Kasza gryczana z mięsem to treściwy, konkretny, ale i bardzo smaczny farsz do pierogów. Mimo skromnych dodatków smakowych, bo zaledwie sól, pieprz i cebula, farsz jest wyrazisty i ma charakter. Pierogi dukielskie z kaszy gryczanej i mięsa równie smaczne są od razu po ugotowaniu, jak i podsmażone na patelni. Kasze uprawiane i spożywane są w Polsce od czasów średniowiecza. Niegdyś(...)kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 250 g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule 100 g masła sól pieprz słonina olej Kaszę gryczaną gotujemy na sypko: suchą kaszę wsypujemy do 2 szklanek gotującej się wody z masłem, gotujemy około 15 minut
Trzeci talerzAsia 2 łyżki oleju 2 łyżki świeżej kolendry 2 puszki mleka kokosowego (800ml) House of Asia 0,5 l bulionu drobiowego ok. 60 dkg kurczaka – najlepiej udka (mięso można po ugotowaniu ładnie podzielić wzdłuż włókien) 200g makaronu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego House of Asia 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z limonki do przybrania: czerwona cebula, kiełki(...)olej wylać przygotowaną pastę i podsmażać 4-6 minut aż lekko zbrązowieje. Dodać mleko kokosowe i bulion, zagotować. Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować około 25 minut, do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, lekko przestudzić, podzielić widelcem wzdłuż włókien. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odstawić. Podzielone mięso wrzucić z powrotem do bulionu, dodać sos rybny
Pociąg Do KuchniCzyli ogólna poprawa samopoczucia! :) Dzisiaj coś ogólnie wszystkim znanego ale w wersji fit! Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi Pulpeciki: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielone filety z kurczaka) 2 jajka 1 duża cebula 3 łyżki płatków kukurydzianych lub owsianych 3 łyżki posiekanego drobno koperki 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki(...)bulion warzywny (ok. 2 szklanek) olej kokosowy sól, pieprz Gotujemy w bulionie starte na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę (do miękkości). W tym czasie mieszamy mięso mielone z jajkami, płatkami, koperkiem, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy je i lekko studzimy. Nie wylewamy bulionu! Mieszamy mięso, warzywa, doprawiamy do smaku (mięso musi być
Kuchnia moimi oczamiOpis: Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej(...)głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować, aby całe zostały dobrze pokryte marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy folią i ostawiamy na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na początku pieczenia naczynie najlepiej przykryć i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie możemy zdjąć przykrycie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSmakują super. Wystarczy choć raz wypróbować, a na pewno zrobicie je po raz kolejny. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 8 Klopsiki w sosie śmietankowym 60 dag mięsa mielonego (dowolnego) 25 dag makaronu penne 1 duży por 2 i pół szklanki mleka 1 szklanka śmietany 18% pół szklanki sera żółtego 2 jajka 1,5 łyżki mąki 1 łyżka(...)śmietanę połączyć razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażony por i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia. KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min - PORCJE: 10 Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami NALEŚNIKI pół litra mleka 30 dag mąki 2 jajka szczypta soli FARSZ 80 dag mięsa mielonego 50 dag pieczarek 2 cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia SOS pół margaryny 2 łyżki mąki pół(...)FARSZ: Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć. Odrobinę posolić. Następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu mięso mielone. Gdy wszystko mamy usmażone, łączymy mięso oraz pieczarki z cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. Na upieczone naleśniki nakładamy farsz, zwijamy i układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance jeden obok
Gotuję Testujęnormalna paczka ( 200 g) starcza mi na dwa - trzy tygodnie. Uwielbiam ten smak, aromat jaki się uwalnia podczas smażenie. Nie potrzeba wielu przypraw, aby nadać wyrazu daniu, masło i mięso doskonale się uzupełniają. A jeszcze niedawno odkryłam, że smażąc na maśle, nie potrzebujemy zbyt wiele soli, to co jest w nim to już ma znaczenie. 8 skrzydełek łyżka masła(...)łyżka skórki z cytryny Skrzydełka przecinamy na stawach, posypujemy papryką z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy skrzydełka ( bez końcówek) z każdej strony. Po dokładnym obsmażeniu mięsa ,wrzucamy borowika pokrojonego w paski. przykrywamy i dusimy do miękkości. Grzyby można zamienić na inne, jakie tam mamy lub lubimy. Jarmuż oddzielamy od łodygi rwiemy na kawałki.Makaron gotujemy
Dieta moja pasjasię dzięki uprzejmości księgarni internetowej Tania książka. pl Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mocno ciepłej wody 3 łyżki oleju jajko 0,5 łyżeczki soli Farsz: 1/2 szklanka kuskus mięso z rosołu cebula łyżka masła papryka jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Oraz: 3 łyżki masła 10 pieczarek Do wody dodajemy olej sól i jajko, mieszamy wszystko(...)następnie wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Gdy jest dostatecznie gładkie i lśniące, przykrywamy talerzem aby sobie odpoczęło. Obieramy mięso i kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła , podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Jak się ładnie zeszkli dodajemy mięso i wszystko razem przesmażamy. Kuskus zalewamy wodą zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy zwiększy swoją objętość dodajemy
