mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:56/110)

Krucha i soczysta karkówka w musztardowej marynacie 247

Karkówka w musztardowej marynacie Tak zamarynowaną karkówkę można upiec zarówno na grillu jak i na patelni. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo smaczne, kruche i soczyste. Polecam!     Składniki: ok 0,5 kg karkówki MARYNATA: 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka ziół prowansalskich pół łyżeczki

Blog z Apetytem
Grillowane roladki z kurczaka 233

Wybrałam udka. Chociaż udka pieką się dłużej to jednak ryzyko, że mięso będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu romesco 50 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu(...)Wymieszaj mięso z marynatą, następnie owiń plastrami boczku, formując roladkę i odstaw na godzinę. Rozgrzej grill. Grillowałam na elektrycznym, bo na balkonie ale w moim letnim domu zawsze grilluję na grillu węglowym. Ułóż roladki na metalowej kratce i grilluj po kilka minut, odwracając co jakiś czas. Grillowane roladki z kurczaka świetnie pasują z focaccia , warzywną sałatką i sosem na zimno

codojedzenia
Pieczeń z szynki 127

tego czasu, rozcinamy rękaw, pieczemy jeszcze ok 20 minut z jednej strony, a później z drugiej strony również ok 20 minut. Mięso w tym czasie się zarumieni i przypiecze skórkę. Na ciepło pieczeń z szynki, można podawać z sosem pieczeniowym do obiadu, a po wystudzeniu jako dodatek do pieczywa. Artykuł Pieczeń z szynki pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 144

Pulpety z batatów to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłku na wynos. Możecie je np. dodać do sałatki i polać sosem czosnkowym, albo zawinąć w tortillę z dodatkiem warzyw i hummusu. To świetny dodatek, który może zastąpić mięso czy po prostu wzbogacić potrawę w walory zdrowotne. Zróbcie takie kulki w większej ilości na kilka dni, a wasze dania od razu nabiorą

Powiedz dietom nie
Wieprzowina z selerem i piwem 116

Składniki 350 g karczku b/k sól, pieprz, kminek sos sojowy kilka ząbków czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 cebule szczypta rozmarynu jasne piwo Przygotowanie Mięso posypać przyprawami i odstawić do lodówki na noc. Mocno podsmażyć na patelni z każdej strony i przełożyć do brytfanki na seler, cebulę i czosnek. Podlać piwem (pół butelki wystarczy). Piec ok 1,5 godziny

Gaździnka warzy
Pieczeń z kawałkami kurczaka 294

pozbyć się pustych miejsc, które powstaję pomiędzy kawałkami kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1,5 godziny. Mięso studzimy. Zimne doskonale się kroi. Może być podawane na zimno lub na gorąco do obiadu polane sosem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti bolognese 131

dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu. W tym samy czasie na patelni podsmażamy cebulę. Następnie cebulę dorzucamy do mięsa doprawiamy i dodajemy przecier, zagotowujemy.  Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i na sam koniec dodajemy do sosu. Makaron polewamy sosem i ścieramy odrobinę sera. Smacznego kochani :) Kasia

Cukier&Puder
Gulasz grzybowy z kaszą gryczaną (bez glutenu, mleka i jajek) 150

podsmażyć razem na oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje.Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem szczypty majeranku - świetnie podkreśla jej smak

głodny alergik
Najlepszy krem z pomidorów 119

garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i pomidory. Dusimy około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy sosem Worcestershire, solą, pieprzem i ziołami. Pomidory pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowy wywar odcedzamy na sitku. Warzywa i mięso odkładamy na bok, a płyn przelewamy z powrotem do garnka. Do blendera wkładamy ugotowana marchewkę oraz pomidory. Blendujemy na gładką masę

Mania Gotowania
Pulpeciki w sosie koperkowym 218

zimie pulpeciki pojawiają się zazwyczaj w towarzystwie sosu pomidorowego.  Ponieważ świeży koperek już się pojawił, koniecznie trzeba było to danie w wersji bardziej wiosennej.     Składniki: 500 g mielonego wieprzowego mięsa 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku 1/2 drobno posiekanej cebuli 3 - 4 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz   3 -5 łyżek posiekanego koperku(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej   Wykonanie: Mięso mieszamy z 2 łyżkami koperku, jajkiem, cebulą.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.  W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę bułki.  Formujemy maleńkie pulpeciki.  W garnku zagotowujemy wodę z liściem i zielem.  Wkładamy uformowane pulpeciki.  Woda ma je przykrywać, ale nie może jej być zbyt dużo.  Gotujemy na niewielkim

