zaręczam, że smakuje lepiej niż wygląda, bo jak cukinia, sos pomidorowy, indyk i cała masa najbardziej aromatycznych przypraw może źle smakować? :) Dlatego smacznego! :) Składniki: - 3 spore cukinie - pół kilograma mięsa mielonego z indyka - puszka pomidorów - duża cebula - 6 ząbków czosnku - 100 g mozzarelli - oliwa z oliwek - oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra (nie podaję proporcji przypraw i ziół(...)stron mieszanką przypraw i oliwy. wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 7 minut. Cebulę i resztę czosnku siekam i szklę na łyżce oliwy. Dokładam mięso z indyka, zwiększam ogień (aby mięso nie ugotowało się, a ładnie podsmażyło). Gdy mięso jest już gdzieniegdzie złote dodaję pomidory z puszki, słuszną porcję ziół i sól oraz pieprz
Cook&Lovepowinny się mocno rumienić). My przerzucamy podduszone warzywa do osobnego garnka, ale jeśli macie dużą, głęboką patelnię możecie kontynuować kolejny punkt w tym samym naczyniu. 3. PODSMAŻANIE MIĘSA (10 MIN) Na patelnię dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i wrzucamy mieloną wołowinę. Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i smażymy ok. 10 min na mocnym ogniu – mięso powinno się dobrze(...)przyrumienić (nie martwcie się, że będzie suche – po 2 h duszenia w winie odzyska soczystość). Pod koniec solimy mięso, mieszamy i przerzucamy je do garnka z warzywami. 4. KONCENTRAT + WINO (2 min) Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy go ok. 1 min, a następnie dolewamy szklankę wina. Gotujemy przez minutę i przelewamy do garnka z warzywami i mięsem
Nerds KitchenPOLANIA: 2 Cebule 3 Paski Boczku Wędzonego sól i pieprz DODATKOWO: 3 l Wody 5 Łyżek Polski Olej Rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na samym początku przygotowuję farsz. Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu gotuję by mięso było miękkie. Następnie studzę. Mięso mielę w maszynce do mięsa. W garnku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną drobno cebulę
Gotowanie PatkiSkładniki: 1,20 kg mięsa wieprzowego (biodrówka) 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki cebula 20 dag śmietany 18% 4 łyżki mąki pszennej około 6 łyżek chrzanu (do smaku) ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe, sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso czyścimy, wkładamy w całości do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda się zagotuje, zdejmujemy z powierzchni wywaru szumy(...)Wrzucamy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie odławiamy mięso i warzywa a wywar przecedzamy przez sitko. Odlewamy około 700 ml czystego płynu. Śmietanę ucieramy z mąką, dodajemy łyżkę wazową gorącego wywaru. Mieszamy, a gdy zawiesina będzie jednolita wlewamy do wywaru. Dodajemy chrzan do smaku. Sos powinien być lekko ostry. Mięso kroimy w plastry i dodajemy
Qchnia po prostuzdecydowanie idealny na każdy inny dzień tygodnia. Mocne przyprawy, wspaniały aromat i wyrazisty smak to epitety jakimi mogę określić te danie. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy pęczak 250g mięsa mielonego 10 pieczarek 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki(...)czosnku w proszku Sól himalajska Olej kokosowy lub rzepakowy Przygotowanie: Kasze gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu lub po prostu do momentu aż zmięknie. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju z pokrojonymi w kosteczkę pieczarkami i wszystkimi przyprawami. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oleju, kaszę odcedzamy i przekładamy do naczynia. Nakładamy mięso z pieczarkami i wszystko posypujemy cheddarem
Czarnawisienkadomów, tyle przepisów na rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem(...)smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI: ok. 1 l rosołu 1 średnia marchew mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi ok. 1 l wody seler - tyle ile marchwi 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 5 cm skórki z imbiru 2 łyżki grzybów mung* sól
Kuchnia od dwojgawyobrażam sobie Święta Niepodległości bez podania na obiad gęsi. Ze względu na wysoki koszt i długość pieczenia czy duszenia gęsi nie przygotowuję tego mięsa często. Przepis na przygotowanie gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia(...)cebule 2 szklanki rosołu sól, pieprz cytryna Sposób przygotowania: Udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 2-3 godziny. Mięso układamy na patelnię skórą do dołu (można ją delikatnie ponacinać). Wytapiamy tłuszcz. Przekładamy na drugą stronę. Chwilę smażymy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę
