mięso - 63110 przepisów (strona:751/4208)

Pieczeń z mięsa kiełbasianego. 351

Składniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać(...)nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce (3-6 C) na 24 godziny. Następnie mięso wyłożyć do dwóch małych aluminiowych foremek, lekko ugnieść, posmarować białkiem, można posypać kminkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 C) i piec około godziny. Przestudzić.  Smakuje i pachnie wyśmienicie ! Doskonały

Przepisy i porady kulinarne
Pyszna domowa kiełbasa w słoikach. 164678

Krzysztof Jaracz Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa ) Fot. Kszysztof Jaracz 80 dkg świeżej słoniny 3 dkg soli peklowej 5 dkg cukru 5-6 ząbków czosnku 1/2 łyżki suszonego majeranku pieprz mielony sól Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zmielone mięso, słoninę , pokrojony czosnek, cukier oraz sól peklową wsyp(...)woda zawrze, przycisz nieco płomień i gotuj odpowiednio długo ( 60 minut ). Następnie pozostaw słoiki do wystudzenia w garnku, zimne ponownie pasteryzuj po 24h ( 40 minut ). Tak za pasteryzowane mięso przechowuj w lodówce przez kilka tygodni. Po otwarciu słoika pięknie pachnie i wybornie smakuje ! Lepiej niż tradycyjna kiełbasa w jelicie. Rada : Po kolejnych 24 godzinach można pasteryzować jeszcze raz przez

Przepisy i porady kulinarne
Stek z antrykotu z krewetkami oraz salsą z mango i ogórka 196

połówki. Nie przygotowałam dla Was w tym roku żadnego dania z motywem serduszek, za to zaproponuję Wam dwa smaczne dania, które możecie w tym dniu przygotować. Danie dla miłośnika mięsa i miłośnika słodyczy (przepis opublikuję jutro). Jeśli Twój ukochany lubi zjeść dobry kawałek mięsa, to może właśnie to będzie dla niego idealnym prezentem, tym bardziej jeśli w Waszym domu tylko(...)przygotowuje mięso. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie, a gotowe danie sprawi wielką przyjemność zarówno Tobie jak i osobie, której je podasz. Przygotowałam dzisiaj przepis w stylu surf and turf czyli połączenie mięsa i owoców morza, postawiłam na tradycyjne połączenie steku z antrykotu i krewetek, ponieważ są zazwyczaj ogólnodostępne, podałam je z salsą z mango i ogórka (osoby, które

Pora coś zjeść
Pulled pork 197

litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe  3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki podgrzać, a następnie ostudzić. Włożyć do niej mięso i trzymać przez 5 godzin. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać przyprawy. Wymieszać i natrzeć nimi namoczoną łopatkę.  Mięso włożyć do brytfanki i piec(...)pieczenia dodać cukier. Upieczoną łopatkę wyciągnąć i dać jej odpocząć ok 30 min. Brytfankę umieścić w zimnym miejscu (ja dałam na balkon - mamy zimę). Zastygnięty tłuszcz wyrzucić, a "wyczesane " mięso wymieszać z pozostałym sosem. Moje mięso zrobiłam z domową tortillą przepis TORTILLA , z sosem czosnkowym, sałatą w sosie vinegret, zawinęłam i gotowe.......... Smacznego

Gaździnka warzy
Roladki z żurawiną i serem camembert 561

tych, co lubią wytrawne dania ze słodkim akcentem ... Dla tych, którzy lubią smak żurawiny ... Dla tych, którzy uwielbiają ser camembert ... Wszystko to w jednym daniu, połączone z delikatnym mięsem kurczaka. Danie proste, szybkie, ale za to bardzo smaczne i efektowne ;) Polecam! ;) Składniki: pierś z kurczaka 100g suszonej żurawiny ser camembert pieprz, sól przyprawa do kurczaka tymianek olej do smażenia(...)piersi kurczaka przygotowujemy dość duże filety i cienko rozbijamy. Ja, mając podwójną pierś, kroję każdą połówkę na pół, tak aby otrzymać cieńszy filet. Mięso posypujemy z obu stron przyprawami. Żurawinę siekamy drobno i układamy na jednej stronie fileta. Dociskamy. Ser kroimy na mniejsze kawałki. Jeden kawałek układamy na końcu fileta posmarowanego żurawiną i zawijamy roladkę. Spinamy wykałaczką. Roladki podsmażamy

Czerwona Porzeczka
Boczek pieczony w cydrze 186

się w ustach. Jedyną jego wadą jest to, że nie udało mi się kupić bardziej mięsnego kawałka i trzeba było zadowolić się tym, co było… Ogólnie za tłustymi mięsami nie przepadam, ale od czasu do czasu, można sobie na kawałeczek pozwolić, szczególnie taki aromatyczny kawałek… Boczek pieczony w cydrze Składniki: ok. 2 kg boczku ze skórą (z dużą(...)ilością mięsa) 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka soli 1 duża marchew 1 duża cebula 5 ząbków czosnku mały korzeń świeżego imbiru w plastrach pieprz mielony 0,4 l cydru Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Mielone goździki, cukier, sól, i pieprz wymieszać. Skórę boczku ponacinać głęboko, ale tak, żeby nie uszkodzić mięsa. Wetrzeć przyprawy w nacięcia

