mięso - 63110 przepisów (strona:731/4208)

Gulasz z wolnowaru 162

Proste i smaczne danie dla zapracowanych..Mięso można wcześniej wymieszać z przyprawami, cebulkę podsmażyć...ja akurat nie miałam czasu i wszystko od razu wylądowało w wolnowarze.. 70 dkg mięsa wieprzowego kawałek papryki 1 cebula 1 pomidor 50 dkg pieczarek czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę i przełożyć do wolnowaru .Cebulę,pieczarki i paprykę(...)pokroić, dodać do mięsa. .Dodać przyprawy, dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie "1".Pod koniec gotowania można dodać troszkę śmietany, koperek

Moje domowe kucharzenie
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 156

godziny. Glazura Wszystkie składniki zagotować i zredukować o połowę. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.  Golonki wyjąć z wywaru.  Wersja degustacyjna: usunąć skórę i kości, mięso podzielić na małe porcje, posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 5 minut. Wyjąć mięso, posmarować glazurą, obsypać pestkami(...)minut. Tradycyjna wersja obiadowa: golonki posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 10 minut. Wyjąć mięso, posmarować glazurą, obsypać pestkami, piec dalej przez 5 minut.   Mięso przełożyć na talerze. Piana Chrzan zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, odstawić do lodówki na 8 godzin

SzczyptaSmaQ
Gulasz z łopatki na kaszy jęczmiennej 172

Dziś jestem w kuchni u mamy :) Rodzinka zażyczyła sobie gulasz z łopatki. Trzeba to jakoś ugryźć ;) Dawno nie walczyłam z mięsem więc ochoczo podjęłam się tego zadania. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki  3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek  1 litr bulionu(...)łyżki oleju rzepakowego sól  pieprz  5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru czerwona papryka w proszku kasza jęczmienna lub inna ulubiona kasza Mięso oczyścić z błon i pokroić w grube kawałki. Dobrze przesmażyć na patelni.  Kiedy już będzie dobrze podpieczone podlać delikatnie bulionem. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę

Jemy Pijemy
Gołąbki mojej mamy najlepsze na świecie 293

Gołąbki wg przepisu mojej mamy są najlepsze na świecie. Mają już nawet spory fun club wśród naszych znajomych. W prostocie siła. Nie lubimy aby było za dużo mięsa. Proporcje są podane poniżej. Dzięki temu połączeniu gołąbki nie są twarde i suche, tylko są bardzo soczyste i rozpływają się w ustach. Nie przesadzam. Kiedyś pobiłam rekord i zjadłam(...)Składniki: 2-3 woreczki ryżu ok 800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku sól  pieprz 1 łyżka Vegety 1-2 główki młoda kapusty ( zimą normalna ) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Nie powinien być rozgotowany. Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajka, ryż, i doprawić wg uznania. Nie przesadzić z solą :) Składniki

Jemy Pijemy
Cevapcici 181

Cevapcici to danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, a tak na prawdę to zwykłe mięso mielone, tylko zazwyczaj mocniej przyprawione, bardziej pikantne i koniecznie uformowane w podłużne kiełbaski. Można je przygotować na grillu lub usmażyć. Składniki : mięso mielone, najlepiej mieszane – ja użyłem wieprzowo-wołowe 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól(...)inne przyprawy, które lubicie) Cebulę i czosnek drobno siekamy, lub mielimy w maszynce razem z mięsem, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Na namoczonych wcześniej w wodzie patyczkach do szaszłyków formujemy podłużne kiełbaski i możemy przystąpić do grillowania/smażenia – ja wcześniej obtoczyłem je jeszcze w mieszance ulubionych przypraw. Obracamy co kilka minut i równomiernie grillujemy z wszystkich stron. Można podawać

Ugotuj to sam ...
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 174

prostu wykorzystać resztę szpinaku, który pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad.  Mam nadzieję, że dziewczynom też smakowały...:)   Składniki:   MIĘSO 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 mała sucha bułka 1 posiekana (bardzo drobno!) cebula 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz   SZPINAK(...)papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami, odstawiamy na minimum 20 min. Czosnek siekamy (nie rozdrabniamy!), podsmażamy na maśle, dokładamy na patelnię szpinak, podsmażamy

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z indykiem, szparagami i szafranem 171

Przepis zgłoszony do kategorii "Vivat ser!" w konkursie Neoflamu. Składniki: 50 g piersi indyczej pokrojonej w małą kostkę (marynata do mięsa - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz cytrynowy) 3 łyżki oliwy 120 g ryżu arborio 400 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 125 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 6 świeżych białych szparagów duża szczypta szafranu(...)łyżeczki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czarny 70 g sera brie (powinien być świeży i miękki) 1. Mięso zamarynować najlepiej kilka godzin wcześniej. Szparagi przegiąć trzymając za przeciwległe końce, aż pękną (powinny pęknąć na pół, nieco bliżej nasady. Obrać  i pokroić na 1,5-centymetrowe kawałki, odłożyć do lodówki, aby nie ściemniały. 2. Rozgrzać mocno 2 łyżki oliwy