Pobite gary Barbarykuchni przygotować się na przyjście zimy. Dlatego na obiad proponuję kruchą łopatkę, w aromatycznym sosie, z pomidorami i czosnkiem. składniki dla czterech osób mięso i marynata 800 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki oleju(...)najlepiej z puszki) 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ząbki czosnku 1/2 szklanki mąki sol, pieprz sposób przygotowania Z łopatki wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, słodką paprykę, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy
Miód i pieprzskładniki na farsz: ok. 500 g ugotowanego mięsa rosołowego 200 g cebuli 100 g masła sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy połowę masła z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. składniki na ciasto pierogowe: 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g wody
Domowy Smak Jedzeniaoczyścić i wypłukać. Do dużego garnka włożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą w takiej ilości, aby było jej mniej więcej kilka centymetrów wyżej nad poziom mięsa. Na wolnym ogniu zagotować wszystko. Po kilku minutach od zagotowania dodać marchew, seler, pietruszkę i pora. Gotować na minimalnym ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodać sól do smaku(...)gotowego rosołu wyjąć warzywa i mięso i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę średniej wielkości. Do rosołu włożyć flaczki i przyprawić. Gotować przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dodać mięso z kurczaka i warzywa. Gdyby zupa była zbyt gęsta, wtedy można dolać wody. Wszystko razem ponownie zagotować
Codzienna kuchnia niecodziennaKasza gryczana z mięsem to treściwy, konkretny, ale i bardzo smaczny farsz do pierogów. Mimo skromnych dodatków smakowych, bo zaledwie sól, pieprz i cebula, farsz jest wyrazisty i ma charakter. Pierogi dukielskie z kaszy gryczanej i mięsa równie smaczne są od razu po ugotowaniu, jak i podsmażone na patelni. Kasze uprawiane i spożywane są w Polsce od czasów średniowiecza. Niegdyś(...)kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 250 g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule 100 g masła sól pieprz słonina olej Kaszę gryczaną gotujemy na sypko: suchą kaszę wsypujemy do 2 szklanek gotującej się wody z masłem, gotujemy około 15 minut
Trzeci talerzAsia 2 łyżki oleju 2 łyżki świeżej kolendry 2 puszki mleka kokosowego (800ml) House of Asia 0,5 l bulionu drobiowego ok. 60 dkg kurczaka – najlepiej udka (mięso można po ugotowaniu ładnie podzielić wzdłuż włókien) 200g makaronu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego House of Asia 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z limonki do przybrania: czerwona cebula, kiełki(...)olej wylać przygotowaną pastę i podsmażać 4-6 minut aż lekko zbrązowieje. Dodać mleko kokosowe i bulion, zagotować. Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować około 25 minut, do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, lekko przestudzić, podzielić widelcem wzdłuż włókien. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odstawić. Podzielone mięso wrzucić z powrotem do bulionu, dodać sos rybny
Pociąg Do KuchniCzyli ogólna poprawa samopoczucia! :) Dzisiaj coś ogólnie wszystkim znanego ale w wersji fit! Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi Pulpeciki: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielone filety z kurczaka) 2 jajka 1 duża cebula 3 łyżki płatków kukurydzianych lub owsianych 3 łyżki posiekanego drobno koperki 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki(...)bulion warzywny (ok. 2 szklanek) olej kokosowy sól, pieprz Gotujemy w bulionie starte na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę (do miękkości). W tym czasie mieszamy mięso mielone z jajkami, płatkami, koperkiem, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy je i lekko studzimy. Nie wylewamy bulionu! Mieszamy mięso, warzywa, doprawiamy do smaku (mięso musi być
Kuchnia moimi oczamiOpis: Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej(...)głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować, aby całe zostały dobrze pokryte marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy folią i ostawiamy na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na początku pieczenia naczynie najlepiej przykryć i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie możemy zdjąć przykrycie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSmakują super. Wystarczy choć raz wypróbować, a na pewno zrobicie je po raz kolejny. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 8 Klopsiki w sosie śmietankowym 60 dag mięsa mielonego (dowolnego) 25 dag makaronu penne 1 duży por 2 i pół szklanki mleka 1 szklanka śmietany 18% pół szklanki sera żółtego 2 jajka 1,5 łyżki mąki 1 łyżka(...)śmietanę połączyć razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażony por i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia. KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki
Gotuję Testuję