mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:51/110)

Sos grzybowy z ogórkiem, papryka i jogurtem 147

Wycieczki do lasu po grzyby są dla mnie relaksem, a przy okazji są też bardzo pożyteczne, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wrócić z pustym

Apetyczna babeczka
Sałatka tzatziki z kurczakiem 2736

zamarynowania kurczaka) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do zamarynowania mięsa + 1 łyżka do smażenia por (biała część) – ok. 75 g 1 puszka kukurydzy – 285g po odsączeniu 1 średnia czerwona cebula – ok. 60 g 3 jajka klasa L Składniki na sos tzatziki : 300g jogurtu typu greckiego 3 średnie ogórki gruntowe lub ogórek wężowy (200g(...)mięso przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kurczaka. Ostudzić. Pora pokroić w półtalarki, przelać wrzątkiem na sitku, odsączyć. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? Ile gotować? W misce ułożyć warstwy: kurczak, por, kukurydza, sos tzatziki , cebula

Kulinarne Przeboje
Tajine z wołowiny z patelni 152

pierwszy poważny test – zdała go bardzo dobrze. Udało mi się uzyskać odpowiedni stopień wilgotności mięsa, co stanowi podstawę tego marokańskiego specjału. Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine, delikatny aromat kwiatu muszkatołowca i suszonych płatków róży, do tego soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty sos. Polecam – spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki(...)ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli, jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek szafranu opcjonalnie oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli  Możecie też skorzystać z tego przepisu - klik, klik  na Ras el hanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak Kung Pao 328

Robiłam Kung Pao po raz pierwszy i zachwyciła mnie panierka z mąki kukurydzianej, która nie tylko ładnie się zarumieniła, ale przez cały czas smażenia ani odrobinę nie odkleiła się od mięsa. A smak wspaniały, harmonijny, całkiem inny niż wszystkie dania chińskie, jaki do tej pory jadłam. I jest to danie doskonałe na zimne, wietrzne dni... :) Podczas gotowania pomogłam sobie wiadomościami(...)tarce na papkę. Przełożyć do niedużej, porcelanowej lub szklanej miski, dodać pieprz sos rybny, sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na min. 2h. 2. Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, odkładać na talerz

Kuchnia Prezydentowej
Gołabki bez zawijania 132

mielonych i podawać je z innym sosem lub bez. A w międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty -sos sojowy -pieprz -2 cebule -2 ząbki czosnku -bułka tarta -1 jajko -szczypta tymianku -sól -1/2 pęczka bazylii -olej rzepakowy -szczypta papryki mielonej słodkiej i ostrej -2 puszki pomidorów -szczypta(...)umyć, poszatkować, zalać wodą. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Gotować ok 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Z masy formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Oliwę

Zielona Kuchnia
Pulpety z karkówki w sosie musztardowym 161

musztardy Kremskiej  2 szklanki wody pół szklanki mleka ząbek czosnku WYKONANIE:Bułkę namoczyć  w mleku. Dodać do mięsa bułkę, jako, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Pulpety  wyrobić, gotować ok 20 min na wodzie. Wyjąć, a na wywarze zrobić sos. Można do smaku dodać kostkę rosołową. Do wywaru  sporządzamy zawiesinę z mąki, mleka i łyżeczki musztardy. Zagęszczając wywar

W kuchennym oknie Ewy
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 175

naprawdę warto. Selery w połączeniu z farszem z udek drobiowych wzbogaconych aromatem koperku wyglądają i smakują po prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki(...)mniejsze kawałki, po czym  posiekaj w robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mielenia dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego

Szybko Szybkowar
Miodowo-musztardowe polędwiczki wieprzowe z warzywami w sosie serowym 148

Danie pyszne i nieskomplikowane.Do tego efektowne i idealne na niedzielny obiad.Polędwiczki nie mogą się nie udać :) Czytaj więcej »

bistro mama
Sos z dynią makaronową 119

Cześć :)Dzisiaj prezentuję produkt na który przez długi czas nie miałam pomysłu... Przedstawiam Wam dynię makaronową :) Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej, która zawdzięcza swoją nazwę

Pora coś zjeść
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 158

papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki  sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody na sos: ok 720 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej(...)nerw liściowy. Wierzchnie odłożyć na bok. Przygotować farsz: połączyć mięso z surowym ryżem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać

Stare Gary
Kotleciki ryżowo-grzybowe z sosem grzybowym 277

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię kotleciki ryżowe. Zawsze mi smakują, niezależnie od dodatków, choć czasami przy ich formowaniu zarzekam się, że nigdy więcej

Smaki Na Talerzu
Żołądki drobiowe po tajsku 142

ogniu, podsmażamy czosnek i szalotkę, tak by puściły aromat. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki, zwiększając płomień. Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy, cały czas mieszając, 5-6 min dodając cukier, sól i pieprz do smaku. Do całości dodajemy makaron,sos ostrygowy i posiekany na większe kawałki szczypiorek. Dokładnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Pizza gyros 1019

czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron przyprawą. Smażyć

Bullio
ZUPA GULASZOWA 276

kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h. Gdy sos się wygotuje do ok.1/3 objętości wlać połowę bulionu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Strąki papryki umyć, podzielić na pół

Smaczne Zdrowe
Kurczak w sosie sojowo-miodowym z warzywami 291

To moja wariacja na temat kurczaka po chińsku, albo czegoś w tym rodzaju. Założenie było proste: dużo warzyw, mało tłuszczu, wszystko w orientalnym sosie. Smacznie i

Kulinarne Inspiracje