mięso - 63110 przepisów (strona:705/4208)

Klasyczny przepis na lasagne 143

Włoch. Prostota składników i szybkość przygotowania czynią z tego dania idealną propozycję na wykwintny obiad. Przepis na lasagne Cebulę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy mięso solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed(...)posiekaną bazylię . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym), mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu itd. Ostatni płat lasagne także smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem. Ile warstwa lasagne uda Wam się przygotować, zależy od wysokości Waszego naczynia żaroodpornego. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz wieprzowy z papryką 162

listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu przyprawa do gulaszu Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Kasza pęczak Stoisław Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę wielkości 2x2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso, posypujemy przyprawą do gulaszu, smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby pokryła mięso(...)dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski, przesmażamy na patelni, dodajemy pod koniec gotowania,  gotujemy jeszcze przez 15 minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku solą, pierzem, słodka i ostrą papryką. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według

Bajeczna Kuchnia
Polędwiczka wieprzowa z kurkami 337

grubości około 1,5 cm i rozbijamy lekko ręką. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Będziemy na niej podsmażać polędwiczki dokładnie 4 minuty. To jest całkowity czas trzymania mięsa na patelni. Dzięki temu polędwiczka będzie mięciutka jak masełko. Podsmażamy polędwiczki w następujący sposób: Na gorącej patelni rozkładamy połowę mięsa i podsmażamy w 2 minuty. Pod koniec tych 2 minut mięso(...)solimy i pieprzymy i od razu przewracamy na drugą stronę.  Po kolejnych dwóch minutach polędwiczki zdejmujemy z patelni na talerz. Na patelnię wrzucamy drugą porcję mięsa i postępujemy podobnie. Na patelnię po polędwiczkach dolewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę.  Cebulę solimy do smaku i podsmażamy do zeszklenia.  Na zeszkloną cebulę wrzucamy kurki. Całość solimy, pieprzymy, mieszamy

Smak mojego domu
Potrawka warzywna z indykiem i ryżem 151

Bardzo pożywna i kolorowa zupa. Oprócz aromatu pomidorów i papryki wyczuwalny jest smak mięsa indyczego w ziołach smażonego na rumiano na klarowanym maśle. Jeśli zrobicie jej więcej będziecie się cieszyć codziennie coraz lepszym jej smakiem. Jak bigos, przechodzi swoimi aromatami i zapachami każdego dnia. Składniki: 1 l passaty pomidorowej puszka pomidorów krojonych z puszki bez skórki 800 g mięsa mielonego(...)patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy drobno posiekane: cebulkę, paprykę i pomidory. Gdy zmiękną i wydobędą z siebie soki to dodajemy je do naszej zupy. Także na maśle klarowanym podsmażamy mięso mielone, dobrze przyprawiamy papryką i vegetą. W osolonej wodzie gotujemy ryż około połowę czasu mniej niż na opakowaniu. Dzięki temu dodany do zupy nie rozgotuje się. Do garnka z zupą

Zasmakuj Kuchni
Marynowana karkówka w sosie śmietanowym 101

odsłonę tradycyjnej karkówki.     Marynowana karkówka w sosie śmietanowym Składniki: 5 plastrów karkówki 1 łyżeczka musztardy 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki przyprawy do mięsa 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich ziele angielskie 2 łyżki oliwy sól,pieprz 2-3 łyżki śmietany 18% oregano Sposób wykonania: Plastry karkówki ułożyć w misce. W innym(...)oliwę, przyprawy, musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na mięsie. Wszystko zalać marynatą. Zakryć szczelnie i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i obsmażyć na patelni z obu stron na rumiany kolor. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmażyć cebule, która marynowała sie wraz z mięsem. Również

Smaki Natalii
Karkówka po kowalsku 148

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 5 plastrów karkówki 2-3 łyżeczki przyprawy do mięsa Papryka słodka/ostra 2 ząbki czosnku 1 duża cebula Sól,pieprz 6 dużych pieczarek ser żółty 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu oregano oliwa z oliwek Sposób wykonania: Mięso wkładamy(...)dużej miski. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, przyprawę do mięsa, paprykę słodką/ostrą, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Tą marynatą zalewamy karkówkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin(najlepiej na całą noc). Pieczarki pokrojone w pól plasterki podsmażamy na odrobinie oliwy. Doprawiamy solą. Ser zółty (ilość wedle uznania)ścieramy na tarce

Smaki Natalii
Galart. Zimne nóżki 137

listki laurowe sporo pieprzu, sól marchew cebula pietrucha groszek zielony jajka  Sposób wykonania:  Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam do garnka, zalewam taką ilością wody, aby mięso było przykryte. Ustawiam na niewielkim gazie na ok. 3 godziny.Po tym czasie zbieram szumowinę, dodaję warzywa oraz doprawiam całość listkami laurowymi, pieprzem i solą. Gotuję aż warzywa będą miękkie.Odcedzam wszystko(...)był sam wywar (bez kostek, mięsa itd.). Marchewkę kroję w talarki, mięso kroję drobno. Do kokilek wkładam marchewkę, groszek, po plasterku jajka oraz mięso i zalewam wywarem. Wywar warto sprawdzić smakowo, w razie potrzeby warto dopieprzyć, bo po wystudzeniu będzie delikatniejszy w smaku. Wkładam do lodówki na cała noc, galaretki ścinają się na naturalnej żelatynie, nie trzeba nic więcej dodawać