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak Kung Pao 352

Kung Pao po raz pierwszy i zachwyciła mnie panierka z mąki kukurydzianej, która nie tylko ładnie się zarumieniła, ale przez cały czas smażenia ani odrobinę nie odkleiła się od mięsa. A smak wspaniały, harmonijny, całkiem inny niż wszystkie dania chińskie, jaki do tej pory jadłam. I jest to danie doskonałe na zimne, wietrzne dni... :) Podczas gotowania pomogłam sobie wiadomościami(...)białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na min. 2h. 2. Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, odkładać na talerz. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kukurydzianego, wrzucić orzechy, suche papryczki w całości (nie rozkruszamy!) i mięso, smażyć

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 166

śliwkami. Bardzo proste, ciekawe danie, dające sporo możliwości, ponieważ podstawowy przepis prawie nie zawiera przypraw, poza solą i czarnym pieprzem. Sos jest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem z podpieczonymi ziemniakami czy makaronem stanowi smakowite danie obiadowe. Przygotowanie jest proste, ale niebanalne - podpalanie alkoholu i polewanie płonącym smażące się mięso stanowiło dla mnie(...)być miękkie, ale zwarte. Wyjąć śliwki, odłożyć, płyn (jeśli pozostał) zachować. 2. Polędwiczkę pokroić na 2-centymetrowe plastry, posypać niewielką ilością soli i nieco większą, pieprzu (od siebie posypałam mięso 1 płaską łyżeczką pieprzu ziołowego).  Rozgrzać masło z olejem na dużej patelni na średnim ogniu (na patelnię wrzuciłam od siebie jeszcze 2 listki laurowe i gałązkę laurową) i smażyć

Kuchnia Prezydentowej
Kofty 217

ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu. Te wspaniałe małe kotleciki, z mięsa mielonego lub siekanego są niezwykle popularne od obszarów północnej Afryki, przez południową Europę aż po Indie. Najważniejsze w koftach są przyprawy; powinno być ich sporo, ale w niewielkich ilościach. Moje(...)cynamonem, pieprzem, tymiankiem... A gdybyście chcieli kofty na modłę staroarabską (podobno właśnie stamtąd przybyły), użyjcie kminu rzymskiego, kurkumy, kardamonu, cynamonu, oregano, majeranku, sezamu, goździków i mięty, a kofty z mięsa jagnięcego, uformowanego w kule wielkości pomarańczy, obtoczcie w mieszaninie żółtka i szafranu i zgrilujcie lub usmażcie na niewielkim ogniu. Pyszne są też podobno kofty wegetariańskie ( bardzo popularne w Bułgarii

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki w liściach botwinki 132

liście z dwóch pęczków botwinki* 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki), liście z dwóch pęczków botwinki* 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki), 300 g ugotowanej komosy ryżowej**, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, sól, oliwa, Liście umyć, zblanszować w lekko osolonej wodzie (liście włożyć do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), wyjąć, przelać zimną wodą(...)rozłożyć. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić, razem z posiekanym czosnkiem, na oliwie z dodatkiem szczypty soli. Mięso zemleć, wymieszać z komosą, cebulą, wlać 50 ml bulionu, doprawić solą i dokładnie wymieszać. Mięso zawijać (tak jak gołąbki z kaszą ) w liście botwinki, układać w naczyniu posmarowanym oliwą i wyłożonym liśćmi botwinki. Gołąbki przykryć warstwą liści, wlać resztę bulionu, przykryć i wstawić

królestwo garów
Piersi kurczaka w krakersach 262

krakersach to pomysł na urozmaicenie dań drobiowych. Piersi przygotowane w ten sposób będą miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Do przygotowania poniższego dania nie trzeba używać oleju, dzięki temu mięso nie będzie tłuste. Piersi kurczaka w krakersach możecie podać, np. z sosem jogurtowym lub czosnkowym i ulubioną sałatką.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego(...)przekroić na 4 części. Każdy kawałek piersi z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka (przypraw nie żałować; jedynie uważać z solą, ponieważ krakersy są już słone). Przyprawione mięso zalać jogurtem naturalnym i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień krakersy zmielić, np, za pomocą blendera. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zamarynowane mięso obtoczyć w panierce

Ugotować
Bitki z wolnowaru 332

garnku lub w piekarniku.. 1 kg karkówki 0,80 kg pieczarek 4 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu około 2 szkl.wody sól, pieprz listek, ziele majeranek Mięso pokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulę w piórka razem z marchewką  poddusić na oleju.Przygotować sos:wodę wymieszać z przecierem pomidorowym(...)przyprawami.W wolnowarze układać na przemian warstwę mięsa i pieczarek z cebulą.Zalać sosem i gotować do miękkości mięsa

Moje domowe kucharzenie
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i świeżym imbirem 340

drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Imbir pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry. Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej(...)łyżkę oleju i podsmaż imbir, kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaj liście bazylii. Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z sosem. Smacznego

Moja pasja smaku