajka ugotować na twardo. 4. Groszek odsączyć z zalewy(...)rozdzielić do miseczek. 5. Na groszek ułożyć pokrojoną w plastry marchewkę. 6. Następnie porozkładać mięso. 7. Na mięso ułożyć pokrojone w plastry jajko, a całość oprószyć posiekaną natką pietruszki. 8. W 1,5 litra rosołu rozpuścić żelatynę wg przepisu podanego na opakowaniu. ( Rosół musi być gorący, ale po dodaniu żelatyny nie można gotować! ). Składniki zalać rosołem, odstawić do ostygnięcia
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka sól, pieprz, czerwona papryka (słodka) 5 jajek 1 łyżeczka maspolanki Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć i zmielić. Cebulę i bułkę dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wymieszać. 2. Jajka ugotować na twardo(...)ostudzić i obrać ze skorupki. 3. Mięso rozłożyć na prostokątny placek. Ułożyć jajka ugotowane na twardo. 4. Jajka owinąć mięsem, posypać maspolanką i całość owinąć folią aluminiową dokładnie ściskając. Ułożyć w formie do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st C, a następnie rozciąć folię i zapiec
A Ty Smakuj Mniełyżeczki vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na sporą kostkę. Z oliwy i przypraw zrobić marynatę, dodać do mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30-60 min. Po upływie tego czasu mięso przełożyć(...)wystygnięcia. 2. Kapustę przekroić na ćwiartki i cieniutko pokroić. Dodać 1/2 łyżeczki vegety i wymieszać. 3. Na dno naczynia wyłożyć kolejno: 1/3 przyprawionej kapusty - posmarować majonezem, polać ketchupem usmażone mięso pokrojoną w pióra cebulę 1/3 przyprawionej kapusty - posmarować majonezem, polać ketchupem pokrojone w półplasterki ogórki pokrojoną w kostkę lub paski paprykę 1/3 przyprawionej kapusty pokrojone pomidory przyprawione świeżo zmielonym czarnym
A Ty Smakuj Mnie