Pyszna propozycja na przekąskę z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu. Można do niej dodać swoje ulubione dodatki np. groszek, kukrydzę, jajko, natkę :) Składniki: litr rosołu drobiowego mięso drobiowe z rosołu (u mnie 2 nogi z kurczaka) marchewki z rosołu jajka na twardo groszek, kukurydza, natka - opcjonalnie 2 łyżki żelatyny Mięso pokroić na mniejsze kawałki, marchewki w kostkę(...)jajka na ćwiartki. Rosół doprawić pieprzem i solą, zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę. Mięso, warzywa i jajka ułożyć w małych pojemnikach do około 3/4 wysokości. Zalać rosołem i odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby galaretki stężały. Podawać z octem, lub cytryną
wyzwania kuchenneDzisiaj kolejny przepis z serii Lunchbox, który ratuje mi życie gdy nie mam na nic czasu. Wstawiam wtedy wodę na makaron, a między czasie podsmażam mięso z warzywami i ziołami. Całość ze sobą mieszam i tak powstaje szybki i wartościowy posiłek do pracy. Nie wyobrażam sobie wziąć ze sobą byle czego. Przyzwyczaiłam swój organizm, że zjada normalny obiad w trakcie(...)kolację. Dzięki temu unikniecie wieczornego pochłaniania jedzenia, bo organizm ma cały czas paliwo, żeby funkcjonować. Składniki na 1 porcję: 70g dowolnego makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) 100-150g mięsa mielonego (u mnie z szynki) ½ cukinii Kilka pieczarek Garść świeżego szpinaku (możecie użyć poza sezonem mrożony) 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Fabryka pomysłówświetnym pomysłem na niedzielny obiad czy też smaczną kolację na gorąco :) Składniki można dobierać dowolnie według wlasnego uznania czy upodobań kulinarnych. SKŁADNIKI 300g piersi kurczaka 300g białej kiełbasy 300g mięsa wieprzowego 50g słoniny lub boczku papryka cebula cukinia rozmaryn Sól czosnkowa oliwa pieprz patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę a warzywa
zielonacukinkadelikatna w smaku. Zielona jest idealna do surówek, z białej przygotujcie zupę, do której dodajcie też cukinię. Będzie delikatna w smaku i o kremowej konsystencji. Świetnie smakuje z mielonym mięsem, papryką i natką pietruszki, ale możecie też podać ją z grzankami czosnkowymi lub wędzonym łososiem. Składniki: 2 pory 2 cukinie 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku(...)łyżka oliwy 1 łyżka masła 1,5 litra bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki por do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Białą część pora i seler naciowy kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i dusimy około
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowania 2 okrągłych placków (3-4 porcje) potrzebujemy: - 4 placki tortilli (u mnie wieloziarniste) - pierś z kurczaka - 400 g tartego sera mozzarella - kwaśną śmietaną 12% Do przygotowania marynaty do mięsa: - 2 łyżki pikantnego ketchupu - 2 łyżki oleju - szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania salsy warzywnej: - 1 dużą czerwoną paprykę - garść pomidorków koktajlowych - kilka zielonych oliwek - 2 łyżki oliwy z oliwek(...)cytryny - 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i słodkiej papryki - po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki - szczyptę chili 1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niewielką kosteczkę. 2. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, do której przekładamy pokrojonego kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. 3. Pomidorki i oliwki kroimy na pół, a paprykę w drobną kosteczkę
Bez Cebuliwakacje miałam okazję próbować pierogów z mięsem i kaszą gryczaną. Szukając przepisu na takie pierogi napotkałam też przepis na pierogi z kaszą i boczkiem. Postanowiłam połączyć oba przepisy w jeden i stąd dzisiejsze pierogi. Boczek wędzony nadaje nadzieniu pysznego smaku i aromatu, a całość zamknięta jest w miękkim cieście. Polecam! Pierogi z kaszą gryczaną, mięsem(...)boczkiem Składniki na około 30 sztuk: Na ciasto: 260g mąki 120ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki soli 28 g masła Na farsz: mięso z 2 ugotowanych udek, zmielone 100g boczku wędzonego pół szklanki kaszy gryczanej, ugotowanej w lekko osolonej wodzie przyprawy: sól, pieprz, majeranek 1 jajko 1 cebula Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy
