Pewnie dobrze kojarzycie sobie jaskółcze gniazda...Wielkanocna potrawa, w której to mięso otula jajeczko. Jako, że kto mnie zna ten wie, że lubię czasem robić coś na przekór...zrobiłam pieczarkowe gniazda. Powstały one z myślą o synach, którzy właśnie je bardzo lubią. Podane z ulubionym sosem będą jeszcze smaczniejsze.Gniazdka usmażyłam na oleju rzepakowym , którego nie może zabraknąć w daniach , które(...)sosów podawanych na zimno *jest bogatym źródłem kwasów omega 6 i omega 3 , którego brakuje w naszej diecie * babki wielkanocne z olejem rzepakowym są przepyszne. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 10 dużych pieczarek sól, pieprz, słodka papryka kilka gałązek natki pietruszki 1 jajko sucha bułka olej rzepakowy do smażenia gniazdek Wykonanie: Obrane pieczarki gotujemy w całości w osolonej wodzie
Z Majeczką w kuchnijest bardzo zdrową,delikatną rybą , dużo mięsa ości prawie wcale.Jest największą rybą słodkowodną.Mięso idealne, a po przyrządzeniu jest w środku soczyste .Świetny jako stek z ryby.Z tą ryba przygotowałam kilka przepisów , i muszę przyznać , że każdy kawałek był w smaku niesamowity.Dziś pierwszy przepis zrobiony w stylu orientalnym.Oczywiście suma możemy zastąpić inną rybą, ale ja gorąco polecam jego(...)świeżego,startego imbiru 1 łyżka musztardy Oliwa z oliwek ****************************************** Suma umyć,wypatroszyć i wyfiletować,osuszyć.Przygotowac w miseczce marynatę z podanych składników(skórkę i sok z cytryny używamy).Kawałki mięsa moczymy przez 2 godz.Na patelni rozgrzać olej i odsączone kawałki suma usmażyć na złoty kolor( uważać !Mięso szybko dochodzi do siebie,miód potrafi się skarmelizowac i przypalić).Podajemy z surówką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiryżu bo nie musimy go dodatkowo zagęszczać właśnie dzięki cebuli. Polecam! Składniki : * 2 cebule * 1 cebula czerwona * 2-3 ząbki czosnku * łyżka oleju rzepakowego * 2 plastry chudego mięsa wieprzowego np szynki * sól himalajska, papryka czerwona, pieprz do smaku * woda Przygotowanie : Mięso pokroić w paski. Przyprawić, Cebulę posiekać w piórka, przesmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso, przesmażyć(...)Dolać wodę i gotować aż do miękkości mięsa. Sosu nie trzeba zagęszczać, podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Martykoperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka(...)zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego - dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie na średnim ogniu
Zasmakuj Kuchniczęściej można znaleźć dobrą kapustę kiszoną. Propozycja podania może być zupełnie inna, gdyż takie kotlety pasują do wszystkiego Składniki na kotlety mielone: 3 duże ziemniaki ok 400 g mięsa mielonego (dałam mieloną łopatkę wieprzową) 3 ząbki czosnku 2 jajka zioła prowansalskie, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (można wykorzystać ziemniaki pozostałe(...)wczorajszego obiadu). Przepuszczamy je przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Ziemniaki mieszamy z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Dodajmy przyprawy do smaku i mieszamy ma jednolitą masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety mielone smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Składniki
e-PrzepisyKulinarneJeśli na nogach wieprzowych jest jeszcze szczecina to opalamy włosy nad palnikiem. Nogi i golonkę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. 2. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gdy na powierzchni wywaru zaczną zbierać się szumowiny to zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej. 3. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki(...)godzinach dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy również liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy jeszcze przez około 2 godziny na małym ogniu, do czasu, aż mięso zrobi się miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości. Na koniec doprawiamy wywar solą i pieprzem. 4. Wyciągamy z wywaru golonkę, nogi wieprzowe i marchewkę - odstawiamy do wystygnięcia. Wywar przecedzamy i odstawiamy
W kuchni KatieJuż nieraz mówiłam Wam, że mięsa drobiowego z rosołu mi przybywa i przybywa, a ja nie nadążam go przerabiać. Postanowiłam więc, że kolejna porcja ze świeżo gotowanego rosołu drobiowo- wieprzowego pójdzie właśnie na pierożki, a te podam zamiast makaronu. Okazało się to świetnym rozwiązaniem, mało tego- bardzo dobrym. Zjadł zarówno Mąż jak i Syn, a ten jest prawdziwym niejadkiem(...)wody natka pietruszki Pierogi- ciasto: 3 szklanki mąki (ok ½kg) + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody ½ płaskiej łyżeczki soli 1 jajko Farsz: ok ½ kg gotowanego w rosole mięsa 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 30g masła Sposób przygotowania: 1. Rosół: Cebulę opiekamy nad palnikiem. Mięsa myjemy, przekładamy do garnka wraz z włoszczyzną (łącznie z opieczoną cebulą
Kuchnia w czekoladziepieczenie w rękawie. Efekt przeszedł moje oczekiwania i utwierdził, w i tak już głębokim przekonaniu, że prostota ma w sobie ogromną moc. Prostota w kuchni. Składniki: - 0,5 kg mięsa wołowego z łopatki lub karku - 3 małe cebule marynata: - 4 posiekane ząbki czosnku - pieprz czarny grubo mielony - łyżka octu balsamicznego - dwie łyżki sosu worcestershire - 0,5 szklanki oliwy Wołowinę(...)kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy nią mięso. Szczelnie zamykamy i zostawiamy minimum na jedną noc w lodówce. Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki godzinę przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy do rękawa do pieczenia razem z mięsem. Pieczemy