UgotujmyTo.pl
Pieczone mielone z ryżem w sosie fix chińskim 183

Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka - 14 zł za 1 kg 5 g* przyprawy curry 0.10 zł 5 g przyprawy oregano 0.10 zł 5 g pieprzu mielonego czarnego 0.10 zł 2.5 g uniwersalnej przyprawy do potraw 0.10 zł 5 g przyprawy papryka ostra 0.10 zł 5 g kurkumy 0.25 zl 2 ząbki czosnku za całe(...)soli 1 pomidor ok 0.49 zł 30 g sera żółtego 0.60 zł 1 łyżka pasty curry jakieś 0.40 zł Całość za danie wyniosła 18,87 zł Przygotowanie: Mięso mielone umieszczamy w głębokim naczyniu i dodajemy do niego po 5 g wymienionych przypraw oprócz soli, oraz 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy i formujemy z mięsa kuleczki. Umieszczamy

ClauditteMissCooking
Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta 155

Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi Clauditta Banditta :) 200 g -2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 250 g boczku surowego wędzonego 250 g mięsa mielonego z indyka 40g -1 garść suszonych grzybów np. Borowików 2 ząbki czosnku pieprz, sól i papryka ostra mielona Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym naczyniu umieszczamy mięso mielone(...)odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięs. Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki czosnku i 2 lyzeczki ostrej papryki. Całość przekladamy na rozgrzana patelnie i smażymy rizdrabniajac nasze mięso na małe kawałki. Mięso powinno być lekko chrupiace. Zawartość patelni przekladamy do naczynia gdzie znajduje sie kasza i razem mieszamy.  Dodatki: Śmietana 12%, Słoninka na skwareczki :) Smacznego

ClauditteMissCooking
Original Hungarian Gulyás 209

mój tata z wycieczki jaką odbył na Węgrzech :) Mam z zanadrzu jeszcze kilka innych dobroci także szykują się kolejne Węgierskie dania :) Składniki na Gulyás: 500 g świeżego mięsa wieprzowego 3 duże pomidory np. Malinówki 3 duże ząbki czosnku polskiego 3 duże cebule 1 duża marchewka 4 papryki kolorowe 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty(...)piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w : 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek)  Kliknij tutaj

ClauditteMissCooking
Pieczeń z suszonymi owocami 148

Składniki: 2 kg mięsa z szynki 300 g suszonych śliwek kalifornijskich 200 g suszonych fig 120 g suszonych moreli Składniki na marynatę: 5 łyżek oliwy 2 łyżki miody pszczelego 4 łyżki białego wina  4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula, sol i pieprz(...)ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Mięso myjemy. Następnie przekłuwamy mięso nożem do filetowania na wylot. W miejsce dziur wsadzamy suszone owoce. Mięso nacieramy marynatą.  BRYTFANKA Pieczemy w piekarniku 180 stopni - góra dół. około 90 minut Smacznego

ClauditteMissCooking
Gulasz w stylu azjatyckim 151

Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula duża biała 3 ząbki czosnku 3 papryki ( mix ) 1 słoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania(...)duszenia) Warzywa, owoce i mięso myjemy.  Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mięso kroimy w kosteczkę.  Obie patelnie rozgrzewamy, na każdą po 2 łyżki oliwy. * Na tradycyjną patelnię wykładamy mięso, które wcześniej obtoczyliśmy w czosnku granulowanym. Smażymy, dodajemy cebulę i 1/2 ananasa pokrojonego w kostkę. Smażymy mieszając około 20 minut na średnim

ClauditteMissCooking
Spaghetti Bolognese 229

Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka suszonego oregano 1 płaska łyżka suszonego majeranku świeżo mielony pieprz sól do smaku garść posiekanej świeżej bazylii Makaron - gotujemy wedle zaleceń producenta Przygotowanie: Na rozgrzaną głęboką patelnie wlewamy oliwę(...)posiekaną cebulę, po chwili porcjami dodajemy mięso. Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy przyprawami i bazylią. Gotujemy na średnim ogniu mieszając i przykrywając sos około 20 minut. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Gotowe :) Smacznego

ClauditteMissCooking
Polska specjalność- klopsiki z kaszą | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 208

Moje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014   --->  KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula(...)sałat z rukolą 1-2 gałązki natki pietruszki sól i pieprz dodatkowo dodałam kilka plasterków szynki dojrzewającej i garść posiekanego lubczyku. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować, ostudzić opłukać.  Mięso wymieszać z bułką, doprawić solą i pieprzem. Uformować mini klopsiki i ułożyć na papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni 20 minut (gazetka zaleca 18-0 stopni

ClauditteMissCooking
Wołowina po chińsku 197

SKŁADNIKI marynata do mięsa: 220 g sosu czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu(...)potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. 5 ząbków czosnku - pokroić w plasterki 5 suszonych w całości papryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego (gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro

ClauditteMissCooking
Wołowina w sosie słodko-pikantnym TaoTao 215

pokrojony w bardzo cieniutkie paseczki tzw nitki (kawałek około 3 cm) 5 ząbków czosnku pokrojone w cienkie plasterki 1 zielona papryczka pepperoni pokrojona w cienkie krążki 400-500 g mięsa wołowego rostbef - pokroić w kosteczkę  POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKONANIA DANIA: 100 g grzybków mun TaoTao 400-500 g mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej 150 g kiełków fasoli mung 1 płaska(...)łyżka rozbitego pieprzu syczuańskiego 150 g fasolki szparagowej PRZYGOTOWANIE: Do rozgrzanej głębokiej patelni przekładamy stopniowo mięso odsączone z marynaty. Obsmażamy dokładnie każdy kawałek mięsa (nie wiem ile czasu to trwało, skupiłam się na tym aby dobrze obsmażyć mięso).  Następnie dodajemy marynatę i pozostałe składniki. Ja dolałam także niepełną szklankę wody, żeby uzyskać więcej sosu :). Podsmażyłam około 10 minut

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania