pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3 g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek(...)ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe klasy
Miód i pieprzpomarańczy * 2 ząbki czosnku * łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania: Szynkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Wkładamy do niej mięso. Marynujemy min. 1 h. Wyciągam plastry mięsa z marynaty i krótko obsmażamy po każdej ze stron. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa(...)Pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplasterki. Warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu
Pobite gary Barbarymoja wersja sławnej już zupy meksykańskiej. Zapraszam! Składniki na 4 porcje. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 l wody Oliwa z oliwek do smażenia Ulubione przyprawy: kminek, czerwona słodka papryka, oregano, bazylia(...)Sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: Tortilla nachos Przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie zalewamy mięso wodą, dodajemy fasolę (razem z płynem), odsączoną kukurydzę oraz zmiksowane pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy
Emcia Pichcipasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarowanego, sól do smaku, ½ cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży rozmaryn, świeże oregano. Przygotowanie(...)dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu. Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę łączymy z mięsem i kurkami
Moniki Smakołykisosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek(...)Modeny -sól himalajska różowa -szfran-opcjonalnie Jak zrobić? Dzień wcześniej pokroić schab w plastry, rozbić i lekko posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu z octem balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze włoskości i będzie..na każde zęby. Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam
Z Kuchni Do KuchniSkładniki 2 cukinie okrągłe 30 dkg mięsa indyczego kasza kuskus ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta sól,pieprz Przygotowanie Cukinie umyć, ściąć czubek od strony łodygi. Wydążyć środek, by pozbyć się pestek. Posolić i odstawić na jakieś 15-20 minut, aż nasza cukinka się "spoci" i puści wodę. Tak pozbywamy się goryczy. W między czasie przygotowujemy mięso. Tutaj wersja(...)wykorzystaniem mięsa indyczego, ale nie jest to obligatoryjne. Farsz ma nam smakować. Mięso najlepiej zmielić, posolić i dodać pieprzu. Można podsmażyć, by skrócić czas pieczenia. Do farszu dodać kaszę kuskus. Nie trzeba jej wcześniej przygotowywać. Dodać wg upodobań, np. pół szklanki. Proporcje na prawdę dowolne. Wymieszać farsz ręką. Z cukinii wylać wodę. Posolić jeszcze raz. Nałożyć farsz. Posypać bułką tartą
Karczma Honoriettypałki wykładamy marynatę i dokładnie wszystko mieszamy, tak, aby pałki były całe nią pokryte. Tak przygotowane pałki z kurczaka wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować takie mięso dzień przed grillowaniem i po kilku godzinach przełożyć pałki w pojemniku. Te, które były w pojemniku na górze, niech teraz będą na dole. Marynata ścieka z mięsa i pałki będące(...)dole są bardziej aromatyczne :) Pałki z kurczaka grillujemy na tacce 40 minut - po 20 minut z każdej strony. Gdy rozłożymy mięso na grillu, marynatę, która została w misce, rozkładamy równomiernie na wierzchu pałek. Ponieważ marynata jest dość gęsta, z mięsa grillowanego już w zasadzie nie ścieka. Wycieknie z niej tylko nadmiar oleju. Smacznego
Smak mojego domuStrasburgu. Nigdy wcześniej nie jadłam drobiu ze śmietaną. W pierwotnej wersji kurczak był prawdopodobnie gotowany na parze, a dopiero na talerzu ułożony na sosie śmietanowym. Było smacznie, ale niestety mięso nie było dogotowane, bo przydarzyły nam się krwiste kawałki. Dlatego dla pewności wolałam przygotować to danie inaczej. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi kurczaka 4 łyżki oleju łyżeczka słodkiej papryki(...)pół łyżeczki kozieradki lub kuminu pieprz sól czosnek suszony świeża bazylia tymianek cytrynowy duży kubełek śmietany (użyłam gęstej 18%) Każdą z piersi podzielić na dwie części. Mięso polać olejem i posypać przyprawami. Dodać posiekane świeże zioła. Odstawić mięso na ok. 2 godziny do przemacerowania. Kawałki kurczaka obsmażyć z obu stron na ładny kolor. Dodawanie oleju jest już zbyteczne
Weekendy w domu i ogrodzieTrochę nietypowe gołąbki z włoskiej kapusty, zapiekane w piekarniku. Farsz z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek daje im przepyszny smak. Składniki: duża kapusta włoska 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego olej Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Kapustę zalewamy wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia(...)które robią się miękkie. Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Następnie rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju. Pieczarki i mięso mielone dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Z liści kapusty odcinamy zgrubienie z głównego nerwa, nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Formę do zapiekania natłuszczamy olejem, można również wyłożyć