Smak mojej kuchnimajeranku, czosnek granulowany, kurkuma, curry 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Odsączamy i kroimy w paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym(...)rumiano. Wlewamy bulion, dodajemy morele i dusimy pod przykryciem do miękkości sprawdzając od czasu do czasu czy sos nie wyparował. Pod koniec doprawiamy miodem, musztardą i przyprawami. Gdy mięso jest miękkie można je wyjąć, a sos zmiksować. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniduszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią dwudaniowy obiad. Przy tym pięknie prezentują się na talerzu. Polecam! Patisony faszerowane mięsem i soczewicą Składniki(...)sztuki: 4 średniej wielkości patisony 300g mięsa mielonego (dowolnego) pół szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu i wystudzonej 1 cebula, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku Wykonanie: Patisony myjemy, odcinamy "czapeczki" z ogonkami na wysokości około 1m od góry. Wydrążamy
Smak mojej kuchniIndyk jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, jest niskokaloryczny, zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacynę, potas, cynk, magnez i żelazo. Po okresie świątecznego biesiadowania polecam lekkie i delikatne mięso z indyka w kremowym sosie śmietanowym z porem. By danie było jeszcze mniej kaloryczne zamiast śmietany możemy użyć jogurtu greckiego o zmniejszonej zawartości tłuszczu(...)śmietanowym z porem Składniki na 4 porcje: 8 plastrów filetu z indyka 1 cebula ząbek czosnku szklanka śmietany 18% szklanka bulionu drobiowego 1 nieduży por przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojony
Smak mojej kuchninaprawdę malutki pasztecik dlatego lepiej upiec go z podwójnej ilości składników. Niespodzianką są jajka przepiórcze ale gdy zwiększymy ilość składników to można dać jajka kurze. Zapraszam Składniki: 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 garść suszonej żurawiny 1 białko kurze 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli 5 jajek przepiórczych ugotowanych(...)twardo Przygotowanie: Jajka przepiórcze obieramy ze skorupek i odkładamy. Do miski przekładamy mięso i dodajemy do niego żurawinę, białko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy razem i dzielimy na dwie części. Jedną część mięsa przekładamy na dno niedużej keksówki. Na mięsie układamy na środku jedno po drugim jaja przepiórcze. Przykrywamy pozostałym mięsem tak aby nie było widać jajek. Wstawiamy do piekarnika
słodkie i nie tylko historie kulinarneRobiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wrzątkiem aby wyparzyć. Wodę wylewamy i zostawiamy do wysuszenia. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia. Wywar przecedzamy(...)sitku. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Mięso drobno pokroimy i wkładamy delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji. Zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Obieramy tak jak zwykłe jajko. Układamy na półmisku. Efekt murowany
Życie zaczyna się w kuchniGłówka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, ale bez ryżu. Kapusta faszerowana w całości to domowy i smaczny obiad, który ciekawie się prezentuje na stole. Polecam Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mielonej wieprzowiny 100 g parzonego boczku 1 cebula(...)wyciąć głąb. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Zrumienić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do miseczki, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, wodę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na stole rozłożyć gazę i położyć kapustę (wycięciem do góry). Ostrożnie rozchylić liście i powpychać pomiędzy nie mięso. Uformować główkę kapusty
Oryginalny smakKarkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej, to p ropozycja dla osób lubiących musztardową nutę . Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami. Składniki: 500 g karkówki papryka słodka sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki pszennej olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu ) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku(...)łyżeczka musztardy francuskiej 70 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Karkówkę kroimy na kotleciki. Rozbijamy je tłuczkiem. Z obu stron solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i oprószamy mąką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy olej. Kotlety obsmażamy z obu stron, do ładnego zrumienienia. Obsmażone kotlety odkładamy na talerz
Smak mojego domuśrodkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować" Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :) zobacz tutaj :) Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 h ... Jak widać(...)laurowym... Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony... pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem. Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami:) Tak przygotowany kawałek mięsa, chowamy do lodówki na ~3 doby :) w tym czasie przewracamy naszą wędlinę i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli z soków
chleba naszego