Cook&Lovenigdy nie pogardzę, wymaga też krótszego marynowania niż kaczka. Smak ? Wiadomo, kaczka to nie jest, więc i końcowy smak jest trochę inny. Ale dalej wschodni i egzotyczny – a samo mięso pozostaje ultrasoczyste. Kurczaka okrawamy ze zbędnych kawałków tłuszczu. Najpierw delikwent wyląduje w marynacie. Do miseczki wrzucamy cukier, zalewamy go gorącą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy oba sosy sojowe(...)małą patelnię. Dodajemy syrop z agawy i podgrzewamy do zagotowania – kończymy z sosem, którym będziemy kurczaka smarować w czasie pieczenia żeby zamknąć pory jego skóry i zachować wilgotność mięsa. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka (można go związać dla równego pieczenia) wkładamy piersiami do góry na kratkę brytfanny (jeśli takiej nie macie – wyłóżcie kurczaka
Karo in the Kitchenpolecam,robiłam tak również boczek i był równie wyśmienity Składniki: ok 1 kg karczku sól(może być sól peklowana) pieprz majeranek, papryka słodka olej ok 2 litrów(tyle żeby mięso jak zalewamy było przykryte) Przygotowanie: mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki(jak używamy soi peklowanej to nawet 3 dni żeby porządnie mięso przeszło,ja użyłam(...)takiej ale czekałam tylko półtora dnia i nie jest w środku różowy,ale nie mogłam się doczekać efektu a i tak był pyszny) po tym czasie dajemy mięso do garnka i zalewamy zimnym olejem (tak żeby było całe przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny(można w trakcie smażenia dorzucić 1-2 ziemniaki surowe obrane żeby olej
Swojskie jedzonkookazały się być łaskawe dla mnie i pokazały swoje słodkie, wcale nie kapuściane oblicze, smakują doskonale w połączaniu z cebulą i jabłkami, podaję je w tej wersji do mięsa, ale odsłona z makaronem i surową białą kiełbasą to absolutny hit. Ważne żeby użyć tylko świeżej brukselki, o wersji mrożonej możecie zapomnieć na zawsze, w poszukiwaniu kiełbasy poczyńcie wszelkie starania(...)mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula ok 3 łyżki olej rzepakowego kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, mięso kiełbasy wyjmujemy z osłonek, cebulę siekamy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę 2. Na patelnię wrzucamy cebulę, kiedy zmięknie dodajemy mięso kiełbasy, smażymy rozdrabniając mięso na mniejsze cząstki, dodajemy czosnek
Słodki Kompromisg/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -kminek 1 g/kg -czosnek wyciśnięty przez praskę dobrej jakości 3 g /kg -jelita baranie 30 m kaliber 22-24 mm WYKONANIE Kupione mięso myjemy i tkniemy w kawałki 4 na 4 cm w osobnych pojemnikach.1 pojemnik szynka a w 2 resztę surowca. Teraz zgodnie z gramaturą mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)lodówki na 48 godzin. Po tym czasie rozdrabniamy na sitku 10 mm szynkę a resztę surowca na 6 mm. Pamiętajmy aby mięsa nie wyrabiać do kleistości mieszamy tylko po to aby wymieszać mięso. Napychamy jelita dość ciasno .Odwieszamy w chłodne miejsce na kije do osadzenia u mnie osadzanie trwało 12 godzin lecz można krócej myślę że 6 godzin też powinno
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wszystkie "członki" indycze 😊 Czy to wątróbka, pierś, udziec, czy szyja na zupę ... indyk u mnie w domu zawsze gra pierwsze skrzypce. Oprócz walorów zdrowotnych ( pierś z indyka mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu) lubię jego smak. A kotlety z mielonego indyczego mięsa są przepyszne! Soczyste i delikatne. Składniki: ok 600g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko majeranek sól pieprz ziołowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Mięso z indyka włożyć do miski, dodać usmażoną na złoty kolor cebulkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać w bułce tartej
Walijskie Pichcenieposmarować oliwą, grillować lub odgrzać na suchej patelni.W tym przypadku skórka powinna być chrupiąca a środek pozostać kremowy. SKŁADNIKI NA SOS: Sos boloński ok. 0,6-0,7 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina ale robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego mielonego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 łodyga selera naciowego pomidory, latem świeże(...)zimą passata, puszki (2 sztuki) oliwa parmezan sól pieprz cukier oregano (suszone) PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek.. Następnie zmielone mięso-staramy się,żeby nie powstały grudy mięsa, kiedy mięso się ładnie podsmaży,dodajemy marchew startą na dużych oczkach,seler naciowy pokrojony w małą kostkę. Chwilę przesmażamy i wlewamy pomidory (latem sparzone, obrane
Kopystką po garachdomu-ale latem "zaproszę: Was na prawdziwy Bogracz, czyli pikantną zupę gotowaną w kociołku (bogracz) gotowaną nad paleniskiem.Składniki te same a smak zupełnie inny. SKŁADNIKI: 600-800 g. mięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków 3 mniejsze marchewki korzeń pietruszki seler papryczka chili 1/2 słoika koncentratu pomidorowego(...)litra bulionu wołowego sól pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki cukru olej 2-3 skibki chleba (kromki) PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większą kostkę. Do garnka, z nieprzywieranym dnem, wlewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek i chili, chwilkę podsmażamy, zalewamy
Kopystką po garach