e-PrzepisyKulinarnepapryce czerwonej, zielonej i żółtej 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Papryka ostra Olej Liść laurowy Ziele angielskie Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę ( ok.2 cm ). Do mięsa dodajemy 1 łyżkę oleju, łyżeczkę vegety, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, pieprz i ostrą paprykę według uznania(...)Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w kostkę i podsmażamy. W wysokiej patelni, podsmażamy mięso, następnie dodajemy pieczarki z cebulą i papryki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. SMACZNEGO
Smaki Ewyzrobione kotlety mielone są odmianą dla tych klasycznych - często goszczących na naszych stołach. Mięso mielone daje nam masę fantastycznych pomysłów, wystarczy tylko wyobraźnia . Smak zależeć będzie przede wszystkim od jego jakości. Dlatego przestrzegam przed mięsem "garmażeryjnym" - słonym i nie wiadomo do końca z czego zrobionym. Dla mnie najlepszy jest ładny kawałek łopatki lub szynki zmielony własnoręcznie. Składniki: 500 gram mięsa(...)mielonego Op. Sera gorgonzola 2 jajka Bułka tarta ok. 200 ml 100 ml mleka Sól Pieprz Papryka mielona słodka Olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, paprykę oraz bułkę tartą do której wcześniej wlewamy mleko ( mleko wlewamy aby kotlety nie były suche ). Całość mieszamy. Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy
Smaki EwyPrzedstawiam kolejne danie z mięsa mielonego, ale oczywiście inne w smaku, bo o smaku papryki. Niech nikogo nie zmyli kolor - w tych pulpetach i w sosie nie ma pomidorów. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej ½ papryki zielonej 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 100 mleka Sól 1 łyżeczka papryki słodkiej + ½ łyżeczki ¼ łyżeczki(...)śmietany 18% słodkiej 1 ½ łyżeczki mąki Wykonanie: Papryki podpiekamy przez około 15 minut w temp. 180 o C ( chodzi o to aby zdjąć skórę ). Do mięsa mielonego dodajemy sól ( około 1 łyżeczki ) ½ łyżeczki papryki słodkiej i ¼ ostrej oraz wbijamy jajko. Mleko dodajemy do bułki tartej i również dodajemy do mięsa mielonego. Obrane papryki dzielimy na połowę. Jedną część
Smaki Ewycóż. Oczywiście najlepsza jest żółta. Aby pozbyć się ewentualnej goryczki brukiew należy sparzyć lub przemrozić. Idealna zupa na chłodne dni. Składniki: 1 brukiew 2 l. wody ok. 250 gram mięsa ( oczywiście najlepsza gęsina ) 2 – 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 4 ziemniaki Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Brukiew obieramy , kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości razem(...)mięsem. W między czasie pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Po ugotowaniu brukwi, wyjmujemy ją łyżką cedzakową, również wyjmujemy mięso. Do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy. Mięso obieramy z ewentualnych kości i dodajemy do gotujących warzyw. Brukiew rozdrabniamy widelcem i również umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. SMACZNEGO
Smaki EwyIdealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha. Składniki: Kotlety 500 gram mięsa mielonego 1 jajko Sól vegeta Pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki ½ szklanki bułki tartej 100 ml mleka 4 jajka ugotowane na twardo olej Sos musztardowy 500 ml bulionu wołowego ( lub innego ) 3 spore łyżeczki musztardy(...)słodkiej śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( dzięki temu kotlety nie będą suche ).Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, posiekaną pietruszkę oraz namoczona bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ugotowane jajka na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki ( wzdłuż ). Z mięsa mielonego formujemy placki i zawijamy w nie ½ jajka. Otaczamy w bułce tartej i smażymy
Smaki Ewylecz jest mieszanką dopasowaną do własnego smaku. Składniki: Woda 3 litry 1200 gram ziemniaków 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka Kawałek selera 300 gram cienkiej kiełbasy 200 gram mięsa ( typu antrykot, ale może być inne ) 150 gram wędzonego boczku Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 1 łyżka majeranku 3 łyżki musztardy 50 ml śmietany 18% - słodkiej Wykonanie: Mięso gotujemy(...)wodzie, usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. W czasie jak gotuje się mięso obieramy warzywa I kroimy kiełbasę i boczek. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pozostałe warzywa ścieramy tarce ( duże oka ). Kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy również cebulę. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy
Smaki Ewy