Sto kolorów kuchni
Pulpety z pieczonymi ziemniakami 190

Zapraszam na pulpety z pieczonymi ziemniakami.Ziemniaki Pulpety w sosie pieczarkowymPulpety:600 gr mielonej wolowiny1 cebulabulka tarta ok pol szkl zalana mlekiem (na ok 10-min)pieprzsoljajkoDo miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta.Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej.W garnku rozpuszczamy 1-2 kostki rosolowe. Dodajemy pulpety I pieczarki

Smaki Edyty
Polędwiczki z kurczaka – pomysł na szybki obiad 197

łyżka soli ciasto : 2 szklanki mąki pszennej piwo , najlepiej słodka warka ( jedno ) szczypta soli do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polędwiczki , płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wkładamy do miski i zalewamy sosem sojowym , wymieszanym ze słodką papryką . Mieszamy , odstawiamy na noc lub przynajmniej na godzinę . W misce mieszamy składniki na ciasto , dolewając piwo do momentu , aż uzyskamy gęste ciasto naleśnikowe . Piwo dolewajcie(...)zewnątrz i energicznie potrząsamy . Jak już polędwiczka zostanie pokryta , wyciągamy ją z woreczka i identycznie postępujemy z resztą mięsa . Smażymy na rozgrzanym , głębokim oleju ( można we frytkownicy , najwygodniej ) na złoty kolor . Odsączamy na papierowym ręczniku , nadmiar oleju i podajemy z dowolnym sosem , frytkami…i czym tam jeszcze lubicie Smacznego ! Artykuł Polędwiczki z kurczaka – pomysł na szybki obiad pochodzi

Ogrodnik w podróży
Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym 127

tostowego 150 ml czerwonego wytrawnego wina Sos : 6 łyżek oliwy 1 starta marchewka 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 3 puszki pomidorów pelati ( po 400 g ) 1 łyżka płynnego miodu płaska łyżeczka otartej skórki z pomarańczy Przygotowanie   Obrałem cebulę, drobno posiekałem. Z pieczywa odkroiłem skórkę. Środki zalałem winem. W misce połączyłem mięso, połowę cebuli, jajko, rozdrobniony w rękach chleb(...)pieprz i sól. Wyrobiłem na jednolitą masę. Ser feta pokroiłem w małe kostki. Niewielkie porcje mięsa uformowałem w kulki, pośrodku zrobiłem mały dołek, włożyłem ser, zlepiłem ze wszystkich stron, uformowałem kulki. Gotowe klopsiki włożyłem w szczelnym pojemniku do lodówki na pół godziny. Przygotowałem sos. W garnku z grubym dnem rozgrzałem połowę oliwy, wrzuciłem drugą część cebuli, starta marchewkę, szczyptę soli

R'n'G Kitchen
DIPY DO WARZYW LUB MIĘSA - 3 PROPOZYCJE 245

Dipy czy po prostu sosy na zimno, szczególnie w sezonie letnim cieszą się coraz większym powodzeniem i zainteresowaniem.  I bardzo dobrze! 😊  Bo przecież są pyszne i zdrowe.  Wspaniale komponują się z grillowanym mięsem, kiełbasą czy szaszłykami. Są super przekąską w połączeniu z warzywami (surowymi, ugotowanymi na parze lub grillowanymi). Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wyprą całkowicie

Walijskie Pichcenie
Salatka z kasza jeczmienna, brokulem i indykiem na ostro i Broszka 159

odstawiamy by przestygła. W miseczce łączymy oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy i powstałym sosem zalewamy kaszę. Dokładnie mieszamy. Brokuł zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3 minuty.. Odsączamy i zalewamy lodowata wodą. Odcedzamy. Patelnię rozgrzewamy z łyżką oliwy. Wkładamy mięso i smażymy ok 10 minut. Chodzi o to by skameralizowało się na brzegach. Odstawiamy mięso pod przykryciem

Dzieje kuchennej Wiewióry