Smaki Natalii
KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PO PROWANSALSKU 189

siostra i brat.T ak więc kurak poszedł na pierwszy ogień do piekarnika , a potem ciasto drożdżowe za które mój brat ostatnią muszkę w groszki by oddał. KURCZAK wyszedł chrupiący,mięso soczyste ,mocno nawilżone przez wydostające się piwo z butelki.Możemy go upiec wraz z warzywami ,ja osobno podałam całą miskę surówki ze słodkiej kapusty.Jak jeszcze takiego kurczaka nie piekliście(...)smarujemy2-3 godz.wcześniej przed pieczeniem ,kurczaka od środka , odstawiając go na ten czas do lodówki.Otworzyc piwo , odlać 1 szklankę napoju , która będzie potrzebna do podlewania mięsa podczas pieczenia.Nabijamy kuraka na butelkę z resztą piwa,s stawiamy go z butelką np.na blasze wyłożonej papierem lub naczyniu żaroodpornym ,skrapiamy go oliwą i wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schab wędzony 460

Czosnek kroimy w drobna kostkę i ścieramy z połączonymi solami i cukrem. Sól rozpuszczamy w wodzie, dodajemy wystudzony napar razem z przyprawami i mieszamy.   Do solanki wkładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 dni. Mięso obracamy w solance raz da dobę.    W okresie letnim, przy wysokich temperaturach dobrze jest w trzeciej dobie solankę wymienić(...)nową.         W przeddzień wędzenia wyjmujemy mięso z solanki, płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Po wysuszeniu schab zawijamy w gazę i okręcamy dokładnie sznurkiem. Przechowujemy w lodówce aż do wędzenia. Rozpalamy wędzarnię i kiedy temperatura wewnątrz osiągnie ok. 40 st. C zawieszamy mięso. Przykrywamy i wędzimy ok. 6-7 godzin w temperaturze

Maminek kulinarny
szybkowar-cielęcina z kiszoną kapustą i pieczarkami... 131

sztuka, woda 250 ml cielęcą łopatkę z kością opłukać, osuszyć recznikiem papierowym, natrzeć kucharkiem, pieprzem, papryką, pieprzem, czosnkiem i schować do lodówki na 3 godziny, na gorącym smalcu zrumienić mięso z każdej strony, odłożyć na talerz na tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć bez solenia, pieczarki nie puszczą wody na patelni kiszoną kapustę włożyć(...)szybkowara, posypać cukrem, wymieszać, dodać kostkę grzybową, na kapuście położyć mięso, kości same odchodzą od mięsa na mięso wyłożyć z patelni pieczarki, dodać ziele i liść laurowy, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, można odlać nadmiar wody - cielęcina jest krucha

W Mojej Kuchni Lubię
Placki po węgiersku z fasolką szparagową 186

łyżeczka oregano, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, PRZYGOTOWANIE: 1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście(...)mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano. 2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych

Tradycyjna kuchnia Kasi
W SKRÓCIE: TŁUSZCZE 141

Tłuszcze zbudowane są z kwasów tłuszczowych i glicerolu. KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE Obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, jaja), a także w kokosie i kakao. W diecie zalecane jest ograniczenie ich ilości do minimum (a w szczególności tych długołańcuchowych, obecnych głównie w mięsie, które podwyższają "złą" frakcję lipoprotein - LDL, mają działanie prozakrzepowe i aterogenne - przyczyniają się(...)miażdżycy). Dlatego warto spożywać odtłuszczony nabiał (najlepiej 2%), chude mięsa - drób. Należy pamiętać o obecności tzw. TŁUSZCZU UTAJONEGO , który znajdziemy przykładowo w mięsie wieprzowym/wołowym - odcięcie wyraźnych kawałków tłuszczu z brzegów mięsa, oczywiście ogranicza jego zawartość, ALE produkt ten wciąż zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych! OLEJ KOKOSOWY - ostatnio zyskał na popularności słusznie/nie słusznie nie będę oceniać. Ostrzegam

Vroblewska-fitlife
Domowy pasztet do smarowania 207

sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka i ostra łyżka vegety natur 3 łyżki masła stopionego i lekko ostudzonego 2 ząbki czosnku 1-1,5 szklanki rosołu z gotowania mięsa (wedle potrzeby) Wykonanie: Cebulę siekamy drobno w piórka. Mięso z łopatki lub karkówki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz cebulą, gotujemy(...)gotujemy około 15 minut oczyszczoną wątróbkę i pokrojoną w mniejsze części (szybciej się ugotuje i łatwiej będzie je miksować). Czosnek lekko przypiekamy w piekarniku, zdejmujemy mundurki, siekamy drobno. Gotowe mięso z łopatki lub karkówki, cebulę oraz wątróbkę wrzucamy do większej miski, wlewamy szklankę rosołu z garnka (lub ciut więcej), w którym gotowało się mięso z łopatki lub karkówki i miksujemy

Zasmakuj Kuchni