Dieta moja pasjatego mu nigdy nie żałuję. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, majeranek, paprykę i pieprz, dokładnie razem mieszamy i taką mazią nacieramy po porcjowane mięso ( około kg). Pakujemy szczelnie i odstawiamy co najmniej na noc do lodówki. U mnie królik był tłusty, a więc ten jego tłuszczyk oberwałam z mięsa i wytopiłam. A następnie(...)obsmażamy mięso z każdej strony. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na tym samy tłuszczu na którym zrumieniało się mięso. Gdy cebula jest zeszklona wtedy można delikatnie zebrać nadmiar tłuszczu, a do cebuli włożyć królika królika, zalać wodą i dusić wolno do miękkości. Gdy już zaczyna lekko odchodzić od kości wtedy można zabielić śmietaną i zagęścić mąką oraz
Dieta moja pasjakolędy ciężko byłoby uwierzyć iż to koniec grudnia. Kilka dni temu napisał do mnie pewien Pan z prośbą o jakieś szybkie danie. Pan jest fanem wszelkich kasz, makaronów lubi mięso i owoce, ale kończą mu się pomysły i chciałby coś nowego. Jakby to krótko napisać.... mówisz i masz. :) łyżka masła pierś z kurczaka sól i pieprz cayenne do smaku szklanka(...)kuskus woda 2 liście jarmużu 0,5 owocu granatu Czyste mięso kroimy w kostkę, wielkość dowolna, według własnych upodobań Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na maśle. Ilość przypraw też należy dobrać do własnych gustów i smaków. Zdejmujemy mięso na talerz, na patelnię wsypujemy kuskus, zalewamy wodą tak jak zaleca producent i czekamy aż zmięknie. Granat przekrawamy
Dieta moja pasjapodlega dyskusji. I nie ma sensu ich trzymać, aby zalegały lodówkę, tylko trzeba je przetworzyć. I tak dotarliśmy do tematu klopsików jakie można zrobić z rosołowego mięsa. gotowane mięso i warzywa z rosołu jajko 2 - 3 łyżki manny sól i pieprz do smaku Mięso obieramy ze skóry i resztek tłuszczu. Wrzucamy do malaksera razem z warzywami(...)bardzo delikatne, mięciutkie śmiało można je nazwać klopsikami dla chorych lub małych dzieci. Smakowo i konsystencją na pewno się różnią od takich zrobionych ze zwykłego mielonego mięsa . Można też usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. To już jak tam kto woli albo lubi
Dieta moja pasjaproponowałam w poniedziałek, ale dziś wyszło inaczej. Czy ważny dzień? Nie, ważne aby smakowało, dało się szybko zrobić i nic uległo zmarnowaniu. opakowanie ciasta francuskiego około 0,5 kg mięsa z rosołu 2 jajka sól i pieprz do smaku ząbek czosnki łyżeczka majeranku łyżka manny Mięso oddzielamy od kości i albo bardzo drobno kroimy, albo miksujemy, ja stosuję drugi(...)cieście zostawiając 2 cm wolnego na jednym z dłuższych brzegów. Rolujemy, nie za ciasno wiadomo ten wypiek potrzebuje miejsc aby się rozwarstwić. Kończymy zwijanie na wolnym od mięsa brzegu. Układamy na blasze wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Całość smarujemy resztką jajka i cienkim nożem, robimy delikatne nacięcia na powierzchni rolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy
Dieta moja pasjaWiele razy pisałam i dziś też się powtórzę. Kurczak nie jest nudnym mięsem, ono jest tak delikatne, że każdy dodatek, każdy dodatkowy aromat chłonie jak swój własny i za każdym razem przejmuje smak towarzystwa w jakim go ulokujemy. A więc co nas tylko ogranicza? Nasza wyobraźnia i nic więcej, dlatego puśćmy wodzę fantazji. Kiedyś przez omyłkowo zamiast koperkiem, posypałam(...)całkiem inne aromaty, niż te do których przywykliśmy. 2 piersi kurczaka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do smażenia ręczniki papierowe Mięso lekko rozbijamy, nie chodzi o cienki płat, ale i masywną, zgrabną sztukę mięsa. Jajko doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy drobno posiekaną natkę. Mięso maczamy
Dieta moja pasjaSkładniki: 1,30 kg mięsa (biodrówki wieprzowej) 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj ) 1 mały koncentrat pomidorowy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cukinia 25 dag pieczarek 20 dag kukurydzy z puszki słodka i ostra papryka w proszku do smaku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy(...)rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po wysmażeniu przekładamy do garnka i zalewamy odrobiną wody (do połowy wysokości mięsa) i przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę i cukinię w kostkę a pieczarki w ćwiartki. Następnie na patelni po mięsie smażymy pokrojone
Qchnia po prostuSkładniki na rosół umyć, obrać i umieścić w garnku, dodać uda gęsi, przyprawy i wodę (tyle wody aby zakryła wszystkie składniki). Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ugotowane uda wyjąć z rosołu, obrać z mięsa. Rosół pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimny, za pomocą łyżki zebrać z jego powierzchni tłuszcz, będzie potrzebny do farszu(...)Cebule pokroić i podsmażyć na oleju (lub gęsim tłuszczu). Następnie zmielić w maszynce do mięsa: podsmażone cebule, ugotowane mięso, marchewki i pietruszkę. Do zmielonych składników dodać jajko, bułkę tartę, rosół, gęsi tłuszcz. Przyprawić farsz majerankiem, tymiankiem, kolendrą, solą, pieprzem i sosem sojowym. Wstawić farsz do lodówki, na pół godziny, aby trochę stężał. Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów: Mąkę
Codziennik Kuchenny